Μετάβαση στο περιεχόμενο
Δίκαιο Βασανιστηρίων και λόγος για να απαλλαγείτε από τον πλανήτη των αρνητών της κλιματικής αλλαγής.

 Από τον καθηγ. Em. δρ. Λούκας Μπέργκαμπ, LL.M. –
https://www.wyniasweek.nl/rechters-en-activisten-criminaliseren-klimaatontkenning
Μετάφραση:Χριστίνα Λουκίσα

 
 
Περίληψη.
 
Το κίνημα για το κλίμα ανακάλυψε το ποινικό δίκαιο ως εργαλείο για τη διεξαγωγή πολιτικής για το κλίμα. Για να συμπληρώσουν τις πολιτικές αγωγές εναντίον κρατών και εταιρειών, οι ακτιβιστές του κινήματος σκοπεύουν να επικαλεστούν βασανιστήρια και ένα νέο έγκλημα «οικοκτονίας» που στοχεύει σε στελέχη εταιρειών, πολιτικούς και άλλους που εμποδίζουν τις προτιμώμενες πολιτικές τους. Προωθώντας την ατζέντα τους, αυτοί οι ακτιβιστές λαμβάνουν βοήθεια από τη δικαιοσύνη - συγκεκριμένα, από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
 
Η χρήση του ποινικού δικαίου για την άσκηση πολιτικής για το κλίμα αποτελεί ένα ακόμη βήμα στη ριζοσπαστικοποίηση του κινήματος για το κλίμα και αποτελεί απειλή για τις οικονομικές και πολιτικές ελευθερίες, το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία. Εάν το κίνημα είναι σε θέση να πραγματοποιήσει τα σχέδιά του, όλοι όσοι δεν υποστηρίζουν φιλόδοξες πολιτικές για το κλίμα θα πρέπει να φοβούνται τη δίωξη και τη φυλάκιση. Αντίθετα, οι απειλές για ποινικές κυρώσεις εναντίον πολιτικών και στελεχών εταιρειών θα δημιουργήσουν ισχυρά κίνητρα για την υιοθέτηση φιλόδοξων πολιτικών για το κλίμα και την κυρίαρχη αφήγηση υπέρ του κλίματος.
 
Ο ΛούκαςΜπέργκαμπ εξηγεί πώς το ποινικό δίκαιο, στο όραμα του κινήματος για το κλίμα, πρέπει να συμπληρώσει το αστικό και διοικητικό δίκαιο για να εξαλείψει κάθε αντίθεση στα σχέδιά του για την υλοποίηση μιας κλιματικής ουτοπίας.

 Ευρωπαϊκή κυβέρνηση δικαστών.
Για αρκετές δεκαετίες, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ) εξελίχθηκε σε ευρωπαϊκή κυβέρνηση από μόνη της. Βασισμένο σε δόγματα που έχουν σχεδιαστεί για να του επιτρέπουν να επεκτείνει τις εξουσίες του κατά την κρίση του, το Δικαστήριο έχει θεσπίσει μια σειρά εντολών για νέους νόμους και πολιτικές για την Ευρώπη. Υπάρχει ελάχιστος δημοκρατικός έλεγχος του ρόλου του Δικαστηρίου στην προώθηση της προοδευτικής πολιτικής. Μόλις το Δικαστήριο μιλήσει, τα εθνικά κοινοβούλια δεν είναι σε θέση να αναιρέσουν τη διεκδίκηση, επειδή ένα ανθρώπινο δικαίωμα υπερισχύει του εθνικού δικαίου. οι εθνικοί δικαστές αναγκάζονται να εκτελέσουν τις αποφάσεις του Δικαστηρίου, ακόμη και αν το εθνικό τους δίκαιο προβλέπει διαφορετικά.
 
Ενώ επιβάλλει τις υψηλές ηθικές απαιτήσεις του στις εκτελεστικές κυβερνήσεις, το Δικαστήριο θεωρεί ότι απαλλάσσεται από κάθε ηθικό ή νομικό περιορισμό. Σε προηγούμενη συνεισφορά μου, συζήτησα πώς οι διαφορές για την κλιματική αλλαγή ενώπιον του Δικαστηρίου έχουν υπονομεύσει το κράτος δικαίου, τον διαχωρισμό των εξουσιών και τη δημοκρατία. Σε αυτό το άρθρο, εστιάζω στον ρόλο του Δικαστηρίου στην ποινικοποίηση της συζήτησης για το κλίμα. Η αλόγιστη παράβλεψη της δικαστικής αμεροληψίας, το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη και ο δικαστικός περιορισμός είναι μια άλλη εκδήλωση της υποστήριξης του Δικαστηρίου στο προοδευτικό κίνημα.

