Μετάβαση στο περιεχόμενο
ΠΟΙΟΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟ ΒΑΡΚΑΡΗ;
Γράφει ο Άρης Ι. Τάτσης.
Το προηγούμενο άρθρο “το άγαλμα που μας θυμήθηκε”  έκλεισε με ένα ερώτημα. Που πήγαν τα 50 δις του κρυφού χρέους;
Έγραφα:“Τα χρήματα είναι πολλά για να κατασπαταληθούν σε μόλις 4 χρόνια. 55 δις ήταν όλα τα φορολογικά έσοδα του ελληνικού κράτους το 2022 (www.capital.gr΄΄Χρυσή χρονιά το 2022 για τα φορολογικά έσοδα με εισπράξεις 55,2 δισ. ευρώ΄΄). 47 δις το κρυφό εσωτερικό δάνειο που αποκάλυψε ο Α. Παπαδόπουλος στο τέλος της τετραετίας. Σκεφτείτε μια οποιαδήποτε ιδιωτική επιχείρηση, η οποία επί τέσσερα χρόνια κάθε χρόνο “μπαίνει μέσα” περίπου το 20 με 25% του τζίρου της. Η οικονομική τρύπα είναι τεράστια.
Που πάνε αυτά τα λεφτά;”.
Στο “άγαλμα” περιλαμβανόταν και το άρθρο της primenews.press που αναφέρει ως κόστος της επιδημίας covid 19 το αστρονομικό ποσό των 58 δις (https://primenews.press/Δυστοπία: Χωρίς ασθενοφόρα και Ε.Σ.Υ η Ελλάδα ενώ δόθηκαν 58 δισ ευρώ για την πανδημία, 11 δισ ευρώ για εξοπλιστικά).
Το ποσό δεν είναι απλώς αστρονομικό. Ταυτόχρονα είναι καταστροφικό, ιδίως ενόψει της τραγικά αναποτελεσματικής διαχείρισης της κρίσης σε σύγκριση με οποιοδήποτε άλλο κράτος.
Εξ όσων γνωρίζω το δημοσίευμα δεν έχει διαψευστεί.
Τώρα που άρχισε να έρχεται ο λογαριασμός του covid (https://www.ksipnistere.com/Έρχεται ο λογαριασμός της πανδημίας: Οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να αποπληρώσουν στην ΕΚΤ τα φθηνά δάνεια που έλαβαν λόγω Covid-19) καλά είναι να αντιληφθούμε τι συνέβη με τα χρήματά μας. Για να μην ξανασυμβεί.
Τεράστια όμως οικονομική τρύπα για τον κρατικό προϋπολογισμό ήταν και οι επιδοτήσεις των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.
Ιδιαιτέρως χρήσιμη είναι μια ανασκόπηση. Στην αρχή οι πάροχοι του ηλεκτρικού ρεύματος, συντονισμένα και υπό πλήρη μυστικότητα μεταξύ τους, μας επέβαλαν την περιώνυμη ρήτρα αναπροσαρμογής (https://aristatsis.wordpress.com/2022/04/29/dei-panoproikia/).
Στην αρχή πάροχοι και κυβέρνηση Μητσοτάκη “μ’ ένα στόμα, μια φωνή” μας είπαν ότι για τους λογαριασμούς του ρεύματος που μας ζεματούσαν φταίει ο Πούτιν και η εισβολή στην Ουκρανία. Γέλασαν κι οι πέτρες (“Καταρρέει το αφήγημα της κυβέρνησης «για όλα φταίει ο Πούτιν» – 238% αύξηση στην τιμή του ρεύματος πριν τον πόλεμο στη Ουκρανία”
(www.pronews.gr/Καταρρέει το αφήγημα της κυβέρνησης «για όλα φταίει ο Πούτιν» – 238% αύξηση στην τιμή του ρεύματος πριν τον πόλεμο στη Ουκρανία). Για την αστρονομική αύξηση της τιμής ευθυνόταν το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης και το ψευτοχρηματιστήριο ενέργειας.
Αρχικώς ο Άρειος Πάγος απέρριψε αίτημα ορισμού πιλοτικής δίκης. Ζήτησαν δηλαδή οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος να παρακαμφθούν τα Πρωτοδικεία και τα Εφετεία. Προφανώς εκτιμούσαν ότι τα δικαστήρια αυτά θα έκριναν δυσμενώς γι’ αυτούς κι υπέρ των ληστευόμενων πολιτών. Αφού δικάστηκε συλλογική αγωγή καταναλωτικών οργανώσεων ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (www.thetoc.gr/Ρήτρα αναπροσαρμογής: Ο Άρειος Πάγος απέρριψε το αίτημα της ΔΕΗ για πιλοτική δίκη) κι ενώ περιμέναμε εναγωνίως την έκδοση της απόφασης ο Μητσοτάκης μας ενημέρωσε ότι παύει η ρήτρα αναπροσαρμογής και αντ’ αυτής πλέον θα επιδοτούνται από το κράτος οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος (https://www.cnn.gr/Μητσοτάκης: Ξεπερνά το ένα δισ. ευρώ η επιδότηση λογαριασμών ρεύματος τον Αύγουστο).
Όλως περιέργως, τυχαίως και συμπτωματικά τα μέσα ενημέρωσης απλώς αγνόησαν την έκβαση αυτής της δίκης. Πέρασε ένας χρόνος και για την αποφαση δε μας είπαν το παραμικρό. Εσείς γιατί λέτε;
Στο θέμα μας όμως: αντί να πληρώνουμε τα “κερατιάτικα” ως άτομα, κατά τον Μητσοτάκη θα τα πληρώναμε ως φορολογούμενοι.
Όσοι σοκάρονται από τον όρο κερατιάτικα ας μελετήσουν πολύ προσεκτικά το άρθρο μου “υπάρχει καρτέλ στο ρεύμα” όπου περιγράφεται η λειτουργία του ληστρικού ψευτοχρηματιστηρίου ενέργειας.
