Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ο ΟΗΕ εγκαινιάζει παγκόσμιο πρόγραμμα ψηφιακής ταυτότητας που χρηματοδοτείται από τον Gates καθώς οι ειδικοί προειδοποιούν για
«Ολοκληρωτικό Εφιάλτη»
Με την υποστήριξη του Ιδρύματος Bill & Melinda Gates, τα Ηνωμένα Έθνη ξεκίνησαν αυτόν τον μήνα την εκστρατεία «50-in-5» για να προωθήσουν και να επιταχύνουν την ανάπτυξη μιας παγκόσμιας ψηφιακής δημόσιας υποδομής. Ένας κριτικός χαρακτήρισε την εκστρατεία ως «έναν ολοκληρωτικό εφιάλτη» που έχει σχεδιαστεί για να «ωθήσει» μικρές χώρες « στην ψηφιακή ταυτότητα, τα ψηφιακά πορτοφόλια, την ψηφιακή νομοθεσία, την ψηφιακή ψηφοφορία και πολλά άλλα».

By Michael Nevradakis, Ph.D.
Με την υποστήριξη του Ιδρύματος Μπιλ & Μελίντα Γκέιτς, τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) ξεκίνησαν αυτόν τον μήνα μια “ambitious-country-led campaign” για την προώθηση και την επιτάχυνση της ανάπτυξης μιας παγκόσμιας ψηφιακής δημόσιας υποδομής (DPI).
Το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) δήλωσε ότι η εκστρατεία του “50-in-5” θα δώσει ώθηση στη δημιουργία “an underlying network of components” που περιλαμβάνει «ψηφιακές πληρωμές, ταυτότητες και σύστημα ανταλλαγής δεδομένων», το οποίο θα χρησιμεύσει ως «ένα κρίσιμος επιταχυντής των ΄΄Sustainable Development Goals΄΄  Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs).»
«Ο στόχος της εκστρατείας είναι 50 χώρες να έχουν σχεδιάσει, εφαρμόσει και ολοκληρώσει  τουλάχιστον ένα στοιχείο DPI με ασφαλή, περιεκτικό και διαλειτουργικό τρόπο σε πέντε χρόνια», ανέφερε το UNDP.

Οι επικριτές της καμπάνιας όπως ο Tim Hinchliffe συντάκτης  του The Sociable, είπε στο The Defender ότι πιστεύει ότι το DPI «είναι ένας μηχανισμός επιτήρησης και ελέγχου που συνδυάζει ψηφιακή ταυτότητα, ψηφιακά νομίσματα κεντρικής τράπεζας [CBDC], διαβατήρια εμβολίων και δεδομένα παρακολούθησης αποτυπώματος άνθρακα , ……  τις  έξυπνες πόλεις 15 λεπτών , μελλοντικά lockdown και συστήματα ΄΄social credit.” κοινωνικής πίστης  
Το UNDP ηγείται της εκστρατείας “50-in-5” μαζί με το Κέντρο Ψηφιακής Δημόσιας Υποδομής , Co-Develop , τη Συμμαχία Ψηφιακών Δημόσιων Αγαθών . Στους υποστηρικτές περιλαμβάνονται η GovStack , η Inter-American Development Bank και η UNICEF…

Τον Σεπτέμβριο του 2022, το Ίδρυμα Gates διέθεσε 200 εκατομμύρια δολάρια «για την επέκταση της παγκόσμιας ψηφιακής δημόσιας υποδομής», ως μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου χρηματοδότησης 1,27 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε «δεσμεύσεις για την υγεία και την ανάπτυξη» με στόχο την επίτευξη των SDGs έως το 2030.
Το Ίδρυμα Gates δήλωσε τότε ότι η χρηματοδότηση προοριζόταν να προωθήσει την επέκταση της «υποδομής που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος για να γίνουν πιο ανθεκτικές σε κρίσεις όπως η έλλειψη τροφίμων, οι απειλές για τη δημόσια υγεία και η κλιματική αλλαγή. για να βοηθήσει στην πανδημία και την οικονομική ανάκαμψη».