 Ποινικοποίηση της «άρνησης του κλίματος».
Πριν από μια δεκαετία, ένας Αμερικανός δικηγόρος υποστήριξε ότι η άρνηση του κλίματος τιμωρείται αναμφισβήτητα ως εγκληματική απάτη και απάτη σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο. Το 2015, ο AlGore είπε ότι «οι αρνητές της κλιματικής αλλαγής πρέπει να τιμωρηθούν». Η αποχώρηση του Προέδρου Τραμπ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα θεωρήθηκε έγκλημα κατά της ανθρωπότητας: «Αυτό είναι δολοφονία».
 
Ένα πρόσφατο βιβλίο, CarbonCriminals, ClimateCrimes, περιγράφει «τι έκαναν ή δεν έκαναν οι εταιρείες στη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων, η κυβέρνηση των ΗΠΑ και η διεθνής πολιτική κοινότητα, σε σχέση με την υπερθέρμανση του πλανήτη». Στην ιστοσελίδα της UNESCO, ένα σημαντικό άρθρο υποστηρίζει ότι «τα εγκλήματα για το κλίμα πρέπει να αποδοθούν στη δικαιοσύνη» και ότι «τα κράτη και οι εταιρείες πρέπει να λογοδοτούν για τις ενέργειές τους ή την αδράνειά τους σχετικά με την κλιματική αλλαγή».

Το σκεπτικό που υποστηρίζει την ποινικοποίηση.
Το επιχείρημα για την ποινικοποίηση της «άρνησης του κλίματος» συνοψίζεται συνήθως στο ακόλουθο επιχείρημα που διατυπώθηκε από τον JeremyWilliams:
Δεδομένων όσων γνωρίζουμε και γνωρίζουμε εδώ και δεκαετίες για την κλιματική αλλαγή, το να αρνηθούμε την επιστήμη, να εξαπατήσουμε το κοινό και να εμποδίσουμε εσκεμμένα κάθε σοβαρή απάντηση στην κλιματική καταστροφή σημαίνει να αφήσουμε ολόκληρες χώρες και πολιτισμούς να εξαφανιστούν. Είναι να ληστέψουν ... τους πιο φτωχούς και πιο ευάλωτους στον πλανήτη τη γη τους, τα σπίτια τους, τα μέσα διαβίωσής τους, ακόμη και τη ζωή τους - και τη ζωή των παιδιών τους, και τη ζωή των παιδιών των παιδιών τους. Για κέρδος. Και για δύναμη… Αυτά είναι εγκλήματα. Είναι εγκλήματα κατά της γης και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Αυτή η συναισθηματική κατακραυγή δεν είναι μόνο μια αδιαπέραστη συγχώνευση πραγματικών και ηθικών συλλογισμών, αλλά επίσης προϋποθέτει αυτό που πρέπει να αποδειχθεί. Για να αποφευχθεί η καταστροφή, ο ορθολογισμός πρέπει να επανέλθει στην ανάλυση. Δυστυχώς, όπως καταδεικνύει η ΕΣΔΑ, δεν μπορούμε να βασιστούμε στη δικαιοσύνη για να το πράξουμε.

 Το «Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την Κλιματική Αλλαγή».
Το 2020, η ΕΣΔΑ έστειλε σήμα στην κοινότητα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι ήταν ανοιχτή στη λήψη αιτήσεων από ακτιβιστές του κλίματος. Το Δικαστήριο και το Συμβούλιο της Ευρώπης πραγματοποίησαν μια διάσκεψη με τίτλο «Ανθρώπινα δικαιώματα για τον πλανήτη», στην οποία αρκετοί δικαστές, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου του Δικαστηρίου, έπαιξαν βασικούς ρόλους. Οι ομιλίες που εκφώνησαν οι δικαστές του Δικαστηρίου θεωρήθηκαν σωστά ως μια ανοιχτή πρόσκληση σε ακτιβιστές.
Αρκετές υποθέσεις για το κλίμα εκκρεμούν τώρα ενώπιον του Δικαστηρίου. Όπως ήταν αναμενόμενο, η ρητορική για το κλίμα-έκτακτη ανάγκη κυριαρχεί στα επιχειρήματα που παρουσιάζουν οι ενάγοντες. Το Δικαστήριο έχει ήδη αποδείξει πόσο μακριά είναι πρόθυμο να προχωρήσει για να ξαναγράψει τον νόμο για να σώσει τον πλανήτη.

