Μετάβαση στο περιεχόμενο
2ο Συμπόσιο Πατριωτικού Συνδέσμου

Η Άνδρος φιλοξένησε με μεγάλη επιτυχία, για δεύτερη συνεχή χρονιά, το διήμερο Συμπόσιο του ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ, «Ο ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ», που διεξήχθη στις 19-20 Σεπτεμβρίου 2020, με θέμα «Ο Ελληνισμός Παλεύει για την επιβίωσή του».

Οι ομιλίες του συνεδρίου έλαβαν χώρα στο Ξενοδοχείο «ΠΕΡΡΑΚΗΣ» στο Κυπρί, με κεντρικό ομιλητή τον κ. Μανώλη Μηλιαράκη, Δημοσιογράφο - Επίτιμο Πρόεδρο της Χριστιανικής Δημοκρατίας και ειδικό ομιλητή τον κ. Ανδρέα Μακρογκίκα, Καθηγητή Μέσης Εκπαίδευσης - Αντιπρόεδρο του Πατριωτικού Συνδέσμου.

Χαιρετισμούς απηύθυναν οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων κ. Νίκος Βασιλειάδης Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της «Ελεύθερης Πατρίδας» και ο κ. Εμμανουήλ Κώνστας Γ.Γ. του «Εθνικού Μετώπου». Επίσης μήνυμα για τις εργασίες του συμποσίου απέστειλε ο κ. Στέλιος Παπαθεμελής Πρόεδρος της «Δημοκρατικής Αναγέννησης» και ο κ. Δημήτρης Μπακάλης Πρόεδρος του «Ελληνορθόδοξου Κινήματος Σωτηρίας».

Τον ρόλο του συντονιστή είχε ο Δημοσιογράφος κ. Γιώργος Παπανικολάου.


Τις εργασίες του Συμποσίου άνοιξε ο Πρόεδρος του Πατριωτικού Συνδέσμου και οικοδεσπότης κ. Ιωάννης Μαλταμπές ο οποίος ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την σημαντική προσέλευσή τους, που για την τήρηση των αυστηρών μέτρων λόγω covid-19, είχαν προσέλθει με ατομική πρόσκληση.

Όπως ο ίδιος τόνισε «Πέρσι όταν ξεκινήσαμε ως Πατριωτικός Σύνδεσμος να οργανώσουμε αυτό το Συμπόσιο της Άνδρου θέλαμε να γίνει θεσμός και έτσι ήταν και η αναφορά μου στο κλείσιμο του περσινού συμποσίου, θέλουμε ένα θεσμό του Πατριωτικού Ελληνικού Ορθόδοξου χώρου, όπου επιστημονικά κάθε χρόνο θα αναλύονται και θα τίθενται οι βάσεις για το τι είναι πατριωτισμός του ελληνισμού και της ορθοδοξίας»

Ο κ. Νίκος Βασιλειάδης Καθηγητής του Τμήματος Διεθνών Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Δικηγόρος, Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Ελεύθερης Πατρίδας αναφερόμενος στον τίτλο του Συμποσίου «Ο ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ», επεσήμανε ότι ο τίτλος του Συμποσίου μπορεί να γίνει το νέο εθνικό αφήγημα της Ελλάδας. Έχουμε δύο πολύ μεγάλες δυνάμεις «τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό» και «την βυζαντινή ελληνοχριστιανική αυτοκρατορία», την «μακροβιότερη αυτοκρατορία στον κόσμο, γέφυρα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και του νέου ελληνισμού». Εν συνεχεία ο Εμμανουήλ Κώνστας, εκδότης και Γ.Γ. του Εθνικού Μετώπου, συνεχάρη τον Γιάννη Μαλταμπέ για την πολιτική του πρωτοβουλία, που με κύριο χαρακτηριστικό της όλης προσπάθειας την συνέπεια, κατόρθωσε να δημιουργήσει ένα θεσμό. «Το Συμπόσιο χρειάζεται για να αποδείξουμε στο δόγμα της υποτέλειας που έχει κυριαρχήσει μεταπολιτευτικά, ότι είναι ρεαλιστικό η χώρα να ανακτήσει την κυριαρχία της».

Ο κ. Μηλιαράκης ως κεντρικός ομιλητής με θέμα «Να βάλουμε τέρμα στο Δόγμα της Υποτέλειας» ξεκίνησε την ομιλία του κάνοντας μία ιστορική αναδρομή στο επαναστατημένο έθνος του 1821 που είχε ως πηγή ελευθερίας την πίστη στον Χριστό και στην Αγία Τριάδα, διότι Χριστός και Αγία Τριάδα σημαίνει πάνω απ΄ όλα ελευθερία. Αναφερόμενος στον Έλληνα ραγιά και στην απουσία της πίστης και από τις αστείρευτες δυνάμεις του έθνους μας, ανέλυσε τους παράγοντες που διαμόρφωσαν το δόγμα της υποταγής στις προστάτιδες δυνάμεις. Βασικοί σταθμοί εφαρμογής του εν λόγω δόγματος απαντώνται στον χώρο της παιδείας και του πολιτισμού, της κοινωνικής ζωής, όπου το πρότυπο της ελληνικής οικογένειας τείνει να εκλείψει, στον χώρο της οικονομίας, με την πλήρη αποβιομηχανοποίηση της χώρας, την υπογραφή των μνημονίων και την υποταγή - υποθήκευσή της.

Για την αντιστροφή της κατάστασης ο κ. Μηλιαράκης πρότεινε μεταξύ άλλων την επαναλειτουργία της πολεμικής βιομηχανίας και των ναυπηγείων, τον συντονισμό όλων των παραγωγικών δυνάμεων, ώστε να παραχθεί δικός μας πλούτος, την θεσμοθέτηση εθνικού συμβουλίου που να μελετά τις διεθνείς εξελίξεις, την καθιέρωση του θεσμού των πολιτικών αρχηγών, την χάραξη πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής. Τέλος ο Ανδρέας Μακρογκίκας μίλησε για την αειφορική σύνδεση παραδοσιακών καλλιεργειών με το τουριστικό εισόδημα.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών των ομιλιών ακολούθησε γεύμα στην Ταβέρνα «Καραβοστάσι» στο Γαύριο.
Την επομένη ημέρα οι συμμετέχοντες εκκλησιάστηκαν το πρωί της Κυριακής 20 Σεπτεμβρίου στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου, όπου τελέστηκε Αρτοκλασία υπέρ της ευοδώσεως του Ελληνορθόδοξου Έθνους.
Επιστροφή στο περιεχόμενο