Μετάβαση στο περιεχόμενο
ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ (SPIEF-2023)


Ολομέλεια του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης Ο Βλαντιμίρ Πούτιν συμμετείχε στην ολομέλεια του XXVI Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.
Στη σύνοδο συμμετείχε και ο Πρόεδρος της Λαϊκής και Λαϊκής Δημοκρατίας της Αλγερίας, Abdelmadjid Tebboune.
Τη συζήτηση συντόνισε ο Dimitri Simes, πολιτικός επιστήμονας, ιστορικός και παρουσιαστής του Channel One.
Το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης διεξάγεται κάθε χρόνο από το 1997. Καθ' όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το SPIEF έχει γίνει η κύρια παγκόσμια πλατφόρμα για τη συζήτηση βασικών θεμάτων της παγκόσμιας οικονομικής ατζέντας.
Το θέμα του SPIEF-2023 είναι «Η Κυρίαρχη Ανάπτυξη ως Ίδρυμα για έναν Δίκαιο Κόσμο: Ενώνοντας Δυνάμεις για τις Μελλοντικές Γενιές».
* * *


Κυρίες και κύριοι,

Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας καλωσορίσω   στο φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, στη σύνοδο ολομέλειας όπου  θα ακούσουμε δύο πολύ σημαντικές και ενδιαφέρουσες ομιλίες, αυτή του Προέδρου της Ρωσίας, Vladimir Putin, και αυτή του Προέδρου της Αλγερίας, Abdelmadjid Tebboune.

Όσο για τον  Πρόεδρο της Αλγερίας, θα τον  παρουσιάσω  ξεχωριστά αργότερα.

Όσο για τον  Πρόεδρο Πούτιν, δεν νομίζω  ότι  είναι απαραίτητο να τον  συστήσω, και όχι  μόνο σε αυτό το κοινό, αλλά σε οποιοδήποτε κοινό  στον κόσμο.

Ανεξάρτητα από   το τι πιστεύουν  όλοι  για αυτόν, αυτό που κάνει προκαλεί έντονα συναισθήματα σε όλο  τον κόσμο.  Ο Πρόεδρος Πούτιν θεωρείται παγκοσμίως ως  μια προσωπικότητα  του οποίου οι αποφάσεις έχουν μεγάλη επιρροή -θα έλεγα μάλιστα τεράστια επιρροή- στο μέλλον της Ρωσίας και, ευρύτερα, στο μέλλον της ανθρωπότητας.

Κύριε  Πρόεδρε, έχετε τον  λόγο.

Ο πρόεδρος  της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν:

Φίλοι, κύριε   Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι,

Καταρχάς, θα ήθελα να καλωσορίσω  τον  καλεσμένο μας, τον  Πρόεδρο της [Λαϊκής  και Λαϊκής]   Δημοκρατίας της Αλγερίας, και να τον  ευχαριστήσω για την παρουσία του στη σημερινή εκδήλωση. Κύριε  Πρόεδρε, σας ευχαριστώ πολύ.

Κύριε  Πρόεδρε - και θα ήθελα επίσης να απευθυνθώ στους άλλους ξένους καλεσμένους μας: φυσικά, οι παρατηρήσεις μου θα αφορούν κυρίως  την ανάπτυξη της Ρωσίας και τα σχέδιά μας σε διάφορους τομείς, αλλά νομίζω ότι θα σας ενδιαφέρουν επίσης, γιατί πολλοί από εσάς ήδη εργάζονται στη χώρα μας ή σχεδιάζουν να το κάνουν.
Και ελπίζω ότι οι εκτιμήσεις μας για την τρέχουσα κατάσταση εδώ έχουν σημασία για εσάς και ότι  θα ενδιαφερθείτε για το τι πρόκειται  να κάνουμε στο εγγύς  μέλλον, για να αποφασίσετε εάν θέλετε να συνεργαστείτε περισσότερο  μαζί μας.
Ελπίζω ο κ. Πρόεδρος να ενδιαφέρεται. Ζητώ συγγνώμη εάν μέρος αυτών που πρόκειται  να πω, απευθύνεται αποκλειστικά στο ρωσικό   κοινό.  Ωστόσο, νομίζω ότι  άλλες χώρες  μπορεί να ενδιαφέρονται να αναπαράγουν αυτό που κάνουμε στην οικονομία μας αυτή τη στιγμή. Και αυτό  μόνο  θα ενισχύσει  τις δυνατότητες της συνεργασίας μας.
Ως  εκ τούτου, για άλλη μια φορά,  θα ήθελα να καλωσορίσω   όλους  τους συμμετέχοντες και τους προσκεκλημένους του XXVI Διεθνούς  Οικονομικού Φόρουμ  της Αγίας Πετρούπολης.

Πέρυσι, μιλώντας  από  αυτό το βήμα, περιέγραψα πώς  είδα τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ρωσία και σχεδόν  κάθε άλλη χώρα  στον κόσμο.  Μίλησα επίσης εκτενώς για το τι κάναμε για να εγγυηθούμε για τη χώρα μας,  βιώσιμη,  κυρίαρχη και μακροπρόθεσμη  ανάπτυξη.

Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι η ρωσική οικονομία και οι επιχειρήσεις μας αντιμετώπισαν τις μεγαλύτερες προκλήσεις κατά το δεύτερο  τρίμηνο του 2022, όταν  το περιβάλλον λειτουργίας τους άλλαζε ραγδαία μαζί με τους τρόπους   που χρησιμοποιούσαν για τις συναλλαγές, τις συναλλαγές και την οργάνωση των   logistics τους.
Ουσιαστικά έπρεπε να στραφούν σε έναν νέο τρόπο επιχειρηματικής δραστηριότητας και να υιοθετήσουν έναν νέο τρόπο λειτουργίας.

Συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι, φίλοι, σήμερα μπορούμε  να πούμε  με βεβαιότητα ότι  η στρατηγική που είχε επιλέξει τότε   τόσο  το ρωσικό   κράτος όσο  και οι εταιρείες απέδειξε την αξία της.
Οι θετικές μακροοικονομικές τάσεις αποκτούν  δυναμική και γίνονται ολοένα και πιο εμφανείς.
Τον Απρίλιο του  2023, το ΑΕΠ αυξήθηκε 3,3 τοις εκατό, σε ετήσια βάση, και αναμένεται να προσθέσει περισσότερο από  1 τοις εκατό μέχρι το τέλος του  έτους. Αυτό   τουλάχιστον πιστεύει το ΔΝΤ με την πρόβλεψή  του  για 0,7%. Συμφωνώ  με τους αναλυτές μας, που λένε ότι  η ρωσική οικονομία θα αναπτυχθεί ακόμη υψηλότερα, γύρω    στο 1,5 τοις εκατό, ή ίσως και 2 τοις εκατό. Αυτό   θα επιτρέψει στη  χώρα μας να διατηρήσει τη θέση της μεταξύ των
κορυφαίων οικονομιών  του  κόσμου.
Τόσο  η μεταποίηση όσο  και το λιανικό  εμπόριο αυξήθηκαν τον  Απρίλιο, με την παραγωγή στους τομείς της μεταποίησης να αυξάνεται κατά  2,9%  σε ετήσια βάση τον  Ιανουάριο-Απρίλιο.
Επιτρέψτε μου  να σας υπενθυμίσω ότι ήταν  η μεταποιητική βιομηχανία που υπέστη το μεγαλύτερο  πλήγμα λόγω  των διαταραχών στη  συνεργασία και τις αλυσίδες αξίας.
Τι μας επέτρεψε λοιπόν  να επιτύχουμε τα θετικά αποτελέσματα που μόλις  ανέφερα;
Άλλωστε, πριν από  ένα χρόνο  υπήρχε μεγάλη  αγωνία  μεταξύ των ηγετών των επιχειρήσεων. Στην  πραγματικότητα, λίγοι μπορούσαν να προβλέψουν πώς  θα εξελίσσονταν τα γεγονότα.  Σε αυτό  το πλαίσιο, ήταν  σημαντικό  να δώσουμε  στις επιχειρήσεις κάτι που μπορούν να εμπιστευτούν,  να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη  στην κυβερνητική πολιτική, να υπογραμμίσουμε την ακλόνητη δέσμευσή μας στους θεμελιώδεις  μηχανισμούς  της αγοράς, την ελεύθερη επιχείρηση και να διασφαλίσουμε την προστασία της ιδιωτικής ιδιοκτησίας.

Για  το λόγο αυτό, στην περσινή μου  ομιλία στο φόρουμ, εξήγησα τις αξίες που διέπουν την οικονομική ανάπτυξη στη  νέα πραγματικότητα και μακροπρόθεσμα. Τώρα   μπορώ να πω ότι  όλα όσα είπα πέρυσι, και πρέπει να καταλάβουμε ότι  αυτά  που είπα βασίστηκαν στις συλλογικές μας προσπάθειες, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης, του  Προεδρικού Εκτελεστικού  Γραφείου και του  οικονομικού μπλοκ της κυβέρνησης, και όλα όσα ετοιμάσαμε και στη  συνέχεια πραγματοποιήσαμε δουλεύοντας  μαζί στο πεδίο, όλα λειτούργησαν.

Μα γιατί? Περί τίνος επρόκειτο?

Πρώτον, διατηρήσαμε υπεύθυνες και ισορροπημένες δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές. Αυτός ο αποτελεσματικός  συνδυασμός  μας επέτρεψε να διατηρήσουμε την ανεργία και τον  πληθωρισμό  στο ελάχιστο, ο οποίος είναι χαμηλότερος  στη  Ρωσία από ό,τι σε πολλές δυτικές χώρες, τόσο  στην Ευρωζώνη όσο  και αλλού. Είναι κοντά στο ιστορικό  ελάχιστο: 2,9%.  Η ανεργία βρίσκεται στο 3,3%,  το χαμηλότερο στην ιστορία μας.

Και το πιο σημαντικό, μια σταθερή μακροοικονομική κατάσταση έχει γίνει το ανταγωνιστικό   μας πλεονέκτημα και ένας αποτελεσματικός παράγοντας ανάπτυξης. Πρέπει να πω ότι  στις εσωτερικές πολιτικές συζητήσεις των προηγούμενων  ετών ακούσαμε  πολλές επικρίσεις προς την κυβέρνηση και τους ηγέτες της χώρας. Ο κόσμος  αναρωτήθηκε γιατί ήμασταν τόσο  επικεντρωμένοι στους μακροοικονομικούς δείκτες σε μια εποχή που έπρεπε να ενεργήσουμε πιο τολμηρά. Γνωρίζουμε τώρα ότι  οι προσπάθειές μας για την επίτευξη μακροοικονομικής σταθερότητας δεν ήταν  μάταιες.

Χρησιμοποιώντας δημοσιονομικούς  μηχανισμούς  και νομισματικά εργαλεία, στηρίξαμε τη ζήτηση στην οικονομία, πράγμα που σημαίνει ότι  κρατήσαμε τις επιχειρήσεις και τις εταιρείες ενεργές και υπό έλεγχο τις τιμές.

Θα συνεχίσουμε να χτίζουμε τη μακροοικονομική μας πολιτική με βάση την πραγματική κατάσταση και τον  στόχο πληθωρισμού, όπως   κάναμε πέρυσι ή κατά  τη διάρκεια της πανδημίας, όταν η ζήτηση μειώθηκε  και, για να τη διατηρήσουμε, αυξήσαμε στη  συνέχεια το δημοσιονομικό  έλλειμμα στο 3,8%  του  ΑΕΠ. Από  το επόμενο  έτος, 2021, ο προϋπολογισμός    εκτελούνταν με πλεόνασμα, αν και μικρό, 0,4 τοις εκατό του  ΑΕΠ, αλλά παρόλα  αυτά  πλεόνασμα.

Τα δημόσια οικονομικά μας είναι σε παγκόσμιο επίπεδο ισορροπημένα. Υπάρχει επί του  παρόντος  ένα μικρό έλλειμμα ομοσπονδιακού  προϋπολογισμού,   αλλά αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό  στις αναμενόμενες δαπάνες εκ των προτέρων  ή, όπως  λέμε, στα αριστερά του  γραφήματος. Πρόκειται  για μια τεκμηριωμένη απόφαση, με στόχο  την επιτάχυνση του  ρυθμού  υλοποίησης των κρατικών και περιφερειακών  προγραμμάτων.

Χρειαζόμασταν βεβαίως  πρόσθετα κεφάλαια για να ενισχύσουμε τις αμυντικές μας δυνατότητες και τις δυνατότητές μας για την ασφάλεια και να αγοράσουμε όπλα:  πρέπει να το κάνουμε για να προστατεύσουμε  την κυριαρχία της χώρας μας. Μπορώ να πω ότι,  συνολικά, αυτό φαίνεται να αποδίδει καρπούς,  ακόμη και από οικονομική άποψη.

Η δυναμική των εσόδων  εκτός  πετρελαίου και φυσικού  αερίου είναι αρκετά αξιοσημείωτη.  Τον Ιανουάριο- Μάιο αυξήθηκαν κατά  9,1%,  ποσοστό  σημαντικά υψηλότερο από  το αναμενόμενο.  Τον Μάιο αυξήθηκαν κατά  28,5%
περισσότερο.

Επιτρέψτε μου  να τονίσω  για άλλη μια φορά  ότι  μιλάω για έσοδα του  προϋπολογισμού  που δεν σχετίζονται με τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού  αερίου. Το γεγονός ότι  η πραγματική μας οικονομία, οι μεταποιητικές βιομηχανίες και κλάδοι μας, καθώς και το εμπόριο και οι υπηρεσίες, αναπτύσσονται και αποκτούν  δυναμική είναι ένας πολύ σημαντικός δείκτης. Οι Ρώσοι  σε αυτό το κοινό  πιθανότατα θυμούνται και γνωρίζουν ότι εδώ και αρκετό καιρό   μιλάμε για τον  τερματισμό της εξάρτησής μας από  τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού  αερίου. Αυτή η τάση  ενισχύεται σιγά σιγά, αν και οφείλω να πω ότι  όσον  αφορά το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο υπάρχουν σημαντικά πράγματα που πρέπει να έχετε κατά  νου.

Δεύτερον,  το κράτος έχει την οικονομική δυνατότητα να διατηρήσει τη σταθερή του δέσμευση να εγγυηθεί την κοινωνική δικαιοσύνη και να μειώσει τη φτώχεια και την ανισότητα.  Αυτή η προσέγγιση ήταν ένας σημαντικός παράγοντας που μας επέτρεψε να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε πέρυσι.
Παρέχουμε συγκεκριμένη βοήθεια σε όσους  έχουν μεγαλύτερη  ανάγκη. Αν δούμε  αυτή την κατηγορία και τα έσοδά της, ο δείκτης αυτός αυξήθηκε κατά 30% περίπου πέρυσι. Το 2022,  1,7 εκατομμύρια  βγήκαν από  τη φτώχεια,  ενώ  το επίπεδο της φτώχειας έπεσε σε μονοψήφιο ποσοστό,   9,8%.

Φυσικά, κάθε  ποσοστιαία μονάδα έχει σημασία, κάτι που είναι αρκετά προφανές. Αλλά  ακόμη  και οι θετικές τάσεις που ανέφερα μπορεί να μην είναι τόσο σημαντικές, ειδικά για όσους  βρίσκονται ακριβώς  πάνω από το όριο  της φτώχειας. Το εισόδημά  τους είναι ακόμα πολύ  χαμηλό, αλλά θα επανέλθω σε αυτό   αργότερα.  Αυτό που έχει σημασία εδώ   είναι η τάση, και σίγουρα πρέπει να την υποστηρίξουμε και να τη διατηρήσουμε, και αυτό   θα κάνουμε.

Προσαρμόσαμε τις συντάξεις, τις κοινωνικές παροχές και τις επιδοτήσεις πάνω από τον πληθωρισμό,  ενώ ορίσαμε υψηλότερο κατώτατο μισθό  και ποσοστό διαβίωσης. Ως  αποτέλεσμα, το πραγματικό  διαθέσιμο εισόδημα  άρχισε να αυξάνεται ξανά  το τέταρτο  τρίμηνο του 2022.  Τι ανακούφιση.  Μέχρι στιγμής έχει σημειωθεί μόνο μια μικρή βελτίωση, αλλά εξακολουθεί να είναι μια θετική τάση, και αναμένουμε να εμβαθύνει  το 2023.  Σε κάθε περίπτωση, το ελπίζω.

Αυτή η εξέλιξη στηρίζει ξεκάθαρα τη ζήτηση και κατά συνέπεια την εγχώρια  παραγωγή και υπηρεσίες, ιδιαίτερα τις εταιρείες στις περιφέρειες. Αυτό, με τη σειρά του, έχει θετική επίδραση στα  περιφερειακά οικονομικά και προϋπολογισμούς.

Το να δοθεί προτεραιότητα στην ιδιωτική πρωτοβουλία ήταν η τρίτη αρχή  που ανέφερα πριν από  ένα χρόνο. Πέρυσι είχε προβλεφθεί ότι  οι κυρώσεις θα ασκούσαν πίεση στη Ρωσία να επιστρέψει σε μια κλειστή και  ρυθμισμένη οικονομία. Ωστόσο, όπως   γνωρίζετε, επιλέξαμε να δώσουμε στις εταιρείες περισσότερη ελευθερία και ο τρόπος  που εφαρμόσαμε αυτή την αρχή  απέδειξε ότι ήταν η σωστή απόφαση,  όπως  έχει δείξει η εμπειρία.
Η αντικατάσταση των  πολυεθνικών εταιρειών που εγκατέλειψαν τη ρωσική αγορά ήταν ένα αξιοσημείωτο γεγονός και μια ισχυρή ώθηση για τις εταιρείες μας. Δυστυχώς, αυτές οι εταιρείες δεν μπόρεσαν να αντισταθούν στη συντριπτική πολιτική πίεση που ασκούσαν οι διεθνείς πολιτικές ελίτ.
Γνωρίζουν πολύ  καλά ότι  δεν έχουμε διώξει  κανέναν από την αγορά μας ή από  την οικονομία μας. Αντίθετα, προτείναμε να σταθμίσουν όλα  τα υπέρ και τα κατά και να σκεφτούν προσεκτικά τους Ρώσους εταίρους και τις πιθανές συνέπειες. Καθένας από  τους συνεργάτες μας μπορούσε να επιλέξει.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι  τα προϊόντα   που κατασκευάζονται στις εγκαταστάσεις παραγωγής μας πωλούνται εδώ   και καιρό με ξένες μάρκες. Στην πραγματικότητα,  πρόκειται  για ρωσικά προϊόντα   με ξένες ετικέτες.