“Έκτακτη ανάγκη για το κλίμα”.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο οποίο ο πρόεδρός του αναφέρεται ως «Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την Κλιματική Αλλαγή», χρησιμοποίησε την ευκαιρία που παρουσιάστηκε από τις διαφορές για το κλίμα που κάλεσε να αναλάβει ηγετική θέση στην ποινικοποίηση της συζήτησης για το κλίμα. Το έχει κάνει με πολλούς τρόπους. Πρώτον, ο πρόεδρος του Δικαστηρίου και ένας αντιπρόεδρός του δήλωσαν δημόσια ότι «αντιμετωπίζουμε μια έκτακτη κατάσταση έκτακτης ανάγκης που απαιτεί συντονισμένη δράση όλης της ανθρωπότητας» και ότι «θα αντιμετωπίσουμε την κατάρρευση όλων όσων μας δίνουν την ασφάλειά μας». Έτσι, οι ηγέτες του Δικαστηρίου επικροτούν ανοιχτά και ανεπιφύλακτα την ανησυχητική ρητορική του κινήματος για το κλίμα. Το έκαναν όχι με βάση την επιστήμη αλλά με τις ανησυχητικές δηλώσεις του SirDavidAttenborough, ενός γνωστού βιολόγου και ακτιβιστή του κλίματος.
Δεύτερον, για να αποτραπεί οποιοδήποτε επιχείρημα σχετικά με τα γεγονότα, οι δικαστές πρόσθεσαν: «Κανείς δεν μπορεί νομίμως να αμφισβητήσει ότι αντιμετωπίζουμε μια τρομερή κατάσταση έκτακτης ανάγκης που απαιτεί συντονισμένη δράση όλης της ανθρωπότητας». Υποστήριξαν επίσης το Δικαστήριο για την αιτία: «Από την πλευρά του, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα παίξει το ρόλο του εντός των ορίων των αρμοδιοτήτων του ως δικαστηρίου, έχοντας πάντα υπόψη ότι οι εγγυήσεις της Σύμβασης πρέπει να είναι αποτελεσματικές και πραγματικές και όχι απατηλές. "
Δεν υπάρχει δικαίωμα σε δίκαιη δίκη για τους αρνητές.
Με την έκδοση αυτών των προειδοποιήσεων, το Δικαστήριο έκλεισε ουσιαστικά κάθε συζήτηση σχετικά με την κλιματική αλλαγή και την κλιματική επιστήμη πριν καν ξεκινήσει οποιαδήποτε δίκη. Με αυτόν τον τρόπο, στέρησε από τα εναγόμενα κράτη ένα σημαντικό επιχείρημα για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους από τους ισχυρισμούς ότι οι κλιματικές τους πολιτικές είναι ανεπαρκείς για την καταπολέμηση της φερόμενης κλιματικής κρίσης. Πριν μπορέσουν να παρουσιάσουν τα σχετικά επιστημονικά στοιχεία που δείχνουν ότι δεν υπάρχει έκτακτη κλιματική κατάσταση ή κλιματική κρίση, οι κορυφαίοι δικαστές του Δικαστηρίου είπαν στους κατηγορούμενους ότι δεν πρέπει να τολμήσουν να αρνηθούν.
Με την επισήμανση «παράνομου» οποιουδήποτε επιχειρήματος ότι δεν υπάρχει κλιματική κρίση, αυτοί οι κορυφαίοι Ευρωπαίοι δικαστές, οι οποίοι θα πρέπει να χρησιμεύσουν ως παραδείγματα δικαστικής αμεροληψίας, ενέκριναν τη ρητορική της κλιματικής άρνησης του κινήματος για το κλίμα. Αυτή η ρητορική είναι ένα ακατάλληλο, ανήθικο παιχνίδι για την άρνηση του Ολοκαυτώματος. Ταυτόχρονα, και άμεσα σχετικό με το θέμα αυτής της συνεισφοράς, η ετικέτα «ανομία» του Δικαστηρίου εγείρει επίσης το φάσμα της ποινικής δίωξης.

