Φεβ 182016
 

ΤΟ ΝΑΤΟ ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

Του Φώτη Μπαμπάνη
Εκπρόσωπος τύπου του Πατριωτικού Συνδέσμου

Είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ανά τους αιώνες ότι στη πολύπαθη περιοχή μας δηλαδή στην Ενδιάμεση Περιοχή , στην Ν.Α περιοχή της Μέσης Γης δηλαδή της Μεσογείου, λαμβάνουν χώρα όλα τα κορυφαία πλανητικά, γεωπολιτικά παιχνίδια , αποτελεί κοιτίδα πολιτισμών και γι’αυτό όλοι εκάστοτε οι ισχυροί παίχτες της παγκόσμιας σκακιέρας έρχονται εδώ για να αναμετρηθούν.
Πράγματι όλοι οι σύγχρονοι μεγάλοι παίκτες βρίσκονται στην περιοχή μας πλην όμως έλειπε το ΝΑΤΟ.
Το καλωσορίζουμε λοιπόν στα μέρη μας, δηλαδή στο ελληνικότατο Αιγαίο μας, η έλευσή του δε μας επαναφέρει στη μνήμη μας εκείνες τις αξέχαστες εποχές των δεκαετιών 50 και 60 όπου όταν κατέφθανε ο 6ος Αμερικανικός στόλος στο λιμάνι του Πειραιά, αναγγέλονταν το νέο με την εξής φράση « κορίτσια ο στόλος».
Και εννοούμε βέβαια τις εποχές εκείνες που στον Πειραιά μεσουρανούσε η γνωστή Τρούμπα.
Ξαναζούμε λοιπόν τέτοιες ένδοξες στιγμές.
Ο κύβος για να επιδιωχθεί η ανάμειξη του ΝΑΤΟ σιη διαχείριση του Προσφυγικού ερρίφθη στο Στρασβούργο. Η Ανγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ συμφώνησαν ότι η Συμμαχία θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποτροπή των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο, εγκρίνοντας ουσιαστικά μια ιδέα που στο Βερολίνο κυοφορούνταν εδώ και πολύ καιρό. Ο Ζαν-Κλονι Γιούνκερ ήταν επίσης ενήμερος. Εχοντας τη συγκατάθεση του Παρισιού, η καγκελάριος της Γερμανίας μετέβη την επομένη στην Τουρκία για να συζητήσει το ζήτημα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερ νιογάν και τον Αχμέτ Νχαβούτογλου.
Ηταν ο τούρκος πρωθυπουργός που μίλησε επισήμως για πρώτη φορά περί μιας νατοϊκής επιχείρησης. Η κυρία Μέρκελ την επιβεβαίωσε και σιη συ¬νέχεια ξεκίνησαν φρενήρεις διαβουλεύσεις. Το βράδυ της Δευτέρας κανονίστηκε μάλιστα τηλεφωνικό ραντεβού ανάμεσα σιη γερμανίδα καγκελάριο και στον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα προκειμένου εκείνη να τον ενημερώσει για τη νατοϊκή εμπλοκή. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, υπήρξαν κι άλλες τηλεφωνικές επαφές των δύο ηγετών τα επόμενα 24ωρα. Είναι δε ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση δεν ήθελε, αρνούμενη την εμπλοκή του ΝΑΤΟ, να επιβαρύνει περαιτέρω το ήδη αρνητικό κλίμα ενόψη της δύσκολης συνόδου κορυφής του Ευρωπαικού Συμβουλίου.

