Μετάβαση στο περιεχόμενο
Το Atlantic Council του ΝΑΤΟ προώθησε το νεοναζιστικό τάγμα Azov της Ουκρανίας

Η δεξαμενή σκέψης του ΝΑΤΟ, το Atlantic Council, που χρηματοδοτείται από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης, προώθησε το νεοναζιστικό τάγμα Azov της Ουκρανίας το 2014, παρουσιάζοντας  τους ακροδεξιούς εξτρεμιστές μαχητές του ως ήρωες κατά της Ρωσίας, αποκρύπτοντας  τη φασιστική τους ιδεολογία.
Του Benjamin Norton

Μαχητές στο νεοναζιστικό τάγμα Azov της Ουκρανίας το 2014, σε μια φωτογραφία που δημοσιεύτηκε από το Atlantic Council (Credit: Creative Commons / Flickr)

Η δεξαμενή σκέψης της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ, το Atlantic Council, προώθησε την διαβόητη νεοναζιστική πολιτοφυλακή στην Ουκρανία, το τάγμα Azov, σε ένα άρθρο του 2014 που παρουσίαζε τους φασίστες εξτρεμιστές ως ήρωες κατά της Ρωσίας.
Το Atlantic Council είναι ένα από τα πιο ισχυρά think tank στην Ουάσιγκτον. Χρηματοδοτείται  από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, πολλές δυτικές κυβερνήσεις, το ΝΑΤΟ και τη βιομηχανία όπλων. Διαδραματίζει βασικό ρόλο στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, ιδιαίτερα εναντίον  της Ρωσίας.
Το Atlantic Council δημοσίευσε μια έκθεση τον Ιούνιο του 2014 με τίτλο “The Battle For Mariupol.”Ήταν κάτι περισσότερο από ένα δελτίο τύπου για το Azov, γραμμένο από έναν ρεπόρτερ που ενσωματώθηκε στη νεοναζιστική πολιτοφυλακή.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο ιστολόγιο «New Atlanticist» της δεξαμενής σκέψης. Πρόβαλλε τον αρθρογράφο, Askold Krushelnycky,  ως «Βρετανό δημοσιογράφο ενσωματωμένο στο τάγμα Azov».
Το τάγμα Azov διακηρύττει μια ναζιστική ιδεολογία περί της λευκής υπεροχής που παρουσιάζει  τους Ουκρανούς ως μια καθαρή λευκή φυλή που πολεμά τους «Ασιάτες» Ρώσους σε έναν πόλεμο για τη διατήρηση της φυλετικής καθαρότητας. Το τάγμα χρησιμοποιεί ξεκάθαρα ναζιστικά σύμβολα, συμπεριλαμβανομένων των γερμανικών Wolfsangel και Black Sun.

Τα ναζιστικά σύμβολα που χρησιμοποιούνται από το τάγμα Azov της Ουκρανίας

Το άρθρο του Atlantic Council δεν ανέφερε τίποτα για τη φασιστική ιδεολογία και πολιτική του Azov.

Αναφερόμενο σε  μια μάχη μεταξύ Ουκρανών ρωσόφωνων υποστηρικτών της ανεξαρτησίας και ακροδεξιών εξτρεμιστών του Azov στη νοτιοανατολική πόλη της Μαριούπολης, το άρθρο αναφέρει:  «μια καλή είδηση για την κυβέρνηση της Ουκρανίας» πως  οι ναζιστικές πολιτοφυλακές κέρδισαν στη μάχη.
Προκειμένου να νικήσει αυτούς τους Ουκρανούς ρωσόφωνους μαχητές της ανεξαρτησίας, η υποστηριζόμενη από τη Δύση κυβέρνηση στο Κίεβο βασίστηκε ουσιαστικά σε τοπικές φασιστικές συμμορίες που είχαν προσληφθεί από πλούσιους ολιγάρχες.
Το Atlantic Council τα περιέγραψε ευφημιστικά ως «τοπικά ή επαρχιακού επιπέδου ουκρανικά τάγματα που έχουν συσταθεί, συχνά από επιχειρηματίες υπέρ του Κιέβου, για να καλύψουν ένα κενό που δημιουργήθηκε από την μικρή  απόδοση του εθνικού στρατού της Ουκρανίας».
Μετά το πραξικόπημα του 2014 στην Ουκρανία, στο οποίο οι ακροδεξιές εξτρεμιστικές ομάδες έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο, το Azov ενσωματώθηκε επίσημα στην Εθνική Φρουρά της χώρας.
Ο συντάκτης της αναφοράς, ο Krushelnycky, δημοσίευσε μια φωτογραφία ενός αυτοσχέδιου τεθωρακισμένου οχήματος που χρησιμοποιούσε η ναζιστική πολιτοφυλακή, το οποίο είπε ότι «έμοιαζε με ένα από τα οχήματα από τις ταινίες Mad Max».
Το Atlantic Council μοιράστηκε αυτή τη φωτογραφία στον επίσημο λογαριασμό του στο Flickr , με άδεια Creative Commons που επιτρέπει δωρεάν αναδημοσίευση.