 Δεν υπάρχει κλιματική κρίση.
Είναι δύσκολο να σκεφτούμε οποιαδήποτε δικαστική συμπεριφορά που δείχνει μεγαλύτερη κομματικότητα και αδιαφορία για την αρχή της δικαστικής αμεροληψίας από τη συμπεριφορά αυτών των Ευρωπαίων δικαστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη, που εγγυάται το άρθρο 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, έχει ουσιαστικά παραμεριστεί για τους αρνητές του κλίματος. Θα πρέπει να τεθεί το ερώτημα εάν, λαμβανομένων υπόψη των απόψεων που εξέφρασαν οι ηγέτες του, η ΕΣΔΑ μπορεί νόμιμα να κυβερνήσει σε οποιαδήποτε κλιματική περίπτωση.
Η άρνηση της δικαιοσύνης από το Δικαστήριο είναι ακόμη πιο συγκλονιστική υπό το πρίσμα της επιστήμης, η οποία δεν υποστηρίζει την πρόταση ότι υπάρχει κλιματική κρίση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε: «Ο όρος« έκτακτη ανάγκη για το κλίμα »εκφράζει την πολιτική βούληση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συμφωνία των Παρισίων». Σε σχεδόν 4.000 σελίδες, η πρόσφατη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) AR6 δεν χρησιμοποιεί ούτε μία φορά τους όρους «κλιματική κρίση» ή «κλιματική έκτακτη ανάγκη» επειδή αυτοί οι όροι δεν ανήκουν στην επιστημονική ορολογία (εμφανίζονται μόνο σε μια περιγραφική ενότητα στην επικοινωνία). Είναι μάλλον πολιτικά συνθήματα, όπως πρότεινε η Επιτροπή. Μέχρι εκεί, η απροσδιόριστη «κλιματική έκτακτη ανάγκη» είναι εφεύρεση ακτιβιστών.

 Βασανιστήριο.
Αξιοσημείωτο είναι ότι, ακόμη και το δάχτυλο που δείχνει την άρνηση του κλίματος δεν ήταν αρκετό για την ΕΣΔΑ. Στην πρώτη υπόθεση για το κλίμα που εκκρεμούσε ενώπιον του, το Δικαστήριο αποφάσισε, με δική του βούληση, να προσθέσει «βασανιστήρια» στις κατηγορίες εναντίον 33 κρατών που φέρονται να μην κάνουν αρκετά για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, όπως απαιτείται από τη Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή του 2015. Το Δικαστήριο προτείνει ότι αυτά τα κράτη ενδέχεται να έχουν διαπράξει «βασανιστήρια» υιοθετώντας «ανεπαρκείς πολιτικές για το κλίμα».
Τα βασανιστήρια, φυσικά, είναι ένα σοβαρό έγκλημα. Το Καταστατικό της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) προβλέπει ότι τα βασανιστήρια, «όταν διαπράττονται ως μέρος μιας εκτεταμένης ή συστηματικής επίθεσης», είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Κατά συνέπεια, η μη εφαρμογή επαρκούς πολιτικής για το κλίμα θα ήταν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που μπορεί να διωχθεί από το ΔΠΔ. Τι πιστεύουν τα θύματα των πραγματικών βασανιστηρίων για την κατάχρηση αυτού του όρου από το Δικαστήριο για πολιτικούς λόγους;

