Μετάβαση στο περιεχόμενο
“Platanides: Through the Eye of the Storm”
Επισκόπηση
Το βιβλίο αυτό πραγματεύεται  τη ζωή, τις εμπειρίες και τη χριστιανική πίστη ενός νεαρού αγοριού που γεννήθηκε στη Μικρά Ασία το 1908- πώς αυτός και η οικογένειά του κατάφεραν να γλιτώσουν από τη Γενοκτονία των Ελλήνων και Αρμενίων Χριστιανών από τον Καμέλ Ατατούρκ στις 13 Σεπτεμβρίου 1922- τη ζωή τους ως πρόσφυγες της γενοκτονίας- πώς αυτά τα γεγονότα και τα γεγονότα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στο νησί της Κρήτης στην Ελλάδα επηρέασαν αυτούς και τους απογόνους τους- και τη σχέση μεταξύ αυτού του αγοριού, στα ενήλικα χρόνια του, και του γιου του, του συγγραφέα.
Το βιβλίο πραγματεύεται τις καταιγίδες της ζωής που βιώνουν το αγόρι και ο γιος του, πώς η Πίστη τους, ιδιαίτερα όπως ασκείται στην καθημερινότητά τους, τους επηρέασε και τους δυνάμωσε, ώστε να μπορούν να κινηθούν μέσα από τις καταιγίδες της ζωής και να βγουν από το μάτι αυτών των καταιγίδων, παραμένοντας δυνατοί και προσηλωμένοι στην Πίστη τους. Υπάρχει μια απλή σύγκριση της ζωής κάτω από την καταπίεση των μουσουλμάνων ριζοσπαστών που επιδιώκουν να εξαλείψουν τον Χριστιανισμό, της ζωής κάτω από τον έλεγχο της ναζιστικής τυραννίας και της ζωής κάτω από το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου μας εγγυάται η ελευθερία της θρησκείας, του λόγου, της επιλογής και τα άλλα δικαιώματα που παρέχονται στους πολίτες αυτών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.
Ο συγγραφέας προειδοποιεί τις μελλοντικές γενιές να μην παραβλέπουν το τίμημα που καταβλήθηκε για αυτές τις ελευθερίες- και ότι, αν αγνοηθεί, η καταπίεση, η τυραννία και η γενοκτονία που υπέστησαν οι πρόγονοί μας, η οποία εξακολουθεί να υπάρχει σε άλλα μέρη του κόσμου, μπορεί να ξαναζήσουμε εμείς, ακόμη και εδώ, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Ο συγγραφέας είναι η πρώτη γενιά που γεννήθηκε από επιζώντα της Γενοκτονίας στη Μικρά Ασία από τα ριζοσπαστικά μουσουλμανικά στρατεύματα του Κεμάλ Ατατούρκ τον Σεπτέμβριο του 1922.
Ο πατέρας και η μητέρα του, ακολουθώντας την Ελληνορθόδοξη Πίστη τους, τον μεγάλωσαν με τις διδασκαλίες και τις παραδόσεις της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας. Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη και μεγάλωσε στο Folly Beach της Νότιας Καρολίνας και στο Coral Gables της Φλόριντα, αποφοίτησε από το Coral Gables High School και το Florida State University και στη συνέχεια υπηρέτησε στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ. Ασχολήθηκε με την εξαγορά προβληματικών εταιρειών, την αναδιάρθρωση και τη μεταπώληση των εταιρειών αυτών. Μέσω της ανατροφής του και χρησιμοποιώντας τα κέρδη που απέκτησε από αυτές τις επιχειρηματικές δραστηριότητες, επένδυσε τα κεφάλαια αυτά σε καλά έργα, συμπεριλαμβανομένων των καλών έργων της Πίστης και των χριστιανικών του πεποιθήσεων. Στο διάστημα που βρισκόταν στο σπίτι του λόγω της πανδημίας COVID-19, αναρωτήθηκε αν τα παιδιά του και τα παιδιά των αδελφών και των ξαδέλφων του κατανοούσαν πραγματικά το μεγαλείο των ελευθεριών που απολαμβάνουμε. Αν καταλάβαιναν πόσο εύθραυστη είναι η ύπαρξη αυτών των ελευθεριών- τις θυσίες ζωής και αίματος που έγιναν από πολλούς για να διατηρηθούν αυτές οι ελευθερίες  και αν ήξεραν καν τι πέρασε ο πατέρας του και πολλοί άλλοι για να δώσουν σε αυτόν και σε όλους αυτούς την ευκαιρία να έχουμε θρησκευτική ελευθερία ώστε να μπορούμε να ζούμε ανοιχτά την Ορθόδοξη Χριστιανική μας Πίστη.
Για να διατηρήσει την ιστορία αυτής της κληρονομιάς ανέλαβε να γράψει αυτό το βιβλίο.


