Μετάβαση στο περιεχόμενο
Τα Εθνικά μας Θέματα και οι Επιλογές μας στη Σημερινή Γεωπολιτική και Γεωστρατηγική Συγκυρία
 
Αθήνα, Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018
Με  ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018, στις  6.30μ.μ στην Αίθουσα Παναρκαδικής Ομοσπονδίας, Τζωρτζ 9, Πλ. Κάνιγγος  Αθήνα η εκδήλωση «Τα Εθνικά μας Θέματα και οι Επιλογές μας στη Σημερινή  Γεωπολιτική και Γεωστρατηγική Συγκυρία» με προσκεκλημένους τους  έγκριτους ομιλητές κ.κ. Περικλή Νεάρχου, Πρέσβη ε.τ., Σταύρο Καρκαλέτση,  Ιστορικό, Συγγραφέα Αμυντικό Αναλυτή και συντονιστή τον δημοσιογράφο  Μανώλη Μηλιαράκη, Επίτιμο Πρόεδρος της Χριστιανικής Δημοκρατίας. Η  εκδήλωση διοργανώθηκε από το Κίνημα Πολιτών για τα Εθνικά Θέματα με  συνδιοργανωτές τα κόμματα Χριστιανική Δημοκρατία, Πατριωτικό Σύνδεσμο  και Ελληνική Χριστιανική Ένωση.

Η επιτυχής  έκβαση της εκδήλωσης οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην παρουσία των  συγκεκριμένων έγκριτων ομιλητών, στην συνεργασία όλων των συμμετεχόντων  στην διοργάνωση αλλά κυρίως στον ενδιαφέρον και στην αγωνία όλων των  ελλήνων για την ενημέρωση για το “που πηγαίνει η χώρα μας”.
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Μηλιαράκης στην εισήγηση του “Η κρίση  απλώνεται στα εθνικά θέματα και ενώ τα προβλήματα της οικονομίας  μπορούμε να ελπίζουμε ότι είναι δυνατό να αντιμετωπιστούν έστω με τις  θυσίες που γίνονται, τα εθνικά προβλήματα εάν έχουν κακή πορεία είναι  δύσκολο μετά αυτή η πορεία να ανατραπεί. Έχουμε για παράδειγμα το ΄74 με  την τραγωδία της Κύπρου που έκτοτε η χώρα μας, ο ελληνισμός γενικότερα  παλεύει για να ανατρέψει τα τετελεσμένα εκείνης της επέμβασης χωρίς αυτό  να το έχει πετύχει”.

Απαντώντας στο ερώτημα για το που  πηγαίνει η χώρα μας ξεκίνησε την ομιλία του ο κ. Σταύρος Καρκαλέτσης,  Ιστορικός, Συγγραφέας, Αμυντικός Αναλυτής που μεταξύ άλλων ανέφερε “Τι  εικόνα έχουμε σήμερα και τι κατάσταση βιώνουμε ως προς την Άμυνα της  Χώρας; Θέλω να αφήσουμε πίσω μας την παθογένεια, αυτό που ζούμε, αυτό  που εισπράττουμε, δε θα μείνω σ΄αυτό. Θέλω να προτείνω να καταθέσω  λύσεις, μέσα από την αγωνία των στιγμών. Τι μέλλει γενέσθαι. Τώρα, όχι  αύριο, βραχυπρόθεσμα.

Από το 2000 έως τώρα, έχουν τεράστιες  ευθύνες όσοι διαχειρίστηκαν την άμυνα της χώρας. Η χώρα εδώ και 15 και  κάτι χρόνια ζει σε καθεστώς αφοπλισμού. Να θυμίσω ότι στον λεγόμενο πιο  εθνικό χώρο, τον πιο μπλε, Υπουργός Εθνικής Αμύνης έκανε την θητεία  εννεάμηνη κόντρα στις αντιρρήσεις των επιτελείων. Εγκληματούν ασύστολα  πάνω στην εθνική ασφάλεια για την πιο χυδαία ψηφοθηρία, 9μηνη θητεία,  ούτε το Βέλγιο να ήμασταν, ούτε η Σουηδία. Καλλιεργούνται μέσα στον όλο  εφησυχασμό μύθοι, μύθοι επικίνδυνοι.