 Δικαστικές απειλές.
Εταιρικά στελέχη εταιρειών που θεωρούνται υπεύθυνα για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, πολιτικοί που δεν υποστηρίζουν φιλόδοξες πολιτικές για το κλίμα και όλοι οι άλλοι που δεν υποστηρίζουν την ατζέντα του κινήματος για το κλίμα θα εκτίθενται σε ποινική δίωξη και φυλάκιση έως και 30 χρόνια. Δεν πρόκειται για μια υπερβολική ερμηνεία του σχετικού νόμου αλλά, όπως εξηγείται παρακάτω, μια αρκετά απλή εφαρμογή. Προφανώς, η ΕΣΔΑ γνώριζε καλά τι έκανε γλιστρώντας στα «βασανιστήρια», αλλά παρόλα αυτά αισθάνθηκε άνετα να προχωρήσει με αυτόν τον τρόπο.
Περιττό να πούμε ότι η απειλή της ισόβιας κάθειρξης είναι ένα πολύ ισχυρό αντικίνητρο. Όπως ανέφερε ένας ακαδημαϊκός συγγραφέας της UNESCO:
Οι ποινικές κυρώσεις είναι τα πιο ισχυρά εργαλεία που έχουμε για να επισημάνουμε τη συμπεριφορά που ξεπερνά κάθε όριο ανοχής. Η εγκληματική συμπεριφορά παραβιάζει βασικά δικαιώματα και καταστρέφει την ανθρώπινη ασφάλεια. Επιφυλασσόμαστε της σκληρής μεταχείρισης της τιμωρίας για συμπεριφορά που βλάπτει τα πράγματα που θεωρούμε πολύ πολύτιμα. Η κλιματική αλλαγή προκαλεί ακριβώς τέτοια ζημιά.
Αυτό φαίνεται να είναι, ακριβώς αυτό που πιστεύουν οι δικαστές της ΕΣΔΑ. Τα εταιρικά στελέχη θα πρέπει να σκεφτούν δύο φορές τις εταιρικές πολιτικές για το κλίμα και θα έχουν την τάση να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των ακτιβιστών. Ομοίως, οι πολιτικοί σκεπτικοί για τις τρέχουσες πολιτικές για το κλίμα μπορεί να αισθάνονται αναγκασμένοι να εγκαταλείψουν την αντίστασή τους. Όλοι οι άλλοι διαφωνούντες μπορεί επίσης να έχουν την τάση να επιλέγουν την προσωπική ασφάλεια έναντι της ειλικρίνειας. Η οικονομική ελευθερία, η πολιτική ελευθερία και η ελευθερία του λόγου θα καταργηθούν. Αυτό εννοεί ο πρόεδρος του Δικαστηρίου όταν λέει ότι οι εγγυήσεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης πρέπει να είναι "αποτελεσματικές και πραγματικές και όχι απατηλές"; Η ανεξήγητη απόφαση του Δικαστηρίου να προσθέσει βασανιστήρια στις κατηγορίες στην πρώτη υπόθεση για το κλίμα προσθέτει μόνο την ανησυχία ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα προστατεύουν μόνο εκείνους που υποστηρίζουν προοδευτικούς σκοπούς και όχι αυτούς που έχουν άλλες πολιτικές προτιμήσεις.

 Οικοκτονία.
Επικαλούμενη το έγκλημα βασανιστηρίων στη συζήτηση για το κλίμα, η ΕΣΔΑ μπορεί επίσης να είχε σκοπό να βοηθήσει τις προσπάθειες αναγνώρισης του οικοκτόνου ως εγκλήματος. Το "Ecocide" αναφέρεται στην "καταστροφή και καταστροφή του περιβάλλοντος", αλλά δεν υπάρχει ακόμη επίσημος νομικός ορισμός. Για δεκαετίες, οι πράσινοι προσπαθούν να αναγνωρίσουν το οικοκτόνο ως διεθνές έγκλημα - αλλά μέχρι στιγμής, χωρίς αποτέλεσμα. Τα τελευταία δύο χρόνια, ωστόσο, λόγω της αύξησης της αφήγησης για την κλιματική κρίση, έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο. Υπάρχει πλέον μεγάλη δραστηριότητα που αποσκοπεί στο να πείσει τους διεθνείς οργανισμούς να νομοθετήσουν για το οικοκτόνο. Τον Μάιο του 2021, η Διακοινοβουλευτική Ένωση (IPU), ένας παγκόσμιος οργανισμός που ισχυρίζεται ότι ενδυναμώνει τους εθνικούς βουλευτές να προωθήσουν, μεταξύ άλλων, τη βιώσιμη ανάπτυξη, υιοθέτησε ψήφισμα που καλεί όλα τα «βουλευτικά κοινοβούλια να ενισχύσουν το ποινικό δίκαιο για την πρόληψη και τιμωρία της εκτεταμένης, μακροπρόθεσμης και σοβαρής ζημίας στο περιβάλλον »και« να εξετάσει τη δυνατότητα αναγνώρισης του εγκλήματος οικοκτόνου για την πρόληψη των απειλών και των συγκρούσεων που προκύπτουν από καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα και τις συνέπειές τους »
Τον Ιούνιο του 2021, μια ομάδα εμπειρογνωμόνων που συγκλήθηκε από το ίδρυμαStopEcocide δημοσίευσε έναν ορισμό του «οικοκτόνου» που προορίζεται να χρησιμεύσει ως βάση για την τροποποίηση του καταστατικού της ΔΟΕ στη Ρώμη. Μόλις τροποποιηθεί το Καταστατικό της Ρώμης για να συμπεριλάβει το οικοκτόνο, άτομα που είναι ύποπτα ότι έχουν διαπράξει οικοκτόνο μπορούν να δικαστούν ενώπιον του ΔΠΔ.

