Μετάβαση στο περιεχόμενο
Η μυστικοπαθής ομάδα Bilderberg είναι το κλειδί για την κατανόηση της παγκόσμιας αλίτ εξουσίας


Η σύνοδος της Μπίλντερμπεργκ στις ΗΠΑ
“ Με χαρά συναντήθηκα με την πρωθυπουργό @MarinSanna της στενής μας εταίρου #Φινλανδίας στην Ουάσιγκτον. Συζητήσαμε την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε τις ανησυχίες της #Τουρκίας και να προχωρήσουμε με την αίτηση ένταξης στο #ΝΑΤΟ από τη Φινλανδία και τη Σουηδία”.

Περιεχόμενο ανάρτησης στο “Τουίτερ” της 3.6.2022 του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, μαζί με φωτογραφία του στο πλάι της Φινλανδής πρωθυπουργού (ΦΩΤΟ) που αναδεικνύει η αγγλόφωνη ινδική ιστοσελίδα Τhe Wire.

Οι θέσεις του κατ’ επάγγελμα συνηγόρου του τουρκικού καθεστώτος είναι γνωστές. Το ενδιαφέρον είναι ότι στην προκειμένη περίπτωση η διαβούλευση έγινε πριν από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, κατά την ετήσια σύνοδο της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ (2-6 Ιουνίου) στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ Ουάσινγκτον. Ο φιλοτουρκικός ζήλος του κ. Στόλτενμπεργκ είναι τέτοιος, που δεν τον αφήνει να “κρυφτεί” ούτε σε περιβάλλον όπου οι διαβουλεύσεις καλύπτονται με άκρα μυστικότητα.  

Είχαμε αρχίσει να τους ξεχνάμε, αφού δεν συναντήθηκαν επί διετία λόγω πανδημίας. Εφέτος επανήλθαν στην “κανονικότητα”. Μετά διετή διακοπή λόγω πανδημίας, επαναλήφθηκε η ετήσια σύνοδος της “Λέσχης Μπίλντερμπεργκ”, όπου σε κλίμα μυστικότητας συζητούνται θέματα παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Υποτίθεται ότι οι συμμετέχοντες παρευρίσκονται ιδιωτικά και ότι γίνεται απλή διαβούλευση και ανταλλαγή απόψεων χωρίς να λαμβάνονται αποφάσεις.

Η υπόθεση δεν θα μας αφορούσε, εάν επρόκειτο για σύναξη ανθρώπων χωρίς θέσεις ευθύνης.  Όμως, στην προκειμένη περίπτωση, οι σύνεδροι επιλέγονται προσεκτικά από την ιθύνουσα τάξη των χωρών της Ευρώπης και Βορείου Αμερικής. Άνθρωποι με αποφασιστικό ρόλο, ενεργοί σε κυβερνητικές και διοικητικές θέσεις κλειδιά, με οικονομική ισχύ και πολιτική επιρροή. Σε συνθήκες αδιαφάνειας, “διαβουλεύονται” για τις τύχες του πλανήτη και συντονίζονται περί του πρακτέου.  

Για πολιτικά πρόσωπα ακόμα και με μία συμμετοχή, έχει ακολουθήσει αλματώδης εξέλιξη. Ο κ. Αντώνης Σαμαράς που μετείχε το 1992, το 2012 ήταν πρωθυπουργός. Ο κ. Μητσοτάκης που μετείχε το 2016, περίμενε λιγότερο. Η κα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που μετείχε στη συνάντηση του Μαΐου 2019, ανέλπιστα βρέθηκε Πρόεδρος της Κομισιόν λίγους μήνες αργότερα…       

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Μπίλντερμπεργκ:
• “Η Συνάντηση Bilderberg, που ιδρύθηκε το 1954, είναι ένα ετήσιο συνέδριο που έχει σχεδιαστεί για την προώθηση του διαλόγου μεταξύ Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής. Κάθε χρόνο, 120-140 πολιτικοί ηγέτες και εμπειρογνώμονες από τη βιομηχανία, την οικονομία, την εργασία, τον ακαδημαϊκό χώρο και τα μέσα ενημέρωσης καλούνται να λάβουν μέρος στη Συνάντηση. Περίπου τα δύο τρίτα των συμμετεχόντων προέρχονται από την Ευρώπη και οι υπόλοιποι από τη Βόρεια Αμερική. Περίπου το ένα τέταρτο από την πολιτική και την κυβέρνηση και τα υπόλοιπα από άλλους τομείς.
• Η Συνάντηση Bilderberg είναι ένα φόρουμ για ανεπίσημες συζητήσεις για μεγάλα ζητήματα. Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται σύμφωνα με τον Κανόνα του Chatham House, ο οποίος ορίζει ότι οι συμμετέχοντες είναι ελεύθεροι να χρησιμοποιήσουν τις πληροφορίες που έλαβαν, αλλά ούτε η ταυτότητα ούτε η προέλευση των ομιλητών ή οποιουδήποτε άλλου συμμετέχοντος μπορούν να αποκαλυφθούν.
• Χάρη στον ιδιωτικό χαρακτήρα της Συνάντησης, οι συμμετέχοντες μετέχουν ως άτομα και όχι με οποιαδήποτε επίσημη ιδιότητα και ως εκ τούτου δεν δεσμεύονται από τους κανόνες του αξιώματός τους ή από προσυμφωνημένες θέσεις. Ως εκ τούτου, μπορούν να αφιερώσουν χρόνο για να ακούσουν, να προβληματιστούν και να συγκεντρώσουν ιδέες. Δεν υπάρχει λεπτομερής ημερήσια διάταξη, δεν προτείνονται αποφάσεις, δεν γίνονται ψηφοφορίες και δεν εκδίδονται δηλώσεις πολιτικής.”

