Μετάβαση στο περιεχόμενο
ΕΕ-Εμβόλια: Επικαλείται «τεχνικό σφάλμα» για τη μη δημοσίευση παρενεργειών
Γράφει ο Νίκος Ρούσσης από  ΣτρασβούργοΒάσιμες υποψίες συγκάλυψης, του συνόλου των παρενεργειών και θανάτων που προκάλεσαν τα εμβόλια για τον κορονοϊο στην ΕΕ, προκαλεί η απάντηση της Επιτρόπου Υγείας Στέλλας Κυριακιδη, προς τον Γερμανο ευρωβουλευτή της Ομάδας Ταυτότητας και Δημοκρατίας, Joachim Kuhs.

Στην ερώτηση του ο Γερμανός ευρωβουλευτής είχε αποκαλύψει ότι 1,7  εκατομμύρια περιπτώσεις αναφερόμενων παρενεργειών του εμβολίου και  22.000 αναφερόμενοι θάνατοι μετά τον εμβολιασμό έχουν «εξαφανιστεί» από  τη βάση δεδομένων ανάλυσης δεδομένων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων  (EMA).
Αναλυτικότερα, είχε επισημάνει οτι υπήρξαν
115.880  παρενέργειες από την Biontech Pfizer,
338.241 παρενέργειες από  το AstraZeneca,
12.200 φερόμενα θύματα του εμβολίου Pfizer,
6.557  φερόμενα θύματα του εμβολίου Moderna,
2.781 φερόμενα θύματα του  εμβολίου AstraZeneca – φαίνεται να έχουν διαγραφεί από τον  προγραμματισμό ανάλυσης δεδομένων του EMA.

Γιατί έχουν διαγραφεί αυτά τα στατιστικά στοιχεία, ρωτούσε την Κομισιόν ο ευρωβουλευτής.
 Στην απάντηση της, όμως, η Επίτροπος αποφεύγει να απαντήσει επί της  ουσίας στην ερώτηση, υποστηρίζοντας ότι η Κομισιόν δεν συλλέγει τέτοια  στοιχεία και ότι αυτό είναι αρμοδιότητα του ΕΜΑ.
Στη συνέχεια,  ωστόσο, η Επίτροπος ισχυρίζεται ότι «τα δεδομένα δεν διαγράφηκαν από τη  βάση δεδομένων, αλλά υπήρξε ένα τεχνικό ζήτημα, που επηρέασε τη  δημοσίευση για περιορισμένο χρονικό διάστημα».     
Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση της Επιτρόπου και ...όποιος καταλάβει κατάλαβε!
Απάντηση της κας Κυριακίδη εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 7.6.2023

  1. Πρέπει  να σημειωθεί ότι τα δεδομένα δεν διαγράφηκαν από τη βάση δεδομένων,  αλλά υπήρξε ένα τεχνικό ζήτημα που επηρέασε τη δημοσίευση για  περιορισμένο χρονικό διάστημα. Το Σάββατο 11 Μαρτίου 2023 υπήρξε ένα  τεχνικό ζήτημα με την εβδομαδιαία ανανέωση δεδομένων του ιστότοπου  Αναφορών Ανεπιθύμητων Αντιδράσεων Φαρμάκων (ADR).
Αυτό προκάλεσε την εμφάνιση ενός μειωμένου συνόλου δεδομένων, με αποτέλεσμα λανθασμένα στοιχεία.
 Την Τρίτη 14 Μαρτίου 2023, το ζήτημα επιλύθηκε και το σωστό σύνολο  δεδομένων είναι πλέον διαθέσιμο στον ιστότοπο ADR Reports. Επιπλέον, ο  EMA έχει λάβει τα απαραίτητα τεχνικά μέτρα για να αποφευχθεί αυτό το  ζήτημα στο μέλλον.
Αυτό το ζήτημα επηρέασε μόνο την εμφάνιση  δεδομένων σε αυτό τον ιστότοπο. Τα δεδομένα στη βάση δεδομένων της  EudraVigilance δεν επηρεάστηκαν.
  1. Καθώς το  πρόβλημα με τον ιστότοπο των αναφορών ADR έχει επιλυθεί και τα δεδομένα  ανανεώνονται κάθε εβδομάδα, ο EMA επιβεβαιώνει ότι ο ιστότοπος παρέχει  πλέον τον σωστό αριθμό ύποπτων ανεπιθύμητων ενεργειών, που αναφέρθηκαν  για κάθε εμβόλιο COVID-19 και μπορείτε να συμβουλευτείτε αυτόν τον  ιστότοπο για ενημερωμένη επισκόπηση.
  1. Όπως  αναφέρεται στην απάντηση στην πρώτη ερώτηση, για μερικές ημέρες τον  Μάρτιο του 2023, ένα τεχνικό σφάλμα που σχετίζεται με τις ΤΠ, οδήγησε  στη δημοσίευση ενός μειωμένου συνόλου δεδομένων στον ιστότοπο των  εκθέσεων ADR. Οι συζητήσεις μεταξύ του EMA και των κατόχων άδειας  κυκλοφορίας πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της συνεχούς παρακολούθησης  της ασφάλειας για τα εμβόλια COVID-19.


Επιστροφή στο περιεχόμενο