Μύθος 1ος: Ο τρελός  Ερντογάν
Δεν είναι καθόλου τρελός. Αλαζόνας μπορεί να είναι,  μεγαλομανής μπορεί να είναι. Αλλά έχει κάτι που δεν είχε ποτέ κανένας  των υμετέρων. Μεγάλωσε στο πεζοδρόμιο. Ο Ταγίπ Ερντογάν ξεκίνησε στα  δώδεκα του από βοηθός λούστρου. Συγκρίσεις απαγορεύονται με τους εδώ και  το γνωστό δρομολόγιο «Κολέγιο Αθηνών – Χάρβαντ – Βουλευτής στα 22 –  Υπουργός στα 30». Αυτά για το μύθο Ερντογάν.

Ο  οποίος εάν τώρα είναι επικίνδυνος για την δική μας ασφάλεια, που  αντιμετωπίζεται το πρόβλημα υγείας που έχει, παίρνει ισχυρά φάρμακα,  φανταστείτε την ώρα των «μεταστάσεων», που πλέον ο χρόνος θα κυλάει  ανάποδα γι΄ αυτόν και θα νιώθει ότι οι μέρες του τελειώνουν, όταν  ξαφνικά η αρρώστια θεριεύει και προχωράει, θα νιώθει ότι κάτι πρέπει να  κάνει με την υστεροφημία του, με το όνομά του, εκεί είναι που φοβόμαστε.

Μύθος  2: Τα πήλινα πόδια
Ο γίγαντας με τα πήλινα πόδια. Ο μεγάλος ασθενής  του Βοσπόρου. Από τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο η Τουρκία διαλύεται, πεθαίνει.  Στην πράξη συμβαίνει ακριβώς το ανάποδο. Το χειρότερο που μπορείς να  κάνεις είναι να υποτιμάς τον εχθρό. Η σημερινή Τουρκία δεν έχει καθόλου  πήλινα πόδια. Μπορεί οικονομικά να έχει προβλήματα αλλά είναι πολύ πιο  πάνω από εμάς.
Στην ετήσια έκθεση του πιο έγκριτου βρετανικού  περιοδικού για την Άμυνα, η Τουρκία πήρε την 8η θέση στον πλανήτη ως  προς την στρατιωτική της ισχύ. Η Ελλάδα είναι 28η από 17η που ήταν  κάποτε. Ο Ερντογάν παρέλαβε την Τουρκία πριν 15-18 χρόνια, όταν η  τουρκική πολεμική βιομηχανία, τα εργοστάσιά τους παρήγαγαν το 22% και το  υπόλοιπο το εισήγαγαν. Κάπου εκεί ήμασταν και εμείς τότε. Μετά από  μιαμιση δεκαετία ο Ερντογάν το 22% της εγχώριας παραγωγής το πήγε στο  70%. Όταν το 70% των όπλων σου το φτιάχνεις μόνος, εξάγεις, γράφεις στα  παλιά σου τα παπούτσια και εμπάργκο και ΝΑΤΟ, και ΟΗΕ κλ.π.
Μύθος  3ος Μα έχουμε καλύτερο έμψυχο δυναμικό, τους καλύτερους πιλότους. Τους  καλύτερους να έχουμε εάν δεν έχουμε τα μηχανήματα δεν μπορείς να κάνεις  τίποτε.

Άρα τι κάνουμε τώρα. Φοβάμαι ότι ψάχνουμε όχι το “αν”  αλλά το “πότε” και το “που”. Ωραία τι κάνουμε λοιπόν από εδώ και πέρα.  Εγώ δεν θα πω θα γίνουμε Ισραήλ. Τι προτείνω:

1η Πρόταση: Απεμπλοκή των αμυντικών δαπανών από μνημόνια και τρόικα.
2η Πρόταση: Ταχεία ενίσχυση της άμυνας. Το παραμύθι δεν υπάρχουν χρήματα  δεν πιάνει. Αγορά π.χ. μίας φρεγάτας και οι υπόλοιπες πέντε να  κατασκευαστούν στα ναυπηγία Ελευσίνας εδώ.
3η Πρόταση: Αύξηση της θητείας «χθες».
4η Πρόταση: Δημιουργία τώρα ταμείου Εθνικής Άμυνας. Από την εκκλησία μέχρι  τους έλληνες εφοπλιστές να συμβάλουν στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας. Kαι  πέρα από την Άμυνα, η ελληνική διπλωματία να λειτουργήσει στο μάξιμουμ.