Ωσιόσο, παραμένει ασαφές κατά πόσο μια νατοϊκή επιχείρηση μπορεί «να αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού» στο Προσφυγικό. Και αυτό παρά την αρχική τοποθέτηση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμενου όπ η απόφαση του ΝΑΤΟ «κλείνει ένα κεφάλαιο το οποίο η Ελλάδα πλήρωσε πολύ ακριβά, το κεφάλαιο της παράνομης μετανάστευσης». Κοινοτικές πηγές σημείωναν τα τελευταία 24ωρα ότι μια νατοϊκή επιχείρηση θα έχει αποτρεπτικό χαρακτήρα και θα διασφαλίζει ότι δεν πρόκειται να αμφισβητηθούν τα ελληνικά σύνορα – μια ανησυχία που πολλοί διατηρούν λόγω της απόπειρας της Αγκυρας να εκμε¬ταλλευθεί «παράθυρα ευκαιρίας» για την προώθηση των διεκδικήσεών της.
Το ΝΑΤΟ αναμένεται να αναλάβει ρόλο αναγνώρισης, επιτήρησης και ελέγχου σε παράνομα περάσματα «εντός τον Αιγαίου», σύμφωνα τουλάχιστον με το σχέδιο πρότασης στο οποίο συμφώνησαν Ελλάδα, Τουρκία και Γερμανία. Το ερώτημα είναι πώς θα… κουμπώσει μια τέτοια επιχείρηση στο σημερινό πλαίσιο, πώς θα συνεργαστεί με τη FRONTEX και κυρίως ποιο θα είναι το συγκριτικό της πλεονέκτημα.

Επιπλέον, το σκέλος που αφορά την επιστροφή σκαφών και λαθροδιακινητών, καθώς και παράνομων μεταναστών στην Τουρκία δεν είναι σαφές πώς θα λειτουργήσει.
Νατοική πηγή αναρωτιέται πως θα διακρίνουμε τους διακινητές ανάμεσα στους πρόσφυγες και διακινητές που οι ίδιοι οι πρόσφυγες έχουν πληρώσει.
Αυτό όμως που είναι βέβαιο είναι ότι η εσωτερική πίεση που δέχεται στη Γερμανία η καγκελάριος Μέρκελ έχει τόσο αυξηθεί που πρέπει να δείξει ότι κάνει τα πάντα για τη μείωση των προσφυγικών ροών.
Το σκηνικό των διαβουλεύσεων ήταν έτοιμο. Οι υπουργοί Αμυνας του ΝΑ- ΤΟ επρόκειτο να συναντηθούν στις Βρυξέλλες και οι συνομιλίες μεταφέρθηκαν εκεί. Την… μπαγκέτα κρατούσε η γερμανίδα υπουργός Αμυνας Ούρσουλα φον Λέγεν που πίεσε ασφυκτικά για να βρεθεί η «χρυσή τομή» τόσο τον Πάνο Καμμένο όσο και τον τούρκο ομόλογο της Βετσντί Γκιονούλ. Η γερμανική πλευρά παρενέβη και σε άλλες σημαντικές χώρες όπως η Ιταλία. Πηγές με γνώση όσων έλαβαν χώρα στην έδρα της Συμμαχίας έλεγαν ότι η κυρία Φον Λέγεν ήταν τόσο επισπεύδουσα που κάποια στιγμή ουσιαστικά….. εισέβαλε στα γραφεία της ελληνικής Μόνιμης Αντιπροσωπείας για να δει αν είχε επιτευχθεί πρόοδος στη συμφωνία των δύο πλευρών.
Ο αιφνιδιασμός σε βάρος της ελληνικής πλευράς ήταν πλήρης.
Το παρασκήνιο είναι πλούσιο. Και τούτο διότι παρά ορισμένες αρχικέ( διαβεβαιώσεις ότι η νατοϊκή ανάμειξη θα αντικατοπτριζόταν σε έγγραφο της Συμμαχίας (ενδεχομένως με τη μορφή Δήλωσης), κάτι τέτοιο δεν έγινε. Αντίθετα, ορισμένες βασικές λεπτομέρειες του τι μέλλει γενέσθαι αποκάλυψε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γεν Στόλτενμπεργκ στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου. Για ποιον λόγο όμως δεν υπήρξε γραπτό κείμενο;
Η Αθήνα ήθελε να αποτυπωθούν σε γραπτό κείμενο τα σημεία της πρότα¬σης στην οποία οι τρεις πλευρές συμφώνησαν το απόγευμα της Τετάρτης 10 Φεβρουαρίου .
Η τουρκική πλευρά δεν είχε πρόβλημα, αλλά έθετε έναν απαράβατο όρο: να μη συμπεριληφθεί στο γραπτό κείμενο το σημείο που αφορούσε στο ότι οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις θα επιχειρούν μόνο εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και του ελληνικού εναερίου χώρου και αντιστοίχως οι τουρκικές εντός των δικών τους χωρικών υδάτων και εναερίου. Ο κ. Γκιονούλ επέμενε να υπάρξει συμπληρωματική προφορική δήλωση επί του σημείου αυτού. Τελικά, όλα ειπώθηκαν προφορικά…