Αντιγράφω:
“Για να δουμε τώρα πώς κατηγορούνται οι εταιρίες αυτές ότι χειραγωγούν τις τιμές εις βάρος του καταναλωτή. Δείτε αυτό το δημοσίευμα (www.pronews.gr/Πώς στήθηκε το μεγάλο κόλπο με το ηλεκτρικό ρεύμα και ο κάθε Έλληνας πληρώνει την ημέρα 50 ευρώ σε ενέργεια κατά μ.ο.!). Υπογράφει ο Αργύρης Ντινόπουλος, πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ (https://dinopoulos.gr/biography/).
Όλα ξεκίνησαν με τη θέσπιση αρχικώς του νόμου 4425/2016 (άρθρο 7) και ακολούθως του νόμου 4512/2018 (άρθρα 73-95), με τον οποίο ιδρύθηκε το χρηματιστήριο ενέργειας. Ξεκάθαρα το ίδρυσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ανέβαλε όμως την έναρξη της λειτουργίας του. Άρχισε να λειτουργεί το Νοέμβριο 2020. Ο Στάσσης της ΔΕΗ περίμενε λίγο και μας επέβαλε τη ληστρική ρήτρα αναπροσαρμογής από 5 Αυγούστου 2021.
Εκ της συστάσεώς του η λειτουργία του χρηματιστηρίου αυτού είναι προβληματική. Δεν προβλέπονται προθεσμιακές συναλλαγές και γι’ αυτό δεν έχει “βάθος” (www.sofokleousin.gr/Τι φταίει για το πανάκριβο ρεύμα; Ο ρόλος του Χρηματιστηρίου Ενέργειας). Οι περισσότεροι δεν είστε εξοικειωμένοι με τους τεχνικούς όρους των χρηματιστηρίων. Δε χρειάζεται να βασανιστείτε ούτε να πάρετε διδακτορικό στα χρηματιστήρια για να καταλάβετε τι συμβαίνει πραγματικά και επί της ουσίας.
Ο νομοθέτης που σχεδίασε το ελληνικό χρηματιστήριο ήταν υποχρεωμένος να το ιδρύσει βάσει ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Ακολούθησε τα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων ενέργειας. Απλώς τυχαίως και όλως συμπτωματικά ξέχασε να νομοθετήσει κάποιους μηχανισμούς που εξομαλύνουν τις τιμές. Πιο απλά το ελληνικό χρηματιστήριο ενέργειας σχεδιάστηκε για να βγάζει τεχνητά εξωφρενικά υψηλές τιμές ηλεκτρικού ρεύματος.
Ας δούμε και τις λεπτομέρειες. Θα σας βοηθήσει και το ως άνω άρθρο του Ντινόπουλου. Θέλω να το καταλάβετε όλοι. Εκλαϊκεύω λοιπόν όσο δεν παίρνει άλλο κι ας χάσουμε και κάποιες λεπτομέρειες. Αυτό που έχει σημασία είναι ο μηχανισμός.
Όλοι οι παραγωγοί ρεύματος της χώρας βάζουν το ρεύμα σε έναν κεντρικό κουμπαρά, το χρηματιστήριο ενέργειας. Από εκεί το ρεύμα, μέσω είτε των ίδιων των παραγωγών είτε παρόχων που αποκλειστικά το εμπορεύονται, φτάνει στους καταναλωτές. Το κουμπί είναι στην είσοδο του ρεύματος στον κουμπαρά.
Ας υποθέσουμε ότι σήμερα η χώρα έχει ανάγκες 100 κιλοβατώρες. Πρώτη πουλάει (για την ακρίβεια προσφέρει τιμή χοντρικής) η ΔΕΗ το ρεύμα από τα υδροηλεκτρικά φράγματα. Ούτε άπειρο χώρο έχει για την αποταμίευση του νερού ούτε μπορεί να αποθηκεύσει το παραγόμενο ρεύμα. Αφού ως έξοδα έχει μόνο τη συντήρηση των εγκαταστάσεων των φραγμάτων, αναγκαστικά προσφέρει χαμηλή τιμή.
Ακολουθούν οι παραγωγοί με τα φωτοβολταϊκά και τις ανεμογεννήτριες. Τζάμπα είναι κι ο ήλιος κι ο αέρας. Ως έξοδα έχουν κυρίως την απόσβεση της επένδυσής τους. Προσφέρουν λοιπόν τιμή λίγο ακριβότερη.
Ακολουθεί η ΔΕΗ με τις λιγνιτικές μονάδες. Εξ όσων γνωρίζω η ΔΕΗ δεν πληρώνει τίποτα στο κράτος για τον λιγνίτη. Της παραχωρείται δωρεάν. Απλώς ο λιγνίτης είναι ορυκτό, οπότε η ΔΕΗ χρεώεται με τα “σκαφτικά” για την εξόρυξή του. Θα επανέλθουμε στο λιγνίτη.
Αν χρειαστεί (και καλά θα κάνετε να το θυμάστε για πολύ πολύ καιρό αυτό το “αν χρειαστεί”), αν δηλαδή χρησιμοποιηθεί όλο το ρεύμα που προσφέρουν οι προηγούμενοι παραγωγοί, μπαίνουν σε λειτουργία οι μονάδες που καίνε φυσικό αέριο (ο Μυτιληναίος και οι άλλοι). Η τιμή απείρως ακριβότερη και πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Εντελώς ανεξήγητα με αυτή την τελευταία τιμή πληρώνονται όλοι οι παραγωγοί. Αυτή είναι η περίφημη οριακή τιμή συστήματος (ΟΤΣ). Είναι πραγματικά εξωφρενικό. Επειδή βρέχει ο Θεός, φέγγει ο ήλιος και φυσομανάει ο αέρας (και “βαριούνται” να σκάψουν για κάρβουνο) κάποιοι αετονύχηδες μας χρέωναν και μας χρεώνουν ρεύμα σε τιμές μεταπολεμικής Ουκρανίας, ακόμη και πριν τον πόλεμο. Τόσο απλά.