Στο Flickr, το Atlantic Council δημιούργησε ένα ειδικό άλμπουμ ειδικά για τις φωτογραφίες των Ουκρανών Ναζί. ( Το άλμπουμ είναι αρχειοθετημένο εδώ , https://web.archive.org/web/20220125151931/https://www.flickr.com/photos/atlanticcouncil/albums/72157645151103726
και οι συγκεκριμένες φωτογραφίες αρχειοθετούνται εδώ , https://web.archive.org/web/20220125150858/https://www.flickr.com/photos/atlanticcouncil/14250450967/in/photostream/
σε περίπτωση που το think tank τις διαγράψει παρακάτω όλες οι φωτογραφίες με άδεια Creative Commons.

Το Atlantic Council δημοσίευσε μάλιστα δύο φωτογραφίες ( αρχειοθετημένες εδώ & εδώ ) κρατουμένων που τραβήχτηκαν από τους Ουκρανούς Ναζί, περιγράφοντάς τους ως «αιχμάλωτους αυτονομιστές μαχητές».
Η δεξαμενή σκέψης του ΝΑΤΟ πρόσθεσε ότι ένας από τους κρατούμενους του Azov «φοράει μια πορτοκαλί και μαύρη ζώνη στον αριστερό του καρπό, η οποία τον προσδιορίζει ως φιλορώσο».


Οι επικριτές κατά της Ρωσίας έχουν συχνά ισχυριστεί ότι η καταγγελία, πως η κυβέρνηση της Ουκρανίας που υποστηρίζεται από τη Δύση αποτελείται από νεοναζί και ακροδεξιούς εξτρεμιστές είναι «ρωσική προπαγάνδα».

Ωστόσο, το 2018, το ίδιο το Atlantic Council παραδέχτηκε αυτό το αναμφισβήτητο γεγονός, σε ένα άρθρο με τίτλο “Ukraine’s Got a Real Problem with Far-Right Violence (And No, RT Didn’t Write This Headline).  « Η Ουκρανία έχει πραγματικό πρόβλημα με την ακροδεξιά βία (και όχι, το RT δεν έγραψε αυτόν τον τίτλο)
Η ανάρτηση ανέφερε ότι το Υπουργείο Νεολαίας και Αθλητισμού της Ουκρανίας έδωσε χρηματοδότηση στη νεοναζιστική ομάδα C14 για την προώθηση «εθνικών πατριωτικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων». Το C14 εξαπέλυσε βίαιες επιθέσεις στις κοινότητες των Ρομά και των LGBTQ……..
Επικαλέστηκε επίσης την κύρια οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη Διεθνή Αμνηστία, η οποία προειδοποίησε  ότι «η Ουκρανία βυθίζεται σε ένα χάος ανεξέλεγκτης βίας που προκαλείται από ριζοσπαστικές ομάδες και την πλήρη ατιμωρησία τους».


Όταν ορισμένοι αμερικανοί νομοθέτες ξεκίνησαν μια εκστρατεία για να προσπαθήσουν να βάλουν το Azov στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, λόγω των στενών δεσμών τους με βίαιες φασιστικές ομάδες περί της λευκής υπεροχής, εντός των Ηνωμένων Πολιτειών, το Atlantic Council αντέδρασε.
Το 2020, η δεξαμενή σκέψης του ΝΑΤΟ δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο “Why Azov should not be designated a foreign terrorist organization,” « Γιατί το Azov δεν πρέπει να χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση », γραμμένο από τον αντιρώσο ερευνητή Anton Shekhovtsov.
Η ανάρτηση παραδέχτηκε ότι είναι «αδιαμφισβήτητο» ότι η ιδεολογία του Azov έχει τις ρίζες του στον ναζισμό και ότι ο «ηγετικός πυρήνας» του «σχηματίστηκε από την ακροδεξιά». Αλλά ο Shekhovtsov υποστήριξε ότι το Azov δεν πρέπει να χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση επειδή είναι απόσπασμα ειδικών επιχειρήσεων της Ουκρανικής Εθνοφρουράς, και επομένως «αναπόσπαστο μέρος των επίσημων δομών» του κράτους, μετά από «εντολές του Υπουργείου Εσωτερικών».
Η επισήμανση τρομοκρατικής οργάνωσης αυτής της ναζιστικής ομάδας που υποστηρίζεται από την ουκρανική κυβέρνηση θα ήταν «δώρο στο Κρεμλίνο», επέμεινε ο Shekhovtsov.


