Μετάβαση στο περιεχόμενο
ΠΟΥΛΑΝΕ ΤΗ ΧΩΡΑ ΛΑΟΥ ΕΞΑΘΛΙΩΜΕΝΟΥ!
του Ζώη Μεταξά

Στο «Βήμα» της Κυριακής 31/7/22, τράβηξε την προσοχή μας το  κύριο άρθρο του γνωστού, έγκριτου, κατά τα άλλα, δημοσιογράφου κ. Αντώνη  Καρακούση (ο οποίος είναι και Διευθυντής του «Βήματος»).
Μας τράβηξε την προσοχή, γιατί σ’ αυτό θριαμβολογεί για την  Ελληνική Οικονομία η οποία, λέει, «αναπτύσσεται δυναμικά», ότι στην  Ευρώπη μιλούν για το «ελληνικό παράδοξο», ότι στην Ελλάδα διαμορφώνεται  «ένα τρίγωνο δημιουργίας νέου πλούτου», ότι με την παρούσα διακυβέρνηση η  Ελλάδα «έχει την ευκαιρία και τις δυνάμεις να αναγεννηθεί πραγματικά».
Πού τα στηρίζει αυτά ο κ. Καρακούσης; Στις επενδύσεις. Γράφει: «Η Ελλάδα  υπό την επίδραση πλήθους παραγόντων και συνθηκών κατέστη και  πάλι ελκυστική και πλέον οι ελληνικές αξίες διεκδικούνται, με δυναμικό  τρόπο από ισχυρούς διεθνικούς κεφαλαιουχικούς
ομίλους που έχουν στην διάθεσή τους εκατοντάδες δισεκατομμυρίων πόρων!
Και σε άλλο σημείο: «Η διεθνής παρουσία και κινητικότητα του  Πρωθυπουργού, ο τρόπος που «πουλάει» τα ελληνικά πλεονεκτήματα και  προσεγγίζει πολυεθνικούς κολοσσούς, οι διευκολύνσεις που προσφέρει σε  πανίσχυρα σχήματα όπως αυτά της Microsoft, της Google, της Phiser, αλλά  και οι διακρατικές αμυντικές και οικονομικές συμφωνίες που έχει πετύχει  με τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και εσχάτως με τη  Σαουδική Αραβία, ενισχύουν σημαντικά την εικόνα της χώρας».
Στο ένθετο έντυπο «Ανάπτυξη» στο «Βήμα» της ίδιας ημερομηνίας  (31/7/22) σε άλλο άρθρο αποκαλύπτεται τι εννοεί ο κ. Καρακούσης όταν  ομιλεί για «ανάπτυξη» και «ευκαιρία αναγέννησης».
Στο άρθρο αυτό επιγραφόμενο «Πυρετός για νέες  αποκρατικοποιήσεις», διαβάζουμε: «Πατάει γκάζι» για ακίνητα, μεγάλες  υποδομές και έργα του Ταμείου Ανάκαμψης το ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης  Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου). Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων δεν  ρίχνει ρυθμούς ούτε μέσα στο καλοκαίρι, βάζοντας στην πρώτη γραμμή την  περιφερειακή ανάπτυξη μέσω της υλοποίησης έργων με αποτύπωμα στις  τοπικές κοινωνίες»!
Το άρθρο παραθέτει ακίνητα και υποδομές που πουλούνται ή παραδίνονται  για εκμετάλλευση, σε διεθνείς και ντόπιους κεφαλαιουχικούς ομίλους  «που έχουν στη διάθεσή τους εκατοντάδες δισεκατομμύρια πόρων»! Έτσι  πουλούνται ή παραδίδονται προς εκμετάλλευση για 99 έτη λιμάνια, μαρίνες,  ιαματικές πηγές! Κ.λπ. και το 30% του «Ελευθέριος Βενιζέλος». Έτσι π.χ.  ξεπουλιούνται ιαματικές πηγές όπως οι Άγιοι Ανάργυροι Κακκαβά Κύθνου, η  λουτρόπολη στα Καμένα Βούρλα 475 στρεμμάτων, οι ιαματικές πηγές  Θερμοπυλών κ.λπ. Επίσης τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης, Ηγουμενίτσας, Βόλου,  μέρος του λιμανιού του Ηρακλείου, του Βόλου κ.λπ. Επίσης, οι μαρίνες  Mega Yachts στο λιμάνι της Κέρκυρας, η Μαρίνα Πόλου κ.λπ.
Με λίγα λόγια τα πάντα πουλούνται και στο τέλος δεν θα μείνει τίποτε  απούλητο! Και αυτό λέγεται «υλοποίηση έργου με αποτύπωμα στις τοπικές  κοινωνίες»!
Ποιες κοινωνίες; Αυτές που καθημερινά εξαθλιώνονται οικονομικά από τους φόρους, την ακρίβεια, την βαρβαρότητα της ΔΕΗ!
Ξεπουλιούνται οι υποδομές της Χώρας όχι προς κάποια οικονομική ωφέλεια  του λαού, αλλά για τον υπερπλουτισμό των χρυσοκανθάρων του πλούτου που  ιδιαίτερα ευνοήθηκαν από την διακυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη.
Και κάτι ακόμα. Η Κυβέρνηση συχνά μιλάει για τα 32 δισ. ευρώ του Ταμείου  Ανάκαμψης που θα πάρει η Ελλάδα μέχρι το 2024, από τα 750 δισ. ευρώ που  θα δανεισθεί η Ε.Ε. από τις χρηματοπιστωτικές αγορές και θα  τα αποπληρώσει από το 2027-2058.
Ώστε δάνειο από τις αγορές του ιδιωτικού πλούτου, που απομυζά τον  πλανήτη, είναι τα 32 δις. Είναι τα νέα χρέη που επωμίζονται οι παρούσες  και μέλλουσες γενιές που προστίθενται στο θηριώδες χρέος των 400 δισ.
Τραγική εικόνα! Που όμως  πρέπει να μας οδηγήσει σε αυτοκριτική,  αυτογνωσία και μετάνοια και πνεύμα ενότητας για να βγούμε από αυτό το  βάραθρο που η κάθε λογής ηγεσία μας έχει ρίξει.
Επιστροφή στο περιεχόμενο