Έτσι όμως εξηγούνται και οι “οικολογικές ευαισθησίες” του Στάσση της ΔΕΗ. Εντελώς ενδεικτικά ρίξτε μια ματιά στο δημοσίευμα (www.aftodioikisi.gr/ΔΕΗ: Τώρα επιστρέφει στο λιγνίτη για να συγκρατήσει τις τιμές). Του βρωμούσε του οικολόγου Στάσση ο λιγνίτης, που τον έχει ουσιαστικά τζάμπα. Ταυτόχρονα βέβαια η ΔΕΗ θησαυρίζει γιατί πουλούσε και πουλάει το ρεύμα των υδροηλεκτρικών σε τιμές πολεμικού φυσικού αερίου. Σας φαίνεται τυχαίο; Ακόμη και σήμερα οι λιγνιτικές μονάδες δεν έχουν μπει σε πλήρη λειτουργία γιατί δυσκολεύονται να σκάψουν να εξορύξουν το λιγνίτη (www.newmoney.gr/Ενεργειακή κρίση: Η ΔΕΗ δρομολογεί αύξηση της εξόρυξης λιγνίτη κατά 50%). “Πότε ο Γιάννος δε μπορεί, πότε …” που λέει κι ο σοφός λαός μας.
Αυτές οι “οικολογικές ευαισθησίες” είναι εντελώς υποκριτικές και προσχηματικές όσο δε λαμβάνουν υπόψη τους την αδηφάγα ενεργειακά συμπεριφορά της Κίνας. Κυριολεκτικά πυροβολούμε τα πόδια μας από φόβο μην κλάσει ένα μυρμήγκι, την ώρα που ένα κοπάδι ελέφαντες έχουν κάνει όλο τον πλανήτη έναν τεράστιο βόθρο. Αυτή είναι η σύγκριση των μεγεθών. Στο θέμα αυτό θα επανέλθω. Σήμερα θέμα είναι το καρτέλ.
Κατά τη θέσπιση του ν. 4425/2016 υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας ήταν ο Παναγιώτης Σκουρλέτης. Κατά τη θέσπιση του ν. 4512/2018 ο Γιώργος Σταθάκης. Ο Σκουρλέτης είναι πτυχιούχος οικονομικών του πανεπιστημίου Πειραιώς wikipedia.org Ο Σταθάκης διετέλεσε καθηγητής οικονομίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης. Γνώριζε δηλαδή άριστα από τη πρώτη στιγμή πώς θα λειτουργήσει ληστρικά το χρηματιστήριο ενέργειας που θεσμοθέτησε. Δυσκολεύομαι να αντιληφθώ πώς θα μπορούσε να δικαιολογηθεί ο Σκουρλέτης ότι δήθεν δε γνώριζε παρότι είναι πτυχιούχος οικονομικών.
Ο Σταθάκης το Φλεβάρη του 2017 διαφήμιζε τα προσδοκώμενα οφέλη του χρηματιστηρίου ενέργειας για τον καταναλωτή (www.youtube.com/Γ. Σταθάκης: Ωφελημένοι οι καταναλωτές από το χρηματιστήριο ενέργειας). Φρόντισε όμως αυτά τα “οφέλη” να καθυστερήσουν. Τον Νοέμβριο 2018 ως αρμόδιος υπουργός δήλωνε ότι το χρηματιστήριο ενέργειας θα άρχιζε να λειτουργεί τον Ιούνιο 2019 (www.avgi.gr/Γ. Σταθάκης: Το Χρηματιστήριο Ενέργειας θα αρχίσει να λειτουργεί τον Ιούνιο του 2019). Όλως περιέργως και συμπτωματικά τέλος Μάη 2019 με αφορμή μια διαχειρίσιμη ήττα στις ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές και ενώ δεν υπήρχε το παραμικρό πρόβλημα κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, ο Α. Τσίπρας παράτησε 3-4 υπολειπόμενους μήνες κυβερνητικής θητείας, προσφεύγοντας σε πρόωρες εκλογές που σε εκείνη τη συγκυρία γνώριζε ότι θα χάσει. Δε χρησιμοποίησε τους λίγους αυτούς μήνες για να προσπαθήσει να ανατρέψει την κατάσταση. Πολύ ενδιαφέρουσα σύμπτωση, δε νομίζετε; Ο Σταθάκης, λοιπόν, που ήταν μέσα στα πράγματα, ειδοποίησε τον Τσίπρα να αφήσει το χρηματιστήριο ενέργειας και τα “οφέλη” του για την επόμενη κυβέρνηση. Τόσο απλά. Μας έκανε όμως τη χάρη να αφήσει τεράστια ίχνη της κολοσσιαίας πολιτικής απάτης. Ας πρόσεχε.
Ειρήσθω εν παρόδω ότι ο Σταθάκης είχε κατηγορηθεί για υπόθεση διαχείρισης κονδυλίων του πανεπιστημίου Κρήτης. Αθωώθηκε στο δικαστήριο για την κατηγορία αυτή (www.efsyn.gr/Αθωώθηκε ο Γ. Σταθάκης για την υπόθεση κονδυλίων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης). Ουδέποτε αθωώθηκε όμως στη συνείδηση του ελληνικού λαού για τα πολιτικά εγκλήματά του. Γι’ αυτό σήμερα είναι πολιτικά ανύπαρκτος.
Παρένθεση μεν, πολύ σημαντική δε. Ο Φίλης κι αρκετοί άλλοι αναφέρονται σε “ιδιωτικοποιημένη” ΔΕΗ. Αμ δε. Από τον Νοέμβριο του 2021 το 34,12% των μετοχών της ΔΕΗ ανήκει στο υπερταμείο, το 10% στο fund CVC και το υπόλοιπο 55,88% είναι ελεύθερα διαπραγματεύσιμο στο χρηματιστήριο αξιών (το λεγόμενο free float), πρακτικά δηλαδή ανήκει σε μικρομετόχους (www.dei.gr/Μετοχική σύνθεση), (www.sofokleousin.gr/Πώς "μοιράζεται" η ΔΕΗ- Τα ποσοστά Δημοσίου, CVC, ξένων funds και μικρομετόχων). Εταιρίες με μεγαλομέτοχο της τάξεως του 35% κουμαντάρονται από αυτόν. Το ξέρουν και οι πέτρες. Απλώς πρέπει να λογαριάζει και τον συνεταίρο του 10%. Οι υπόλοιποι, οι μικρομέτοχοι, σπάνια μπορούν να συνεννοηθούν, ώστε να διαμορφώσουν ενιαία θέση σε θέματα διοίκησης της εταιρίας. Πάλι τόσο απλά.