Επομένως, η αποχώρηση των  ιδιοκτητών επωνυμίας δεν σημαίνει ότι  η παραγωγή θα σταματήσει. Οι ετικέτες θα αλλάξουν, αυτό   είναι όλο. Τα έσοδα από  αυτή την επιχείρηση θα μείνουν στη χώρα μας. Θα εργαστούμε  για τους νέους Ρώσους ιδιοκτήτες και θα τους βοηθήσουμε να πληρωθούν πλήρως για τους υπαλλήλους, τους εργολάβους και τους υπεργολάβους τους.
Με μια λέξη, αν στην αρχή  οι επιχειρηματίες μας, θα έλεγα, ανησυχούσαν  πολύ  για την πρόοδο  των  δυτικών εταιρειών,  τώρα  καταλαμβάνουν κενές εγκαταστάσεις παραγωγής και χώρους  εμπορικών  κέντρων. Ορισμένες μικρές μάρκες, που ονομάζονται niche brands, που πουλούσαν  ρούχα, παπούτσια  ή άλλα είδη μέσω των  κοινωνικών δικτύων,  τώρα  ανοίγουν τα δικά τους καταστήματα.

Σε μια εκδήλωση στη Μόσχα,   ανέφερα τα εξής: Σε αυτόν  τον τομέα  της οικονομίας, οι περισσότεροι  ξένοι έφυγαν, ελευθερώνοντας έως  και 2 εκατομμύρια  τετραγωνικά μέτρα λιανικού  χώρου και μια θέση αξίας περίπου 2 τρισεκατομμυρίων ρούβλια.  Έξοχα. Σχεδόν  όλα  αυτά τα έχουν αναλάβει οι εργοδότες μας.

Μόνο  πέρυσι, οι Ρώσοι κατασκευαστές υπέβαλαν περισσότερες  από 90.000 αιτήσεις για καταχώριση εμπορικού σήματος. Εκτός  από  τα είδη ένδυσης και υπόδησης, καλύπτουν κυρίως προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών,  χημικά προϊόντα    οικιακής χρήσης, προϊόντα   αρωματοποιίας, καλλυντικά κ.λπ.

Δεν  νομίζω ότι  αφήνω κανένα μυστικό  όταν λέω ότι  οι ηγέτες των  επιχειρήσεων μας τάσσονται όλο  και περισσότερο  υπέρ του να μην αφήσουμε τις περιπλανώμενες ξένες εταιρείες να επιστρέψουν. Το ίδιο συνέβη στη γεωργία μετά το 2014,  όταν οι αγροτικές μας επιχειρήσεις άρχισαν να ενισχύονται  και οι συναντήσεις με τις αγροτικές επιχειρήσεις κυριαρχούνταν  από  ένα μόνο ερώτημα:  ΄΄θα αφήσουμε τους ανταγωνιστές μας πίσω ή όχι;΄΄ Όταν ρωτήθηκαν πότε  πρέπει να τους αφήσουμε πίσω, η απάντηση δεν ήταν ποτέ. Ας μην τους αφήσουμε καθόλου  πίσω, θα το κάνουμε όλοι εμείς οι ίδιοι. Πρέπει να αναγνωριστεί ότι  οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων μας εκπλήρωσαν  την υπόσχεσή τους. Η αγροτική παραγωγή αυξήθηκε περισσότερο  από 10% πέρυσι. Καλύπτουμε  τις ανάγκες μας σε όλα τα είδη αυτού  του κλάδου και εξάγουμε μεγάλο  μέρος της παραγωγής μας.

Τούτου λεχθέντος, εάν μια μέρα ξένοι κατασκευαστές θελήσουν να επιστρέψουν στην αγορά μας -το ακούμε όλο  και περισσότερο-  δεν κλείνουμε τις πόρτες  μας σε κανέναν. Χωρίς αμφιβολία, κανείς δεν φοβάται τον  ανταγωνισμό. Ως  γνωστόν, είναι η κινητήρια δύναμη της προόδου και του εμπορίου. Θα δημιουργήσουμε τις απαραίτητες συνθήκες για να εργαστούν  στη  Ρωσία.
Ωστόσο, σίγουρα θα λάβουμε υπόψη  τις ιδιαιτερότητες  της συμπεριφοράς ορισμένων  συνεργατών μας και φυσικά πάντα θα δίνουμε προτεραιότητα στα συμφέροντα των   εταιρειών μας.
Παρεμπιπτόντως,   θεωρούμε  τις ξένες εταιρείες που έχουν μείνει και σχεδιάζουν να εργαστούν εδώ ως  εγχώριοι  παραγωγοί και θα τους συμπεριφερόμαστε όπως   θα συμπεριφερόμαστε  στις δικές μας εταιρείες.

Ο Οργανισμός  Στρατηγικών Πρωτοβουλιών   ξεκίνησε έναν ειδικό ετήσιο διαγωνισμό  για όλες  αυτές τις εταιρείες για τον  εντοπισμό  των   καλύτερων  αναδυόμενων  εμπορικών  σημάτων στη  Ρωσία. Ο διαγωνισμός   αναμένεται να ανακοινώσει  τα πρώτα του αποτελέσματα σύντομα,  στα τέλη Ιουνίου. Καλύπτει  περίπου δέκα κατηγορίες και έχει ήδη λάβει περισσότερες  από 5.000 αιτήσεις από όλη   τη χώρα.
Είμαι βέβαιος ότι  η ευκαιρία να συμμετάσχουν και να κερδίσουν αυτόν τον  διαγωνισμό  θα λειτουργήσει ως  θετική πρόκληση για τις εταιρείες μας και θα τις βοηθήσει να ενισχύσουν τη θέση τους στην αγορά και να επενδύσουν περισσότερο  στην ανάπτυξη των   δεξιοτήτων τους και στη  δημιουργία θέσεων εργασίας. Γι' αυτό  ζητώ από τους επικεφαλής των   περιφερειών  να σταθούν στο πλευρό των   αναδυόμενων  εμπορικών  σημάτων τους. Αυτό   σας ζητάω. Χρειάζονται περισσότερη  υποστήριξη από  ποτέ σε περιφερειακό επίπεδο.

Θα επισημάνω ότι  το 2022 οι ρωσικές  εταιρείες αύξησαν τις επενδύσεις τους σε πάγιο κεφάλαιο σε πραγματικούς όρους.  Αυτή η τάση  συνεχίστηκε το 2023, το πρώτο τρίμηνο. Αυτό   συνέβη παρά την υψηλή επίδραση της βάσης πέρυσι, όταν  η αύξηση  των   επενδύσεων  ήταν διψήφια.

Οι ρωσικές τράπεζες συνέβαλαν στη  διατήρηση της ισχυρής επενδυτικής ανάπτυξης παρά το δύσκολο
περιβάλλον όσον  αφορά την κεφαλαιακή τους βάση. Για να σας δώσω μια ιδέα, τα επιχειρηματικά δάνεια αυξήθηκαν 14,3% το 2022, ενώ  τα καταναλωτικά δάνεια αυξήθηκαν κατά 9,5%.
Τον Απρίλιο του 2023, ο ρυθμός αύξησης  των   δανείων προς τις επιχειρήσεις έφτασε το 17,1%, ενώ  των   καταναλωτικών δανείων στο 12,9%. Όλα αυτά τα αποτελέσματα είναι πολύ  καλά. Τα στεγαστικά δάνεια έχουν επίσης αυξηθεί με ρυθμό
υψηλότερο  του μέσου όρου,  18%.

Οι βασικοί παράγοντες που ώθησαν την ανάπτυξη των   επενδύσεων  ήταν η κατάργηση των   ψηφιακών φραγμών και η προτεραιότητα  στην ανάπτυξη των   μεταφορών, της εφοδιαστικής αλυσίδας και άλλων τύπων   υποδομών. Αυτή είναι, στην πραγματικότητα, η τέταρτη  αρχή μας. Το περιγράψαμε και φροντίσαμε να υλοποιηθεί το 2022.
Η εφαρμογή συνεπών πολιτικών  σε όλο το σύστημα απέδωσε καρπούς.  Ο όγκος  των   κατασκευών αυξάνεται για πέντε συνεχόμενα χρόνια και το 2022 δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Αντίθετα, η τάση  αυτή κερδίζει δυναμική και συνεχίζεται. Το 2022 οι κατασκευές αυξήθηκαν κατά 5,2%, ενώ ο ίδιος δείκτης για τον  Ιανουάριο-Απρίλιο 2023 έφτασε το 7,4%.

Θα συνεχίσουμε να κατασκευάζουμε και να εκσυγχρονίζουμε υποδομές όπως  δρόμοι και σιδηρόδρομοι,  αερογέφυρες και γέφυρες. Θα συνεχίσουμε επίσης τις προσπάθειές μας για την εξάλειψη των   σημείων συμφόρησης, που δεν είναι λίγα. Η επέκταση της χωρητικότητας  των   θαλάσσιων λιμένων και των   συνοριακών σταθμών μας θα είναι επίσης μία  από  τις προτεραιότητές μας.

Θα δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στον διάδρομο μεταφορών Βορρά-Νότου, με σχέδια για διπλασιασμό  των   όγκων   εξαγωγών αγαθών έως το 2025 και τριπλασιασμό τους έως το 2030. Τον Μάιο, όπως   πολλοί από εσάς, συνάψαμε συμφωνία  με τους Ιρανούς  εταίρους μας σχετικά με την κατασκευή σιδηροδρομικού  τμήματος στο Ιράν που επί του παρόντος δεν υπάρχει. Επίσης, εκβαθύνουμε τη διώρυγα Βόλγα- Κασπία, η οποία φέτος θα είναι αρκετά βαθιά για να φιλοξενήσει πλοία με βύθισμα  4,5 μέτρων.
Όσον αφορά την ανατολική κατεύθυνση, το 2025 οι όγκοι του εξαγωγικού  φορτίου της θα αυξηθούν  κατά ένα τρίτο και το 2030 άλλα 100  εκατομμύρια  θα προστεθούν  στα στοιχεία του 2022.

Εδώ,   το κλειδί είναι να αυξηθεί η μεταφορική ικανότητα  του συστήματος Baikal,  της κύριας  γραμμής Baikal-Amur και του υπερσιβηρικού σιδηροδρόμου.  Ήδη φέτος θα προστεθούν  15 εκατομμύρια τόνοι  για να φτάσουν τα 173  εκατομμύρια.

Θα ήθελα να επωφεληθώ  αυτής της ευκαιρίας για να συγχαρώ την επιτυχία της ρωσικής  κυβέρνησης και των   ρωσικών σιδηροδρόμων, οι οποίοι κατάφεραν να αυξήσουν γρήγορα την εκροή εμπορευματοκιβωτίων  από  το Far Oriente, εξαλείφοντας τα σημεία συμφόρησης και μειώνοντας το φορτίο των   τερματικών άκρων, ενώ διευκολύνει τις εισαγωγές αγαθών και εξαρτημάτων από  Ασία.

Μπορώ να βεβαιώσω  ότι  πρόκειται  να εκσυγχρονίσουμε σημαντικά τον  εμπορικό  μας στόλο τα επόμενα πέντε χρόνια. Το Υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου έχει ήδη προβεί σε προσαρμογές στο μεγάλης κλίμακας ναυπηγικό   πρόγραμμα. Για  να το χρηματοδοτήσουμε θα καταφύγουμε στο Εθνικό  μας Ταμείο Προνοίας. Να σημειωθεί  ότι,  μόνο στο πλαίσιο αυτού του  προγράμματος, προγραμματίζεται η ναυπήγηση τουλάχιστον 260  πλοίων στα ρωσικά  ναυπηγεία μεταξύ 2023 και 2027.

Θα συνεχίσουμε επίσης να κατασκευάζουμε τον  στόλο  μας από  παγοθραυστικά, απαραίτητα για τη Βόρεια  Θαλάσσια. Διαδρομή, η οποία υφίσταται ταχεία επέκταση. Πέρυσι χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά 34 εκατομμυρίων τόνων   εμπορευμάτων. Αναμένουμε ότι  αυτοί οι όγκοι θα πολλαπλασιαστούν έως το 2024, κάτι που θα απαιτήσει γρήγορο  εκσυγχρονισμό των σιδηροδρομικών και άλλων υποδομών στον κόμβο μεταφορών του  Μούρμανσκ  και σε άλλα λιμάνια της Αρκτικής.

Από  αυτή την άποψη, μπορώ να επισημάνω  το έργο που κάνουμε για την ολοκληρωμένη  ανάπτυξη της περιφερειακής υποδομής και τη βελτίωση της συνδεσιμότητας  των μεταφορών στις περιοχές μας.

Πέρυσι επισκευάσαμε περισσότερα  από  20.000 km  περιφερειακών δρόμων και κατασκευάσαμε και βελτιώσαμε 1.200 km.  Όλα αυτά,  συνάδελφοι, φίλοι, αντιπροσωπεύουν   τεράστιους όγκους και φιγούρες  και θέλω να ευχαριστήσω τους κατασκευαστές, τους μηχανικούς,  τους σχεδιαστές και τους εργάτες μας για τη σημαντική και αποτελεσματική δουλειά τους. Ελπίζω  αυτός  ο πήχης όχι  μόνο να ανέβει το επόμενο  έτος, αλλά να ανέβει ακόμα πιο ψηλά. Έχουμε όλα  τα απαραίτητα για να το πετύχουμε.  όλη  η χρηματοδότηση  υπάρχει. Ελπίζω λοιπόν να πάνε όλα  σύμφωνα  με το σχέδιο.

Επεκτείνονται οι υπερσύγχρονες γραμμές επικοινωνίας και τηλεπικοινωνιών.  Πέρυσι κατασκευάστηκαν περισσότερα  από  3.000 χιλιόμετρα.  Το σχέδιο για φέτος περιλαμβάνει την κατασκευή περισσότερων   από  9.000 χιλιομέτρων από αυτές τις γραμμές, δηλαδή τριπλάσια.

Να σας υπενθυμίσω ότι στόχος  μας είναι όλες οι πόλεις της χώρας με πληθυσμό από  100  έως  500 κατοίκους να έχουν υψηλής ποιότητας  επικοινωνίες και πρόσβαση στο Διαδίκτυο έως  το 2030.

Και το πιο σημαντικό, δεν αφορά μόνο  τη βελτίωση της ποιότητας  ζωής. Η επέκταση των περιφερειακών υποδομών θα δημιουργήσει νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες, συμπεριλαμβανομένου του  τουρισμού.

Ο εθνικός  τουρισμός αυξήθηκε εντυπωσιακά πέρυσι. Σύμφωνα με τη Rosstat, το 2022 ο αριθμός   των Ρώσων τουριστών σε συλλογικές εγκαταστάσεις φιλοξενίας αυξήθηκε κατά  16,7%, που, σε απόλυτες τιμές, ισοδυναμεί με σχεδόν  10 εκατομμύρια   άτομα.

Πρέπει να επεκτείνουμε πιο δυναμικά τις υψηλής ποιότητας  υποδομές διακοπών  στη  χώρα μας και να μην σκεφτόμαστε  τα σημερινά μεγέθη, αλλά να λάβουμε υπόψη  ότι  η τουριστική ροή θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Από  αυτή την άποψη, προτείνω  να επεκταθεί το πρόγραμμα  εύκολων  δανείων για ξενοδοχειακά έργα και να επικεντρωθεί στην υποστήριξη του  πιο δημοφιλούς τμήματος, το οποίο, όπως   γνωρίζετε, αντιπροσωπεύεται από  ξενοδοχεία τριών και τεσσάρων αστέρων.

Πιστεύω επίσης ότι είναι απαραίτητο να συμπεριληφθεί σε αυτό το πρόγραμμα  η κατασκευή λούνα  παρκ, θαλάσσιων πάρκων και χιονοδρομικών κέντρων  καθ' όλη  τη διάρκεια του  έτους. Γνωρίζω ότι εταιρείες σχεδιάζουν ή εκτελούν  ήδη έργα αυτού  του  τύπου  στην Κριμαία, στην Ομοσπονδιακή Περιφέρεια της Άπω Ανατολής, στη  Σιβηρία, στον Καύκασο και στη  νότια  και κεντρική Ρωσία. Θα υποστηρίξουμε αυτά  τα έργα χωρίς αμφιβολία.

Το υπαίθριο κάμπινγκ αναψυχής γίνεται επίσης όλο και πιο δημοφιλές. Πέρυσι διαθέσαμε 4,2 δισεκατομμύρια ρούβλια  για την υποστήριξη της κατασκευής πολυτελών ξενοδοχείων,  καλύπτοντας  174  έργα σε 20 περιοχές. Ωστόσο, γνωρίζουμε από  την πράξη ότι  η ζήτηση είναι πολύ μεγαλύτερη.
Τα επενδυτικά έργα έχουν ήδη εκπονηθεί, τα οικόπεδα  έχουν παραχωρηθεί και οι γραμμές δημόσιας υπηρεσίας έχουν συνδεθεί.

Προτείνω να διατεθούν  επιπλέον 11 δισεκατομμύρια ρούβλια  τα επόμενα δύο χρόνια  για την υποστήριξη της κατασκευής πολυτελών ξενοδοχείων. Αυτό   θα επιτρέψει την έναρξη άλλων 470  έργων αυτού  του  τύπου  με σχεδόν  9.000 δωμάτια,  πράγμα που σημαίνει ότι  περισσότεροι  άνθρωποι θα μπορούν να γνωρίσουν καλύτερα  τη μοναδική φύση και την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της χώρας  μας.

Η προσπάθεια ανάπτυξης διαδρόμων  μεταφορών και logistics στη  Ρωσία βοήθησε τις εταιρείες μας να ενισχύσουν  τους εξωτερικούς  εμπορικούς δεσμούς τους και να εντείνουν τη συνεργασία κυρίως  με χώρες της ΕΑΕΕ, την Ασία, τη Μέση  Ανατολή και την Αφρική, καθώς  και με τη Λατινική Αμερική.

Η πέμπτη αρχή είναι, φυσικά, η δέσμευσή μας για μια ανοιχτή οικονομία. Παρ' όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε τον  τελευταίο χρόνο,  δεν ακολουθήσαμε το δρόμο της αυτοαπομόνωσης.   Αντίθετα, επεκτείνουμε τις επαφές μας με αξιόπιστους και υπεύθυνους  εταίρους στις χώρες και τις περιοχές που οδηγούν  σήμερα την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. επιτρέψτε μου  να επαναλάβω ότι αυτές είναι οι αγορές του  μέλλοντος και όλοι  το καταλαβαίνουν απόλυτα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το εμπόριο  με χώρες των οποίων οι ηγέτες αρνούνται  να υποκύψουν   σε ωμή εξωτερική πίεση, δίνοντας προτεραιότητα στα δικά τους εθνικά συμφέροντα έναντι των άλλων, αυξήθηκαν όχι  μόνο κατά  αρκετές δεκάδες ποσοστιαίες μονάδες, αλλά πολλές φορές και συνεχίζουν να αυξάνονται.

Αυτό   αποδεικνύει  για άλλη μια φορά  ότι η κοινή λογική, η επιχειρηματικότητα  και οι αντικειμενικές δυνάμεις της αγοράς υπερτερούν  της πολιτικής. Αυτό   δείχνει επίσης ότι αυτό το άσχημο και de facto νεοαποικιακό διεθνές σύστημα δεν λειτουργεί πια, ενώ η πολυπολική παγκόσμια τάξη πραγμάτων, αντίθετα, δυναμώνει. Είναι μια αναπόφευκτη  διαδικασία.