 Το εύρος της τροπολογίας.
Με αυτήν την τροπολογία, η απαγόρευση της κλιματικής άρνησης καθίσταται περιττή, διότι το Καταστατικό της Ρώμης απειλεί με φυλάκιση όχι μόνο εκείνους που διαπράττουν έγκλημα, αλλά και οποιονδήποτε «προκαλεί τη διάπραξη τέτοιου εγκλήματος», «βοηθά, υποκινεί ή βοηθά με άλλο τρόπο στη διάπραξή του ή η απόπειρα διάπραξής του »ή« με οποιονδήποτε άλλο τρόπο συμβάλλει στη διάπραξη ή την απόπειρα τέλεσης τέτοιου εγκλήματος από ομάδα προσώπων ». Επιπλέον, το Καταστατικό της Ρώμης ισχύει εξίσου για όλα τα άτομα, χωρίς καμία διάκριση με βάση την επίσημη ιδιότητα. Συγκεκριμένα, οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν απαλλάσσονται από την ποινική ευθύνη.
Έτσι, πολιτικοί, στελέχη εταιρειών, ηγέτες σκέψης και οποιοσδήποτε άλλος μπορεί να υποστεί ποινική δίωξη εάν εκφράσουν γνώμη ή ακολουθήσουν μια πολιτική που θεωρείται «αντικλιματική» και ως εκ τούτου μπορεί να οδηγήσει σε οικοκτόνο. Στην καταπολέμηση της άρνησης του κλίματος, αυτό το εργαλείο θα έχει ανυπολόγιστη αξία.

 «Ηγεσία» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναφέρθηκε στο οικοκτόνο σε δύο πρόσφατες εκθέσεις και εξέφρασε την επιθυμία να αναγνωριστεί το οικοκτόνο σύμφωνα με το δίκαιο και τη διπλωματία της ΕΕ. Για να προετοιμάσει την έγκριση μιας οδηγίας της ΕΕ για το οικοκτόνο, το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Δικαίου ξεκίνησε ένα έργο για το οικοκτόνο. Εκμεταλλευόμενοι τη δυναμική, ακόμη και πριν ολοκληρωθεί αυτό το έργο, το κίνημα πιέζει τώρα να συμπεριληφθεί το οικοκτόνο στην Οδηγία της ΕΕ για τα περιβαλλοντικά εγκλήματα, η οποία προς το παρόν αναθεωρείται.
Τα κράτη μέλη της ΕΕ ελέγχουν ένα σημαντικό μέρος των ψήφων που απαιτούνται για την τροποποίηση του Καταστατικού της Ρώμης και μπορούν να παρέχουν κίνητρα για την εξασφάλιση των πρόσθετων ψήφων που απαιτούνται για την έγκριση του εγκλήματος της οικοκτονίας. Οι συνέπειες μιας τέτοιας τροποποίησης θα μπορούσαν να είναι τεράστιες εάν το ΔΠΔ ακολουθήσει το παράδειγμα της ΕΣΔΑ και μεταπηδήσει στην αγκαλιά των ακτιβιστών του κλίματος.

 Η κλιματική αλλαγή είναι οικοκτόνος.
Μην κάνετε λάθος: ενώ ο ορισμός του οικοκτόνου είναι ευρύς και ασαφής, ο πρωταρχικός στόχος του οικοκτόνου κινήματος είναι η κλιματική αλλαγή. Το δίκαιο αστικής ευθύνης και το δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δίνουν στους ακτιβιστές του κλίματος τα εργαλεία για να αναγκάσουν τις κυβερνήσεις και τις εταιρείες να συμμορφωθούν με τα αιτήματά τους, αλλά αυτού του είδους οι δικαστικές διαφορές είναι δαπανηρές και απαιτούν χρόνο. Το νέο έγκλημα της οικοκτονίας θα τους έδινε ένα ισχυρό εργαλείο για να συντομεύσουν τη διαδικασία απειλώντας ποινικές κυρώσεις εναντίον εταιρικών διευθυντών και αξιωματούχων, καθώς και διστακτικούς πολιτικούς και ηγέτες της κοινής γνώμης, και να τους αναγκάσουν να αλλάξουν τρόπο.
Οι ακτιβιστές για το κλίμα πιστεύουν επίσης ότι ο όρος «οικοκτόνο» θα έχει μια συναισθηματική και στιγματιστική επίδραση που δεν έχει η «πρόκληση κλιματικής αλλαγής». Όπως αναφέρει ένας συγγραφέας:
Ο όρος «οικοκτόνο» ακούγεται δραματικός. Είναι πιο συγκινητικό από το να "συμβάλλει στη ρύπανση" ή "να αυξήσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου" ή "να επενδύσει σε ορυκτά καύσιμα". Μεταδίδει τη βαρύτητα και τον επείγοντα χαρακτήρα της μη αναστρέψιμης καταστροφής που προκαλείται στο περιβάλλον. Καθορίζει σαφώς τους μεγάλους ρυπαντές ως «κακούς», δράστες ενός εγκλήματος.