Η CVC είναι πολυεθνικό fund που στις αρχές Οκτωβρίου 2021 ανακοίνωσε την πρόσληψη της κόρης του πρωθυπουργού, Σοφίας Μητσοτάκη σε υψηλόβαθμο πόστο στα κεντρικά της στο Λονδίνο. Ένα μήνα αργότερα απέκτησε το 10% της ΔΕΗ (www.documentonews.gr/Νόμιμο και ηθικό: Το fund CVC Capital Partners όπου προσελήφθη η κόρη του πρωθυπουργού αγοράζει το 10% της ΔΕΗ).
Όλοι σας οφείλετε απέναντι στον εαυτό σας να γνωρίζετε σε ποιον ανήκει το υπερταμείο. Δεν κατέχει μόνο τη ΔΕΗ. Μόλις καταλάβετε αυτό, θα αντιληφθείτε πολλά. Τροφή για σκέψη”.
Ακριβώς λόγω της εσκεμμένα στρεβλής λειτουργίας του ψευτοχρηματιστηρίου ενέργειας είχαμε μακράν τις υψηλότερες τιμές ρεύματος παγκοσμίως (εντελώς ενδεικτικά “είμαστε «φθηνοί» – www.bankingnews.gr-Η τιμή της MWh στην Ελλάδα είναι κατά 1.528% ακριβότερη από ότι στην Γερμανία”.
Αντί λοιπόν ο Μητσοτάκης να εξορθολογίσει την εξώφθαλμα ληστρική λειτουργία του ψευτοχρηματιστηρίου ενέργειας, το οποίο ίδρυσε το άλλο υπαλληλάκι του καρτέλ, ο Τσίπρας, έδωσε τα χρήματα από το κρατικό ταμείο. Λες κι αυτό ανήκει σε κάποιον άλλο και όχι στο λαό.
Που να του περάσει από το μυαλό να τροποποιήσει το ληστρικό νόμο του ΣΥΡΙΖΑ; Σκούπιζε με το μαντήλι τα δάκρυα του βουλευτή Καιρίδη, ο οποίος θρηνούσε στην τηλεόραση γιατί “οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας μπαίνουν μέσα” (www.pronews.gr/Δ.Καιρίδης: «Οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας μπαίνουν μέσα»).
Οι παρατηρητικοί είπαν από τη πρώτη στιγμή ότι απλά δε βγαίνει ο λογαριασμός (www.pronews.gr/Αλχημείες δις στις επιδοτήσεις ηλεκτρικού ρεύματος αλλά τα υπερκέρδη… άφαντα!). Ήταν πάρα πολλά τα δις που θα έδινε το κράτος κάθε μήνα κι εντελώς θολό ποια θα ήταν τα “υπερκέρδη” που θα φορολογουνταν κι απ’ αυτά πόσα θα έπαιρνε το κράτος πίσω.
Μέχρι σήμερα δε δόθηκε μια σαφής απάντηση. Πόσο μας κόστισε η “επιδότηση” των λογαριασμών ρεύματος; Πόσα “υπερκέρδη” των προμηθευτών επέστρεψαν στο κράτος ως έκτακτη φορολογία τους;
Τα ερωτήματα βεβαίως είναι απλούστατα. Μπορούν να απαντηθούν ευχερεέστατα. Αν όμως απαντηθούν θα μάθει ο λαός τι έγινε στο “μεγάλο ριφιφί”. Γι’ αυτό η ΝΔ και τα συνεταιράκια της, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, σφυράνε αδιάφορα.
Μπορούμε όμως κι εμείς να “ψηλαφήσουμε” το ζήτημα. Θα πάρουμε μια πολύ αδρή εικόνα του τι συνέβη πραγματικά κι επί της ουσίας με τα υπερκέρδη των παρόχων.
Κάποιοι από τους παρόχους, όπως η ΔΕΗ, ανακοίνωσαν προγράμματα επαναγοράς ιδίων μετοχών (εντελώς ενδεικτικά www.moneyreview.gr/ΔΕΗ: Έναρξη προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών). Δηλαδή με τα παραπανίσια χρήματα που είχαν στο ταμείο τους έπαιζαν με την τιμή της μετοχής τους στο χρηματοστήριο αξιών, με αποτέλεσμα να αποκομίζουν τα αθέμιτα κέρδη οι μεγαλομέτοχοι, οι οποίοι είχαν εσωτερική πληροφόρηση πότε θα “επαναγοράζονταν οι μετοχές” και άρα θα ανέβουν οι τιμές. Έτσι βεβαίως δεν έμεναν “υπερκέρδη” για φορολόγηση. Ξοδεύονταν στο χρηματιστήριο αξιών. Το καρτέλ έκανε τη δουλειά του και τα υπαλληλάκια του σαν το Μητσοτάκη και τον Τσίπρα το απειλούσαν ότι “θα του κόψουν την πορδή με το πριόνι” με τη φορολογία των υπερκερδών.
Άλλοι από τους παρόχους φρόντισαν να είναι λιγότερο προκλητικοί. Επιχειρηματίες είναι, παραπανίσια χρήματα είχαν στα χέρια τους, ποιος θα τους κατηγορούσε αν με αυτά έκαναν εξαγορές άλλων επιχειρήσεων;
Εντελώς ενδεικτικά η Motor Oil των Βαρδινογιάννηδων εξαγόρασε την Thalis (www.ot.gr/Motor Oil: Εξαγορά του 100% της Thalis, επέκταση στην κυκλική οικονομία), την ΕΛΙΝ ΒΕΡΝΤ (www.businessnews.gr/Motor Oil: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά του 100% της Ελιν Verd), το 75% του κλάδου ΑΠΕ της Ελλάκτωρ (www.moneyreview.gr/Motor Oil: Εγκρίθηκε η εξαγορά του 75% του κλάδου ΑΠΕ της Ελλάκτωρ), το 75% της ΟΥΝΑΓΚΙ (www.capital.gr/Motor Oil: Κάνει άλλο ένα βήμα για την επέκταση της στις ΑΠΕ με την εξαγορά της ΟΥΝΑΓΚΙ), το 50% της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου του Alpha (www.sdna.gr/Εξαγορά του Alpha από τη Motor Oil έναντι 37 εκατ. ευρώ) και πάει λέγοντας.