Συνολικά, οι εξαγωγές αγαθών έφτασαν στο υψηλότερο  επίπεδο των τελευταίων δέκα ετών το 2022, με 592.000 εκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων  σχεδόν  το ένα τρίτο, 188.000 εκατομμύρια,  αντιστοιχούσαν σε εξαγωγές εκτός  ενέργειας. Αυτός ο αριθμός  υποστηρίζει 6,4 εκατομμύρια  θέσεις εργασίας και δημιούργησε 2,2 τρισεκατομμύρια ρούβλια  σε φορολογικά έσοδα που καταβλήθηκαν στον ενοποιημένο προϋπολογισμό  της χώρας.

Πρέπει να αναφέρω ότι  οι αγροτικές εξαγωγές έφτασαν σε νέο υψηλό πάνω από  41 δισεκατομμύρια  δολάρια, όπως  ανέφερα στην αρχή.

Η Ρωσία συγκαταλέγεται στους πέντε μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών εδώ και δέκα χρόνια.  Από το 2016 είμαστε ο μεγαλύτερος  προμηθευτής σιταριού στην παγκόσμια  αγορά. Υπάρχουν πολλοί λόγοι να ελπίζουμε ότι οι εταιρείες μας θα κάνουν το επόμενο  βήμα φέτος σημειώνοντας νέο ρεκόρ στις εξαγωγές σιταριού.  Με αυτό,  η Ρωσία θα είναι προληπτική για τη διασφάλιση της παγκόσμιας  επισιτιστικής ασφάλειας και θα βοηθά τις χώρες,  συμπεριλαμβανομένων των αφρικανικών,  που υποφέρουν από  ελλείψεις τροφίμων.

Συνολικά, είχαμε πλεόνασμα   εξωτερικού   εμπορίου 22,6 δισ. δολαρίων τον  Ιανουάριο-Απρίλιο. Εννοώ το πρώτο τρίμηνο, το οποίο είναι λίγο μεγαλύτερο από  το πρώτο τρίμηνο. Το πλεόνασμα  τρεχουσών συναλλαγών για ολόκληρο το 2022 ήταν  233  δισεκατομμύρια  δολάρια.

Επιτρέψτε μου  να τονίσω ότι πρέπει να αποτελεί πλεονέκτημα για την ανάπτυξη της ρωσικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής εξοπλισμού,  τεχνολογίας, εξαρτημάτων και υλικών αιχμής.

Θα ήθελα η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ρωσίας να υποβάλουν συγκεκριμένες προτάσεις σχετικά με τη χρήση των εσόδων  από  υψηλές εξαγωγές για την τόνωση και επέκταση των επενδύσεων  σε μεγάλα σημαντικά έργα, σε υποδομές, επιμελητεία και ανάπτυξη γης, για να αναφέρουμε μερικά, τα οποία θα επεκτείνει τις ικανότητες των εθνικών εταιρειών σε όλους  τους τομείς και θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά τους, συμπεριλαμβανομένων των παγκόσμιων   αγορών.

Φυσικά, μεταξύ  των διαχειριστών αυτών των αγορών δεν υπάρχουν μόνο εταίροι και φίλοι της Ρωσίας, αλλά, ας το παραδεχτούμε,  επικριτές. Έχουν συνηθίσει να παράγουν υπερκέρδη από  την κυρίαρχη και μονοπωλιακή τους θέση, συμπεριλαμβανομένου του  πολιτικού  μονοπωλίου, και απλώς  δεν θέλουν άλλες χώρες να έχουν εναλλακτική λύση  στα αεροπλάνα, τα πλοία, τα φάρμακα, τα τραπεζικά συστήματα, την τεχνολογία και άλλα αγαθά και υπηρεσίες τους.

Αυτοί οι συμμετέχοντες στην αγορά  δεν χρειάζονται ανταγωνιστές, γι' αυτό καταρρίπτουν τα σχέδιά μας και προσπαθούν  να σταματήσουν νέα αναπτυξιακά κέντρα ή να τα ακυρώσουν, με τη σύγχρονη  ορολογία. Ωστόσο,  το μόνο που κάνουν αυτές οι προσπάθειες είναι να ακυρώσουν την εμπορική φήμη των δυτικών χωρών, που αποτελεί πολύτιμο  πλεονέκτημα. Φαίνεται ότι  μερικές φορές κάποιοι τείνουν να το ξεχνούν.

Η Ρωσία συμμετείχε και θα συνεχίσει να συμμετέχει στην παγκόσμια  οικονομία. Απλοποιήσαμε
δραστικά τους κανονισμούς  του  εξωτερικού  εμπορίου, μειώσαμε τα πρόστιμα  για παραβίαση των νόμων  για τα νομίσματα κατά  τάξεις μεγέθους και, το πιο σημαντικό, τα καταργήσαμε εντελώς σε περιπτώσεις  εχθρικών ξένων  ενεργειών.  Παρεμπιπτόντως,  αυτό το μορατόριουμ  θα ανανεωθεί το 2024.

Τι άλλο? Σε πρόσφατη συνάντηση με εκπροσώπους της ένωσης  δημοσίων εταιρειών Delovaya Rossiya, οι συνάδελφοί μας έθεσαν ωμά  το θέμα της νομισματικής αμνηστίας.
Θα είμαι ειλικρινής μαζί σας: σπάνια χρησιμοποιούμε αυτήν την προσέγγιση. Ωστόσο, τώρα που η μη συμμόρφωση    των δυτικών  ομολόγων  έχει γίνει ρουτίνα, νομίζω ότι  το σωστό  θα ήταν  να συναντήσουμε τις εταιρείες στα μισά του  δρόμου για ένα τόσο  οξύ ζήτημα. Προτείνω  να κηρυχθεί αμνηστία για τις επιχειρήσεις για τις παραβιάσεις της νομισματικής αναγκαιότητας που σημειώθηκαν κατά  τη διάρκεια του  μορατόριουμ και να σταματήσει αυτό το θέμα, ώστε  να μην υπάρχει λόγος να λογοδοτήσουν εκ των υστέρων  οι επιχειρήσεις.

Επιπλέον, έχουμε εισαγάγει μια γρήγορη διαδρομή για την επιστροφή του φόρου στις εξαγωγές: οκτώ ημέρες αντί για τρεις μήνες. Μαζί  με τους ξένους εταίρους μας, αναπτύσσουμε νέους μηχανισμούς για διασυνοριακές πληρωμές. Μεταξύ   άλλων, θα κάνουμε το άνοιγμα τραπεζικού  λογαριασμού στη  Ρωσία για ξένες εταιρείες μια απλή διαδικασία. Δεν θα χρειαστεί αυτοπρόσωπη  εμφάνιση, εφόσον  τηρούνται οι διατάξεις της νομοθεσίας κατά της νομιμοποίησης εσόδων  από  παράνομες δραστηριότητες.

Θα ήθελα  επίσης να σημειώσω  την απτή πρόοδο  στη χρήση των  εθνικών  νομισμάτων στο  εξωτερικό εμπόριο, ένα ξεχωριστό και εκτεταμένο ζήτημα. Επί του παρόντος, περίπου το 90% των  συναλλαγών μας με τις χώρες της EAEU είναι σε ρούβλια και περισσότερο από το 80% των  συναλλαγών μας με την Κίνα είναι σε ρούβλια ή γιουάν.

Επίσης, αναπτύσσουμε  δυναμικά το εμπόριο  εθνικού  νομίσματος με άλλα  κράτη. Δίνουμε προτεραιότητα  στους στενούς  μας γείτονες, καθώς και στις χώρες BRICS και SCO.

Με μια λέξη, χρησιμοποιούμε  ένα ολόκληρο πακέτο μέσων για να υποστηρίξουμε τις δραστηριότητες εξωτερικού εμπορίου μας σε όλους   τους κλάδους: βιομηχανία, γεωργία και άλλους τομείς. Είναι μακροπρόθεσμα μέσα. Θα τις παρατείνουμε μέχρι το 2030.

Ταυτόχρονα,  πρέπει να δημιουργούμε  συνεχώς νέα μέσα και να βελτιώνουμε τους μηχανισμούς  υποστήριξης για τους εξαγωγείς μας, καθιστώντας τους πιο άνετους για τις εταιρείες. Φυσικά, αυτές οι εταιρείες μπαίνουν πλέον σε φιλικές αγορές, αλλά  είναι νέες και έχουν τις δικές τους παραξενιές. Αυτό   φυσικά πρέπει να το λάβει υπόψη η Πολιτεία και θα το κάνει.

Χρειαζόμαστε συγκεκριμένες λύσεις για την ανάπτυξη της ασφάλισης αποστολών εξαγωγών και τη χρήση πρακτορείων απαιτήσεων, το οποίο θα υποστηρίζει επίσης τους παραγωγούς και τους προμηθευτές μας και θα τους παρέχει πρόσθετες  εγγυήσεις για τις συμφωνίες τους με ξένους πελάτες.

Και φυσικά πρέπει να προωθήσουμε τα εγχώρια προϊόντα   σε πλατφόρμες ηλεκτρονικού  εμπορίου. Η βάση των  χρηστών της, το πελατολόγιο  της, δεν σταματά να αυξάνεται τόσο  στη χώρα μας όσο  και στον υπόλοιπο  κόσμο. Ως εκ τούτου, ακόμη   και οι μικρές επιχειρήσεις μπορούν  να βρουν πελάτες εκεί. Εδώ  έχουμε περιθώρια  βελτίωσης. Δεν προηγούμαστε,  αλλά  ούτε   και πίσω από πολλούς άλλους.
Έχουμε πολύ καλές προοπτικές, ακόμα και εξαιρετικές.

Θα ήθελα  να ζητήσω από  την κυβέρνηση να εφαρμόσει μια σειρά μέσων υποστήριξης για το ηλεκτρονικό   εμπόριο   το συντομότερο δυνατό και να αναλύει συνεχώς την αποτελεσματικότητα  αυτών των  μέσων, κυρίως  για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προκειμένου να τη βελτιώνει  σε συνεργασία με επιχειρηματικές ενώσεις.


Θα ήθελα  να προσθέσω ότι  έχουμε παραδείγματα από  τις δικές μας ηλεκτρονικές πλατφόρμες που ήταν επιτυχημένες. Θα τους βοηθήσουμε να εισέλθουν σε μεγάλες αγορές όπως  η Κίνα, η Ινδία και η γειτονική μας Τουρκία, για να αναφέρουμε μερικές. Το πιο σημαντικό, αυτό   το εμπόριο είναι αμοιβαία επωφελές: τα προϊόντα   μας θα γίνουν πιο προσιτά στις ξένες αγορές, ενώ οι Ρώσοι  πελάτες θα έχουν μεγαλύτερη επιλογή αγαθών και υπηρεσιών.


φίλοι και συνάδελφοι,

Αντιμέτωπη με πρωτόγνωρες  προκλήσεις, η Ρωσία δεν έχει παρεκκλίνει από τις αρχές της οικονομικής ανάπτυξης, όπως   είπα στην αρχή.  Χάρη στις κοινές προσπάθειες Ρώσων  επιχειρηματιών, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων, μεσαίων  και μικρών επιχειρήσεων, με την ενεργό  συμμετοχή των  αρχών, διατηρήσαμε την οικονομική σταθερότητα.  Αυτό   είναι απολύτως προφανές μέχρι τώρα.  είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός.


Η Ρωσία παρέμεινε ο σημαντικότερος  συμμετέχων στην παγκόσμια  αγορά. Διασφαλίσαμε τη σταθερή λειτουργία ολόκληρων   τομέων της πραγματικής οικονομίας, επιχειρήσεων και εξοπλισμού  κ.λπ., και υποστηρίξαμε την ευημερία εκατομμυρίων ρωσικών  οικογενειών.

Ο κύριος  στρατηγικός μας στόχος  για όλο το σύστημα,  τόσο  για σήμερα όσο και για το μέλλον, δεν είναι απλώς να αντισταθμίσουμε το μειούμενο  ΑΕΠ ή να αντικαταστήσουμε τις ξένες εταιρείες που απαλλάσσουν την αγορά μας από την παρουσία τους ή να περιμένουμε πιθανές προσωρινές διακυμάνσεις του κόσμου.
οικονομία; απολύτως.
Το ανέφερα ήδη, φίλοι, και θα το ξαναπώ: οι παγκόσμιες  αλλαγές που συντελούνται αυτή τη στιγμή  σε όλους τους τομείς της κοινωνίας είναι θεμελιώδεις, βαθιές και μη αναστρέψιμες, και αυτό   είναι το σημαντικό.
Υπό   αυτές τις συνθήκες, δεν μπορούμε παρά να προχωρήσουμε, πράγμα που σημαίνει ότι  χρειαζόμαστε μια προορατική οικονομική πολιτική που να μπορεί να χαράσσεται και να εφαρμόζεται σε στενή συνεργασία με εκπροσώπους  της επιχειρηματικής κοινότητας, με τους εργοδότες μας.


Στην πραγματικότητα, μιλάμε για τη μετάβαση σε ένα ποιοτικά νέο επίπεδο ανάπτυξης - μια κυρίαρχη οικονομία που όχι μόνο   ανταποκρίνεται στις αλλαγές της αγοράς και λαμβάνει υπόψη τη ζήτηση, αλλά  δημιουργεί και αυτή τη ζήτηση.


Αυτό   το μοντέλο συνήθως ονομάζεται οικονομία προσφοράς και συνεπάγεται τη μαζική ενίσχυση των  παραγωγικών δυνάμεων και υπηρεσιών,  τη γενική ενίσχυση των  υποδομών, την ανάπτυξη προηγμένων  τεχνολογιών, τη δημιουργία νέων σύγχρονων βιομηχανικών εγκαταστάσεων και ολόκληρων βιομηχανιών, ακόμη   και σε περιοχές τα οποία δεν έχουμε ακόμη   δείξει επαρκή αποτελέσματα, αλλά  σίγουρα έχουμε ευκαιρίες για αυτό   - επιστημονικές ικανότητες και δημιουργικές δυνατότητες.

Εδώ   είναι τι είναι σημαντικό για την εφαρμογή ενός τέτοιου μοντέλου: το οικονομικό μοντέλο προσφοράς, και εδώ είναι τα προβλήματα που πρέπει να λύσουμε  τώρα και στο εγγύς μέλλον.

Ανέφερα ήδη σήμερα το ποσοστό  ανεργίας στη  Ρωσία, κάτι για το οποίο μπορούμε σίγουρα να είμαστε περήφανοι. Ωστόσο, αυτό  το επίτευγμα έχει το αντίστροφό  του.  Οι εκπρόσωποι  των εταιρειών που είναι παρόντες σε αυτήν την αίθουσα σίγουρα το γνωρίζουν  αυτό. Αναφέρομαι στις δυσκολίες πρόσληψης  υπαλλήλων, στην έλλειψη προσωπικού.

Επομένως, σε αυτή την κατάσταση, η απασχόληση πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα ως  μέρος του  οικονομικού μοντέλου προσφοράς, η βελτίωση της δομής της απασχόλησης.  Έχουμε τεράστια αποθέματα και πρέπει να τα χρησιμοποιήσουμε, και για αυτό πρέπει να επανεκπαιδεύσουμε τους ανθρώπους, να αυξήσουμε την οικονομική τους δραστηριότητα, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να απελευθερώσουν τις δυνατότητές τους σε νέους, αναπτυσσόμενους  και πολλά υποσχόμενους οικονομικούς  τομείς: πρέπει να υπάρχουν θέσεις εργασίας σε κάθε πόλη, πόλη και περιφέρειες.

Θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή της κυβέρνησης στην κατάσταση σε περιοχές όπου το ποσοστό  ανεργίας είναι υψηλό.  Αν  και το συνολικό  ποσοστό ανεργίας στη  Ρωσία  βρίσκεται στο ιστορικό  χαμηλό όλων  των εποχών, εξακολουθεί να είναι αρκετά υψηλό  σε ορισμένες περιοχές. Υπό  αυτή την έννοια, πρέπει να προσφέρουμε στους ανθρώπους περισσότερες ευκαιρίες για απόκτηση νέων  δεξιοτήτων, συμπεριλαμβανομένων  των τομέων της πληροφορικής και άλλων τεχνολογιών, καθώς και δεξιοτήτων για εξ αποστάσεως  εργασία. Πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας σε αυτό  το θέμα.

Τουλάχιστον δέκα έργα αυτού  του  τύπου  θα ξεκινήσουν το επόμενο έτος με ομοσπονδιακή υποστήριξη σε περιοχές με περιορισμένους δημοσιονομικούς πόρους. Το Escuela 21,  που δημιουργήθηκε από   τον  Sber, είναι ένα καλό  παράδειγμα δημιουργίας εκπαιδευτικών  χώρων αυτού του  τύπου.  Μπορώ μόνο  να καλωσορίσω  προγράμματα αυτού  του είδους.

Στη συνέχεια, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι  τα πανεπιστήμια και οι επαγγελματικές μας σχολές είναι προσανατολισμένες στα αποτελέσματα, δηλαδή ότι   οι απόφοιτοί τους θα μπορούν να βρουν δουλειά. Σε αυτό  το πλαίσιο, νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε τουλάχιστον δύο  πράγματα.

Πρώτον, πρέπει να ορίσουμε ειδικούς KPI για τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, με την απασχόληση πτυχιούχων   να είναι η πιο σημαντική από  όλες.
Προτείνω να χρησιμοποιήσετε αυτήν την προσέγγιση για την ταξινόμηση  των επαγγελματικών  σχολών.

Δεύτερον, προτείνω να γίνονται ετήσιες πενταετείς προβλέψεις που προβλέπουν τη συνολική ζήτηση για άτομα στην οικονομία μας. Αυτό   θα μας επιτρέψει να είμαστε πιο ευέλικτοι στην ανταπόκριση  στις αναδυόμενες τάσεις και στις νέες ανάγκες της αγοράς εργασίας, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη  τις προτεραιότητές μας για την οικονομική ανάπτυξη.

Σε άλλη σειρά, θα ήθελα να ζητήσω από  την κυβέρνηση να ετοιμάσει προτάσεις για την ανάπτυξη των φοιτητικών συμβάσεων. Οι εργοδότες μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτό το εργαλείο για τους υπαλλήλους τους για να εκπαιδεύσουν ή να αποκτήσουν νέες δεξιότητες, ενώ τους εγγυώνται μια θέση εργασίας με υψηλότερο επίπεδο προσόντων.  Φυσικά, οι εταιρείες πρέπει να λαμβάνουν κίνητρα. Ο μηχανισμός  αυτός θα απαιτήσει, μεταξύ άλλων, την υποστήριξη της Κυβέρνησης. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες τώρα, αλλά καταλαβαίνουμε περί τίνος πρόκειται.


Οι μεγάλες αλλαγές στην αγορά  εργασίας σημαίνουν υψηλότερους μισθούς.  Αυτό   που θα πω τώρα μπορεί να ακούγεται κάπως περίεργο, αλλά εξακολουθώ να πιστεύω  ότι έτσι πρέπει να είναι. Θα ήθελα να εστιάσω την προσοχή μου  στον κατώτατο μισθό.  Το τιμαριθμοποιήσαμε πάνω από  το ποσοστό πληθωρισμού, διασφαλίζοντας ότι  η διαφορά μεταξύ αυτού και του  ποσοστού διαβίωσης συνεχίζει να αυξάνεται.