Να  απαλλαγούν οι διπλωμάτες μας από το παραμύθι του “εκ των υστέρων”. Για  τα Σκόπια πρέπει να τους ζητήσουμε τα πάντα. Και εννοείται χωρίς σύνθετη  ονομασία. Περιμένουμε από την διπλωματία μας και την πολιτική  ηγεσία να αντιληφθούν ότι η απομάκρυνση από το ταμείο ουδέν λάθος  αναγνωρίζεται. Και για την Τουρκία ήρθε ο καιρός να εφαρμόσουμε μία  στρατηγική και επιτέλους να περάσουμε σε μία άλλη ωδή πολιτικής  διπλωματίας.

Θα τελειώσω λέγοντας. Ενίσχυση τώρα της Εθνικής  μας Άμυνας. Για εμάς η Κύπρος είναι το δεύτερο Ελληνικό κράτος. Πρέπει  να καταλάβει ο κάθε Αναστασιάδης, ότι η Άμυνα και η ασφάλεια δεν κοστίζουν.
Πρέπει όλοι στρατιωτικοί διπλωμάτες, ο απλός λαός να ξαναβρούμε την χαμένη μας αξιοπρέπεια.
Ο  Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ όταν πήγαν οι δικοί μας εκεί και είχαν  σημάδια για το εμπάργκο, πήγε η ομογένεια να διαμαρτυρηθεί, τους απαντάει ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ μη μου ζητάτε να πιέσω τους  Τούρκους γιατί οι Τούρκοι είναι υπερήφανοι Άνθρωποι. Είναι σαν να σου πετάει κατάμουτρα ότι εσύ δεν είσαι.».

Εν συνέχεια ο κ. Περικλής Νεάρχου Πρέσβης ε.τ., έκανα αναφορά στον αμυντικό εξοπλισμό της  Χώρας μας λέγοντας “Εδώ και 15 χρόνια η Ελλάδα δεν έκανε καμία αγορά  σημαντική οπλικού συστήματος. Η Ελλάδα πάντα προσπαθούσε να έχει  ποιοτικό προβάδισμα αεροναυτικό. Βλέπουμε για πρώτη φόρα είμαστε σε  διαδικασία να χάσουμε αυτό το προβάδισμα. Είμαστε χωρίς σχέδιο. Είμαστε  σε φάση να αποφασίσουμε για την αναβάθμιση των F16. Δεν έχουμε χρήματα  στην Άμυνα δεν μπορείς να το λες.

Γιατί εάν χάσεις το Αιγαίο και την Θράκη τι θα πούμε. Αυτά κόστιζαν φτηνά.
Το  πρόβλημα της ενέργειας. Τι διεκδικεί η Άγκυρα 1) Προβάλει τα δικαιώματα  των Τουρκοκυπρίων, τα οποία είναι ίσα, να συμφωνήσουν οι δύο πλευρές  και να συναποφασίσουν 2) Σ΄ εμάς υποστηρίζουν ότι τα νησιά δεν έχουν  υφαλοκρηπίδα, 3) Απειλεί να στείλει το γεωτρύπανο.

Δεν  μπορείς να κάνεις αντιφατική πολιτική. Το γεγονός ότι φτάσαμε εδώ στο  Κυπριακό, είναι η δική μας πολιτική που φταίει σε μεγάλο βαθμό. Δεν ήταν  πρόβλημα οικονομικό το πρόβλημα στην άμυνα της Κύπρου. Από την περίοδο  του Χριστόφια τα χρήματα αυτά μόνο κατά ένα μικρό ποσοστό  χρησιμοποιήθηκαν για την Άμυνα, δεν χρησιμοποιήθηκαν στην Άμυνα, αλλά  για να κλείνουν τρύπες στον προϋπολογισμό.