Μην ανησυχείτε όλο και κάτι περίσσεψε και για τους καημένους Μπάκο και Καϋμενάκη της volton (εντελώς ενδεικτικά www.newsit.gr/Δ. Μπάκος – Ι. Καϋμενάκης: Κινήσεις ματ σε κατασκευές και media – Τα νέα σχέδια του εφοπλιστικού διδύμου).
Δε χρειάζεται να συνεχίσω. Καταλάβατε. Αν δε σας έφτασε, η αναζήτηση στο ίντερνετ είναι απλούστατη.
Με τα παραπανίσια χρήματα αύξαναν την περιουσία τους σαν καλοί επιχειρηματίες που είναι, οπότε δυστυχώς γι’ αυτούς δεν έμεναν υπερκέρδη για φορολόγηση. “Και κλάμα η κυρία…” που έλεγε και κάποιος άλλος (www.youtube.com/watch?v=nuzJDAvkO-Y).
Στο πλαίσιο αυτό είναι ξεκάθαρο το νόημα της βλακώδους δήλωσης του αφεντικού της Motor Oil, Γιάννη Βαρδινογιάννη, ότι δήθεν δεν υπάρχουν υπερκέρδη, αλλά “απρόσμενα” κέρδη (www.press-gr.com/2023/06/motor-oil-2022.html). Νόμισε ότι μπορεί να παίξει με τις λέξεις και κυρίως με τον πόνο μας.
Οργανωμένη ληστεία ήταν. Και μάλιστα διπλή. Και εις βάρος ημών των φορολογουμένων που χρεωθήκαμε τα ληστρικά κέρδη τους και εις βάρος των επιχειρηματιών που τους πήραν τις επιχειρήσεις.
Τι συνέβη με την τσέπη σας το αντιλαμβάνεστε. Δε χρειάζεται επεξήγηση. Με το ζήτημα του ανταγωνισμού ίσως κάποιοι χρειαστούν μια μικρή βοήθεια.
Έτρεχαν δυο αυτοκίνητα. Πανάξια κέρδισε ο Τζίγγερ. Ε, είναι πολύ καλύτερος οδηγός. Απλώς στο ρεζερβουάρ του έβαζε κηροζίνη ο Μητσοτάκης με λεφτά δικά μας και το άλλο αυτοκίνητο το είχαν φρεναρισμένο.
Ενδιαφέρων καπιταλισμός… Δε νομίζετε;
Το πιθανότερο λοιπόν είναι ότι από τα χρήματα που μας λείπουν, αυτά δηλαδή που έγιναν το κρυφό επιπλέον δάνειο των 50 δις από τον ΕΦΚΑ τα περισσότερα πήγαν πεσκέσι στους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος.
Ας προσέχαμε.
Πιθανότατα γι’ αυτό δεν υπάρχουν λεφτά για ασθενοφόρα, για καύσιμα των ασθενοφόρων και γενικότερα για την υγεία μας.
Καθώς έγραφα αυτό το άρθρο έπεσα πάνω σε δήλωση του Σταϊκούρα ότι οσονούπω έρχεται η επενδυτική βαθμίδα, οπότε θα σωθούμε οι “ευάλωτοι” (www.bankingnews.gr/Η επενδυτική βαθμίδα θα φέρει πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο 500 εκατ. ευρώ για παροχές στους ευάλωτους). Φαίνεται πως ο πρώην υπουργός δε διαβάζει γερμανικές εφημερίδες, οι οποίες ξεμπρόστιασαν την πολιτική απάτη Μητσοτάκη για το δήθεν success story της οικονομίας (primenews.press/Κόλαφος η «TAZ» για Μητσοτάκη: «Ψευδές το success story της οικονομίας – Το οπισθοδρομικό αφήγημα»)
Ήταν όμως άτυχος ο Σταϊκούρας. Άνοιξε το στόμα της η Αγαπηδάκη και τον ξεμπρόστιασε (www.newsbreak.gr/Η Αγαπηδάκη «μαρτύρησε» το… κρυφό σχέδιο για την Υγεία!). Τέτοια ουσιαστική κατάργηση του ΕΣΥ, υπό το μανδύα της μεγαλόστομης σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα μόνο ακραία ένδεια του κρατικού προϋπολογισμού μπορεί να υποκρύπτει.
Αλήθεια γιατί ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν τη ρώτησαν ποιος θα πληρώσει τη “συμμετοχή” του ιδιωτικού τομέα;
Είμαστε όμως απίστευτα τυχεροί που η Αγαπηδάκη είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας της ΝΔ, οπότε έχει εξασφαλισμένη την εκλογή της “βρέξει – χιονίσει”. Πάσχει από ακραία μορφή βλακείας. Αφού κατάφερε να κάνει γκρίζα διαφήμιση στα LIDL σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης (www.dimokratia.gr/Ειρήνη Αγαπηδάκη: Ένα τρολ από… τα Lidl στο Επικρατείας , https://twitter.com και να νομίζει ότι δε θα την πάρουμε χαμπάρι, καταλαβαίνετε τι γέλιο αναμένεται… Κάμερα στην Αγαπηδάκη που θα ‘λεγε και κάποιος άλλος…
Κλείνοντας, έτυχε και μου ήρθε στο μυαλό ο φόρος των 58,8 δις που έχουν χαρίσει οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στα funds που σας παίρνουν τα σπίτια (“Φόροι αξίας 58,8 δισ. ευρώ έχουν χαριστεί στους servicers το διάστημα 2016 – 2022”, www.bankingnews.gr, σημαδεμένη η τράπουλα στη μάχη servicers- funds με τους δανειολήπτες και το δημόσιο συμφέρον, www.aftodioikisi.gr).