Ο William Planes εξεπλάγη από το πόσο λίγα ήξεραν τα εγγόνια του για τους παππούδες τους.  Έτσι, έγραψε ένα βιβλίο.

"Πλατανίδης: Through the Eye of the Storm”  είναι η αληθινή ιστορία του πατέρα του, Παναγιώτη Πλατανίδη, ο οποίος, στα 14 του χρόνια, επέζησε από τη γενοκτονία των Ελλήνων Χριστιανών στη Μικρά Ασία το 1922.
Η ιστορία πραγματεύεται  τη δύναμη της ελληνορθόδοξης πίστης που βοήθησε τον ίδιο, και την οικογένειά του να ξεπεράσουν και να προχωρήσουν πέρα από τις φρικαλεότητες που αντιμετώπισαν.
"Ένιωσα ότι αυτά που είχα μάθει από τον πατέρα μου και η εμπειρία αυτών των ανθρώπων, των προγόνων μας, είναι πολύ σημαντικά για αυτό που έγινα εγώ",
δήλωσε ο William Planes, όταν ρωτήθηκε γιατί έγραψε το βιβλίο.
Ο Παναγιώτης Πλατανίδης γεννήθηκε το 1908 από τον Φώτη και την Κυριακή Πλατανίδη στο Αλασέχιρ της Μικράς  Ασίας, της μετέπειτα Τουρκίας.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία ήταν κατά κάποιο τρόπο παρούσα όσο μεγάλωνε, λόγω του τόπου που ζούσαν και οι γονείς και οι πρόγονοί του, που ήταν Ορθόδοξοι Χριστιανοί.

Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, η Alasehir ήταν γνωστή ως η πόλη της Φιλαδέλφειας και η εκκλησία εκεί ήταν μία από τις επτά που αναφέρθηκαν  από τον Απόστολο Ιωάννη
Ο Παναγιώτης, η αδελφή του και ένας αδελφός του βαπτίστηκαν στην εκκλησία του Alasehir. Δύο από τους άλλους αδελφούς του Παναγιώτη βαπτίστηκαν στην εκκλησία της Σμύρνης στη Μικρά Ασία, επίσης μία από τις εκκλησίες του βιβλίου της Αποκάλυψης.
Η Μικρά Ασία ήταν το επίκεντρο του ελληνισμού από την πρώιμη χριστιανική και βυζαντινή περίοδο μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα. Εκεί βρίσκεται ο μεγάλος καθεδρικός ναός της Αγίας Σοφίας.
Η οικογένεια ζούσε στη Μικρά Ασία, την προγονική πατρίδα των ανθρώπων ελληνικής καταγωγής, για αιώνες. Η οικογένεια Πλατανίδη είχε επιβιώσει στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, υπό την κυριαρχία των μουσουλμάνων και επέζησε από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.
"Όλοι κατάφεραν να επιβιώσουν από προηγούμενες συγκρούσεις και να ζήσουν μεταξύ τους", αναφέρει ο William Planes στο βιβλίο.