Από  την 1η Ιανουαρίου 2023, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά  6,3  τοις εκατό,  σε 16.242 ρούβλια  το μήνα.  Θα το αυξήσουμε ξανά από  την 1η Ιανουαρίου 2024, με εφάπαξ προσαρμογή 18,5 τοις εκατό. Αυτό   σημαίνει ότι, μετά από  αύξηση 6,3  τοις εκατό από  την 1η Ιανουαρίου 2023, ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί κατά  18,5 τοις εκατό από την 1η Ιανουαρίου 2024, που είναι πολύ πάνω από τον  ρυθμό πληθωρισμού  και τον  ρυθμό  με τον  οποίο αυξάνονται οι μισθοί σε ολόκληρη τη χώρα.

Σχεδόν  πέντε εκατομμύρια άνθρωποι θα ωφεληθούν  από  αυτή τη σημαντική αύξηση,  ή 4,8  εκατομμύρια για να είμαστε πιο ακριβείς. Μέχρι το 2030, ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να διπλασιαστεί σε ονομαστικούς όρους, παρέχοντας πρόσθετη  ώθηση στις αυξήσεις των μισθών σε ολόκληρη τη χώρα.

Αυτό   θα ήθελα να προσθέσω, αυτό που πιστεύω  ότι είναι σημαντικό.

Επεκτείνουμε τα μέτρα κοινωνικής αρωγής, ειδικά για οικογένειες με παιδιά. Πολλά από   αυτά  τα οφέλη εξαρτώνται από το ότι ο δικαιούχος  έχει δουλειά. Οι πληρωμές αυτές συνδέονται με το οικογενειακό  εισόδημα, με το εισόδημα ενός  συγκεκριμένου ατόμου.  Αν  το εισόδημά  τους αυξηθεί, έστω και σε μικρό ποσοστό, μπορούν να περάσουν στο επόμενο  στάδιο, στο οποίο οι κοινωνικές παροχές είναι πολύ  χαμηλότερες ή ανύπαρκτες.   Αλλά σε αυτήν την κατάσταση, το άτομο  δεν έχει κίνητρο να αναζητήσει μια νέα δουλειά ή έναν υψηλότερο μισθό.
Πρέπει να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση. Η εργασία θα πρέπει να είναι πιο ανταποδοτική, ενώ η κρατική στήριξη θα πρέπει να χρησιμεύει ως βοήθημα,  ως  προσθήκη στον μισθό  και όχι ως υποκατάστατό της. Νομίζω ότι  καταλαβαίνετε ότι με την ανεργία τόσο  χαμηλή όσο είναι, αυτό   θα πρέπει να ενθαρρύνει  τους ανθρώπους να εργαστούν. Και χωρίς αμφιβολία πρέπει να αναζητήσουμε περισσότερα  κίνητρα αυτού  του τύπου και να τα βελτιώσουμε.

Προτείνω λοιπόν να καταβληθούν τα επιδόματα  παιδικής μέριμνας έως 18 μήνες, καθώς και το επίδομα ενός  τέκνου για όλο  το διάστημα για το οποίο ορίζονται, ανεξάρτητα από   το αν έχει αυξηθεί ή όχι το οικογενειακό  εισόδημα.

Προτείνω επίσης την υποστήριξη γονέων ή κηδεμόνων παιδιών  με αναπηρία. Μέχρι σήμερα και αυτοί δικαιούνται επίδομα τέκνου με αναπηρία μόνο εάν  δεν εργάζονται, εάν  δεν έχουν άλλες πηγές εισοδήματος. Δεν  μπορούν να κερδίσουν επιπλέον χρήματα  για την οικογένεια ακόμα κι αν το θέλουν, γιατί θα έχαναν τα επιδόματα  που δικαιούνται.
Αυτοί οι περιορισμοί πρέπει να καταργηθούν. Αυτά τα άτομα πρέπει να μπορούν να διατηρήσουν το πακέτο παροχών τους σε συνδυασμό με τη μερική απασχόληση.  Η έννοια της μερικής απασχόλησης πρέπει να οριστεί σε νομοθετικό επίπεδο για να αποφευχθούν τυχόν ασυμφωνίες.  Καλώ το Κοινοβούλιο  να εγκρίνει τη σχετική νομοθεσία το συντομότερο  δυνατό.

Το δεύτερο σημείο ανάπτυξης της οικονομίας της προσφοράς είναι η επέκταση της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Περισσότεροι  από  28 εκατομμύρια  Ρώσοι εργάζονται σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Ο αριθμός  των  αυτοαπασχολούμενων Ρώσων  έχει διπλασιαστεί από τον Ιανουάριο του 2022, φτάνοντας τα 7,6 εκατομμύρια.

Είναι σημαντικό να υποστηρίζονται άτομα που θέλουν να κάνουν επιχειρήσεις και κάνουν τα πρώτα βήματα, μεταξύ άλλων μέσω ενός κοινωνικού  συμβολαίου. Αυτό   το σύστημα περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας μικρής επιχείρησης, μιας ιδιωτικής θυγατρικής φάρμας. Νομίζω ότι  θα ήταν συνετό  να προσφέρουμε στους ανθρώπους  που συμμετέχουν σε κοινωνικά  συμβόλαια εκπαίδευση στα  κέντρα My Business, όπου  μπορούν να σπουδάσουν επιχειρηματικότητα  με την κυβέρνηση να πληρώνει  για το μάθημα.

Σε μία  από τις προηγούμενες  συνεδριάσεις του SPIEF, πρότεινα  ήδη την εφαρμογή  ενός μηχανισμού  ομπρέλα για τη χορήγηση δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στον οποίο η SME Corporation θα παρείχε εγγυήσεις σε περιπτώσεις  που οι επιχειρηματίες δεν είχαν επαρκείς εγγυήσεις για έγκριση δανείου. Αυτός ο μηχανισμός εφαρμόζεται επί του παρόντος σε όλες τις ρωσικές περιοχές. βάσει αυτού, έχουν χορηγηθεί περισσότερα  από 39.000 δάνεια αξίας άνω   των  350.000 εκατομμυρίων  ρούβλια.


Πρέπει να πω ότι  αυτός ο μηχανισμός  λειτουργεί καλά. Κοιτάξτε, το 2022, οι μεταποιητικές εταιρείες έλαβαν επταπλάσια δάνεια με αυτές τις εγγυήσεις σε σχέση με το 2020. Οι επιχειρηματίες πληροφορικής πήραν 46 φορές περισσότερα  δάνεια από το 2020.

Φυσικά, υπάρχουν ακόμη περισσότερες  οντότητες που χρειάζονται αυτού του είδους τα δάνεια, ειδικά στη βιομηχανία, τον τουρισμό και την τεχνολογία της πληροφορίας. Ως  εκ τούτου, προτείνω να ενισχυθεί αυτό   το εργαλείο και να παραταθεί το σχέδιο ομπρέλα εγγυήσεων έως το 2030. Και ζητώ   από  την κυβέρνηση να θέσει αντικειμενικά όρια  για τον όγκο   τέτοιων δανείων. Κύριε  Siluanov, δεν σας δίνω  αριθμητικά στοιχεία, σας ζητώ   να τα εξετάσετε και να τα εγκρίνετε. Είναι όμως  ένα πραγματικό εργαλείο για την ανάπτυξη της οικονομίας στο σύνολό   της.


Πιστεύω επίσης ότι είναι απαραίτητο να διευρυνθεί το πεδίο εφαρμογής αυτού  του μέτρου ώστε να συμπεριλάβει αυτό που είναι γνωστό ως κατηγορία SME-plus.  Πρόκειται για μεσαίες εταιρείες που, παρά ορισμένες δυσκολίες, έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια  και, σύμφωνα με τυπικά κριτήρια, όπως   ο αριθμός  των  εργαζομένων και το εισόδημα, δεν είναι πλέον σε θέση να υποβάλουν αίτηση για κρατική ενίσχυση, αλλά βρίσκονται σε φάση σημαντική για την ανάπτυξη και χρειάζονται πόρους.  Αυτές οι εταιρείες χρειάζονται ειδικά μέτρα  στήριξης. Θα ήθελα  η Κυβέρνηση να τα προετοιμάσει πριν από το τέλος του χρόνου.


Επιπλέον, εταιρείες που υπερβαίνουν το καθεστώς τους ως μικρομεσαίες εταιρείες χάνουν το δικαίωμα σε προνομιακά φορολογικά καθεστώτα και η φορολογική επιβάρυνση που φέρουν αυξάνεται άμεσα και παραμένει μέχρι να ζητήσουν οφέλη ως  μεγάλες εταιρείες.

Προκύπτει λοιπόν  μια κατάσταση -δεν πρόκειται  να πω κάτι καινούργιο  σε αυτό   το κοινό,  αφού όλοι  καταλαβαίνουν απόλυτα  τι λέω-, μια κατάσταση στην οποία δεν υπάρχουν τόσα πολλά κίνητρα για να αναπτυχθείς και να περάσεις στην επόμενη  κατηγορία βάρους. Απλώς δεν έχει οικονομικό νόημα.  Ως  εκ τούτου, οι εταιρείες χρησιμοποιούν κάθε είδους κόλπα  για να παραμείνουν στον τομέα  των  μικρών επιχειρήσεων,  συμπεριλαμβανομένου του κατακερματισμού των  επιχειρήσεων  τους προκειμένου να διατηρήσουν αυτά τα οφέλη. Οι φορολογικές υπηρεσίες το γνωρίζουν καλά.

Κύριε  Πρόεδρε, δεν είμαι σίγουρος πώς λειτουργεί στην Αλγερία, αλλά έχουμε δει αυτήν  την κατάσταση εδώ και πολλά χρόνια στη Ρωσία. Πιστεύω  ότι,  υπό  αυτή την έννοια, οι άνθρωποι είναι παντού ίδιοι και πάντα θα βρίσκουν διέξοδο από την κατάσταση που τους δημιουργεί το κράτος, εάν  συναντήσουν πραγματικούς  περιορισμούς ανάπτυξης.
Αυτά που είπα είναι οι πραγματικότητες της ζωής  μας.

Δεν  έχει νόημα να πιάνεις κάποιον ΄΄στα  χέρια΄΄. Στόχος είναι η υποστήριξη της ανάπτυξης και η άρση των  φραγμών που εμποδίζουν τις εταιρείες να ισχυροποιηθούν, να επεκταθούν και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

Ο καλύτερος  τρόπος  να προχωρήσουμε σε αυτό το θέμα  είναι να βοηθήσουμε και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις  για μια εύκολη και ομαλή  μετάβαση σε μια άλλη επιχειρηματική κατηγορία. Θα ήθελα η κυβέρνηση να παρουσιάσει προτάσεις σχετικά με αυτό  το θέμα  στις αρχές του επόμενου έτους, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής ενός μεταβατικού φορολογικού καθεστώτος που είναι εύκολο να εφαρμοστεί.

Ένα  άλλο σημαντικό  μέτρο  για την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας  αναφέρεται στον περιορισμό του αριθμού  των επιθεωρήσεων  και άλλων πράξεων εποπτείας. Όπως θυμάστε, πέρυσι θεσπίσαμε μορατόριουμ για προγραμματισμένες επιθεωρήσεις  όλων  των  ρωσικών εταιρειών και στη συνέχεια το ανανεώσαμε για το 2023. Για επιχειρηματίες των  οποίων οι δραστηριότητες δεν συνδέονται με υψηλούς κινδύνους  πρόκλησης  βλάβης, το μορατόριουμ  θα ισχύει  έως το 2030

Ως  αποτέλεσμα, πέρυσι πραγματοποιήθηκαν 339.000 έλεγχοι σε όλη   τη χώρα. Αυτό   είναι 20% λιγότερο από  το έτος COVID-19 του 2020 και σχεδόν  πέντε φορές λιγότερο από το 2019. Είναι καλό  νούμερο,  αλλά έχει ένα «αλλά», το οποίο θα συζητήσω σύντομα.

Καταρχάς, πιστεύω   ότι  εάν μια εταιρεία δεν φέρει υψηλό κίνδυνο πρόκλησης  βλάβης στους ανθρώπους ή στο περιβάλλον, δεν πρέπει να υπόκειται  σε καμία επιθεώρηση. Θα πρέπει να είναι απαλλαγμένο από  προγραμματισμένες ή μη προγραμματισμένες επιθεωρήσεις. Τα προληπτικά μέτρα  είναι αρκετά.

Κύριε   Πρόεδρε, λαμβάνουμε αυτές τις αποφάσεις ως αποτέλεσμα της πρακτικής αλληλεπίδρασής μας με τις εταιρείες. Ζητώ συγγνώμη αν μιλάω πολύ,  αλλά ίσως βρείτε κάτι χρήσιμο για τη χώρα σας ακούγοντας τι έχω να πω για τη ζωή και την πρακτική μας δουλειά.

Του χρόνου  θα μελετήσουμε την εφαρμογή  αυτού που προτείνω τώρα.   Φυσικά, νομίζω ότι  αρκεί να περιοριστούμε  στα προληπτικά μέτρα  και από τον  επόμενο  χρόνο  θα συνεχίσουμε να μειώνουμε τη διοικητική πίεση στις εταιρείες.

Ζητώ επίσης από τους αρμόδιους να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για τον  μετασχηματισμό  του επιχειρηματικού   κλίματος. Στην πραγματικότητα,  πρόκειται  για ένα έργο  σε όλο το σύστημα για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος φιλικού   προς τις επιχειρήσεις σε όλες τις περιοχές μας. Για αυτό έχουμε δημιουργήσει τις απαραίτητες επαφές με επιχειρηματικούς συλλόγους. Οι προτάσεις σας είναι αυτές που διέπουν τις αλλαγές στους κανονισμούς και οι εταιρείες είναι αυτές που αξιολογούν την αποτελεσματικότητα  των  μέτρων που υιοθετούμε.


Φέτος  έχουμε ενημερώσει τους οδικούς χάρτες για τις βιομηχανικές κατασκευές, τις εξαγωγές και την εταιρική διακυβέρνηση. Θα ήθελα να σας ζητήσω να κάνετε παρόμοιες προσπάθειες το συντομότερο  δυνατό  στην αστική ανάπτυξη, σε εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης τεχνητής νοημοσύνης,  καθώς  και στον τουρισμό  και την πνευματική ιδιοκτησία.

Ας θυμηθούμε ότι  στο παρελθόν χρησιμοποιούσαμε  την κατάταξη της Παγκόσμιας  Τράπεζας για να αξιολογήσουμε την ευκολία της επιχειρηματικής δραστηριότητας, και μπορώ να πω ότι  έχουμε κάνει πολύ  δρόμο από  αυτή την άποψη. Υπάρχουν πολλά πράγματα που έχουν νόημα σε αυτή την κατάταξη, είναι ένας καλός  τρόπος  για να ενθαρρύνουμε τον  ανταγωνισμό, επομένως δεν πρέπει απλώς να τον  εγκαταλείψουμε. Είναι σημαντικό να έχουμε τα δικά μας αντικειμενικά κριτήρια για να βάλουμε τη δουλειά μας σε προοπτική και να αξιολογήσουμε την πρόοδό   μας.

Ως  εκ τούτου, καλώ την κυβέρνησή μας, μαζί με την επιχειρηματική κοινότητα και τις ενώσεις μας, και τον  Οργανισμό Στρατηγικών Πρωτοβουλιών μας, να αναπτύξουν  ιδανικές συνθήκες για επιχειρηματική δραστηριότητα  σε εθνικό επίπεδο. Πρέπει να εμπνευστούμε από  την παγκόσμια  εμπειρία για να εφαρμόσουμε αυτό το μοντέλο βήμα προς βήμα σε κάθε περιοχή και στη χώρα συνολικά.

Καθώς αναπτύσσουμε  το επιχειρηματικό  μας κλίμα, δεν μπορούμε να παραμελήσουμε τόσο  ευαίσθητα ζητήματα  όπως  η βελτίωση της επιβολής του νόμου και η αποποινικοποίηση.
Θα ήθελα να επαναλάβω:  πρέπει να διασφαλίσουμε καλύτερη ρύθμιση της οικονομικής δραστηριότητας.
Αυτό   σημαίνει, ειδικότερα,  την αφαίρεση ασαφούς  γλώσσας  από  τους νόμους  και τους λεγόμενους «εκτενείς» ποινικούς νόμους, ελαχιστοποιώντας  τον  αριθμό  των  περιπτώσεων  όπου η έρευνα διαταράσσει το έργο  μιας εταιρείας και διαλύει τις ομάδες εργασίας. Έχουμε συζητήσει εκτενώς  αυτό το θέμα  και δεν πρόκειται  να μπω σε λεπτομέρειες τώρα.   Θέλω   συναδέλφους στην επιχειρηματική κοινότητα με τους οποίους είχαμε αυτές τις συζητήσεις να συνεχίσουν σε αυτό, καθώς  σίγουρα θα εργαστούμε πάνω σε αυτό.

Πριν από  ένα χρόνο,  από  αυτό το βήμα, ανέφερα μια σειρά προτάσεων σε αυτόν τον  τομέα. Κάποια από  αυτά έγιναν από τότε   νόμοι,  άλλα εξετάζονται ακόμη από  την Κυβέρνηση και τη Βουλή. Κατανοώ ότι μερικές φορές είναι δύσκολο να επιτευχθεί συμβιβασμός,  αλλά ζητώ από  τους συναδέλφους μας να κινηθούν  όσο  το δυνατόν   γρηγορότερα για να μας δώσουν συντονισμένες λύσεις.

Σήμερα  θα ήθελα επίσης να κάνω μια σειρά από άλλες προτάσεις μετά τις συναντήσεις μας με τη Ρωσική  Ένωση Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών και την Delovaya Rossiya. Αναφέρομαι στις ποινικές ρυθμίσεις που έχουν καταστεί παρωχημένες ή αντιγράφουν τον  Κώδικα Διοικητικών  Αδικημάτων.

Για περισσότερα  από δέκα χρόνια  δεν αλλάξαμε τα όρια  για μεγάλες και ιδιαίτερα μεγάλες υλικές ζημιές που δεν σχετίζονται με υπεξαίρεση ή λόγω    παραβιάσεων  των πνευματικών δικαιωμάτων και άλλα δικαιώματα.  Θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας στο τελευταίο γιατί πλέον οι ίδιες οι ξένες εταιρείες αρνούνται να παρέχουν λογισμικό και άλλες υπηρεσίες. Θεωρώ σκόπιμο  να διπλασιαστούν τουλάχιστον αυτά τα κατώτατα όρια και να γίνει το ίδιο με οικονομικά εγκλήματα που δεν συνεπάγονται στέρηση της ελευθερίας -αναφέρομαι στην υπεκφυγή της αποκάλυψης πληροφοριών βάσει της νομοθεσίας για τις κινητές αξίες-.