Τα θέματα που επρόκειτο να συζητηθούν σύμφωνα με το δελτίο τύπου της ίδιας της Μπίλντερμπεργκ:
1. Γεωπολιτικές ανακατατάξεις
2. Τα προβλήματα του ΝΑΤΟ
3. Κίνα
4. Ανακατατάξεις στον Ινδικό και Ειρηνικό. [Ωκεανούς]
5. Τεχνολογικός ανταγωνισμός Κίνας-ΗΠΑ
6. Ρωσία
7. Σύνδεση Κυβέρνησης και Οικονομίας
8. Αναταραχή του Παγκόσμιου Χρηματοοικονομικού Συστήματος
9. Παραπληροφόρηση
10. Ενεργειακή Ασφάλεια και Αειφορία
11. Υγεία μετά την πανδημία
12. Κατακερματισμός Δημοκρατικών Κοινωνιών
13. Εμπόριο και αποπαγκοσμιοποίηση
14. Ουκρανία

Οι συμμετοχές από την Ελλάδα
Από την Ελλάδα μετείχαν οι Μαργαρίτης Σχοινάς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Κυριάκος Πιερρακάκης (Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης),  Δημήτρης Παπαλεξόπουλος (ΤΙΤΑΝ) και Μάρκος Βερέμης, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της ελληνικής εταιρίας λογισμικού Upstream και μέλος της πρωτοβουλίας “Innovative Greeks”. (Καινοτόμοι Έλληνες).

Στον κατάλογο περιλαμβάνονται ο κ. Στόλτενμπεργκ και η κα Μαρίν, οι οποίοι διαβουλεύθηκαν…ιδιωτικώς, όσα επρόκειτο να διαβουλευθούν επισήμως στη Μαδρίτη λίγες μέρες αργότερα. Μόνιμος σύνεδρος είναι ο Χένρι Κίσινγκερ. Επίσης ο βασιλιάς, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός των εξωτερικών της Ολλανδίας, η πρέσβης της Ουκρανίας στις ΗΠΑ, ο διευθύνων σύμβουλος της Πφάιζερ Άλμπερτ Μπουρλά ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπέρνς, ο Σαρλ Μισέλ, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,  και άλλοι.

Απαράδεκτη η συμμετοχή κυβερνητικών αξιωματούχων και πολιτικών προσώπων σε αδιαφανείς συνάξεις

Είναι προφανές ότι η λογική της “Μπίλντερμπεργκ” περί “ιδιωτικής” συμμετοχής αξιωματούχων που λογοδοτούν στους λαούς τους για ζητήματα της αρμοδιότητάς τους “μπάζει” από παντού. Διότι η ίδια η Μπίλντερμπεργκ δεν προσκαλεί τους περισσότερους συνέδρους ως πρόσωπα, αλλά λόγω της επίσημης ιδιότητας που έχουν, ή της ανάμιξής τους στην πολιτική. Κατά συνέπεια, η διαβούλευση προσώπων σε θέσεις λήψης αποφάσεων που αφορούν τις τύχες των λαών, υπό συνθήκες άκρας αδιαφάνειας, είναι απαράδεκτη και ασυμβίβαστη με τα αξιώματά τους. Καταδικαστέα είναι και η συμμετοχή πολιτικών προσώπων σε τέτοιου είδους συναντήσεις.

Γράφει σχετικά ο Στιούαρτ Χούπερ*, αρθρογράφος στο “Τhe Wire” που ανέδειξε τη διαβούλευση Στόλτενμπεργκ-Μαρίν:

Φαινομενικά, η μυστικοπαθής φύση της Bilderberg έχει σκοπό να διασφαλίζει ότι οι συμμετέχοντες στις συναντήσεις της μπορούν να «μιλούν ελεύθερα σε ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης». Όμως, για τι ακριβώς θα ήθελαν να συζητήσουν αυτοί οι άνθρωποι, ενώ ταυτόχρονα ισχυρίζονται ότι τάσσονται υπέρ της διαφάνειας και της δημοκρατίας, χωρίς δημόσια συζήτηση, κριτική και εναλλακτικές απόψεις; Το κοινό, σκεπτόμενο λογικά, μπορεί μόνο να υποθέσει ότι δεν είναι τίποτα καλό. Εάν οι πολιτικοί δεν αναλάβουν τον σωστό ρόλο τους ως εθνικοί και τοπικοί ηγέτες, υπεύθυνοι για τις ανάγκες των ψηφοφόρων τους σε αντίθεση με εκείνες των πολυεθνικών  εταιρειών, η παγκόσμια κρίση της δημοκρατίας σίγουρα θα συνεχιστεί.
Εάν δεν έχουμε λόγο για τον ρόλο που παίζουν αυτές οι ομάδες στον κόσμο, που κατά την παραδοχή του ίδιου του Στόλτενμπεργκ είναι σημαντικός, τότε έχουμε πραγματικά δημοκρατία;

________________________________________
Ο Στιούαρτ Χούπερ είναι Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Κάμερον και Υποψήφιος Διδάκτωρ Διεθνών Πολιτικών στο Πανεπιστήμιο City του Λονδίνου με αντικείμενο το στρατιωτικό βιομηχανικό σύμπλεγμα, τις ελίτ, τον πόλεμο και την παγκοσμιοποίηση.
Πηγή:thewire.in


Επιστροφή στο περιεχόμενο