Μετάβαση στο περιεχόμενο
Δικτατορία 21ης Απριλίου 1967
του Ανδρέα Μακρογκίκα


Η δικτατορία δεν επιβλήθηκε ως «κεραυνός εν αιθρία» το πρωινό της  21ης Απριλίου 1967. Οι πολιτικές ηγεσίες της Ελλάδας δεν θέλησαν να  αντιληφθούν τον επερχόμενο κίνδυνο. Ο κομματικός μικρόκοσμος που ζούσαν  τους περιόριζε την ορατότητα των εξελίξεων. Η προστασία του πολιτεύματος  και η αισιόδοξη πορεία της Ελλάδας και των Ελλήνων στο μέλλον δεν τους  απασχολούσε στην πραγματικότητα.

Το πραξικόπημα της 21ης  Απριλίου εντάσσεται στο πλαίσιο του «ψυχρού πολέμου», στον ανταγωνισμό  της Αμερικής με την Σοβιετική Ένωση.  Οι επιδιώξεις των ΗΠΑ έναντι του  αντιπάλου της,στην Ανατολική Μεσόγειο, επέβαλλε η πολιτική διακυβέρνηση  στην Ελλάδα να λειτουργεί στο πλαίσιο του σχεδιασμού τους.

Η  ασταθής πολιτική κατάσταση, που επικρατούσε πριν την δικτατορία, τους  δημιούργησε την ανάγκη ύπαρξης σταθερής κυβέρνησης. Η δικτατορία ήταν η  λύση και υπηρετούσε καλύτερα, με την άνευ όρων παράδοσής της, τις  επιδιώξεις των Αμερικανών.

Το  πολιτικό σύστημα αν καλλιεργούσε το  δημοκρατικό πλαίσιο λειτουργίας  του,με συγκλίσεις στα σπουδαία προβλήματα της πατρίδας και απαλλαγμένο  από τον λαϊκισμό, τότε η σχέση με τις ΗΠΑ θα ευδοκιμούσε σε περιβάλλον  συνεργασίας και όχι επιβολής, εμφανώς με οφέλη για την χώρα μας.


Επιστροφή στο περιεχόμενο