Και ένα ξεχωριστό  θέμα. Μόλις  ανέφερα ότι  έχει μειωθεί ο αριθμός των   ελέγχων στις εταιρείες. Αν έχετε παρατηρήσει, έχω κάνει μια μικρή επιφύλαξη.  Θα σας το εξηγήσω. Οι επιχειρηματίες λένε ότι πλέον έχουν αρχίσει να τους επισκέπτονται αστυνομικοί αντί των   αρμόδιων  εποπτικών  φορέων. Ενδεικτικά, συχνά δεν γίνονται καθόλου παραβάσεις, αλλά πηγαίνουν σε κάποιες επιχειρήσεις, ψάχνοντας πράγματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι επισκέψεις μπορεί να είναι δικαιολογημένες...σε ορισμένες περιπτώσεις.


Τι συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα; Αντικαθιστούν  μια προσέγγιση με μια παρόμοια. Λέμε ότι  δεν θα γίνουν επιθεωρήσεις, αλλά στην πραγματικότητα θα γίνουν: απλώς  θα γίνονται με άλλο όνομα και από  άλλα άτομα. Φυσικά, αυτό υπονομεύει  την εμπιστοσύνη  των   μικρών επιχειρήσεων  στον κυβερνητικό έλεγχο και τη μεταρρύθμιση
των   εποπτικών οργάνων και επηρεάζει τις επιδόσεις τους. Θα ήθελα να τονίσω ότι  μόνο οι αρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει να διενεργούν ελέγχους, όταν χρειάζεται.
Θέλω να ζητήσω από  την Κυβέρνηση, μαζί με τη Γενική Εισαγγελία και το Υπουργείο Εσωτερικών,  να ενισχύσουν αυτόν  τον  περιορισμό στη  νομοθεσία και να τον  τηρήσουν αυστηρά. Αυτό   είναι πολύ  σημαντικό.  Διαφορετικά, η δουλειά μας δεν έχει νόημα.  Όλα πρέπει να είναι ξεκάθαρα. Πρέπει να αναθεωρήσουμε διεξοδικά αυτήν την υποτιθέμενη νομική απαίτηση, ώστε κάθε λέξη να είναι κατανοητή.

Επιπλέον, το επιχειρηματικό κλίμα στη  Ρωσία, τόσο για τις νέες όσο και για τις ώριμες εταιρείες, πρέπει να είναι ανταγωνιστικό   σε παγκόσμιο  επίπεδο. Όπως είπα στην ομιλία μου  στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση, οι εταιρείες σε βασικούς  κλάδους και τομείς, καθώς και οι εταιρείες που διαχειρίζονται τις μεγαλύτερες
βιομηχανίες κορμού μας, πρέπει να εργάζονται εντός  της ρωσικής  ομοσπονδιακής δικαιοδοσίας.

Ναι, φυσικά, κάθε επιχειρηματίας έχει το δικαίωμα να διαθέτει τα κέρδη και την περιουσία του όπως  κρίνει. Αυτός είναι ο κύριος  στόχος κάθε εταιρείας, το θεμέλιο του επιχειρηματικού  πνεύματος. Αυτό   είναι ξεκάθαρο. Δεν υπάρχει αμφιβολία. Ωστόσο, μια κατάσταση όπου  τα χρήματα κερδίζονται στη  Ρωσία αλλά στη συνέχεια κατατίθενται σε ξένους λογαριασμούς είναι γεμάτη με προφανείς κινδύνους.  Συχνά είναι απαράδεκτο τόσο για το κράτος όσο  και για τις ίδιες τις ρωσικές εταιρείες.

Πολλοί από τους επιχειρηματίες μας το έμαθαν από  πρώτο χέρι όταν είδαν τους λογαριασμούς και τα περιουσιακά τους στοιχεία να παγώνουν στη  Δύση.  Μάλιστα, όπως   έχουμε πει πολλές φορές, δεν πέρασε ποτέ από  το μυαλό κανένας ότι  αυτό ήταν δυνατό. Είναι παραβίαση όλων  των   διατάξεων του δικού  τους δικαίου και του διεθνούς  δικαίου, μια πράξη κλοπής όπου απλώς έκλεισαν τους λογαριασμούς, τα πήραν όλα  και δεν είπαν καν το γιατί. Δεν θέλουν καν να μιλήσουν. Έγινε με έναν τρόπο που θυμίζει Μεσαίωνα.


Ο λαός  μας έχει μια ρήση σχετικά: ΄΄κάνε τον  εαυτό σου χρήσιμο στον τόπο που γεννήθηκες΄΄. Γι' αυτό  το έχω καταστήσει σαφές στην επιχειρηματική μας κοινότητα πολλές φορές. Εστιάστε στην επένδυση χρημάτων εδώ. Είναι μια ασφαλέστερη επένδυση και η απόδοση είναι υψηλότερη, δεν υπάρχει αμφιβολία. Αυτές οι επενδύσεις θα επανέλθουν στη  χώρα μας, στην οικονομία μας και στον κοινωνικό  τομέα, προς όφελος του λαού  μας. Δεν θα ωφελήσει  μόνο τη χώρα, αλλά είναι και μια ασφαλέστερη επένδυση.

Σήμερα, ένας αρκετά μεγάλος αριθμός εγχώριων περιουσιακών στοιχείων είναι εγγεγραμμένοι σε ξένες εταιρείες. Αυτά τα περιουσιακά στοιχεία ανήκουν σε Ρώσους πολίτες που θέλουν να επιστρέψουν στη  ρωσική δικαιοδοσία. Για  αυτούς,  δημιουργήσαμε δύο  ειδικές διοικητικές ζώνες στην επικράτεια Primorye και στην περιοχή του Καλίνινγκραντ. Εδώ,   οι εταιρείες μπορούν να προστατεύσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, να διατηρήσουν το συνηθισμένο τους σύστημα εταιρικής διακυβέρνησης και να επωφεληθούν από  μια σειρά φορολογικών ελαφρύνσεων.

Γνωρίζω ότι  δεν μπόρεσαν όλοι  όσοι  ήθελαν να εκμεταλλευτούν  αυτήν την ευκαιρία.
Οι λόγοι ποικίλλουν και κάποιοι απλώς δεν είχαν το χρόνο  ή δεν μπόρεσαν  να λάβουν νομικές και λογιστικές υπηρεσίες στο εξωτερικό.   Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις  όπου οι ξένοι εταίροι μας αρνούνται κατηγορηματικά να παράσχουν αυτές τις πληροφορίες και έγγραφα, κάτι που δεν είναι άλλο από  δολιοφθορά. Απλώς αρνούνται  να παραδώσουν τα περιουσιακά μας στοιχεία και τους επιχειρηματίες που τα κατέχουν.

Θα ήθελα να δω  την κυβέρνηση να συμμαχεί με την επιχειρηματική κοινότητα και να επιταχύνει  την επιστροφή περιουσιακών στοιχείων από βασικές βιομηχανίες στη  ρωσική δικαιοδοσία. Η διαδικασία μεταφοράς εταιρειών στη  Ρωσία και εγγραφής τους σε ειδικές διοικητικές ζώνες θα πρέπει να απλουστευθεί σε περιπτώσεις  όπου
μια τέτοια μεταφορά, μεταφορικά μιλώντας, εμποδίζεται από  ξένο μέρος ή δεν προβλέπεται στη  νομοθεσία του.  Αυτό συμβαίνει.

Αυτό   πρέπει να γίνει πριν από τον  Δεκέμβριο. Πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή ένας μηχανισμός για την προστασία των δικαιωμάτων  των   Ρώσων  πολιτών και νομικών προσώπων  που κατέχουν εγχώριες εταιρείες μέσω των   γνωστών ως  ξένων στρωμάτων και να διατηρηθεί σε λειτουργία για τον  ίδιο χρόνο.

Με λίγα λόγια,  τι είναι και ποιο είναι το πρόβλημα; Κάποιος σε ένα σημείο μετέφερε κάτι από  έναν offshore λογαριασμό   σε έναν άλλο offshore λογαριασμό και μετά σε έναν άλλο. Τότε  υπήρχαν κάποιοι απροσδιόριστοι  οιονεί ιδιοκτήτες και δικαιούχοι, και καλύφθηκαν  επίσης από κάποιες offshore εταιρείες. Ειλικρινά, βλέποντας αυτό   μπορεί να  αρχίσετε να  αισθάνεστε για τους
ανθρώπους  που κατέληξαν σε αυτήν την παγίδα. Ας σκεφτούμε μαζί πώς  μπορούμε να  τους βοηθήσουμε.


Εκ πρώτης όψεως,  φαίνεται ότι  αυτές είναι οι συνέπειες των  αποφάσεων που παίρνουν ορισμένοι άνθρωποι, τα προβλήματά τους. Ωστόσο, μιλάμε για εταιρείες και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία. Οι πολίτες μας εργάζονται σε αυτές τις εταιρείες και επενδύσεις  γίνονται και εδώ. Ως εκ τούτου, οι ιδιοκτήτες τέτοιων εταιρειών πρέπει να  έχουν τη δική τους θέση στη ρωσική νομική σφαίρα και, θα είμαι ειλικρινής σχετικά, χρειάζονται τη βοήθειά μας.

Θα προσπαθήσουμε να  το κάνουμε πραγματικότητα μιλώντας και επικοινωνώντας  μαζί σας.

Συνάδελφοι,

Η επόμενη  βασική προτεραιότητα ως μέρος της οικονομίας της προσφοράς είναι η διασφάλιση της αύξησης των  επενδύσεων. Πρέπει να  εργαστούμε για να  ενισχύσουμε τη ροή χρηματοδότησης  προς έργα παραγωγής βιομηχανικών  προϊόντων    προτεραιότητας. Ο στόχος  μας για φέτος είναι τουλάχιστον 2 τρισεκατομμύρια ρούβλια  και μέχρι το 2030  αυτή η επένδυση θα πενταπλασιαστεί στα  10 τρισεκατομμύρια ρούβλια.

Για να  γίνει αυτό,   τα τελευταία χρόνια   αναπτύξαμε μια ολόκληρη σειρά εργαλείων, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας για την Προστασία και Προώθηση των  Επενδύσεων,  τις ειδικές επενδυτικές συμβάσεις, το Ταμείο Βιομηχανικής Ανάπτυξης και το πρόγραμμα  βιομηχανικών  στεγαστικών δανείων.

Στα τέλη Φεβρουαρίου ξεκινήσαμε κάτι που ονομάζεται πλατφόρμα επενδύσεων  συμπλέγματος. Οι συμμετέχοντες μπορούν  να λάβουν προνομιακά δάνεια έως 100 δισεκατομμύρια ρούβλια  με επιτόκιο χαμηλότερο από  το βασικό  επιτόκιο  της Κεντρικής Τράπεζας. Τα δάνεια αυτά μπορούν  να  χορηγηθούν  με την εγγύηση της Vnesheconombank (VEB).

Χορηγούνται  επιχορηγήσεις για Ε&Α [έρευνα και αναπτυξιακά έργα] που σχετίζονται με προηγμένες τεχνολογίες. Προτιμώνται έργα που μπορούν να  φτάσουν σε σειρά παραγωγής εντός   τριών  ετών. Περισσότερα  από  160 τέτοια έργα εγκρίθηκαν μόνο   πέρυσι, συμπεριλαμβανομένων χημικών μεσαίας και χαμηλής χωρητικότητας,   LNG και υδρογόνου.


Φυσικά, η τεχνολογική κυριαρχία δεν σημαίνει ότι  πρέπει να  παρέχουμε όλα  τα προϊόντα  και τις υπηρεσίες τοπικά: καμία χώρα στον κόσμο  δεν μπορεί, ούτε   χρειάζεται, και δεν προσπαθούμε να  το κάνουμε. Αλλά πρόκειται  για εθνικές λύσεις  σε κρίσιμους τομείς. Ταυτόχρονα, είναι απαραίτητο να  δημιουργηθούν  αλυσίδες συνεργασίας και αξιόπιστες  τεχνολογικές συνεργασίες.
Από  αυτή την άποψη, ανυπομονούμε  να  συνεργαστούμε  με τους συναδέλφους μας από φιλικές χώρες, με εταίρους από  την EAEU, τις BRICS, την SCO και άλλες ενώσεις.

Χωρίς αμφιβολία, πρέπει να  διευρύνουμε  τη χρηματοοικονομική βάση των  ιδιωτικών  επενδυτικών σχεδίων και να  κάνουμε αυτούς τους πόρους πιο προσιτούς  στις εταιρείες. Το Project Finance Factory είναι ήδη σε λειτουργία. Έως και 26 έργα αξίας 1,8 τρισεκατομμυρίων ρούβλια  υλοποιούνται  μέσω αυτού του μηχανισμού  χρηματοδότησης έργων. Αυτές περιλαμβάνουν την κατασκευή ενός εργοστασίου εξόρυξης και τήξης  στην περιοχή Trans-Baikal, ενός  λιμανιού άνθρακα στο  Primorye, εργοστασίων λιπασμάτων στα  βορειοδυτικά της Ρωσίας και στην Άπω  Ανατολή, την κατασκευή και τον εκσυγχρονισμό  αεροδρομίων και ενεργειακών  εγκαταστάσεων. Έχουν εγκριθεί άλλα επτά  έργα αξίας 345 δισεκατομμυρίων ρούβλια.

Με λίγα λόγια,  αυτά είναι τα εργαλεία που χρειάζονται οι επιχειρήσεις. Προτείνω αυτά τα εργαλεία, τα οποία μόλις  ανέφερα, να ενισχυθούν και να  βελτιωθούν, επιτρέποντας σε έργα που ενισχύουν  την τεχνολογική κυριαρχία της Ρωσίας  να συγκεντρώσουν περισσότερα  χρήματα. Ο κατάλογος των  κριτηρίων για την αξιολόγηση  τέτοιων  έργων έχει ήδη εγκριθεί από  την Κυβέρνηση.

Θα ξεκινήσουμε επίσης ένα πρόγραμμα εγγύησης  ομπρέλας VEB, ύψους έως και 200 δισεκατομμυρίων ρούβλια, για τέτοια έργα. Σύμφωνα   με τις προβλέψεις, αυτό   θα μειώσει  τους τόκους των  επενδυτικών δανείων κατά περίπου 1,5 ποσοστιαία μονάδα. Η διαδικασία έχει ως εξής: από  τη στιγμή  που το έργο λάβει την έγκριση του Project Financing Factory και των  τραπεζών, λαμβάνει αυτόματα   εγγύηση από  τη VEB, μέχρι το μισό  της αξίας του έργου.
Και φυσικά θα εκμεταλλευτούμε  τις μεγάλες δυνατότητες  του ρωσικού  χρηματιστηρίου. Σε μια πρόσφατη συνάντηση με την Delovaya Rossiya, συμφωνήσαμε  να  ξεκινήσουμε συμμετοχικά ομόλογα. Προφανώς, αυτά τα ομόλογα μπορεί να  έχουν διαφορετική διάρκεια, μέχρι μόνιμης υποχρέωσης. Ελπίζω ότι  η κυβέρνηση και η Κεντρική Τράπεζα θα κάνουν γρήγορα την ιδέα πράξη.

Πρέπει να  εργαστούμε για να  συγκεντρώσουμε τα δικά μας κεφάλαια. Θα εφαρμόσουμε  έναν ειδικό  μηχανισμό με τη συμμετοχή της VEB που θα επιτρέπει στις τράπεζες να  ενεργούν ως  μέτοχοι επενδυτικών σχεδίων στα  οποία η VEB θα αναλάβει τους περισσότερους  από τους κινδύνους.  


Αρχικά, το πρόγραμμα  ιδίων  κεφαλαίων θα ανέλθει σε 200 δισεκατομμύρια  ρούβλια.  Ωστόσο, ακόμη και αυτός ο χαμηλός όγκος  θα βοηθήσει να ξεκλειδωθούν  επενδύσεις αξίας περίπου 2 τρισεκατομμυρίων ρούβλια.  Δεν πρέπει να καθυστερήσουμε: τα πρώτα έργα θα πρέπει να ξεκινήσουν ήδη αυτό  το καλοκαίρι.

Όσον αφορά τις μετοχές των εταιρειών  που κυκλοφορούν  στην αγορά  μας, υποστηρίζουμε, όπως  είπα στην ομιλία, την τοποθέτηση μετοχών στον ταχέως  αναπτυσσόμενο  κλάδο υψηλής τεχνολογίας. Η κυβέρνηση μελετά τώρα τη δυνατότητα χορήγησης φορολογικών ελαφρύνσεων   τόσο  στους εκδότες  όσο  και στους αγοραστές τέτοιων τίτλων.

Ελήφθη ειδική απόφαση  για πρόσθετη στήριξη και κορεσμό του  χρηματιστηρίου μας. Καλύπτει  την κατάσταση όπου ξένοι μέτοχοι πωλούν  ρωσικές μετοχές. Σε αυτή  την περίπτωση, ένα ορισμένο μέρος των μετοχών των εταιρειών που αλλάζουν ιδιοκτησία πρέπει να πάει στο ρωσικό   χρηματιστήριο.

Και είναι σημαντικό,  φυσικά, να δημιουργηθούν κίνητρα για πρόσθετη εισροή κεφαλαίων  στην κεφαλαιαγορά μας. Σημαντική πηγή για αυτό είναι οι μακροπρόθεσμες  αποταμιεύσεις  των πολιτών, δεν είναι κάτι καινούργιο.
Είναι απαραίτητο να υποστηρίξουμε αυτό το είδος έργου, ακόμη  και στο πλαίσιο του  ασφαλιστικού συστήματος της εθελοντικής αποταμίευσης για συντάξεις, στο οποίο το κράτος εγγυάται αποζημίωση 2.800.000 ρούβλια.  Επαναλαμβάνω: πρέπει να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε οι πολίτες μας να επενδύουν και να κερδίζουν χρήματα στο εσωτερικό,  εντός  της χώρας. Εν  τω  μεταξύ, γνωρίζουμε  περιπτώσεις  όπου τα κεφάλαια που επενδύθηκαν  στο εξωτερικό παρακρατήθηκαν.

Ένα άλλο σημαντικό   ερώτημα. Ένας επενδυτής στη Μόσχα ή την Αγία Πετρούπολη  μπορεί να πάρει όχι  μόνο γη, αλλά και γραμμές κοινής ωφέλειας και ένα ολόκληρο πακέτο φορολογικών απαλλαγών και εκπτώσεων.  Αλλά αυτό είναι δυνατό μόνο σε μεγάλες πόλεις  και σε ορισμένες άλλες μεγάλες περιφέρειες - ένας μεγάλος αριθμός από   τις οντότητες που την αποτελούν δεν είναι σε θέση να το παράσχουν λόγω  των περιορισμένων προϋπολογισμών    τους. Σαφώς, αυτές οι περιφέρειες θα πρέπει να λάβουν υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης υποδομών προτεραιότητας που υποστηρίζεται από  το λεγόμενο μενού  υποδομών, με έμφαση στις περιφέρειες με χαμηλή δημοσιονομική ικανότητα.

Επιπλέον, πρέπει να προσφέρουμε τις ίδιες ευκαιρίες στις περιφέρειες για να ενθαρρύνουμε  νέα έργα. Τι εννοώ;
Θα προσπαθήσω να το εξηγήσω.