 Καμία προστασία
Οι εθνικοί νόμοι δεν προστατεύουν τους υπόπτους. Σύμφωνα με τον προτεινόμενο ορισμό της διεθνούς επιτροπής, οικοκτονία σημαίνει «παράνομες ή ανήθικες πράξεις που διαπράττονται με γνώση ότι υπάρχει σημαντική πιθανότητα σοβαρής και μαζικής ή εκτεταμένης ή μακροπρόθεσμης βλάβης στο περιβάλλον που προκαλείται από αυτές τις πράξεις». Σημειώστε ότι το "παράνομο", το οποίο είναι ευρύτερο από το "παράνομο", είναι η πύλη για την παράβλεψη αδειών εκπομπών και τη συμμόρφωση δραστηριοτήτων και προϊόντων με την εθνική νομοθεσία.
Το κύριο κόλπο είναι ότι αυτός ο ορισμός δεν απαιτεί καμία πραγματική ζημιά. Η γνώση πιθανών ζημιών στο μέλλον είναι αρκετή - η οποία είναι δεδομένη, υπό το πρίσμα της «διευθετημένης επιστήμης» που εκτίθεται στις εκθέσεις IPCC. Οι θεμελιώδεις αρχές του ποινικού δικαίου είναι απλώς μια εκ των υστέρων σκέψη, αν υπάρχουν στην οθόνη του ραντάρ.

Βασανιστήρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το ποινικό δίκαιο.
Περιττό να πούμε ότι η πρόταση της ΕΣΔΑ ότι οι κυβερνήσεις «βασανίζουν» τους πολίτες τους εφαρμόζοντας «ανεπαρκή πολιτική για το κλίμα» είναι τόσο προσβλητική για τα θύματα βασανιστηρίων όσο και παράνομη. Η συμπερίληψη των βασανιστηρίων σε μια αγωγή για την κλιματική πολιτική είναι το αποκορύφωμα της προοδευτικής απομάκρυνσης του Δικαστηρίου από έναν δικαστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε ένα ίδρυμα κοινωνικής πολιτικής. Αυτός ο ακτιβισμός δεν έχει βλάψει μόνο τη φήμη του Δικαστηρίου ως αμερόληπτο δικαστήριο, αλλά έχει δημιουργήσει επίσης σοβαρά προβλήματα στους εθνικούς νομοθέτες που αντιμετωπίζουν τις συχνά ανυπόφορες πολιτικές εντολές που επιβάλλει το Δικαστήριο.
Σίγουρα, έχουμε πρόβλημα βασανιστηρίων, αλλά δεν είναι οι ευρωπαίοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής για το κλίμα που κάνουν τα βασανιστήρια. Μάλλον, το ίδιο το Δικαστήριο βασάνισε τον νόμο για να ταιριάξει με τη δική του ιδεολογία. Το Δικαστήριο βασάνισε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα μέχρι που ομολόγησε ότι πρόκειται για πρόγραμμα προοδευτικής πολιτικής. Βασανίστηκε το δικαίωμα στη ζωή και πολλά άλλα ανθρώπινα δικαιώματα έως ότου συμφώνησαν να συμπεριλάβουν στο πεδίο εφαρμογής τους μια ολόκληρη σειρά από τις λεγόμενες θετικές υποχρεώσεις, τις οποίες μόνο το Δικαστήριο έχει τη δυνατότητα να καθορίσει. Κυρίως ίσως το πιο φρικτό, το Δικαστήριο βασάνισε τη Σύμβαση έως ότου έδωσε στο Δικαστήριο το δικαίωμα να παραιτηθεί από τις βασικές απαιτήσεις που επιβάλλει η Σύμβαση για την εξάλειψη των ορίων στη δικαιοδοσία του, γεγονός που επέτρεψε στη συνέχεια να προχωρήσει με την πρώτη υπόθεση για την κλιματική αλλαγή, την οποία τόσο πολύ ήθελε.