Το 2014, το Atlantic Council ηρωοποιούσε  αυτούς τους Ναζί.
Ο αρθρογράφος  της έκθεσης «The Battle For Mariupol», Askold Krushelnycky, παραδέχθηκε  ότι η φιλο-Κίεβο/Δυτική πλευρά αποτελούνταν από περίπου 400 μαχητές, οι μισοί από τους οποίους ήταν Ναζί του Azov, ενώ οι υπόλοιποι αποτελούνταν από στρατιώτες του στρατού της Ουκρανίας, εθνικής φρουράς, και εθελοντικές μονάδες, με επικεφαλής έναν ουκρανικό στρατηγό.
Ο Krushelnycky σημείωσε ότι ορισμένοι από αυτούς τους εξτρεμιστές του Azov είχαν επίσης πολεμήσει στο πλευρό των Γεωργιανών και των Τσετσένων στους προηγούμενους πολέμους εναντίον της Ρωσίας.
Το άρθρο του Ατλαντικού Συμβουλίου παραδέχτηκε εμμέσως ότι αυτοί οι Ναζί έπαιξαν βασικό ρόλο ως η δύναμη πίσω από το βίαιο πραξικόπημα που υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία το 2014. Ο Krushelnycky έγραψε:

΄΄Πολλά από τα μέλη του τάγματος [Azov] συμμετείχαν στις πολύμηνες μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του πρώην φιλορώσου προέδρου τους, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, αφού αρνήθηκε την υπόσχεσή του να φέρει τη χώρα  πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αντ' αυτού τάχθηκε στο πλευρό του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.
Μερικοί από αυτούς που βρίσκονται τώρα στο τάγμα ήταν τα άτομα που μετέτρεψαν τις παθιασμένες διαδηλώσεις σε επανάσταση και ήταν στην πρώτη γραμμή των οδομαχιών ενάντια στις βάναυσες δυνάμεις ασφαλείας του Γιανουκόβιτς΄΄ .

Η έκθεση «Battle For Mariupol» δεν κάνει καμία απολύτως αναφορά στη φασιστική ιδεολογία του Azov.

Η παραδοχή τους στην αποκάλυψη της εξτρεμιστικής πολιτικής του Azov ήταν μια φράση: «Το τάγμα είχε πολιτική υποστήριξη από σκληροπυρηνικούς Ουκρανούς εθνικιστές όπως ο Oleh Lyashko, μέλος του κοινοβουλίου του Ριζοσπαστικού Κόμματος που κέρδισε το 8% των ψήφων στις προεδρικές εκλογές του περασμένου μήνα».
Ο Krushelnycky περιέγραψε τον Oleh Lyashko απλώς ως έναν «εθνικιστή πολιτικό». Στην πραγματικότητα, είναι ένας διαβόητος δεξιός εξτρεμιστής.
Ακόμη πιο παραπλανητικά, η έκθεση του Ατλαντικού Συμβουλίου ανέφερε ως ηγέτη του Azov, τον Andriy Biletsky, αλλά δεν έλεγε τίποτα για τη φασιστική του ιδεολογία.
Ο Biletsky βοήθησε στην ίδρυση δύο διαφορετικών νεοναζιστικών ομάδων, της Social-National Assembly και του Patriot of Ukraine, που χρησιμοποιούν και οι δύο το γερμανικό σύμβολο Wolfsangel.
Μόλις λίγους μήνες αφότου το Atlantic Council δημοσίευσε αυτό το άρθρο που επαινεί μια νεοναζιστική πολιτοφυλακή, το think tank του ΝΑΤΟ πραγματοποίησε μια  ειδική εκδήλωση με τον υποστηριζόμενο από τη Δύση πρόεδρο της Ουκρανίας, Petro Poroshenko.

Ο Poroshenko, ένας δισεκατομμυριούχος ολιγάρχης γνωστός ως «βασιλιάς της σοκολάτας», είναι γνωστός  για τους δεσμούς του και με ακροδεξιούς εξτρεμιστές. Ένας από τους συμβούλους του έγραψε ένα νεοναζιστικό σύμβολο στο Facebook που συνδυάζει ένα σύνθημα περί της λευκής υπεροχής με το «Heil Hitler».Τον Σεπτέμβριο του 2014, ο Poroshenko βραβεύτηκε προσωπικά από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ατλαντικού Συμβουλίου, Fred Kempe. τον πρόεδρο της δεξαμενής σκέψης του ΝΑΤΟ, Jon Huntsman. και τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, των ΗΠΑ Robert Menendez.
Επιβράβευσαν τον Poroshenko για τις φιλοδυτικές και αντιρωσικές πολιτικές του.


ΠΗΓΗ:https:multipolarista.com


Επιστροφή στο περιεχόμενο