Σήμερα, οι περιφέρειες στη Ρωσία μπορούν  να εισαγάγουν έκπτωση φόρου για επενδύσεις για να ενθαρρύνουν νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες ή την επέκταση ή το άνοιγμα νέων  παραγωγικών  ικανοτήτων. Πέρυσι ο κατάλογος των δαπανών για τις οποίες είναι διαθέσιμη αυτή  η έκπτωση φόρου διευρύνθηκε.  Ωστόσο, δεν μπορούμε να πούμε  ότι  ο μηχανισμός έχει αναπτυχθεί πλήρως. εξακολουθούν να υπάρχουν πολύ  λίγα έργα όπου χρησιμοποιείται. Οι προϋπολογισμοί  λίγων περιφερειών  μπορούν πλέον να παρέχουν κάποιο εισόδημα για χάρη του  μελλοντικού εισοδήματος. Αλλά είναι απαραίτητο να αυξηθεί η ζήτηση για έκπτωση  φόρου  για επενδύσεις.

Πιστεύω  ότι  θα ήταν  χρήσιμο να προσαρμοστεί ειδικά αυτό το εργαλείο σε νέα έργα που ενισχύουν  την τεχνολογική κυριαρχία της Ρωσίας, κυρίως σε περιοχές με περιορισμένες δημοσιονομικές δυνατότητες.

Θα ήθελα να ζητήσω από  την κυβέρνηση να το εργαστεί μαζί με την Επιτροπή Επενδύσεων   του  Κρατικού  Συμβουλίου, καθώς και με επιχειρηματικούς  κύκλους, ώστε το επόμενο  έτος να μπορέσουμε να επαναλειτουργήσουμε τον μηχανισμό έκπτωσης  φόρου επενδύσεων   με ενημερωμένες παραμέτρους. Ειδικότερα,  θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε μακροπρόθεσμα δάνεια προϋπολογισμού   με ευνοϊκούς    όρους  για να στηρίξουμε τις περιφέρειες σε αυτόν τον
τομέα. Γνωρίζω  ότι υπάρχει κίνδυνος οι περιφέρειες να βρεθούν υπερφορτωμένες και χρεωμένες. Όλα αυτά πρέπει να τα αναλύσεις.

Επαναλαμβάνω: το κύριο πράγμα εδώ  είναι να ληφθούν υπόψη  τα συμφέροντα της επιχειρηματικής ανάπτυξης και ταυτόχρονα  να διασφαλιστεί η ισορροπία των περιφερειακών  προϋπολογισμών.

Θα προσθέσω επίσης ότι οι περιφερειακές κυβερνητικές ομάδες διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό    ρόλο στη δημιουργία ενός  σύγχρονου επιχειρηματικού  περιβάλλοντος. Σήμερα, κατά παράδοση, θα ήθελα να αναφέρω  τις περιοχές που έχουν προχωρήσει περισσότερο  στην Εθνική Κατάταξη Επενδυτικού  Κλίματος.

Συνολικά, 60 περιφέρειες ανέβηκαν σε αυτήν τη λίστα κατάταξης. Είμαι στην ευχάριστη θέση να τις απαριθμήσω:  η Δημοκρατία της Τσετσενίας, οι περιοχές του  Ροστόφ,  του  Σαράτοφ και της Κοστρομά, η Αυτόνομη Ζώνη  Γιαμάλ-Νένετς και η Επικράτεια Υπερ-Βαϊκάλη παρουσίασαν την καλύτερη δυναμική. Συγχαίρω τους συναδέλφους μας και τους εύχομαι επίσης καλή επιτυχία στο μέλλον.

Από  το 2019 πραγματοποιούμε  το εθνικό έργο Παραγωγικότητας  Εργασίας. Συμμετέχουν περίπου 5.000 εταιρείες, με περισσότερους  από 88.000 υπαλλήλους να εκπαιδεύονται  σύμφωνα με νέες προηγμένες μεθόδους.  Μπορούμε να δούμε ότι αυτή  η δουλειά αποδίδει, ακόμη και στο στρατιωτικό- βιομηχανικό  συγκρότημα.

Η εισαγωγή των   αρχών της λιτής και αποδοτικής παραγωγής πρέπει να αποκτήσει δυναμική, και όχι  μόνο στους βασικούς τομείς της οικονομίας, αλλά και σε άλλους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του κοινωνικού  τομέα. Εδώ  είναι απαραίτητο να αξιοποιηθούν  στο έπακρο οι πόροι  του Ομοσπονδιακού  Κέντρου Ικανοτήτων  και να επεκταθεί η εντολή του.

Ένας άλλος βασικός τομέας της οικονομίας από την πλευρά της προσφοράς αφορά τον  ενεργό αυτοματισμό και την ανάπτυξη τεχνολογίας AI.

Στη Ρωσία, η προσφορά εργασίας θα είναι περιορισμένη λόγω αντικειμενικών δημογραφικών διαδικασιών. Υπό   αυτές τις συνθήκες, είναι εξαιρετικά σημαντικό να αυξήσουμε τον  ρυθμό της αυτοματοποίησης στις εξορυκτικές και μεταποιητικές βιομηχανίες, τη γεωργία, τις μεταφορές, τα logistics, το εμπόριο και πολλούς  άλλους τομείς.

Η Ρωσία δεν έχει μόνο τεράστιες δυνατότητες, αλλά και αποτελεσματικές λύσεις. Τις προάλλες, στο πλαίσιο του φόρουμ μας, αυτοοδηγούμενα φορτηγά από  την KAMAZ ξεκίνησαν στον ομοσπονδιακό  αυτοκινητόδρομο   Νέβα. Τα αυτόνομα ταξί Yandex κυκλοφορούν  ήδη στους δρόμους της Μόσχας. Είναι καλά παραδείγματα, αλλά μέχρι στιγμής μεμονωμένα, και αυτό που χρειαζόμαστε είναι η μαζική εισαγωγή αυτών των   τεχνολογιών.

Να σας υπενθυμίσω ότι τον  περασμένο Νοέμβριο συζητήσαμε μέτρα για την τόνωση  της εισαγωγής και παραγωγής βιομηχανικών  ρομπότ στη  Ρωσία. Συμφωνήσαμε ότι  το αντίστοιχο ομοσπονδιακό σχέδιο θα εγκριθεί από  την κυβέρνηση πριν από την 1η Ιουλίου. Σας ζητώ να τηρήσετε αυστηρά αυτήν την προθεσμία: μια καθυστέρηση ως προς αυτό  θα ήταν  απολύτως  κρίσιμη για την οικονομία μας.

Το επόμενο  σημαντικό  ζήτημα  είναι η λεγόμενη «διακυβέρνηση βάσει δεδομένων». Αυτή η προσέγγιση θα πρέπει να εφαρμόζεται σχεδόν  παντού  στο σύστημα  μεταφορών και επικοινωνιών, στην ιατρική, την εκπαίδευση, τις κυβερνητικές αρχές κ.λπ.

Πρέπει να εφαρμόσουμε  ενεργά και να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις προόδους,  να υποστηρίξουμε την ανάπτυξη εθνικού  λογισμικού "μεγάλων δεδομένων", να ξεκινήσουμε έργα τεχνητής νοημοσύνης  και, φυσικά, να ενισχύσουμε την ασφάλεια των   πληροφοριών,  να παρακολουθήσουμε τη ροή των   δεδομένων ώστε να μην βλάψει την εθνική ασφάλεια ή τα συμφέροντα των,   τους πολίτες μας. Οι συνάδελφοί μας και εγώ  έχουμε ήδη συμφωνήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες σε αυτό το θέμα.

Δυστυχώς, υστερούμε σε αυτό το θέμα:  πρέπει να το καλύψουμε και να τηρήσουμε αυστηρά τα σχέδια που εκτίθενται στο μέλλον.
Στο εγγύς  μέλλον θα ακούσουμε έκθεση από  την κυβέρνηση για αυτό το θέμα.


Επιτρέψτε μου  να προσθέσω ότι  εξετάζουμε τακτικά την εφαρμογή νέων τεχνολογικών λύσεων  στη  ρωσική οικονομία και διοργανώνουμε ένα ετήσιο συνέδριο αφιερωμένο στην τεχνητή νοημοσύνη. Και από  φέτος, εγκαινιάζουμε μια νέα ειδική πλατφόρμα  - Future Technologies Forum, όπου  θα συζητούνται  ετησίως  προηγμένοι τομείς τεχνολογικής ανάπτυξης.

Εταιρείες, περιφέρειες και ερευνητικές ομάδες θα παρουσιάσουν την πρόοδό  τους και θα μοιραστούν   την εμπειρία τους στην κατοχή των   πιο πρόσφατων λύσεων.  Το πρώτο φόρουμ θα γίνει πολύ  σύντομα, τον  Ιούλιο. Θα συζητηθούν πολλά υποσχόμενες ιδέες στον τομέα των   υπολογιστών και της επικοινωνίας  δεδομένων.
Καλώ όλους  να συμμετάσχουν σε αυτό.

Η τεχνολογία αλλάζει ραγδαία σήμερα και η αυτοματοποίηση των   μεμονωμένων  διαδικασιών παραγωγής δεν είναι πλέον αρκετή για να διασφαλίσει την αποτελεσματική ανάπτυξη. Πρέπει να λειτουργείς σε κλίμακα αγοράς. Στη Ρωσία υπάρχουν παραδείγματα πλατφορμών που λειτουργούν   με επιτυχία, όπως  η Yandex στην αγορά  των   ταξί -το έχω  ήδη αναφέρει- το αυτοματοποιημένο σύστημα  δανεισμού  της Sberbank και η πλατφόρμα ηλεκτρονικού   εμπορίου Ozon.


Για  να επαναλάβουμε, πρέπει να συμπεριλάβουμε περισσότερους  κλάδους και θεσμούς και να διαμορφώσουμε  την τεχνοοικονομία του μέλλοντος: μια οικονομία ενισχυμένη από  ιδρύματα που λειτουργούν σε μια εντελώς νέα τεχνολογική βάση.

Η κυβέρνηση και οι συνάδελφοί μας στις περιφέρειες αξιοποιούν την αρχή της διαχείρισης βάσει δεδομένων στις καθημερινές τους λειτουργίες. Είμαστε από  τους αδιαμφισβήτητους παγκόσμιους  ηγέτες στη  χρήση καινοτόμων αρχών που διέπουν το ψηφιακό  κράτος, κάτι που είναι ψυχρό γεγονός. Πρέπει να εδραιώσουμε αυτές τις θέσεις και νασυνεχίσουμε να προχωράμε.

Κύριοι,

Η μορφή της συνάντησής μας δεν μας επιτρέπει να καλύψουμε όλες  τις πτυχές της οικονομίας από την πλευρά της προσφοράς. Νομίζω ότι σας κουράζω, αλλά θα ήθελα να ολοκληρώσω   λέγοντας ότι  η Κυβέρνηση έχει καθήκον να μελετήσει σε βάθος κάθε έναν από  τους τομείς.

Έχω  αναφέρει στο  παρελθόν ότι  το επίπεδο του πληθωρισμού είναι ένας από τους βασικούς  δείκτες ότι οι προσεγγίσεις μας εφαρμόζονται σωστά. Είναι σημαντικό για εμάς να  επιτύχουμε υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης και να  διατηρήσουμε τη δυναμική των  τιμών κοντά στον στόχο  του 4%. Γνωρίζετε ότι  η Κεντρική Τράπεζα κάνει λόγο   για πιθανό  πληθωρισμό  γύρω    στο  5% στο  τέλος του έτους.


Η διατήρηση των  τιμών  υπό  έλεγχο σήμερα δεν είναι μόνο   αυτό   που ανατέθηκε στην Τράπεζα της Ρωσίας. Είναι επίσης η αξιολόγηση της απόδοσης  της Κυβέρνησης να  τονώσει την ανάπτυξη της προσφοράς.
Συνάδελφοι, δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε αυτό.

Για αυτό,   μεταξύ   άλλων, είναι σημαντικό να  αυξηθεί η αποτελεσματικότητα και η απόδοση  των  δημόσιων  δαπανών. Η επιδίωξη της πολιτικής προώθησης της οικονομίας από την πλευρά της προσφοράς και η αύξηση της αποτελεσματικότητας  των  δαπανών του προϋπολογισμού είναι οι προτεραιότητες  στις οποίες πρέπει να βασίσουμε τις προσπάθειές μας για τη διαμόρφωση  του ομοσπονδιακού  προϋπολογισμού   για τα επόμενα  τρία χρόνια. Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Στρατηγικής Ανάπτυξης τον Ιούλιο θα συζητήσουμε λεπτομερώς  την εφαρμογή
οικονομικών μέτρων με προσανατολισμό  την προσφορά.

Από  αυτή την άποψη, θα ήθελα  να  επισημάνω ότι έχει γίνει πολύς  λόγος  σήμερα για τη διαμόρφωση της οικονομίας από την πλευρά της προσφοράς. Όπου  υπάρχει προσφορά, πρέπει απαραίτητα να  υπάρχει ζήτηση, πράγμα που σημαίνει ότι  η επέκταση των  οικονομικών δυνατοτήτων και δυνατοτήτων της Ρωσίας πρέπει να συνδέεται άμεσα με τη βελτίωση της ευημερίας του λαού  μας. Αυτό   σημαίνει οικονομική ανάπτυξη.

Θα ήθελα  να  τελειώσω  από εκεί που ξεκίνησα. Δεν πρόκειται μόνο   για τη διατήρηση του πληθωρισμού  σε χαμηλά επίπεδα και της απασχόλησης σε υψηλά επίπεδα, αλλά είναι επίσης σημαντικό να  διασφαλιστεί η ταχύτερη αύξηση  του εισοδήματος των  πολιτών.

Η ρωσική οικονομία πρέπει να  γίνει μια οικονομία υψηλών μισθών, με νέες απαιτήσεις για το επαγγελματικό εκπαιδευτικό  σύστημα, με αυξημένη παραγωγικότητα   εργασίας, μεταξύ   άλλων μέσω αυτοματισμού και καινοτόμων συστημάτων διαχείρισης, με υψηλής ποιότητας  και σύγχρονες  θέσεις εργασίας και συνθήκες εργασίας.

Γνωρίζω ότι  πολλοί -καλά, τουλάχιστον κάποιοι- πιστεύουν ότι το υψηλό κόστος  εργασίας μειώνει  τη συνολική ανταγωνιστικότητα της χώρας.  Προφανώς έχουν αρκετούς  λόγους  να  το πιστεύουν, αλλά αυτή η άποψη είναι ξεπερασμένη. Μάλλον είναι ήδη ξεπερασμένο και δεν λαμβάνει υπόψη τις σύγχρονες  πραγματικότητες, ειδικά τις τάσεις του αύριο.

Εάν πούμε ότι  η υψηλή τεχνολογία είναι το μέλλον οποιασδήποτε οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης της
ρωσικής, θα είναι αδύνατο  να  επιτευχθεί εργασία υψηλής ποιότητας  με την εφαρμογή υψηλής τεχνολογίας με τη χρήση εργατικού δυναμικού  χαμηλής ειδίκευσης. Και αν  χρειαζόμαστε  εργάτες υψηλής ειδίκευσης, θα πρέπει να  πληρωθούν για την εργασία τους. Μόνο  εάν  η αμοιβή της εργασίας είναι επαρκής, θα εργαστούν  ειδικευμένοι επαγγελματίες, κατασκευάζοντας προϊόντα    πραγματικά υψηλής ποιότητας,  η ζήτηση θα αυξηθεί και η δομή θα αλλάξει. Αυτό   σημαίνει ότι αυτή είναι η μόνη   ευκαιρία για πραγματικά κυρίαρχη ανάπτυξη, τεχνολογική και οικονομική ηγεσία.

Το κράτος κάνει ό,τι  είναι δυνατό για να  συναντήσει τις εταιρείες στα  μισά του δρόμου, βοηθώντας  τις να
λύσουν  τα πιο πιεστικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων των  logistics, των  παραγγελιών και της διαθεσιμότητας κεφαλαίου κίνησης. Και ως  εκ τούτου, συνάδελφοί μου, μπορούμε  να  υπολογίζουμε σε αμοιβαία βήματα από τους επιχειρηματίες, με την κοινωνική  τους ευθύνη. Το συζητάμε συνέχεια.

Θα επαναλάβω αυτό   που είπα στο  πρόσφατο συνέδριο της Ρωσικής Ένωσης Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών και στη συνάντηση με τα μέλη  της Delovaya Rossiya. Οι εταιρείες που εκτελούν  μακροπρόθεσμα έργα με σκοπό την ενίσχυση της τεχνολογικής, βιομηχανικής και γεωργικής κυριαρχίας της Ρωσίας  πρέπει να  λάβουν βοήθεια από  όλα  τα επίπεδα διακυβέρνησης. Θα βοηθήσουμε εταιρείες που επενδύουν στην ανάπτυξη της επιχείρησής τους στη Ρωσία, που δεν πάνε τα χρήματά τους στο  εξωτερικό,  που υποστηρίζουν κρατικές επενδύσεις  σε υποδομές, στην ανάπτυξη πόλεων  και περιοχών, σε περιβαλλοντικά έργα.

Θα ήθελα  να  επιμείνω για άλλη μια φορά ότι τα κρατικά μέτρα στήριξης της οικονομίας, των  βιομηχανιών και των επιχειρήσεων  κορμού πρέπει να  μεταφραστούν σε αύξηση των  μισθών των  εργαζομένων, βελτίωση των  συνθηκών εργασίας τους και διεύρυνση των  κοινωνικών  πακέτων για το προσωπικό.
Ζητώ από  την Κυβέρνηση να  δώσει  ιδιαίτερη προσοχή σε αυτό.

Σήμερα, η Ρωσία έχει μια σφιχτή και εξαιρετικά φιλόδοξη οικονομική ατζέντα. Οι δυσκολίες και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε λειτουργούν ως  κίνητρα για όλους  μας, κίνητρα για να  αυξήσουμε τον ρυθμό   και την ποιότητα  των μετασχηματισμών, να  πετύχουμε περισσότερα  στη βελτίωση της ποιότητας  ζωής, την ευημερία και την ευημερία των πολιτών μας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι  θα συνεχίσουμε να  ενισχύουμε την κυριαρχία μας σε όλους  τους τομείς. Σε αυτή την προσπάθεια, είμαστε ασφαλώς ανοιχτοί σε μια εταιρική σχέση επί ίσοις όροις με όλες τις χώρες, με όλες εκείνες που, όπως  η Ρωσία, εκτιμούν τα εθνικά τους συμφέροντα και είναι έτοιμοι να  καθορίσουν το μέλλον τους.

Σε ευχαριστώ  πάρα πολύ.  Σας ευχαριστώ  για την υπομονή σας. Σε ευχαριστώ  πάρα πολύ.Dimitri Simes:

Κύριε  Πρόεδρε, σας ευχαριστώ για αυτή τη δυνατή ομιλία.

Πριν δώσω  τον λόγο   στον Πρόεδρο της Αλγερίας, θα ήθελα, αν δεν σας πειράζει, να του κάνω μερικές ερωτήσεις.