Ο δικηγόρος Γκρεγκ Γκλέιζερ, ειδικός σε θέματα  προστασίας προσωπικών δεδομένων με έδρα την Καλιφόρνια, περιέγραψε την καμπάνια “50-in-5 ως «ολοκληρωτικό εφιάλτη» και μια «δυστοπική» πρωτοβουλία που στοχεύει τις μικρές χώρες «για να τις ενσωματώσουν με ψηφιακή ταυτότητα, ψηφιακά πορτοφόλια, ψηφιακή νομοθεσία, ψηφιακή ψηφοφορία και άλλα. .»
 
«Για πολιτικούς λόγους, οι τύποι των Ηνωμένων Εθνών όπως ο Γκέιτς δεν μπορούν να σχεδιάσουν ανοιχτά «μία παγκόσμια κυβέρνηση», επομένως χρησιμοποιούν διαφορετικές φράσεις όπως «παγκόσμια εταιρική σχέση» και «Ατζέντα 2030», είπε ο Γκλέιζερ στο The Defender. «Οι άνθρωποι μπορούν να προσθέσουν το «50-στα-5» σε αυτήν την αυξανόμενη λίστα δυστοπικών φράσεων».
 
Ένας άλλος δικηγόρος ο Richard Jaffe, ειδικός σε θέματα απορρήτου με έδρα την Καλιφόρνια, εξέφρασε παρόμοια συναισθήματα, λέγοντας στο Defender ότι η πρωτοβουλία «50-in-5» «υποδεικνύει το πολύ μεγαλύτερο ζήτημα της παγκοσμιοποίησης, της συγκέντρωσης και της ψηφιοποίησης των προσωπικών δεδομένων του κόσμου».
 
«Η βραχυπρόθεσμη ανησυχία μου είναι οι κακοί παράγοντες, και αυτοί  είναι άτομα και μικρές ομάδες, καθώς και κρατικοί κακοποιοί, που θα έχουν τώρα έναν μεγάλο και νέο στόχο ή εργαλείο για να απειλήσουν την κανονική λειτουργία λιγότερο προηγμένων τεχνολογικά χωρών». αυτός είπε.
 
Ο Jaffe είπε ότι η εμπλοκή του Gates “scares the hell out of him.” Ο Derrick Broze , αρχισυντάκτης του The Conscious Resistance Network , είπε στο The Defender ότι «είναι ένα ακόμη σημάδι ότι αυτή η ανανεωμένη ώθηση για υποδομή ψηφιακής ταυτότητας δεν θα ωφελήσει τον μέσο άνθρωπο».
 
«Έργα σαν αυτά,  ωφελούν μόνο τις κυβερνήσεις που θέλουν να παρακολουθούν τον πληθυσμό τους και τις εταιρείες που θέλουν να μελετήσουν τις καθημερινές μας συνήθειες και κινήσεις για να μας πουλήσουν προϊόντα», είπε ο Broze.
 
Οι πρωτοβουλίες για την προώθηση του DPI παγκοσμίως απολαμβάνουν επίσης την υποστήριξη της G20. Σύμφωνα με τον Economist, στη Σύνοδο Κορυφής της G20 του Σεπτεμβρίου στο Νέο Δελχί — που πραγματοποιήθηκε με το σύνθημα «Μία Γη, Μία Οικογένεια, Ένα Μέλλον» — η Ινδία συγκέντρωσε την υποστήριξη από το Ίδρυμα Gates, το UNDP και την Παγκόσμια Τράπεζα για ένα σχέδιο ανάπτυξης ενός παγκόσμιου αποθετηρίου Τεχνολογίας DPI.
 
«Ο κόσμος δεν χρειάζεται το 50-σε-5»
 
Οι 11 χώρες «First-Mover» που λανσάρουν το «50-in-5» είναι το Μπαγκλαντές, η Εσθονία , η Αιθιοπία, η Γουατεμάλα, η Μολδαβία, η Νορβηγία, η Σενεγάλη, η Σιέρα Λεόνε, η Σιγκαπούρη, η Σρι Λάνκα και το Τόγκο.
 