 Το έγκλημα της κλιματικής αλλαγής.
Η χρήση του ποινικού δικαίου για την άσκηση πολιτικής για το κλίμα είναι ένα νέο κεφάλαιο στο έδαφος για τις κλιματικές διαφορές. Οι ακτιβιστές για το κλίμα ανακάλυψαν το ποινικό δίκαιο ως ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό εργαλείο για την πολιτική του κλίματος. Οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες μπορούν να υπαχθούν στο δίκαιο των αστικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά για να ασκήσουν πίεση σε στελέχη εταιρειών και πολιτικούς, το ποινικό δίκαιο είναι πολύ πιο αποτελεσματικό. Το ποινικό δίκαιο είναι ο λοστός που ανοίγει τις πόρτες στις αίθουσες συνεδριάσεων και στις αίθουσες όπου λαμβάνονται αποφάσεις πολιτικής.
Αυτό που είναι αξιοσημείωτο είναι ότι οι ακτιβιστές περιλαμβάνουν όχι μόνο τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που ισχυρίζονται ότι «αγωνίζονται για το κλίμα», αλλά και τους ανώτερους δικαστές της Ευρώπης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αφαιρούνται όντως τα όρια της εξουσίας του από την αυτοαποκαλούμενη κρίση;

 Κλείστε τα!
Στα ολοκληρωτικά κράτη, οι πολιτικοί αντιφρονούντες ελέγχονται με τρεις τρόπους: απομακρύνονται από τη δημόσια ζωή ως «κίνδυνος για τη δημόσια τάξη». τοποθετούνται σε ψυχιατρικά νοσοκομεία, καθώς υποφέρουν από ψυχικές ασθένειες. ή φυλακίζονται επειδή έχουν διαπράξει εγκλήματα. Η τελευταία κίνηση του κινήματος για το κλίμα επιδιώκει αυτόν τον τρίτο δρόμο «απονομιμοποίησης» και «αποκλιμάκωσης» των πολιτικών αντιπάλων του και εκείνων που διαφωνούν με το κίνημα.
Σύμφωνα με το κίνημα για το κλίμα, η υποτιθέμενη κλιματική κρίση θα απαιτούσε επείγουσα δράση για να αποτραπεί η επικείμενη καταστροφή και να σωθεί ο πλανήτης και η ανθρωπότητα. Κατά την άποψή της, αυτό απαιτεί να παραμεριστούν η δημοκρατία, οι θεμελιώδεις αρχές του δικαίου και τα όρια της δικαστικής εξουσίας. Σε αυτόν τον αγώνα επιβίωσης, το κίνημα για το κλίμα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου πρέπει να ποινικοποιηθούν έτσι ώστε οι αρνητές του κλίματος να κλειδωθούν. Δυστυχώς, η ΕΣΔΑ έπεσε θύμα της συναισθηματικής έκκλησης της ρητορικής του κινήματος.

 Απειλές για την ελευθερία.
Η στρατηγική του κινήματος για το κλίμα είναι σαφής: τα βασανιστήρια και η οικοκτονία πρέπει να αποτελούν μέρος της εργαλειοθήκης του, έτσι ώστε οι αμαρτωλοί να μπορούν να μεταστραφούν, οι αρνητές να τιμωρηθούν και η κλιματική ουτοπία να πραγματοποιηθεί. Αναπόφευκτα, ωστόσο, ο όρος climatism «climatism » καταλήγει στην καταστολή της ελευθερίας και ανοίγει το δρόμο στον κλιματικό ολοκληρωτισμό. Κατά ειρωνικό τρόπο, η ΕΣΔΑ, η οποία δημιουργήθηκε μετά την καταστροφή του ναζιστικού ολοκληρωτικού καθεστώτος για να λειτουργήσει ως νομικό προπύργιο που διασφαλίζει την ατομική ελευθερία, έχει θέσει τον εαυτό της ως δικαστικό ενεργοποιητή αυτής της διαδικασίας.


Ο ΛούκαςΜπέργκαμπ είναι ιατρός και δικηγόρος και ανώτερος σύμβουλος πολιτικής με έδρα τις Βρυξέλλες. Είναι δικαστικός σύμβουλος του Κλίντελ. Δημοσίευσε πρόσφατα την έκθεση ClimatePolitics Μεταμφιεσμένη ως Ανθρώπινα Δικαιώματα στο «TheEuropeanClimateChangeCourt», η οποία διατίθεται ελεύθερα στη διεύθυνση www.echrexposed.eu.
Επιστροφή στο περιεχόμενο