Μιλήσατε για πολλά πράγματα,  σημαντικά πράγματα,  και αναφέρατε στοιχεία και στοιχεία για να δείξετε την ανάπτυξη της Ρωσίας σε πολύ δύσκολες  συνθήκες, την πρόοδό  της σε αυτό   το μονοπάτι, την κοινωνική  της προσέγγιση και πώς  αυτό   κρατά  ανοιχτή και ενισχύει την οικονομία της Ρωσίας. . Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά, θετικά, και θα έλεγα, κύριε  Πρόεδρε, προκαλεί έκπληξη, διότι αυτό   συμβαίνει στο πλαίσιο των διεθνών  εντάσεων, της σύγκρουσης  γύρω    από  την Ουκρανία και των  συνεχιζόμενων   μαχών εκεί.

Είναι σαφές ότι  για πολλούς  από εμάς εδώ είναι πολύ σημαντικό να ακούσουμε την άποψή σας για το τι συμβαίνει στο μέτωπο. Όπως είπαν πολλοί στη Ρωσία,  στην Ουάσιγκτον, το Λονδίνο και τις Βρυξέλλες, η ουκρανική αντεπίθεση έχει ξεκινήσει. Είναι ήδη ξεκάθαρο ότι προφανώς δεν έχει ανταποκριθεί στις προσδοκίες της «συλλογικής Δύσης» μέχρι στιγμής.

Διάβασα προσεκτικά τι γράφεται για αυτήν  την αντεπίθεση. Ειδικά, για εκείνες τις διάφορες προόδους  που ανέφεραν περήφανα οι Ουκρανοί. Αποδεικνύεται   ότι  δεν πρόκειται  απλώς για ανακαλύψεις σε καθαρά τακτικό επίπεδο, αλλά το πιο σημαντικό, κύριε  Πρόεδρε, όλα γίνονται χωρίς καν να φτάσουν στην πρώτη γραμμή της ρωσικής  άμυνας. Έτσι, δεν είναι μόνο ότι  κρατάει αυτή η γραμμή, είναι ότι ο ουκρανικός εξοπλισμός και το προσωπικό   διαλύονται πριν καν αρχίσουν σοβαρές μάχες.

Ταυτόχρονα,  έχει αναφερθεί ότι  η Ουκρανία έχει άλλους 60.000 ή περισσότερους  στρατιώτες εκπαιδευμένους στη Δύση και προετοιμάζονται για ορισμένες ενέργειες στο μέλλον.

Τι γνώμη  έχετε για αυτό;   Πόσο σοβαρό πιστεύετε ότι  είναι; Είναι σαφές από την ομιλία του ότι παραμένει αισιόδοξος  για την ικανότητα της Ρωσίας  να συνεχίσει να αντιμετωπίζει  αυτή την κατάσταση.
Παρακαλούμε μοιραστείτε τις σκέψεις σας μαζί μας.


Βλαντιμίρ Πούτιν:


Πρόσφατα συναντήθηκα με τους πολεμικούς ανταποκριτές μας. Όταν μου έκαναν μια παρόμοια  ερώτηση, είπα ότι   ο πόλεμος  στην Ουκρανία, στα νοτιοανατολικά της μέρη, ξεκίνησε από το καθεστώς του Κιέβου με την υποστήριξη των  δυτικών  προστατών του το 2014. Οι άνθρωποι προσπαθούν να αποφύγουν αυτό   το θέμα στη Δύση.   Αλλά  πρέπει να πω ότι στα  βορειοδυτικά, αεροσκάφη, τανκς και πυροβολικό χρησιμοποιήθηκαν εναντίον του Ντονμπάς. Τι ήταν αυτό   παρά ένας πόλεμος;  Είναι πόλεμος.  Και κρατάει σχεδόν εννέα χρόνια. Έτσι, οι λεγόμενοι εταίροι μας, οι συνεταίροι μας, αρνήθηκαν δημόσια να επιλύσουν τη σύγκρουση ειρηνικά. Αυτό μας ανάγκασε να χρησιμοποιήσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας σε μια προσπάθεια να τερματίσουμε αυτή τη σύγκρουση.

Δεν  ήμασταν εμείς που προσπαθήσαμε να εξαπατήσουμε τους εταίρους μας. Αποδείχθηκε ότι,  υπογράφοντας τις συμφωνίες του Μινσκ, δεν σκόπευαν   ποτέ να τις εφαρμόσουν και έκτοτε το δημοσιοποίησαν, πρακτικά ομολογώντας το. Το έχουν πει δημόσια τόσο οι Ουκρανοί όσο  και οι Ευρωπαίοι. Έτσι, αναγκαστήκαμε να χρησιμοποιήσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, να αναγνωρίσουμε την ανεξαρτησία των λαϊκών δημοκρατιών του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ, να τους επιτρέψουμε να ενταχθούν στη Ρωσία κατόπιν  αιτήματός τους και στη συνέχεια να τους δώσουμε στρατιωτική υποστήριξη σε μια προσπάθεια να τερματιστεί αυτή η σύγκρουση.  Αυτό   είναι το πρώτο πράγμα που θέλω να πω.
Δεύτερον, φυσικά, βλέπουμε τις δυτικές χώρες να καταβάλλουν κάθε  δυνατή προσπάθεια εναντίον της Ρωσίας για να διατηρήσουν αυτό   που αποκαλούν ήττα στο πεδίο της μάχης. Ενδεικτικά κάνουν λόγο   για στρατηγική ήττα και κάνουν ό,τι  είναι δυνατό για να την επιφέρουν. Το γνωρίζουμε πλήρως,  αλλά έχουμε θέσει συγκεκριμένους στόχους  για την αποναζιστικοποίηση και την αποστρατιωτικοποίηση  αυτών των
εδαφών.

Όσο για την αποστρατιωτικοποίηση... Κοιτάξτε, σύντομα  η Ουκρανία θα πρέπει να σταματήσει να χρησιμοποιεί το δικό  της υλικό.  Δεν  θα τους μείνει τίποτα. Ό,τι παλεύει  και ό,τι χρησιμοποιεί φέρεται από  έξω. Αλλά  είναι αδύνατο να πολεμάς έτσι επ' αόριστον. Εν τω  μεταξύ,   η αμυντική μας βιομηχανία κερδίζει δυναμική κάθε  μέρα. Τον τελευταίο χρόνο  έχουμε πολλαπλασιάσει επί 2,7 τη
στρατιωτική παραγωγή. Η παραγωγή μας των πιο κρίσιμων όπλων έχει δεκαπλασιαστεί και συνεχίζει να αυξάνεται. Τα εργοστάσια δουλεύουν  σε δύο ή τρεις βάρδιες και μερικά είναι απασχολημένα είκοσι τέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο. Αυτό   μας δείχνει ότι το περιθώριο ασφαλείας μας είναι πολύ μεγάλο.

Τι συμβαίνει με το θέμα αντεπίθεση; Όχι ακριβώς όπως  είχε προγραμματιστεί: σε ορισμένα σημεία οι ουκρανικές μονάδες φτάνουν στην πρώτη γραμμή, ενώ σε άλλα όχι, αλλά αυτό δεν είναι το πιο σημαντικό. Το πρόβλημα  είναι ότι χρησιμοποιούν τα λεγόμενα  στρατηγικά αποθέματα που αποτελούνται  από  διάφορα στοιχεία. Το πρώτο έχει σχεδιαστεί για να διαπερνά τις άμυνες. το δεύτερο,  να χρησιμοποιήσει τα στρατεύματα  για να κρατήσει εδάφη και να προχωρήσει σε αυτά.  Το πραγματικά σημαντικό   είναι ότι δεν έχουν επιτύχει  τους στόχους τους σε κανένα τμήμα.

Μάλιστα, έχουν υποστεί πολύ μεγάλες απώλειες, ακόμη και περισσότερες  από  μία στις δέκα σε σύγκριση  με τον  ρωσικό   στρατό. Αυτό   είναι δεδομένο. Όσο  για το υλικό, κάθε μέρα χάνουν περισσότερο  υλικό.  Μέχρι σήμερα, ο ουκρανικός στρατός έχει χάσει περίπου 186  άρματα  μάχης και 418  τεθωρακισμένα  οχήματα διαφορετικών  τύπων.  Δεν μιλάω για προσωπικό,  αυτό πρέπει να το ανακοινώσει το Υπουργείο Άμυνας. Αλλά επιτρέψτε μου  να επαναλάβω ότι  δεν υπάρχουν επιτυχίες προς καμία κατεύθυνση. Ο εχθρός  δεν σημείωσε καμία επιτυχία, σύμφωνα με τη στρατιωτική έκθεση.

Τη στιγμή που μιλάμε, μια άλλη απόπειρα  βρίσκεται σε εξέλιξη για το προεξέχον Vremevsky. Ο εχθρός  προσπαθεί να επιτεθεί σε πολλές περιοχές χρησιμοποιώντας πολλές μονάδες με την υποστήριξη πέντε αρμάτων μάχης. Το ίδιο συμβαίνει και στην κατεύθυνση  Zaporozhye με την υποστήριξη δύο  αρμάτων μάχης και αρκετών τεθωρακισμένων οχημάτων. Έφτασαν στην πρώτη γραμμή και έχασαν αρκετά τανκς. Τώρα   μια μάχη γίνεται εκεί. Πιστεύω ότι  οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας δεν έχουν καμία ευκαιρία εδώ και δεν θα έχουν τέτοια ευκαιρία όπως σε άλλους τομείς. Δεν έχω καμία αμφιβολία γι' αυτό.


Dimitri Simes:

Ευχαριστώ.

Γνωρίζει  πολύ  καλά ότι  ίσως καμία άλλη δήλωσή του  για την Ουκρανία δεν εκνευρίζει το δυτικό κοινό περισσότερο  από  τον  ισχυρισμό ότι ο ναζισμός  παίζει σημαντικό  ρόλο  στην ουκρανική πολιτική και ότι η αποναζοποίηση είναι απαραίτητη.

Σε απάντηση, του  λένε: "Τι  μιλάς; [Ο Ουκρανός  Πρόεδρος Βλαντιμίρ] Ζελένσκι είναι Εβραίος. Είναι ένας νόμιμα εκλεγμένος πρόεδρος  και είναι σαφές ότι υποστηρίζει ό,τι είναι καλό (δυτικό) ενάντια σε ό,τι  είναι κακό  (ρωσικό).  Άρα δεν είναι δικό  σου θέμα να πεις ότι είσαι στο πλευρό  των Ναζί».

Πώς απαντάτε σε αυτό;

Βλαντιμίρ Πούτιν:

Έχω πολλούς  Εβραίους φίλους από παιδί. Λένε: ΄΄Ο Ζελένσκι δεν είναι Εβραίος, αλλά ντροπή για τον εβραϊκό    λαό΄΄.

Αυτό   δεν είναι αστείο ή ειρωνεία.  Καταλαβαίνεις? Άλλωστε, οι νεοναζί, οπαδοί του  Χίτλερ, έχουν υψωθεί σε βάθρα ως ήρωες του  σήμερα στην Ουκρανία. Το Ολοκαύτωμα σημαίνει τον  θάνατο 6 εκατομμυρίων Εβραίων, ενάμισι εκατομμύριο από  τους οποίους δολοφονήθηκαν στην Ουκρανία, και κυρίως στα χέρια των οπαδών του  Μπαντέρα.
Δεν είχα καμία αμφιβολία ότι  θα έκανες μια τέτοια ερώτηση και χθες το βράδυ, όταν  πήγαινα για ύπνο,   τηλεφώνησα στη  Μόσχα και τους ζήτησα να μαζέψουν κάποια υλικά. Τους τηλεφώνησα  όταν  ήμουν ήδη εδώ. Κοίτα, Yaroslav Stetsko, επικεφαλής της Οργάνωσης Ουκρανών Εθνικιστών,  της φατρίας Bandera, 1939: "Η Μόσχα και ο Ιουδαϊσμός  είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί της Ουκρανίας. Επιμένω  στην εξόντωση  των Εβραίων και στην ανάγκη προσαρμογής των γερμανικών  μεθόδων  αντιμετώπισης των Εβραίων στην Ουκρανία».

Άλλος ένας ακτιβιστής. 10 Ιουλίου 1941, τα πογκρόμ  του  Lvov, όταν οι γερμανικές μονάδες μπήκαν στο Lvov. Κάποιος Stepan Lenkavsky γράφει: «Σε  ό,τι  αφορά τους Εβραίους, δεχόμαστε όλες  τις μεθόδους  που οδηγούν στην πλήρη εξόντωσή   τους».

Τι είναι αυτό?

Ξέρετε, διάβασα τη μαρτυρία ενός geek μεταξύ των οπαδών  του  Bandera μετά τον  πόλεμο,  όπου  έγραψε για το πώς αυτός και άλλοι άνθρωποι σαν αυτόν  ήρθαν να πυροβολήσουν μια εβραϊκή  οικογένεια. Είναι αδύνατο να το διαβάσετε χωρίς  να έχετε ένα κόμπο στο λαιμό   σας. Ο αρχηγός της οικογένειας ήταν  ένας ανάπηρος άνδρας, με το ένα χέρι του να  λείπει, η γυναίκα του  και τα δύο παιδιά, 11 και 7 ετών, νομίζω, και τα δύο κορίτσια. Τους πήγαν να τους πυροβολήσουν. Αυτός ο ανάπηρος άντρας ήξερε τι θα συμβεί, όλοι  κατάλαβαν ότι  τους οδηγούσαν σε μια εκτέλεση, έτσι αγκάλιασε το σκυλί με το μοναδικό  του  χέρι και άρχισε να κλαίει. Τον  πήραν και τον  πυροβόλησαν.  Και τα παιδιά τους, κορίτσια, 7 και 11 ετών….

Ενάμισι εκατομμύριο Εβραίοι δολοφονήθηκαν, χωρίς  να υπολογίζονται οι Ρώσοι  και οι Πολωνοί, οι οποίοι, παρεμπιπτόντως,  δεν έχουν ξεχάσει, σε καθημερινή βάση, τι συνέβη στην Ουκρανία εξαιτίας των   οπαδών του Μπαντέρα. Λοιπόν, οι Πολωνοί έχουν τους δικούς  τους στόχους. ονειρεύονται να ανακαταλάβουν τη δυτική Ουκρανία. Και, όπως  φαίνεται, κινούνται  σταδιακά προς αυτόν τον  στόχο.  Αλλά μιλάμε για το Ολοκαύτωμα. Πώς μπορείς να το αρνηθείς;

Ζητώ συγγνώμη από  τον  Πρόεδρο της Αλγερίας, τον  καλεσμένο μας. Ήξερα ότι θα με ρωτούσε.  Για  να επαναλάβω, όταν πήγαινα για ύπνο  χθες, ζήτησα να μην σταλεί μόνο  αυτό το χαρτί, αλλά και κάτι πιο απτό. Συνεχίζουμε να λέμε το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά. Ο Μπαντέρα ήταν  αντισημίτης και νεοναζί. Αλλά κανείς δεν φαίνεται να θέλει να το ακούσει  επειδή ο Ζελένσκι έχει εβραϊκό     αίμα. Αλλά καλύπτει  αυτούς τους τρελούς, αυτούς τους νεοναζί, με τις πράξεις του.

Εντάξει, γκρέμισαν ένα μνημείο του Λένιν. Μίλησα πρόσφατα  με δημοσιογράφους, εντάξει, είναι δική του υπόθεση, αν και είναι ο ιδρυτής της σύγχρονης  Ουκρανίας, δεν πειράζει. Αλλά γιατί βάζεις τους Ναζί σε αυτό το βάθρο;

Δεν είμαι σίγουρος ότι  κατάφεραν να ετοιμάσουν αυτό το βίντεο, τους ζήτησα. Το πήραν; Πρέπει να υπάρχει υλικό  δύο λεπτών.  Παίξτε το αν το έχετε.

(Προβάλλεται στρατιωτικό  χρονικό).

Βλαντιμίρ Πούτιν:

Αυτοί είναι ο Μπαντέρα και οι κολλητοί του.  Αυτοί είναι οι άνθρωποι που είναι οι ήρωες της Ουκρανίας σήμερα, τους οποίους υπερασπίζεται η σημερινή ουκρανική κυβέρνηση, τόσο ως  άτομα όσο και ως ιδεολογία τους. Πώς να μην το παλέψετε αυτό; Πρέπει να το παλέψουμε αυτό. Η Ρωσία ήταν  η χώρα που επλήγη περισσότερο  από  τον  πόλεμο  κατά  του ναζισμού.  Δεν θα τον  ξεχάσουμε ποτέ.
Παρεμπιπτόντως, όπως   οι απλοί άνθρωποι στο Ισραήλ. Ελέγξτε τι λένε στο Διαδίκτυο σε απλά και ξεκάθαρα ρωσικά. Ρίξτε μια ματιά και θα καταλάβετε τα πάντα.

Πώς να μην το παλέψεις; Αν αυτή δεν είναι η τρέχουσα έκδοση του νεοναζισμού, τότε   τι είναι;
Έχουμε κάθε δικαίωμα να πιστεύουμε  ότι  ο στόχος  μας να αποναζοποιήσουμε την Ουκρανία είναι ένας από τους βασικούς  στόχους.

Dimitri Simes:

Ευχαριστώ, κύριε   Πρόεδρε. Από την πλευρά μου,  έχω να κάνω ένα μικρό σχόλιο.

Ο κ. Ζελένσκι πέρασε κάποιο διάστημα στη Μόσχα κατά τη διάρκεια της ετερόκλητης καριέρας του, συμπεριλαμβανομένου του Channel One.
Μίλησα με κάποιους που τον  γνώριζαν  καλά. Κανείς από  αυτούς δεν θυμάται να αυτοπροσδιορίζεται ως Εβραίος.

Είναι άτομο με εβραϊκές  ρίζες. Κοιτάξτε, στη  Σοβιετική Ένωση τα τελευταία χρόνια  της ζωής του Στάλιν υπήρχαν μέλη του Πολιτικού  Γραφείου, όπως  ο Καγκάνοβιτς, που ήταν  Εβραίοι. Είχαν πολλούς  συγγενείς, κυρίως  συζύγους,  που ήταν  Εβραίοι. Και υπήρχαν Εβραίοι στην κορυφή της Υπηρεσίας Ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων στρατηγών. Κανείς όμως  δεν αρνείται το γεγονός ότι  ο αντισημιτισμός  υπήρχε επί Στάλιν και ότι  υπήρχαν παράνομες ενέργειες που βασίζονταν σε αυτόν. Έτσι, το επιχείρημα ότι  αν κάποιος έχει εβραϊκές ρίζες, το καθεστώς του αντικειμενικά δεν μπορεί να ακολουθήσει μια αντισημιτική πολιτική δεν μου  φαίνεται τουλάχιστον αξιόπιστο.

Και τώρα   ζητώ από  τον  Πρόεδρο της Αλγερίας να μοιραστεί τα λόγια σοφίας του.

Παρακαλώ, προχωρήστε,  κύριε   Πρόεδρε.Πρόεδρος της Λαϊκής  Δημοκρατίας της Αλγερίας Abdelmadjid
Tebboune:

Στο όνομα  του Αλλάχ, του Πολυεύσπλαχνου και του Ελεήμονος!