60 δις είναι πολλά για να τα ατενίζετε με αδιαφορία. Κανονικά Μητσοτάκης και Τσίπρας, και μόνο γι’ αυτό το ανοσιούργημα, θα έπρεπε να κάνουν παρέα στον Βεργή που έψαχνε τη δικιά του ψήφο μέσα στο “κουτί” www.reporter.gr
Αυτοί οι δύο γιατί βρίσκουν τη δικιά τους;
ΥΓ 1. Ο τίτλος του άρθρου προέρχεται από το καταπληκτικό ορχηστρικό τραγούδι του Γιάννη Μαρκόπουλου “ποιος πληρώνει το βαρκάρη” , το οποίο γράφτηκε για την ομώνυμη σειρά του BBC (who pays the ferryman). Ο Μαρκόπουλος βεβαίως είχε αντλήσει από την αστείρευτη πηγή του ελληνικού πολιτισμού.
Στην αρχαία Ελλάδα πίστευαν ότι ο Χάρων (ή Χάρος στα νέα ελληνικά) ήταν ο πορθμέας του Άδη. Μετέφερε με τη βάρκα του τους πρόσφατα αποθανόντες από τη μια όχθη του ποταμού Αχέροντα στην άλλη, όπου σύμφωνα με τη μυθολογία βρισκόταν η είσοδος του Άδη. Οι νεκροί έπρεπε οπωσδήποτε να πληρώσουν στον Χάροντα έναν οβολό για τα ναύλα. Γι’ αυτό στην αρχαία Ελλάδα τοποθετούσαν πάντα έναν οβολό κάτω από τη γλώσσα των νεκρών σωμάτων πριν τα ενταφιάσουν, για να έχει να πληρώσει ο νεκρός τον Χάροντα. Όσοι δεν είχαν να πληρώσουν ήταν καταδικασμένοι να περιπλανιούνται στις όχθες του Αχέροντα για εκατό χρόνια. Στο έργο του Λουκιανού, Νεκρικοί Διάλογοι, ο κυνικός φιλόσοφος Μένιππος αναφέρεται ως ο μόνος που διέσχισε ποτέ τον Αχέροντα χωρίς να πληρώσει τον οβολό στο Χάρο – αφού δεν είχε. Στο διάλογο αυτόν εμφανίζεται για πρώτη φορά και η ρήση «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος» (δεν μπορείς να πάρεις από αυτόν που δεν έχει), η οποία έμεινε παροιμιώδης, https://e-didaskalia.blogspot.com).
Ο συνειρμός είναι ότι το κράτος μας κι εμείς είμαστε ήδη τελείως μπατιρημένοι και παρά ταύτα συνεχίζουμε να θησαυρίζουμε το καρτέλ του ρεύματος. Τι να σκέφτεται άραγε ο Λουκιανός, καθώς μας βλέπει “από απέναντι” να είμαστε τόσο άφρονες;
Ο Μαρκόπουλος έφυγε πλήρης ημερών. Η μουσική του συνεχίζει να μας συντροφεύει.
Θα μείνει όμως η απορία αν βρήκε που κρύβονται “η φλόγα που δεν τρέμει και το μαράζι δίχως αφορμή”. Αμετάφραστο.
ΥΓ 2. Μην ξεχνάτε ότι η απολιγνιτοποίηση της χώρας μας επεβλήθηκε λόγω της γελοιότητας που λέγεται κλιματική αλλαγή.
Καθημερινά μας κατακλύζουν δημοσιεύματα ότι αυτό το παραμυθάκι ήταν μια βλακεία και μισή.
Παραθέτω ελάχιστα από αυτά: “ΤΙ ΕΙΠΑΤΕ; Το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) είναι η βάση όλης της ζωής στη γη – Οσο περισσότερο τόσο το καλύτερο” (https://korakas-news),“Κλιματική απάτη: «Το CO2 είναι 0,04% της ατμόσφαιρας! Από αυτό οι άνθρωποι προκαλούν μόνο 3%»” (www.ksipnistere.com), “PATRICK MOORE (ΣΥΝΙΔΡΥΤΗΣ ΤΗΣ GREENPEACE): «ΤΟ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟ ΤΟΥ ΆΝΘΡΑΚΑ EΙΝΑΙ ΤΟ ΔΟΜΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΗ ΓΗ»” (https://www.ksipnistere.com, “Καταρρίπτεται το αφήγημα της δημιουργίας του συνθετικού κρέατος: Παράγει ρύπους 25 φορές περισσότερο από το κανονικό! Τα ζώα θα υποφέρουν περισσότερο από πριν με νέους αδιανόητους «σαδιστικούς» τρόπους” (www.pronews.gr), “K.Aρβανίτης: Η απάτη της λεγόμενης Κλιματικής Κρίσης.Νεα μελέτη ανατρέπει το αφήγημα” (https://amazonios.net  και κυρίως https://tc.copernicus.org).
Κι αφού κάποιων από εσάς τα αφτιά είναι βουλωμένα με το κερί της κλιματικής απάτης ανέλαβε δράση κι ο γνωστός Mr Bean: “Ρόουαν Άτκινσον: «Το παραμύθι με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα τελείωσε – Δεν προσφέρουν τίποτα στο περιβάλλον»” (www.triklopodia.gr).
ΥΓ. 3. Προς το παρόν οι τιμές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος βρίσκονται σε κανονικές τιμές (www.bankingnews.gr/energeia). Πλέον όμως τελειώνουν οι επιδοτήσεις, ακριβώς επειδή δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα δανεισμού του κράτους.
Κάποιοι προειδοποιούν ότι από Σεπτέμβριο θα χρειαστείτε υπογλώσσια για να αντικρύσετε τους λογαριασμούς του ρεύματος (www.makeleio.gr).