«Οι χώρες, ανεξάρτητα από το επίπεδο εισοδήματος, τη γεωγραφία ή το πού βρίσκονται στην πορεία τους προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό, μπορούν να επωφεληθούν από το να είναι μέρος του 50-σε-5», αναφέρει η εκστρατεία, προσθέτοντας ότι «με σταθερές και συλλογικές προσπάθειες, ο κόσμος μπορεί να οικοδομήσει ένα μέλλον όπου ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν είναι μόνο ένα όραμα αλλά μια απτή πραγματικότητα».
 
Σύμφωνα με τον Glaser, οι 11 αρχικές χώρες επιλέχθηκαν όχι επειδή είναι «ψηφιακοί ηγέτες», αλλά επειδή ο ΟΗΕ βλέπει τα μικρότερα έθνη ως «μοναδική απειλή», επειδή οι ηγέτες τους είναι περιστασιακά υπόλογοι στον λαό.
 
«Έχουμε δει τι συμβαίνει σε ηγέτες μικρών εθνών που απορρίπτουν τα αγαπημένα προϊόντα των διεθνών υπηρεσιών πληροφοριών, όπως τα εμβόλια για τον COVID-19 , τους  ΓΤΟ [γενετικά τροποποιημένους  οργανισμούς] και τα πετροδολάρια», είπε ο Glaser. «Τα προγράμματα του ΟΗΕ όπως το «50-σε-5» είναι ένας τρόπος για τις μικρότερες χώρες να ξεπουληθούν  νωρίς στη μεγάλη τεχνολογία και να αποφύγουν προληπτικά τους « οικονομικούς δολοφόνους », πρόσθεσε.
 
Μιλώντας στην εκδήλωση έναρξης «50-in-5», ο Dumitru Alaiba, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Μολδαβίας και υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης και Ψηφιοποίησης, είπε: «Η πηγή του μεγαλύτερου ενθουσιασμού μας είναι η δουλειά μας στην υπερ-εφαρμογή της κυβέρνησής μας. Έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με την πολύ επιτυχημένη ουκρανική εφαρμογή Diia [και] θα κυκλοφορήσει τους επόμενους μήνες».


Στην ίδια εκδήλωση, η Cina Lawson, υπουργός Ψηφιακής Οικονομίας και Μετασχηματισμού του Τόγκο, δήλωσε: «Δημιουργήσαμε ένα ψηφιακό πιστοποιητικό COVID. Ξαφνικά, ο αγώνας κατά της πανδημίας έγινε ουσιαστικά με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων για να είναι πιο αποτελεσματικός».
 
Σύμφωνα με τον Hinchliffe, το σύστημα DPI του Τόγκο είχε φαινομενικά καλοπροαίρετη  προέλευση, ξεκινώντας ως ένα  ΄΄universal basic income΄΄  καθολικό βασικό  σύστημα εισοδήματος  (σημ.μετ. τύπος μητσοτακικών επιδομάτων)   για τους πολίτες της χώρας, «αλλά λίγο μετά, επέκτειναν το σύστημα για να εφαρμόσουν τα διαβατήρια εμβολίων».

Το διαβατήριο εμβολίων του Τόγκο ήταν διαλειτουργικό με το ψηφιακό πιστοποιητικό υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Το 2021, η ΕΕ ήταν μία από τις πρώτες κυβερνητικές οντότητες παγκοσμίως που εισήγαγε τέτοια διαβατήρια . Τον Ιούνιο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ενέκρινε τα πρότυπα ψηφιακών πιστοποιητικών υγείας της ΕΕ σε παγκόσμια βάση.
 
Μιλώντας στη Σύνοδο του G20 τον Σεπτέμβριο, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε: «Το κόλπο είναι να δημιουργηθεί δημόσια ψηφιακή υποδομή που να είναι διαλειτουργική, ανοιχτή σε όλους και αξιόπιστη», αναφέροντας ως παράδειγμα το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID-19 της ΕΕ.