Η γενοκτονία,
Όμως τότε, τον Σεπτέμβριο του 1922, τα ριζοσπαστικά μουσουλμανικά στρατεύματα του Μουσταφά Κεμάλ, του Ατατούρκ, ……….. πραγματοποίησαν την γενοκτονία των Ελλήνων και των Αρμενίων χριστιανών στη Μικρά Ασία. Εκείνη την εποχή, ο Φώτης και η Κυριακή ήθελαν ο Παναγιώτης να μορφωθεί και κανόνιζαν να ταξιδέψει στο σπίτι του θείου του στην Αμερική, όπου θα πήγαινε στο κολέγιο, θα γινόταν γιατρός και θα επέστρεφε στην οικογένειά του για να ασκήσει το επάγγελμα του γιατρού στο Alasehir. Αντ' αυτού, η πόλη του Alasehir κάηκε και ο 14χρονος Παναγιώτης βρέθηκε αντιμέτωπος με μουσουλμάνους στρατιώτες που ήθελαν να σκοτώσουν τον πατέρα, τη μητέρα και την αδελφή του.
"Πώς ένα 14χρονο αγόρι βρίσκει το θάρρος να σταθεί απέναντι σε ένοπλους στρατιώτες; Το αποκτά μέσω της πίστης του στον Χριστό", δήλωσε ο William Planes.
"Ο πατέρας μου είδε τον Ataturk να έρχεται στον καθεδρικό ναό της Σμύρνης για να βεβηλώσει την εκκλησία. Είδε τον αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο να στέκεται στην πόρτα και να αντιστέκεται", είπε ο William Planes. Οι στρατιώτες βασάνισαν και δολοφόνησαν τον αρχιεπίσκοπο, ο οποίος αργότερα τιμήθηκε και αγιοποιήθηκε ως Άγιος Χρυσόστομος της Σμύρνης.
Ο Παναγιώτης επέζησε της γενοκτονίας, κατέληξε στην Αμερική.

Άλλοι της οικογένειας  εγκαταστάθηκαν  στην Κρήτη, όπως ο παππούς του William Planes από τον πατέρα του, οι οποίοι έμειναν σε στρατόπεδο μεταναστών για δύο χρόνια στην Ελλάδα πριν εγκατασταθούν στην Κρήτη.
Εκεί, τα μέλη της οικογένειας αντιμετώπισαν τη ναζιστική κατοχή στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Δύο από τους θείους του William Planes καταδικάστηκαν σε θάνατο από την Γκεστάπο για τη συμμετοχή τους στις προσπάθειες των ανταρτών να ανατρέψουν τον γερμανικό στρατό στην Κρήτη. Σώθηκαν από την ανακωχή.
"Ο πόλεμος είχε τελειώσει λίγα λεπτά πριν από την εκτέλεσή τους", είπε ο William Planes.

Η ζωή στην Αμερική
Η γιαγιά και ο παππούς της μητέρας του William Planes βρίσκονταν στην Αμερική από τις αρχές του 1900. Ο παππούς του έπιασε δουλειά ως shoe black στους δρόμους της Βοστώνης, ένα άτομο που γυαλίζει παπούτσια, η χαμηλότερη ταξική δουλειά που θα μπορούσε να έχει κανείς, είπε ο William Planes. "Αλλά ο παππούς μου ήθελε να θρέψει την οικογένειά του, δούλευε και δεν δεχόταν ελεημοσύνες".
Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ο πατέρας του Planes κατάφερε να δώσει στον πεθερό του δουλειά στο μπλοκάρισμα καπέλων και στην επισκευή παπουτσιών σε ένα κατάστημα στην Times Square. …..
Ο Planes, ο οποίος πλησιάζει τα 80α γενέθλιά του, ελπίζει ότι το βιβλίο θα ενισχύσει την ιδέα ότι η πίστη στον Χριστό μπορεί να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε όλα τα εμπόδια. "Ήταν ένα μάθημα από τον πατέρα μου προς τα παιδιά του ότι δεν έχει σημασία με τι έρχεσαι αντιμέτωπος στη ζωή, αν εμπιστευτείς τον Χριστό και πιστεύεις χωρίς αμφιβολία ότι ο Χριστός είναι μαζί σου, μπορείς να ξεπεράσεις τα πάντα.
Αυτό το μάθαμε από πολύ νωρίς και αυτό μου έμεινε σε όλη μου τη ζωή". Ο Planes έχει πλέον μεταδώσει αυτή την πίστη στην κόρη του Rhea και τον γιο του William II.

Ελπίζει επίσης ότι η ιστορία της οικογένειάς του θα βοηθήσει τις μελλοντικές γενιές να αποφύγουν την τυραννία, την καταπίεση και τη γενοκτονία που υπέστησαν οι πρόγονοί του και θα τους δώσει μια εκτίμηση για τις εύθραυστες ελευθερίες που έχουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. “Platanides: Through the Eye of the Storm”Επιστροφή στο περιεχόμενο