Μετάβαση στο περιεχόμενο
Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου “Καπετάν Ευκλείδης”  στις Αχαρνές παρουσιάστηκε την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2019 το βιβλίο του  προέδρου του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών, Αντώνη  Παυλίδη, “Χαλαμονή”.

Η εκδήλωση, αφιερωμένη στην “Χαλαμονή”  του ποντιακού ελληνισμού διοργανώθηκε από τον Εξωραϊστικό Πολιτιστικό  Σύλλογο “Άγιος Ευγένιος ο Τραπεζούντιος”.

Ο  Αντώνης Παυλίδης, ο οποίος είχε διατελέσει επί μία τριετία μορφωτικός  σύμβουλος στο ελληνικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης, ως υπεύθυνος της  εκπαίδευσης των εκεί ομογενών, δίνει με λογοτεχνικό τρόπο, περιγραφές  της εμβληματικής αυτής πόλης.

Η Χαλαμονή που στην  ποντιακή διάλεκτο σημαίνει χαλασμός, καταστροφή, είναι μια ιστορία  θαυμάτων, ανθρωπιάς, χαράς, πόνου και διεκδίκησης. Μια απόπειρα  καταγραφής της ιστορίας του ποντιακού ελληνισμού μέσα από την ιστορία  μιας οικογένειας. Μια νοσταλγική κατάδυση στον μυστηριακό  κόσμο της Ανατολής, ένα μοναδικό ταξίδι στη μαγεία των γεύσεων, των  χρωμάτων, των αρωμάτων, των τόπων, των ανθρώπων. Κατά τη διάρκεια της  εκδήλωσης αποσπάσματα του βιβλίου αναγνώστηκαν με γλαφυρό τρόπο,  φέρνοντας το κοινό πιο κοντά στο μυθιστόρημα, από τον πόντιο ηθοποιό  Λάζο Τερζά.

Ο Πρόεδρος του Πατριωτικού Συνδέσμου Γιάννης Μαλταμπές, με τον Συγγραφέα Αντώνη ΠαυλίδηΟ Πρόεδρος του Πατριωτικού Συνδέσμου Γιάννης Μαλταμπές, με τον πόντιο ηθοποιό Λάζο Τερζά
Ακολούθησε το καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης, με τον Δημήτρη Καρασαββίδη, στο τραγούδι συνοδεία ποντιακής λύρας.

Συντονιστής  στην Εκδήλωση ήταν ο Πρόεδρος του Πατριωτικού Συνδέσμου κ. Ιωάννης  Μαλταμπές, ο οποίος συγκινημένος ευχαρίστησε τους  διοργανωτές και δη τον Πρόεδρο και εμπνευστή της εκδήλωσης τον  πρωτοπρεσβύτερο π. Νικόλαο Δασκαλάκη για την τιμή που του έκαναν και  συνεχάρη θερμά τον συγγραφέα για το πραγματικά συγκλονιστικό βιβλίο του  για τον ποντιακό ελληνισμό.


(Α-Δ) Γιάννης  Αθανασιάδης – Πρόεδρος Παμμακεδονικής Συνομοσπονδίας Αθηνών Ελλάδας,  Γιάννης Μαλταμπές, Δημήτρης Καρασαββίδης, Λάζος Τερζάς
Επιστροφή στο περιεχόμενο