Τέσσερις από τις χώρες «First-Mover» είναι αφρικανικές. Ο Shabnam Palesa Mohamed, εκτελεστικός διευθυντής του Κεφαλαίου για την Άμυνα της Υγείας των Παιδιών (CHD) στην Αφρική , είπε στο The Defender ότι η εκστρατεία «50-in-5» θα χρησιμοποιηθεί ως γεωπολιτικό εργαλείο. « Η Αφρική είναι πάντα ένας πρωταρχικός στόχος επειδή είναι συγκριτικά αναξιοποίητη ψηφιακά», είπε.
 
«Η Αφρική χρειάζεται σεβασμό, φαγητό, νερό και ειρήνη», είπε. "Δεν χρειάζεται DPI."
 
Κατά παρόμοιο τρόπο, ο Hinchliffe είπε, «Ο κόσμος δεν χρειάζεται το "50-σε-5". Ο κόσμος δεν το ζήτησε ποτέ. Ήρθε από πάνω προς τα κάτω. Αυτό που θέλουν οι άνθρωποι είναι οι κυβερνήσεις τους να κάνουν την πραγματική τους δουλειά – να υπηρετούν τον λαό».
 
Μια έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) του 2022, Advancing Digital Agency: Η δύναμη των διαμεσολαβητών δεδομένων», ανέφερε ότι τα διαβατήρια εμβολίων «χρησιμεύουν ως μια μορφή ψηφιακής ταυτότητας».
 
Το 2020, ο ιδρυτής του WEF Klaus Schwab είπε: «Αυτό στο οποίο θα οδηγήσει η Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση είναι μια συγχώνευση της φυσικής, της ψηφιακής και της βιολογικής μας ταυτότητας ».
 
Η ψηφιακή ταυτότητα προορίζεται για «ασφαλή πρόσβαση» από κυβερνητικούς, ιδιωτικούς φορείς
 
Σύμφωνα με το The Economist, η Ινδία προωθεί σε μεγάλο βαθμό τις τεχνολογίες της ψηφιακής ταυτότητας, που αναπτύχθηκαν αρχικά στο εσωτερικό, για παγκόσμια εφαρμογή σε «φτωχές χώρες». Αυτές οι τεχνολογίες έχουν συγκεντρώσει υποστήριξη και χρηματοδότηση από τον Bill Gates και το Ίδρυμα Gates.
 
Για παράδειγμα, ο Lawson είπε ότι το Τόγκο εξέδιδε βιομετρική ψηφιακή ταυτότητα «για όλους τους πολίτες μας που χρησιμοποιούν MOSIP» — Modular Open Source Identity Platform — ένα σύστημα που αναπτύχθηκε στο Διεθνές Ινστιτούτο Πληροφορικής της Ινδίας στο Bangalore.
 
Το MOSIP, που υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Gates, την Παγκόσμια Τράπεζα και τον ιδρυτή του eBay, Pierre Omidyar, βασίζεται στο πρότυπο Aadhaar , της εθνικής πλατφόρμας ψηφιακών ταυτοτήτων της Ινδίας —τη μεγαλύτερη στον κόσμο— η οποία έχει αμφισβητηθεί.
 
Το Aadhaar, που ξεκίνησε το 2009, ενέγραψε πάνω από το 99% όλων των Ινδών ενηλίκων , συνδέοντάς τους με πολλές δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες . Ωστόσο, σύμφωνα με το The Economist , το Aadhaar «υποφέρει από παραβιάσεις ασφαλείας» και παρόλο που «υποτίθεται ότι ήταν προαιρετικό, είναι δύσκολο να λειτουργήσεις  χωρίς αυτό».
 
Ο Glaser είπε ότι το Aadhaar «ήταν ένας εφιάλτης για τους Ινδούς. Παραβιάζεται συνεχώς, συμπεριλαμβανομένου, για παράδειγμα, της μεγαλύτερης εισβολής προσωπικών πληροφοριών στην παγκόσμια ιστορία νωρίτερα αυτόν τον μήνα, με προσωπικές πληροφορίες που πωλούνται στον σκοτεινό ιστό».
 
