Μετάβαση στο περιεχόμενο
14 παλαιστινιακά χωριά με τουλάχιστον 500 παιδιά εκτοπίζονται κατά παράβαση του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου
Το Ισραήλ συνεχίζει τον εκτοπισμό των κατοίκων 14 παλαιστινιακών χωριών από τα σπίτια τους, με τουλάχιστον 500 παιδιά, στην περιοχή  Masafer Yatta στη νότια κατεχόμενη δυτική Όχθη.
Τη Δευτέρα 2 Ιανουαρίου οι ισραηλινές δυνάμεις ενημέρωσαν τις τοπικές αρχές,  έχοντας ξεκινήσει  ήδη τις πρώτες κατεδαφίσεις.   
Η  αναγκαστική εκτόπιση πραγματοποιείται  προκειμένου το Ισραήλ να κατασκευάσει πεδίο βολής για τον στρατό του στην περιοχή.
Οι ισραηλινές δυνάμεις κατάσχουν εδάφη και  κτίρια κοινής ωφέλειας, όπως σχολεία και δεξαμενές νερού.
Στην περιοχή Masafer Yatta ζουν περίπου 2.500 Παλαιστίνιοι, από πάππου προς πάππον,  κυρίως αγρότες και βοσκοί.
Το Ισραήλ αποφάσισε να κατασκευάσει πεδίο βολής στην περιοχή, το 1999 και εκτόπισε βίαια τους περισσότερους κατοίκους. Ο εκτοπισμός ανακλήθηκε  κατόπιν, μετά από δικαστική απόφαση.
Η υπόθεση εξελίσσονταν στα δικαστήρια πάνω από δύο δεκαετίες!!!
Η τελική ετυμηγορία δόθηκε τον περασμένο Μάιο, από το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ,  επιτρέποντας  στην ισραηλινή κυβέρνηση να προχωρήσει στην κατασκευή του πεδίου βολής.   
Η βία κατά των Παλαιστινίων στην περιοχή από παράνομους εποίκους και ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας πολλαπλασιάσθηκε  μετά την δικαστική απόφαση.
Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν αποκαλέσει τον βίαιο αυτόν εκτοπισμό στην περιοχή Masafer Yatta «εθνοκάθαρση», που στόχο έχει τη διεκδίκηση περισσότερων εκτάσεων για την οικοδόμηση παράνομων οικισμών.   
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCRC) εξέφρασε!!!  την ανησυχία της για τον βίαιο εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τη περιοχή Masafer Yatta, δηλώνοντας πως  «παραβιάζονται διεθνείς  ανθρωπιστικοί νόμοι και  ανθρώπινα δικαιώματα», αμφισβητώντας το ισραηλινό δικαστικό σώμα επειδή εξέδωσε απόφαση αλά καρτ.
Αμφισβήτησε επίσης το σκεπτικό της απόφασης που έδινε προτεραιότητα στην ισραηλινή στρατιωτική εκπαίδευση στην περιοχή έναντι των «δικαιωμάτων των Παλαιστινίων κατοίκων», προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε «εκτόπιση των κοινοτήτων της περιοχής  Masafer Yatta μπορεί να ισοδυναμεί με έγκλημα πολέμου».

Οι  κάτοικοι της περιοχής  Masafer Yatta συνεχίζουν τις  διαμαρτυρίες.
Επιστροφή στο περιεχόμενο