Η παρουσία της δύναμης 5ΝΜ6 2 στο Αιγαίο διευκόλυνε σημαντικά να βρε¬θεί λύση. Το ίδιο επιβοηθητική ήταν και η παρουσία μιας γερμανικής φρεγάτας στη δύναμη, της FGS BONN, που είναι η ναυαρχίδα της δύναμης. Ηδη, η SNMG 2 διαθέτει πλέον πέντε πλοία, διότι πέραν της γερμανικής φρεγάτας συμμετέχουν μία ελληνική («Σαλαμίς»), μία τουρκική (η γνωστή «Μπαρμπαρός), μία καναδική («Fredericon») και μία ιταλική («Libeccio»). Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η Ολλανδία και η Δανία εμφανίζονται διατεθειμένες να συνεισφέρουν και αυτές με πλοία.

Σύμφωνα με το κείμενο της κοινής πρότασης Ελλάδας – Γερμανίας – Τουρκίας, καταγράφεται ότι θα υπάρχει «πλήρης σεβασμός στην εθνική κυριαρχία και στις σχετικές ευθύνες και δικαιοδοσίες καθενός από τα συμμετέχοντα κράτη-μέλη. Υπό αυτή την αποστολή, ο επιχειρησιακός χώρος των ελληνικών και των τουρ-κικών Ενόπλων Δυνάμεων στο πλαίσιο της 8ΝΜ6 2 θα καθοριστεί από την ηγεσία της 8ΝΜ6 2 αναλόγως Η έννοια του επιχειρησιακού χώρου επιτρέπει ευρείες ερ¬μηνείες, αλλά μοιάζει δύσκολο να είχε αποφευχθεί προκειμένου να υπάρξει συμφωνία. Παραμένει επίσης άγνωστο ποια θέματα θα μπορούσαν να τεθούν στο τραπέζι. Τι θα συμβεί π.χ. αν ο επιχειρησιακός χώρος περιλαμβάνει τη Λήμνο, που η Τουρκία παγίως επιμένει να εξαιρείται από τις ασκήσεις; Υπάρχουν όμως και πιο περίπλοκα ζητήματα.

Επίσης, η περιοχή ων Ιμίων θεωρείται από την Αγκυρα “no man’s land” και για αυτόν τον λόγο ο έλληνας πρέσβης στην τουρκική πρωτεύουσα έλαβε πρόσφατα ρηματική διακοίνωση με την οποία το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας διαμαρτυρήθηκε εντόνως για την προσέγγιση ελικοπτέρου που μετέφερε τον κ. Καμμένο όταν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας ήθελε να ρίξει στεφάνι για να τιμήσει τους νεκρούς της κρίσης του 1996.
Στην τριμερή πρόταση προβλέπεται επίσης «ο πλήρης σεβασμός και συντονισμός με τα Περιφερειακά Συντονιστικά Κέντρα που είναι υπεύθυνα για ζητήματα Ερευνας και Διάσωσης», καθώς και η εγκαθίδρυση απευθείας συνδέσμου με τη Frontex Οι αρμοδιότητες έρευνας και διάσωσης έχουν αναδειχθεί λόγω Προσφυγικού σε βασικό πεδίο αντιπαράθεσης, με την Αγκυρα να αμφισβητεί ότι η Αθήνα έχει δικαιοδοσία σε όλο το FIR Αθηνών.

Η παρουσία του ΝΑΤΟ πάντως κάνει την Αγκυρα να αισθάνεται πιο άνετα, διότι ποτέ δεν υπήρξε θιασώτρια μιας ενεργότερης ανάμειξης της Frontex στα τουρκικά ύδατα – πόσω μάλλον των προωθημένων ιδεών για τη συγκρότηση Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής. Αναμφίβολα όμως η ανάμειξη του ΝΑΤΟ αποδεικνύει ότι για αυτά τα ζητήματα η ΕΕ παραμένει ανήμπορη να αναλάβει δράση.