«Το Aadhaar κοροϊδεύεται ανοιχτά στην Ινδία», είπε ο Glaser. «Ο μόνος λόγος που εξακολουθεί να χρησιμοποιείται από τους πολίτες είναι επειδή οι άνθρωποι δεν έχουν άλλη πρακτική επιλογή. Για να συμμετέχετε ουσιαστικά στην ινδική κοινωνία, χρειάζεστε την ψηφιακή ταυτότητα», πρόσθεσε.
 
Ωστόσο, ο Γκέιτς επαίνεσε το Aadhaar — περιγράφοντάς το στο blog του ως «μια πολύτιμη πλατφόρμα για την παροχή προγραμμάτων κοινωνικής πρόνοιας και άλλων κρατικών υπηρεσιών». Τον Οκτώβριο του 2021, το Ίδρυμα Γκέιτς έδωσε $350,690 grant για την ανάπτυξη της ψηφιακής αποστολής Ayushman Bharat της Ινδίας , ενός συστήματος ψηφιακής ταυτότητας υγείας που συνδέεται με το Aadhaar .
 
Ένα ανακοινωθέν του Business 20 (B20) που εκδόθηκε μετά τη φετινή σύνοδο κορυφής της G20 καλούσε «τα κράτη της G20 να αναπτύξουν κατευθυντήριες γραμμές για μοναδική ενιαία ψηφιακή ταυτοποίηση … στην οποία μπορούν να έχουν ασφαλή πρόσβαση (βάσει συναίνεσης) από διαφορετικούς κυβερνητικούς και ιδιωτικούς φορείς για επαλήθευση ταυτότητας και πρόσβαση σε πληροφορίες εντός τριών ετών."
 
Τον Απρίλιο, ο Nandan Nilekani, πρώην πρόεδρος της Μοναδικής Αρχής Ταυτοποίησης της Ινδίας , είπε σε πάνελ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το DPI ότι η ψηφιακή ταυτότητα, οι ψηφιακοί τραπεζικοί λογαριασμοί και τα smartphone είναι τα «εργαλεία του νέου κόσμου». Πρόσθεσε ότι αν αυτό επιτευχθεί, «Τότε, όλα μπορούν να γίνουν. Όλα τα άλλα χτίζονται πάνω σε αυτό».
 
«Το μάθημα φυσικά για τον υπόλοιπο κόσμο είναι να μην αφήσετε ποτέ την ψηφιακή ταυτότητα να ριζώσει στην κοινωνία σας», είπε ο Glaser. «Όταν μία κατηγορία καταναλωτών ενός έθνους υιοθετήσει την ψηφιακή ταυτότητα … όπως στην Ινδία, είναι βασικά κίνηση ματ γι΄ αυτό το έθνος».
 
«Όταν λένε περιεκτικό, εννοούν πραγματικά περιοριστικό»
 
Σύμφωνα με το The Sociable , το DPI «υπόσχεται να επιφέρει οικονομική ένταξη, ευκολία, βελτιωμένη υγειονομική περίθαλψη και πράσινη πρόοδο».
 
Σύμφωνα με την καμπάνια «50-σε-5», το DPI «είναι απαραίτητο για τη συμμετοχή στις αγορές και την κοινωνία σε μια ψηφιακή εποχή [και] απαιτείται για όλες τις χώρες να οικοδομήσουν ανθεκτικές και καινοτόμες οικονομίες για την ευημερία των ανθρώπων. ”
 
Αλλά ο Hinchliffe διέψευσε αυτόν τον ισχυρισμό. «Δεν χρειάζεστε ψηφιακή ταυτότητα και ψηφιακή διακυβέρνηση για να παρέχετε καλύτερες υπηρεσίες σε περισσότερους ανθρώπους», είπε. «Τα εργαλεία είναι ήδη διαθέσιμα. Πρόκειται για κίνητρα. Οι επιχειρήσεις, οι κυβερνήσεις και οι ιδιώτες όλοι, έχουν τη δύναμη να βρουν καλύτερες λύσεις τώρα, αλλά γιατί να μην το κάνουμε κι εμείς;».
 
