Μετάβαση στο περιεχόμενο
Οι υποστηρικτές της Ουκρανίας τηρούν – συντηρούν και επαυξάνουν την συνένοχη σιωπή τους
 
Ακόμη και η γειτονική Πολωνία, ο πιστός σύμμαχος της Ουκρανίας επέκρινε τον εορτασμό των 114ων γενεθλίων του Στέπαν Μπαντέρα!!! την 1η Ιανουαρίου.
Εδώ ΄΄μούγκα στην στρούγκα΄΄
 
 
Το ουκρανικό κοινοβούλιο γιόρτασε τα γενέθλια του συνεργάτη των Ναζί Στέπαν Μπαντέρα, του διαβόητου ουκρανού ακροδεξιού ηγέτη και συνεργάτη των Ναζί του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
 
Σύμφωνα με  αναφορές ,ένα tweet που περιείχε «ένα απόσπασμα του Στέπαν Μπαντέρα και μια φωτογραφία του αρχηγού των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγού Valery Zaluzhny, με ένα μεγάλο πορτρέτο του συνεργάτη των Ναζί στο βάθος» αφού αποκόμισε έντονη  κριτική, αργότερα διαγράφηκε από τον ΄΄τοίχο΄΄του Verkhovna Rada.

Το tweet προκάλεσε οργή στην Πολωνία και στις 2 Ιανουαρίου, ο Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki κατήγγειλε το γεγονός.
Η   εφημερίδα Haaretz του Ισραήλ, την ίδια ημέρα, κατήγγειλε και επέκρινε τις ουκρανικές αρχές  για τον πανηγυρισμό και τα λόγια ενός αντισημίτη και συνεργάτη των Ναζί.
Ο Μπαντέρα ήταν ο ηγέτης της Ουκρανικής Οργάνωσης Εθνικιστών (OUN), που συνεργάστηκε με τους Ναζί κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και διέπραξε μαζικές δολοφονίες.
Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Μπαντέρα εγκαταστάθηκε στη Δυτική Γερμανία και συνεργάστηκε με τις δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών συμπεριλαμβανομένης της MI6.
Το 2010, ο Ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιούσενκο απένειμε στον Μπαντέρα τον μεταθανάτιο τίτλο του «Ήρωα της Ουκρανίας».
Αργότερα, η απόφαση της τιμητικής αυτής απονομής στον Μπαντέρα, ακυρώθηκε από τον Πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς.
Στον απόηχο του πραξικοπήματος του Euromaidan του 2014, που ανέτρεψε τον φιλορώσο Γιανουκόβιτς, οι δεξιές πολιτοφυλακές που θεωρούν τον Μπαντέρα ήρωα, ανέλαβαν εξουσίες στη χώρα, με την υποστήριξη των κυβερνήσεων του Πέτρο Ποροσένκο και του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Έκτοτε, οι Ουκρανοί φιλοναζιστές γιορτάζουν κάθε έτος τα γενέθλια του Μπαντέρα, την 1η Ιανουαρίου με λαμπαδηδρομίες και διαδηλώσεις.
Στις 4 Ιανουαρίου, ο Roman Kononenko από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας (CPRF) ανέφερε στο  Peoples Dispatch: «Αν κάποιος σήμερα δεν είναι σε θέση να κάνει ακόμη έναν στοιχειώδη παραλληλισμό μεταξύ των κατηγοριών κατά της Ουκρανίας ότι έγινε νεοναζιστικό κράτος και της δοξολογίας σε επίπεδο κράτους σε αυτή τη χώρα του ναζιστικού συνεργού και αιματηρού εκτελεστή των λαών Στέπαν Μπαντέρα, τότε αυτό το άτομο είτε είναι εγκληματικά ανόητο είτε εσκεμμένα κλείνει τα μάτια σε προφανή πράγματα».
Περισσότερα στο Peoples Dispatch
Επιστροφή στο περιεχόμενο