Αδιαμφισβήτητα λοιπόν ΙΣΧΥΡΟ πολιτικό πλήγμα κατά της χώ¬ρας και της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα συνιστά η ερήμην της Ελλάδας πρότα¬ση και συμφωνία Γερμανίας και Τουρκίας για εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην αντιμετώ¬πιση των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο. Πρώτα η Αθήνα αμέλησε να θέσει, νω¬ρίς το 2015, σε πολιτικό επίπεδο, σε συμβούλιο υπουργών, στην Ε.Ε. ζήτημα «συ-νυπευθυνότητας» των Ευρωπαίων στη φύλαξη των ελληνικών συνόρων, και με δεδομένη την ειδική (θαλάσσια) μορφή τους απέναντι στην Τουρκία. Η συμμετοχή της Frontex ήρθε πολύ αργά, οι ροές αυξήθηκαν και τώρα, με πολιτικό θράσος με-γάλο, οι Βόρειοι της Ενωσης εκμεταλλεύο¬νται υφιστάμενες ελληνικές καθυστερήσεις και στρέφονται κατά της Ελλάδος ζητώντας «αναστολή» της συμμετοχής της στη Συνθήκη Σένγκεν. Και σήμερα τα γεγονότα έφτασαν στο να φέρουν και το ΝΑΤΟ στα νερά του Αιγαίου, με την Αθήνα, αιφνιδιασμέ¬νη, να μην έχει τον έλεγχο των εξελίξεων σε αυτή τη νέα υπόθε¬ση, καθώς μάλιστα η Κομισιόν εμφανίζεται περίπου ενθουσιασμένη με την προοπτική της ΝΑΤΟϊκής παρέμβασης στο πρόβλημα. Η εμπλοκή του ΝΑΤΟ σε «συνεργασίες» για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού, με «νονούς» την κ. Μέρκελ και τον κ. Ερντογάν, είναι μια μείζων εξέλιξη, με πολλά σημεία ενδιαφέροντος και διεθνείς πτυχές: Κατ» αρχάς, η Τουρκία, που για χρόνια προσπαθεί να «ΝΑΤΟποιήσει» το Αιγαίο μέσω νομικών επιχειρημάτων και στρατιωτικών ασκήσεων και να το καταστήσει κοινή θάλασσα δύο συμμάχων, «ουδέτερη» και στην υπηρεσία του αμυντικού συστήματος της Δύσης, τώρα μέσω της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (δηλαδή του Βερολίνου) πετυχαίνει την «εμπλοκή» της Συμμαχίας στα νερά του Αιγαίου, με αφορμή το Προσφυγικό.

Δεύτερον, η Αγκυρα μέσω της Ε.Ε. (Μέρκελ) φέρνει το ΝΑΤΟ κοντά στο Συριακό, άρα και στο Αιγαίο, σε μια κατάσταση «επαγρύπνησης» της Συμμαχίας εκεί, προς τα νοτιοανατολικά τουρκικά σύνορα, προκειμένου να τονιστεί ότι η Τουρκία είναι χώρα-μέλος της – κάτι που πρέπει να λάβει υπόψη του και ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν…

Κατόπιν όλων αυτών καθίσταται πλέον σαφές ότι η Τουρκία ΝΑΤΟΠΟΙΩΝΤΑΣ το Αιγαίο βάζει γερά πόδι προς την κατεύθυνση υλοποίησης των στόχων της δηλαδή το διαμελισμό του Αιγαίου.

Μήπως όλα αυτά όμως αποτελέσουν μπούμερανγκ και μια Ρώσο -Τουρκική σύρραξη που είναι σφόδρα πιθανή να συμβεί οδηγήσει τα πράγματα στην αντίθετη ακριβώς κατεύθυνση δηλαδή στον πλήρη διαμελισμό της Τουρκίας όπως τον προφήτευσαν οι Αγιοι Πατέρες της Ορθοδοξίας ;

Οψόμεθα…..Ο καιρός γαρ εγγύς !!

Sorry, the comment form is closed at this time.