Ωστόσο, η «συμμετοχικότητα», (συναίνεση) είναι μία από τις βασικές αφηγήσεις που χρησιμοποιούνται για την προώθηση του DPI. Η εκστρατεία «50-in-5» αναφέρει: «Οι χώρες που χτίζουν ασφαλή και χωρίς αποκλεισμούς DPI… μπορούν να ενισχύσουν ισχυρές οικονομίες και δίκαιες κοινωνίες» και ότι το DPI «προωθεί την καινοτομία, ενισχύει την τοπική επιχειρηματικότητα και εξασφαλίζει πρόσβαση σε υπηρεσίες και ευκαιρίες για υποεξυπηρετούμενες ομάδες, όπως γυναίκες και νέοι».
 
Οι ειδικοί που μίλησαν με το The Defender προειδοποίησαν ότι το DPI έχει τη δυνατότητα να είναι περιοριστικό.
 
«Ενώ τα Ηνωμένα Έθνη, το Ίδρυμα Γκέιτς και το Ίδρυμα Ροκφέλερ προωθούν το DPI ως απαραίτητο για έναν «δίκαιο» κόσμο, η πραγματικότητα είναι ότι αυτά τα εργαλεία έχουν τη δυνατότητα να προωθήσουν τον αποκλεισμό πολιτικών ακτιβιστών, πληροφοριοδοτών και άλλων ατόμων που έχουν αμφιλεγόμενες απόψεις». είπε ο Μπροζ.
 
Ομοίως, ο Mohamed της CHD Africa ισχυρίστηκε, «Άνθρωποι, ομάδες και οργανώσεις που αποτελούν απειλή για το κατεστημένο θα στοχοποιηθούν για ψηφιακή επιτήρηση και κοινωνικοοικονομική απομόνωση» μέσω DPI. «Αυτός είναι ένας ευκολότερος τρόπος ελέγχου των κριτικών στοχαστών».
 
Ο Hinchliffe είπε ότι το DPI «θα επιταχύνει τον τεχνοκρατικό έλεγχο μέσω ψηφιακής ταυτότητας, CBDC και μαζικής κοινής χρήσης δεδομένων, ανοίγοντας το δρόμο για ένα διαλειτουργικό σύστημα κοινωνικής πίστης». (βαθμολογίας)
 
Ομοίως, ο Glaser είπε: «Με το DPI, το σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών είναι να εκδώσει σε όλους μια κοινωνική πιστωτική βαθμολογία σύμφωνα με τους ΣΒΑ του ΟΗΕ (Ατζέντα 2030) … Η ψηφιακή σας ταυτότητα θα γίνει ο νέος σας, εαυτός. Και από την οπτική των κυβερνήσεων και των εταιρειών, η ψηφιακή σας ταυτότητα θα είναι πιο πραγματική από τη σάρκα σας… που απαιτείται  για να ταξιδέψετε, να εργαστείτε, να αγοράσετε/πουλήσετε και να ψηφίσετε».
 
«Όταν λένε ΄΄inclusive΄΄  περιεκτικό, εννοούν πραγματικά ΄΄exclusive΄΄ περιοριστικό, επειδή το σύστημα έχει δημιουργηθεί για να αποκλείει άτομα που δεν συμβαδίζουν με μη εκλεγμένες παγκοσμιοποιητικές πολιτικές», είπε ο Hinchliffe. «Αυτό που πραγματικά θέλουν είναι να είναι όλοι υπό τον ψηφιακό τους έλεγχο».
 
Συγκεκριμένα, μια έκθεση του WEF του Ιουνίου 2023 με τίτλο Reimagining Digital ID  παραδέχεται ότι «η ψηφιακή ταυτότητα μπορεί να αποδυναμώσει τη δημοκρατία και την κοινωνία των πολιτών» και ότι «οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι που προκύπτουν από την ψηφιακή ταυτότητα είναι ο αποκλεισμός, η περιθωριοποίηση και η καταπίεση».
 