Εσείς τι λέτε; Στους αγαπημένους μας παρόχους έφτασαν αυτά που μας λήστεψαν και δε θέλουν άλλα; Αργούν να ξαναρχίσουν τα δικά τους με το ψευτοχρηματιστήριο ενέργειας;
ΥΓ 4. Αμέσως μετά “το άγαλμα που μας λυπήθηκε” ο Κώστας Βαξεβάνης μετέστρεψε τη γνώμη του, οπότε δεν κλείνει το Documento (politic.gr/Κ. Βαξεβάνης: «Επιθυμία όλων είναι να μείνει ανοιχτό το Documento»). H ρετσινιά του έμεινε και κόλλησε κι άλλη τόση.
Πλέον τον λέω “ο Ξείπας”. Αλλά το θέμα δεν είναι εκεί.
Κι αυτό και πολλά άλλα είναι λεπτομέρειες, “πράσινα δαμάσκηνα και ψιλές ελιές”, που έλεγε κι ο Χάρρυ Κλυνν.
Λεπτομέρεια και ότι ο Βαξεβάνης τώρα που έγινε κι αυτός παλιάτσος του Μητσοτάκη είναι βέβαιο ότι θα έχει πρόσβαση στα κονδύλια που στέλνει αφειδώς στην “αριστερή” και φιλοσυριζαϊκή Εφημερίδα των Συντακτών το μητσοτακέικο (www.bankingnews.gr/Εφημερίδα των Συντακτών: Αρνητικά κεφάλαια, αλλά… και κέρδη το 2021 ελέω κρατικών επιδοτήσεων 575.000 ευρώ).
Η ουσία είναι ότι θα διαπιστώσει πως είναι να πορεύεται χωρίς καθόλου αξιοπρέπεια, άρα και χωρίς την τεράστιας ισχύος ασπίδα που αυτή συνιστούσε. Δική του ήταν. Επέλεξε.
ΥΓ 5. Ο Τρίπρας έκρινε ότι οι “Ιφιγένειες” Γεωργούλης (https://aristatsis.wordpress.com/2023/05/12), Κατρούγκαλος (https://aristatsis.wordpress.com/2023/05/19), Θεανώ Φωτίου και λοιπές αντιδημοκρατικές δυνάμεις δεν ήταν ικανές να στείλουν αρκετό ούριο άνεμο στα πανιά της ΝΔ.
Πιστός στο αφεντικό του τον Μητσοτάκη, έκανε πολιτικό χαρακίρι. Με αφορμή το γνωστό πρόσφατο ναυάγιο (www.bankingnews.gr/Απασφάλισε ο Τσίπρας: Δεν με νοιάζει τι λέει η ΝΔ, τα ψηφοδέλτιά της είναι γεμάτα «Κρικέτους» - Εμείς ένα πλοίο που κινδύνευε, το σώζαμε) θέλησε να μας θυμίσει τις εφιαλτικές για τον ελληνισμό εποχές που η “γλυκυτάτη” Τασία μας ειρωνευόταν ότι οι λαθρομετανάστες, με τους οποίους η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε πλημμυρίσει τη χώρα, “λιάζονται” μέχρι να εξαφανιστούν ως δια μαγείας (www.iefimerida.gr, www.youtube.com).
Τα ίδια και με τη μειονότητα της Θράκης (https://dexiextrem.blogspot.com/2023/06/twitter_16.html). Δεν μπερδεύτηκε, δεν έπαθε σαρδάμ. Συριζαϊκές ψήφους στο Μητσοτάκη έστειλε.
Απλώς “κόλλησε η βελόνα” του σεναριογράφου (https://aristatsis.wordpress.com/2023/06/02).
Έτσι, για να μη βαριέστε, σας τάζω ότι σε επόμενο άρθρο θα ασχοληθούμε με το μπότοξ του Αλέξη (https://www.youtube.com/watch?v=LkUDhROBJVU, www.alphafreepress.gr/Μπότοξ Τσίπρα: Καινούργιου και Ζαχαράτος… τοποθετούνται)
ΥΓ. 6. Στο πλαίσιο αυτό πετάχτηκε κι ο Παπαδημούλης για να μας θυμίσει τη θλιβερή παρουσία του. (www.newsbreak.gr/ellada/478187/papadimoylis-viastike-rixei-eythynes-ellada-ypochreothike-anadiplosi/). Τον πήραν χαμπάρι κι έτρεχε να συμμαζέψει τα ασυμάζευτα.
Ποιος ξέρει; Θα έμεινε ξενοίκιαστο κανένα από τα σπίτια που νοικιάζει στους λαθρομετανάστες.
Μίσθαρνος ανθρωπιστής…
ΥΓ. 7. Ο Παύλος Πολάκης τώρα που τον “ξύρισαν” (https://aristatsis.wordpress.com/2023/05) άφησε ήσυχους τους Πάτσηδες και πιστός στο νέο του ρόλο δημοσιεύει στο facebook τουρκικούς χάρτες που δείχνουν το μισό Αιγαίο τουρκικό (www.facebook.com/profile).
Απορώ ειλικρινά γιατί εξευτελίζεται με τα τερτίπια του σεναριογράφου. Και δε μας έλεγε στα ίσια “κοντοχωριανός σύντεκνος είναι ο Κυριάκος ας τον ψηφίσουμε”;
ΥΓ 8. Όλα στραβά τέθηκαν με το πρόσφατο ναυάγιο των λαθρομταναστών.
Ποιο ναυάγιο της Πύλου; Αφού στην Ιταλία λένε ότι κατευθύνονταν και το ναυάγιο συνέβη σε διεθνή ύδατα, γιατί να το χρεωθούμε εμείς με το γεωγραφικό προσδιορισμό της Πύλου;
Κυρίως όμως μην ξεχνάτε ότι ο όρος υβριδικός πόλεμος περιγράφει με αρκετή σαφήνεια τι συμβαίνει πραγματικά και επί της ουσίας εις βάρος της χώρας μας
Δεν εφυήρα εγώ τον όρο αυτό. Τον χρησιμοποιεί μέχρι και το απροκάλυπτα φιλομητσοτακικό Πρώτο Θέμα (www.protothema.gr/blogs/makis-pollatos/Ο υβριδικός πόλεμος με τους λαθρομετανάστες). Βεβαίως τον πόλεμο αυτό εις βάρος της χώρας μας δεν διεξάγει μόνον ο Ερντογάν.
Ποιοι άλλοι; Βρείτε τους.
Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τον πόλεμο αυτό, παραθέτω τρεις ενδιαφέρουσες εισαγωγές (www.alt.gr/yvridikos-polemos-ta-vasika-gnorisma/, https://www.huffingtonpost.gr/entry/evridikos-polemos-apo-ton-thoekedide-sto-semera_gr_5cdd6160e4b09648227bf3f8, https://eretikos.gr/politiki/ti-einai-o-yvridikos-polemos-ti-kanei-o-erntogan-kai-pos-antidra-i-ellada/295902/).
Υπό το φως του αναμφισβήτητου αυτού γεγονότος πανεύκολα φωτίζεται κάθε έκφανση του φαινομένου της λαθρομετανάστευσης. Δε χρειάζεται να μπερδεύεστε με τις βλακείες των δήθεν ανθρωπιστών με τα δύο μέτρα και τα 125 σταθμά.
Για να μη σας δουλεύουν οι “ανθρωπιστές”, πάρτε ένα ακόμη εργαλείο σκέψης. Κανείς δε μπορεί να αγαπήσει κανέναν αν δεν αγαπήσει πρωτίστως τον εαυτό του. Είναι ανθρωπίνως αδύνατο. Όλοι μας προς τα έξω προβάλλουμε τη σχέση με τον εαυτό μας.
Εφαρμόστε αυτά τα στοιχειώδη και με το φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης κι αμέσως τακτοποιούνται όλα. Δεν απομένει καμιά θολούρα και κανένα μπέδρεμα.
Ρίξτε μια ματιά σε αυτό το δημοσίευμα (https://korakas-news.gr/2023/06/kai-an-eprepe-na-ginei-to-kako-oste-na-vrethei-i-lysi.html). Ουσιαστικά μας λέει ότι τώρα που η κυβέρνηση Μελόνι απλώς τηρεί τα προσχήματα απέναντι στο λαό της, οπότε τα δρομολόγια προς Ιταλία δυσκόλεψαν κάπως, οι δουλέμποροι ήθελαν έτσι κι αλλιώς να ανοίξουν διάπλατα τις διόδους προς τη χώρα μας (www.ksipnistere.com/2023/06, www.oparlapipas.gr/2023/06/kyma.html).
Προς το παρόν αναλογιστείτε ότι οι γείτονες ιταλοί δεν απέκτησαν τυχαία μια κυβέρνηση που τηρεί έστω τα προσχήματα. Απλούστατα εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους στους προηγούμενους κυβερνήτες τους, οι οποίοι απροκάλυπτα εφάρμοζαν πολιτική αντικατάστασης πληθυσμού.
Στο πλαίσιο αυτό το ναυάγιο είχε ένα βασικό αποτέλεσμα. Ο επικοινωνιακός χειρισμός του θέματος, με προφανή σκοπό την πρόκληση ενοχικού συνδρόμου στον ελληνικό λαό, γύρισε μπούμεραγκ για τους εμπνευστές του.
Αφύπνισε πάμπολλους.
Ελάχιστο δείγμα το άρθρο του Μανώλη Κοττάκη (https://www.newsbreak.gr/apopseis/478251/polemos-mesa-sta-krati/), το οποίο περιγράφει ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης (ο οποίος απεβίωσε το 2017, el.wikipedia.org) είχε προβλέψει τη σημερινή κατάσταση κι αφού ήταν κι αυτός ανθρωπιστής μας συμβούλευε να δεχθούμε βίαια ανατροπή των κεκτημένων μας στην κοινωνική ασφάλιση υπέρ των λαθρομεταναστών.
Κρυφή ατζέντα λέγεται. Κι αυτή εφαρμόζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους λαθρομετανάστες.
Όπως κρυφή ατζέντα έχει και για τις Πρέσπες του Αιγαίου (Πως θα μας σερβίρουν τις “Πρέσπες του Αιγαίου”, slpress.gr, ο Σταύρος Λυγερός στον Γιώργο Σαχίνη για τις “Πρέσπες του Αιγαίου”, https://slpress.gr, όταν σβήσουν οι εκλογικοί προβολείς μας περιμένουν “Πρέσπες του Αιγαίου”…, https://slpress.gr/politiki/otan-svisoyn-oi-eklogikoi-provoleis-mas-perimenoyn-quot-prespes-toy-aigaioy-quot/, στο φουλ το παρασκήνιο για “Πρέσπες του Αιγαίου”, , καθηγητής Ι. Μάζης: “έρχονται Πρέσπες στο Αιγαίο”, www.youtube.com/watch?v=Ct8odK0bGVQ, “σε αυτές τις εκλογές θα αποφασίσουμε για την τύχη του Αιγαίου” Γιώργος Ρωμανός, www.youtube.com/watch?v=DX0z3hNHnW0, Γιώργος Φίλης: “Η Κύπρος και οι Πρέσπες του Αιγαίου”, www.youtube.com/watch?v=J_orWVIO1vY).
Για όσους ενδιαφέρονται να μελετήσουν τη συστηματική χρήση κρυφής ατζέντας ως εργαλείο χάραξης πολιτικής από την οικογένεια Μητσοτάκη ανεπιφύλακτα συστήνω το βιβλίο του εξ απορρήτων συμβούλου και συνεργάτη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Νίκου Γρυλλάκη, “Αποκαλύπτω” (https://www.livanis.gr/Apokaluptw_p-252355.aspx). Στον εκδοτικό οίκο εμφανίζεται ως “προσωρινά εξαντλημένο”. Όλο και κάπου θα μπορείτε να το βρείτε. Υπάρχουν και τα παλαιοβιβλιοπωλεία. Τέτοιο ντοκουμέντο είναι πραγματικά ανεκτίμητος θησαυρός.
Θα ακολουθήσουν αναλυτικά άρθρα για το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης, το οποίο κυριολεκτικά μας ζεματάει όλους μας.
Ο Άρης Τάτσης είναι δικηγόρος Άρτας (https://aristatsis.wordpress.com/). Ειδικεύεται σε διαζύγια, τροχαία ατυχήματα και πτωχευτικό νόμο.
Επιστροφή στο περιεχόμενο