Οικονομικό. Το  οικονομικό είναι μέγα εθνικό θέμα. Όταν σου παίρνουν τα λιμάνια, τα  αεροδρόμια και την περιουσία, σου παίρνουν το μέλλον σου, σου παίρνουν  την περιουσία. Δεν μπορεί να κατανοήσει κανείς πως είναι δυνατό να  συμβεί μία τέτοια καταστροφή εν καιρώ ειρήνης. Αυξάνεται η φορολογία,  πως γίνεται αυτό. Ξέρει κανείς κάποιο τρόπο να μας πει ότι χωρίς  τραπεζικό σύστημα συμβαίνει, γιατί δεν έχουμε τραπεζικό σύστημα το οποίο  να λειτουργεί και αυτό που υπάρχει έχει αγοραστεί από ξένους. Είναι μία  κατάσταση η οποία δεν αφήνει προοπτική, δεν αφήνει την ελπίδα και  αποδυναμώνει. Σέβομαι ότι ένας από τους πυλώνες της εθνικής Άμυνας είναι  η Οικονομία».

Σκοπιανό: Εάν μελετήσει κανείς και το πρόσφατο  παρελθόν, θα διαπιστώσει ότι με πλήρη αφέλεια πάμε να δώσουμε το όνομα  Μακεδονία. Και ενώ διαπραγματεύονται με την Ελλάδα έσπευσαν να  επισκεφθούν την Άγκυρα.
Η Συρία είναι να μην πάρει άσχημη  τροπή διότι εκεί είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να έχουν και ένα μεγαλύτερο  πόλεμο στην περιοχή. Είναι πολύ περίπλοκη η κατάσταση στην περιοχή.  Θέλουν οι Αμερικάνοι να διατηρήσουν μία παρουσία εκεί. Είναι μία  κατάσταση που εγκυμονεί πολλούς κινδύνους».
Ο Πρόεδρος της Χριστιανικής Δημοκρατίας κ. Ζερβός αναφέρθηκε στην ακμή και παρακμή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και την αντιστοιχία με το σήμερα καθώς και στην ανάγκη να επαναστατήσουμε όπως συνέβη και το 1821.
Να ξαναβρούμε την χαμένη πίστη και ελπίδα».
Και ακολούθως ο Πρόεδρος του Πατριωτικού Συνδέσμου κ. Ιωάννης Μαλταμπές τόνισε «Όλη αυτή η προϊστορία που ξεκίνησε δεκαετίες τώρα και κυρίως η οικονομική κρίση έγινε δυστυχώς για να φτάσουμε να είμαστε αδύναμοι έως υποδουλωμένοι εκ των έσω στα εθνικά μας θέματα. Η λύση είναι ελπιδοφόρα, εάν είμαστε τόσο δυνατοί όσο το Ανατολικό Χριστιανικό Τιμόρ. Είμαστε;»

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι κομμάτων, κινημάτων και συλλογικοτήτων, όπως οι κ.κ. Γεώργιος Μπούτρης Γραμματέας της Διοικούσας Επιτροπής του ΔΗΚΚΙ, Δαμιανός Βασιλειάδης από την Πατριωτική Συσπείρωση, Ιωάννης Σκλήνος, από την ομάδα διοργάνωσης της εκδήλωσης του Κινήματος Πολιτών για τα Εθνικά Θέματα, κ.α, που τοποθετήθηκαν επί των εθνικών θεμάτων, εξέφρασαν προβληματισμούς, πρότειναν λύσεις για την αντιμετώπιση αυτής της ανεπανάληπτης δύσκολης κατάστασης που βιώνει η χώρα μας βαλλόμενη πανταχόθεν ενώ παραλλήλως αποδομείται εκ των έσω με δόλιο και συστηματικό τρόπο με σκοπό την πλήρη αποδυνάμωση του ελληνικού έθνους.
Επιστροφή στο περιεχόμενο