Το να γίνει υποχρεωτική  η ταυτότητα —ψηφιακή ή άλλη— μπορεί να επιδεινώσει «θεμελιώδεις κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές προκλήσεις, καθώς η υπό όρους πρόσβαση οποιουδήποτε είδους δημιουργεί πάντα τη δυνατότητα διάκρισης και αποκλεισμού», προσθέτει η έκθεση.
 
Οι ειδικοί που μίλησαν με το The Defender είπαν ότι πρέπει να δοθεί στους ανθρώπους η επιλογή να μπορούν να εξαιρούνται.
 
«Εάν τα Ηνωμένα Έθνη και τα κράτη μέλη του προωθήσουν την ατζέντα της ψηφιακής ταυτότητας, πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι αντίστοιχοι πληθυσμοί τους έχουν έναν απλό τρόπο να εξαιρεθούν χωρίς τιμωρία ή άρνηση παροχής υπηρεσιών», είπε ο Bronze. «Διαφορετικά, η ψηφιακή ταυτότητα θα γίνει τελικά υποχρεωτική στην κοινωνία και θα δούμε το τέλος της ιδιωτικής ζωής και, μακροπρόθεσμα, της ελευθερίας», είπε ο Broze.
 
Ο Jaffe είπε ότι αν και δεν αντιτίθεται στα συστήματα ψηφιακών πληρωμών, «θα ήταν σθεναρά αντίθετος στην εξάλειψη των μη ψηφιακών πληρωμών, όπως το νόμισμα fiat σε χαρτί», αποκαλώντας αυτό ζήτημα «ελευθερίας και ιδιωτικότητας».
 
Ομοίως, ο Hinchliffe είπε: «Πρέπει να υπάρχουν διαθέσιμες μη ψηφιακές εναλλακτικές λύσεις ανά πάσα στιγμή και αυτό πρέπει να είναι δικαίωμα κάθε πολίτη. Τα συστήματα μπορεί να αποτύχουν. Οι βάσεις δεδομένων μπορεί να παραβιαστούν. Οι κυβερνήσεις μπορούν να γίνουν τυραννικές. Οι εταιρείες μπορεί να γίνουν άπληστες».
 
 
«Το τέλος του παιχνιδιού είναι η κυριαρχία των transhumanists»
 
Πολλές από τις πρωτοβουλίες που υποστηρίζουν το «50-in-5» είναι οι ίδιες αλληλένδετες — επιπλέον των διασυνδέσεών τους με οντότητες όπως το Gates Foundation.
 
Για παράδειγμα, το Omidyar Network, ένας από τους υποστηρικτές του «50-in-5», έχει παράσχει χρηματοδότηση στο MOSIP — όπως και το Ίδρυμα Gates.
 
Το Ίδρυμα Gates, το Ίδρυμα Rockefeller , το UNDP και η UNICEF συμμετέχουν στον « οδικό χάρτη » της Digital Public Good Alliance για οντότητες που «ενισχύουν το οικοσύστημα DPG [ψηφιακά δημόσια αγαθά]».
 
Νωρίτερα φέτος, η Co-Develop επένδυσε στην ίδρυση του Κέντρου Ψηφιακής Δημόσιας Υποδομής, το οποίο έχει την έδρα του στο Διεθνές Ινστιτούτο Πληροφορικής στη Μπανγκαλόρ και φιλοξενεί επίσης το MOSIP. Η Co-Develop ιδρύθηκε από το Ίδρυμα Rockefeller, μαζί με το Ίδρυμα Gates και το Omidyar Network.
 
Και οι «υποστηρικτικοί οργανισμοί» της έκθεσης της Παγκόσμιας Τράπεζας “Principles on Identification for Sustainable Development” περιλαμβάνουν το Ίδρυμα Gates, το Omidyar Network, το UNDP, την  Mastercard , το ID2020 και το Tony Blair Institute for Global Change .
 
Ο Glaser είπε ότι ο Gates απέκτησε πλούτο «μονοπωλώντας το λειτουργικό του σύστημα σε κάθε σπίτι και επιχείρηση παγκοσμίως» και «το ίδιο κάνει τώρα σε επίπεδο ΟΗΕ με εμβόλια και εφαρμογές DPI».
 
«Οι πλατφόρμες DPI αναθέτουν ουσιαστικά την κυριαρχία τους σε διεθνείς κυβερνητικούς φορείς … όπως η Vanguard, η BlackRock και η State Street», είπε.
 
«Οι εταιρείες με τόσες πολλές πληροφορίες για τους πολίτες έχουν τεράστια δύναμη να σαμποτάρουν τις υποδομές ….», είπε ο Μοχάμεντ.
 
«Το τέλος του παιχνιδιού είναι η κυριαρχία των transhumanists», πρόσθεσε ο Glaser. «Ο λόγος για τον οποίο η ψηφιακή ταυτότητα αποτελεί υπαρξιακή απειλή για την κοινωνία είναι επειδή διαχωρίζει τους ανθρώπους από τις τοπικές κυβερνήσεις τους, οι οποίοι πάντα συνεργάζονταν  για να αποτρέψουν την τυραννία».
 
«Το DPI προωθείται  στις κυβερνήσεις  με το σκεπτικό ότι θα τις συμπεριλάβει στην παγκόσμια οικονομία, ενώ στην πραγματικότητα θα εμπορευματοποιήσει τους ανθρώπους τους και θα αφαιρέσει την ικανότητα των τοπικών αρχών να κυβερνούν ξανά με νόημα», είπε.
 
Ο Hinchliffe συνέδεσε επίσης το DPI με πολιτικές που αποσκοπούν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
 
«Με τα έθνη της G20 να δεσμεύονται για πολιτικές καθαρών μηδενικών εκπομπών άνθρακα έως το 2050… θα τεθούν περιορισμοί στο τι μπορούμε να καταναλώσουμε, τι μπορούμε να αγοράσουμε και πού μπορούμε να πάμε χάρη στην ευρεία εφαρμογή της ψηφιακής ταυτότητας και του CBDC για παρακολούθηση, ιχνηλάτηση και έλεγχο κάθε κίνησή μας  σε … έξυπνες πόλεις 15 λεπτών», είπε.
 
«Μιλούν ανοιχτά για τη χρήση DPI για «ψηφιακά πιστοποιητικά υγείας»… και πιστεύω ότι θα ακολουθήσει η παρακολούθηση του αποτυπώματος άνθρακα για την παρακολούθηση και τον έλεγχο του τρόπου με τον οποίο ταξιδεύετε και τι καταναλώνετε», πρόσθεσε ο Hinchliffe, αποκαλώντας το «ένα μέλλον συνεχούς επιτήρησης και ελέγχου. .»
 
«Εάν μπορούμε να νομοθετήσουμε και να προσφύγουμε στη δικαιοσύνη για να διατηρήσουμε το δικαίωμα στην παραδοσιακή ταυτοποίηση, τότε αυτό προστατεύει κατηγορηματικά όλα τα δικαιώματά μας», πρόσθεσε ο Glaser. «Εφόσον οι τάξεις καταναλωτών μεγάλων εθνών όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιστέκονται στην ψηφιακή ταυτότητα, υπάρχει ελπίδα».
 
«Αυτά τα σχέδια δεν κάνουν τίποτα για την ευημερία της πλειοψηφίας των Αφρικανών, αλλά προωθούν τα συμφέροντα μιας μικρής οικονομικής και πολιτικής τάξης», είπε ο Μοχάμεντ. «Με την αυξανόμενη οικονομική ανισότητα και τον θυμό, η προσπάθεια να σπαταληθούν περισσότεροι αφρικανικοί πόροι για την ψηφιακή ταυτότητα μπορεί να οδηγήσει σε εκτεταμένη εξέγερση».
 
«Γενικά, όταν οι Αφρικανοί γνωρίζουν τι είναι ο Μπιλ Γκέιτς, αρνούνται να εμπλακούν ή να υποστηρίξουν τις δραστηριότητές του», πρόσθεσε.


Ο Michael Nevradakis, Ph.D., με έδρα την Αθήνα, είναι ρεπόρτερ στο The Defender και στο "Good Morning CHD" του CHD.TV.


Επιστροφή στο περιεχόμενο