Καταρχάς, θα ήθελα να ευχαριστήσω την Εξοχότητά  του κ. Πούτιν για την περιγραφή των   μεγάλων σχεδίων για την ανάπτυξη της Ρωσικής  Ομοσπονδίας. Σας ευχόμαστε επιτυχία στην υλοποίηση αυτού του φιλόδοξου   προγράμματος.

Κύριε  Πρόεδρε, Εξοχότατε Βλαντιμίρ Πούτιν,

Η Αυτού Υψηλότης  ο Σεΐχης του Εμιράτου του Ρας Αλ Χάιμα,

Κυρίες και κύριοι,

Θα ήθελα να ξεκινήσω εκφράζοντας τη βαθιά μου ευγνωμοσύνη   στην Εξοχότητά σας, κύριε Πρόεδρε, που με προσκαλέσατε να συμμετάσχω σε αυτό το σημαντικό   φόρουμ στην όμορφη πόλη  σας την Αγία  Πετρούπολη,  γνωστή παγκοσμίως  για τον πολιτισμό  της, τις τέχνες της, την ένδοξη ιστορία της που ενσωματώνει  ολόκληρη την ιστορία του λαού σας.

Επιτρέψτε μου επίσης να εκφράσω τη βαθιά μου ευγνωμοσύνη στους διοργανωτές  αυτού του σημαντικού   φόρουμ.
Αυτό   το φόρουμ, που διεξάγεται εδώ και αρκετά χρόνια, είναι ένα σημαντικό γεγονός με μεγάλες επιπτώσεις σε όλο  τον κόσμο και ο ρόλος  του είναι πλέον μεγαλύτερος ενόψει  των   πολλαπλασιαζόμενων και συσσωρευόμενων προκλήσεων που αντιμετωπίζουν πολλές χώρες.  Πρέπει να πω ότι  κανένα κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει όλες αυτές τις προκλήσεις από μόνο του.  Αυτές οι προκλήσεις απαιτούν τις συντονισμένες προσπάθειες ολόκληρης της διεθνούς  κοινότητας για την εξεύρεση λύσεων   στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

Η Ρωσία συμβάλλει σημαντικά στον μετριασμό των   τρεχουσών κρίσεων  μέσω των   πολιτικών της, προμηθεύοντας σιτάρι σε άπορες χώρες, αναπτύσσοντας συνεργασίες με ένα ευρύ  φάσμα χωρών   και κυρίως με φτωχά έθνη. Η Ρωσία παρέχει βοήθεια σε αυτές τις χώρες, καθώς είναι αυτές που υποφέρουν περισσότερο  από  τις κρίσεις που έχουν προκύψει.

Κυρίες και κύριοι,

Η συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Αλγερίας δεν περιορίζεται στο εμπόριο.  Περιλαμβάνει την ανταλλαγή αγροτικών προϊόντων, την πολιτική συνεργασία, τις πολιτικές μας διαβουλεύσεις.

Η Ρωσία διαδραματίζει επίσης βασικό ρόλο στις συναντήσεις των   παραγωγών φυσικού  αερίου. Η Ρωσία κάνει πολλά για να οργανώσει τις εξαγωγές φυσικού  αερίου. Χθες είχα μια συνομιλία με τον  Πρόεδρο Πούτιν.  Μιλήσαμε για την ανάπτυξη της στρατηγικής μας σχέσης και την ανύψωσή  της σε επίπεδο που να ανταποκρίνεται στα αμοιβαία μας συμφέροντα.

Κυρίες και κύριοι,

Η Αλγερία διανύει μια σημαντική περίοδο συνολικής οικονομικής ανάπτυξης. Η Αλγερία έχει γίνει κύριος  αποδέκτης επενδύσεων.  Η κυβέρνηση προσπαθεί να προσφέρει διάφορα πλεονεκτήματα για την προσέλκυση επενδύσεων  στη  χώρα μας. Έχουμε παρουσιάσει ένα πειστικό  σχέδιο ανάπτυξης της γεωργίας και της ενέργειας, καθώς και διαφόρων βιομηχανιών, όπως  η παραγωγή τροφίμων,  η μεταποιητική βιομηχανία κ.λπ.

Επενδύουμε  πολλά στην ανάπτυξη της πράσινης ενέργειας και δεν φειδώμεθα προσπάθειας για τη διατήρηση της φύσης,   την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη συμβολή μας στην αντιμετώπιση  αυτού του προβλήματος. Είμαστε ανοιχτοί σε όλους όσοι  είναι πρόθυμοι να υποστηρίξουν τις προσπάθειές μας για την προώθηση ενός περιβάλλοντος φιλικού  προς τις επενδύσεις. Ενθαρρύνουμε  τους επενδυτές από  όλο τον  κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας,  να έρθουν στην Αλγερία. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι  θα τους παρέχουμε πολλά πλεονεκτήματα. Θα δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον ευνοϊκό    για κερδοφόρες επενδύσεις.

Από  αυτή την άποψη, μπορώ να αναφέρω ορισμένα από τα επιτεύγματα της Αλγερίας. Έχω μερικά νούμερα  να μοιραστώ μαζί σας. Η Αλγερία είναι μία  από  μια μικρή ομάδα  αφρικανικών  χωρών που δεν έχουν σχεδόν  καθόλου χρέος.
Η αύξηση  του ΑΕΠ στη  χώρα μας είναι 4,3%, πολύ  μεγαλύτερη από  αυτή των   γειτονικών  χωρών.

Αυτοί οι ρυθμοί ανάπτυξης θα επιταχυνθούν  από  φέτος καθώς ψηφίσαμε έναν νέο επενδυτικό  νόμο που προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα και προστασία στους επενδυτές. Αυτή την πολιτική ακολουθούμε από  την ημέρα που δημιουργήθηκε το Κράτος μας.

Τώρα  που ο νόμος έχει ψηφιστεί, θα προχωρήσουμε σε μια σειρά από  πρακτικά βήματα. Μάλιστα, έχουμε υιοθετήσει πολλά από  αυτά. Αυτά τα μέτρα  θα ισχύσουν  για τα επόμενα  10 χρόνια  για να προσελκύσουν  επενδυτές και να τους κάνουν να αισθάνονται ασφαλείς με τα κέρδη και τα κεφάλαιά τους.

Δεν πρόκειται  να πάρω πολύ  από τον  χρόνο σας. Φυσικά, η οικονομία μας δεν είναι τόσο  εκτεταμένη όσο  η ρωσική. Ευχαριστώ που με προσκάλεσες να συμμετάσχω στο φόρουμ σου. Ευχαριστώ,  Πρόεδρε Βλαντιμίρ Πούτιν.  Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ.  Εύχομαι  καλή επιτυχία. Είθε η ειρήνη να είναι μαζί σας.

Dimitri  Simes:

Κύριε  Πρόεδρε, σας ευχαριστούμε   που μοιραστήκατε μαζί μας τους στόχους  της επενδυτικής πολιτικής της χώρας σας. Βρίσκεστε στο τιμόνι  της χώρας από  το 2019 και είστε ο έκτος πρόεδρος  της Αλγερίας. Κάνετε πολλά για να προωθήσετε  την οικονομία της χώρας σας.

Πρέπει επίσης να πω ότι η χώρα σας έχει μια ιδιαίτερη παράδοση ανεξαρτησίας και αγώνα ενάντια στην αποικιοκρατία. Στην πραγματικότητα,  η Αλγερία έχει γίνει ένα ανεξάρτητο κράτος ως  αποτέλεσμα αυτού του αγώνα. Η χώρα σας έχει δεχθεί μεγάλη πίεση για να ενταχθεί με τον  ένα ή τον  άλλο τρόπο υπέρ των κυρώσεων κατά της Ρωσίας  και για να  μην συνεργάζεται με αυτή τη χώρα, τουλάχιστον για να  μην αγοράζει ρωσικά  όπλα. Πώς αντιδράτε σε αυτή την πίεση;

Abdelmadjid Tebboune:

Μπορώ  να  απαντήσω κυριολεκτικά σε αυτό   το ερώτημα  με μια φράση:  ΄΄Οι Αλγερινοί γεννήθηκαν ελεύθεροι και έτσι θα Παραμείνουν΄΄.

Dimitri Simes:

Αυτή είναι μια αρκετά περιεκτική απάντηση που τα λέει όλα. Έχω  μια ερώτηση σχετικά με την ενεργειακή σας πολιτική. Ποια ενεργειακά έργα στη χώρα σας θεωρείτε ιδιαίτερα ελκυστικά για τους ξένους επενδυτές;

Abdelmadjid Tebboune :

Σε  ευχαριστώ  πάρα πολύ.

Υπάρχει ένας νέος νόμος για την ενέργεια: ψηφίσαμε έναν νόμο   για τα έργα εξερεύνησης που διασφαλίζει όλες  τις εγγυήσεις για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Αλγερία, συμπεριλαμβανομένης της Gazprom, καθώς  και άλλων ξένων εταιρειών. Προσφέρουμε όλες τις εγγυήσεις για να  μπορούν  να  εξάγουν τα κεφάλαιά τους όπως   θέλουν. Σας καλωσορίζουμε όλους.

Κάνουμε προσπάθειες. Η Αλγερία έχει τώρα  περίπου 60 εκατομμύρια κατοίκους, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι νέοι, και πρέπει να  εργαστούμε για να  εγγυηθούμε   το μέλλον τους. Δεδομένης της δημογραφικής κατάστασης της Αλγερίας, μέχρι το 2030  ο πληθυσμός  της θα ξεπεράσει πιθανώς  τα 60 εκατομμύρια. Πρέπει να  παράγουμε περισσότερη  ενέργεια, περισσότερο πετρέλαιο, περισσότερο  αέριο.
Εξάγουμε φυσικό  αέριο και πετρέλαιο, με περισσότερο  αέριο από πετρέλαιο. Έχουμε σχέδια για ανακύκλωση καυσίμων. Προσπαθούμε  επίσης να  κάνουμε μεγαλύτερη χρήση των  εγκαταστάσεων διύλισης πετρελαίου για την εξαγωγή  διυλισμένων προϊόντων     παρά πετρελαίου αγωγών.

Επιπλέον, η Αλγερία καταναλώνει σήμερα περίπου το 72% του φυσικού  αερίου που παράγει.
Παράγουμε αρκετά για την οικονομική μας ανάπτυξη.

Όπως ανέφερε ήδη ο αξιότιμος  Πρόεδρος Πούτιν, η Αλγερία καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες για να  τερματίσει την εξάρτησή της από  το πετρέλαιο και το φυσικό  αέριο. Και εργαζόμαστε ώστε οι εξαγωγές μας να  μην περιλαμβάνουν μόνο   καύσιμα,  όχι μόνο   πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Dimitri Simes:

Κύριε  Πρόεδρε, σας ευχαριστώ πολύ.

Θα ήθελα  να  απευθυνθώ στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.  Ενώ  μιλάμε για εξάρτηση από   τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, κύριε  Πρόεδρε, θα ήθελα  να  αναφέρω μια έκθεση που μόλις  κυκλοφόρησε από  το Υπουργείο Οικονομικών των  ΗΠΑ, η οποία ισχυρίζεται ότι κατάφεραν να  αναγκάσουν τη Ρωσία να  πουλήσει το πετρέλαιο της στη διεθνή αγορά με έκπτωση 25 τοις εκατό, κάτι που προφανώς  εξηγείται από  τους περιορισμούς του και τα όρια που έχει θέσει η ΕΕ κ.λπ.
Έχω  λοιπόν  μια ερώτηση δύο   μερών. Πρώτον,  σε ποιο βαθμό,   κατά τη γνώμη  σας, είναι πραγματικά ακριβής αυτή η εκτίμηση της Ουάσιγκτον; Και δεύτερον, τι προσπάθειες κάνετε για να  κερδίσετε περισσότερα  χρήματα στη Ρωσία για το πετρέλαιο και το φυσικό  αέριο της;


Βλαντιμίρ Πούτιν:

Καταρχάς, θέλω να  πω ότι  οποιοιδήποτε μη αγοραίοι περιορισμοί στο  παγκόσμιο  εμπόριο,  ανεξαρτήτως κλάδου, είναι αντιπαραγωγικοί και επιζήμιοι για ολόκληρη την παγκόσμια  οικονομία, για όλο το παγκόσμιο  εμπόριο,  πράγμα που σημαίνει ότι είναι επίσης επιζήμιοι για εκείνους που ξεκινούν τέτοιους περιορισμούς.

Όταν παίρνουμε τις αντίστοιχες αποφάσεις, πιθανότατα γνωρίζετε ότι  αποφασίσαμε να  περιορίσουμε, σε ρυθμιστικό επίπεδο, τη συνεργασία των  εταιρειών μας με όσους  επιβάλλουν περιορισμούς στα  προϊόντα   μας, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας και του πετρελαίου. Αυτό   έχει κάποια επίδραση στις παγκόσμιες  αγορές και τις τιμές. Τελικά, είμαστε πάντα δίπλα σε αυτούς που εφαρμόζουν την κοινή λογική και ενδιαφέρονται πραγματικά για την υγεία της παγκόσμιας  οικονομίας και τις παγκόσμιες  αγορές ενέργειας. Αναφέρομαι κυρίως  στους εταίρους μας στον OPEC. Παίρνουμε κοινές αποφάσεις για την ελαχιστοποίηση των  πιθανών  αρνητικών επιπτώσεων   αποφάσεων με πολιτικά κίνητρα στην οικονομία στην παγκόσμια  οικονομική κοινότητα και στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας.

Φυσικά, αυτοί οι περιορισμοί μας επηρεάζουν αρνητικά. Αλλά  πρώτα απ' όλα,  έχουμε διαφορετικές παραχωρήσεις για διαφορετικές αγορές. Αυτό   είναι το πρώτο σημείο. Σε ορισμένες περιπτώσεις,  αυτές οι παραχωρήσεις είναι ελάχιστες. Δεύτερον, όπως   έχω ήδη πει, όλες  αυτές οι παραχωρήσεις επηρεάζουν τις παγκόσμιες τιμές με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και, γενικά, είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι με την τρέχουσα κατάσταση των  τιμών.

Η παραγωγή αυξάνεται και είμαστε επίσης απόλυτα ικανοποιημένοι με αυτή την κατάσταση στη χώρα. Ο όγκος  των  πωλήσεων είναι σημαντικός.

Ναι,  έχει αντίκτυπο στα  έσοδα του προϋπολογισμού, χωρίς αμφιβολία, καθώς και στις τιμές και τις πωλήσεις του φυσικού  αερίου σε ορισμένες αγορές, κυρίως  στην Ευρώπη. Αλλά  σιγά σιγά αντικαθιστούμε  κάποιες αγορές με άλλες, και δεν είναι καθόλου καταστροφή.

Αυτή η εξέλιξη ενθαρρύνει  τις ρωσικές εταιρείες να εντείνουν το παιχνίδι τους και να αναζητήσουν
νέα κανάλια logistics και νέους συνεργάτες, και τα καταφέρνουν. Οι εταιρείες μας πρέπει να ενισχύσουν τον επαγγελματισμό τους, αν θέλετε. Δεν  αρκεί η παράδοση αγαθών σε ένα λιμάνι και η πώληση τους. Δεν θέλω να βουτήξω σε όλα  τα όργανα σας, αλλά οι εταιρείες μας αγοράζουν περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό και διυλίζουν αργό   σε προϊόντα   πετρελαίου.

Σε γενικές γραμμές, η ρωσική αγορά πετρελαίου και φυσικού  αερίου είναι σε καλή κατάσταση και έχει εξαιρετικές προοπτικές ανάπτυξης.

Ο Πρόεδρος της Αλγερίας είναι εδώ. Η Αλγερία είναι επίσης μέλος του OPEC.  Η Ρωσία και η Αλγερία διαβουλεύονται  μεταξύ   τους όταν πρόκειται  να λάβουν αντίστοιχες αποφάσεις εντός  αυτού του οργανισμού. Πρέπει να πω ότι  όλες  οι αποφάσεις εντός  του OPEC Plus  για τη μείωση της παραγωγής και άλλα ζητήματα είναι, πάνω απ' όλα, αποπολιτικοποιημένες. Αυτές οι αποφάσεις δεν επηρεάζονται από  την ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας ή άλλες ευκαιριακές εκτιμήσεις. Βασίζονται στην οικονομική βιωσιμότητα  τόσο για τους παραγωγούς όσο  και για τους καταναλωτές. Με λίγα λόγια,  καταφέραμε να ισορροπήσουμε την αγορά μαζί.

Dimitri Simes:

Ευχαριστώ.
Κύριε  Πρόεδρε, γνωρίζετε  καλά το γεγονός ότι  υπάρχει τώρα  μια νέα εστίαση στη συλλογική ρητορική της
Δύσης στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.  Τώρα  δεν μιλούν μόνο για τιμωρία της Ρωσίας,  αλλά για περιορισμό των  δυνατοτήτων της Ρωσίας, συγκεκριμένα της ικανότητάς της ως  Ανώτατου, Ανώτατου Διοικητή, να κινητοποιεί οικονομικούς  πόρους  για να αντιμετωπίσει τη συλλογική Δύση στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα, λένε ότι δεν πρέπει να επικεντρωθεί τόσο  στην αυστηροποίηση των  κυρώσεων   όσο  στην αποτροπή άλλων χωρών από  το να τις παρακάμψουν.

Επιπλέον, οι κυρώσεις ερμηνεύονται, όπως   θέλουν να λένε οι Δυτικοί, όχι  μόνο σε επίπεδο νόμων, αλλά και σε επίπεδο κανόνων: δηλαδή, δεν θέλουν η Ρωσία να έχει χρήματα  για να συνεχίσει την πολεμική προσπάθεια, πράγμα που σημαίνει ότι  πρέπει να την εμποδίσετε να έχει πρόσβαση σε αυτά τα χρήματα.  Και δεν είναι μυστικό ότι ασκείται σημαντική πίεση σε πολλές χώρες,  συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Ινδίας, καθώς και σε μεμονωμένες εταιρείες.

Τι συμβαίνει σε αυτόν τον τομέα;  Νιώθει η Ρωσία την πίεση των  νέων  κυρώσεων;   Καταφέρνουν η Ουάσιγκτον, οι Βρυξέλλες και το Λονδίνο να αποτρέψουν τη Ρωσία από το να λάβει τα τόσο αναγκαία κεφάλαια για τις συνεχιζόμενες πολεμικές επιχειρήσεις;


Βλαντιμίρ Πούτιν:
Πρόκειται για περισσότερα  από  τα οικονομικά μέσα για τη διεξαγωγή πολεμικών επιχειρήσεων. Πρόκειται για την ανάπτυξη της χώρας  μας. Όπως είπα στην κεντρική μου ομιλία, ο κόσμος  υφίσταται μια βαθιά μεταμόρφωση.    Εξάλλου, δεν ήταν χθες που αρχίσαμε να επικεντρωνόμαστε στις αγορές της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής. Ξεκινήσαμε αυτή τη διαδικασία πολύ πριν από τα τραγικά γεγονότα στην Ουκρανία,  πολύ   πριν.

Γιατί? Επειδή οι παγκόσμιες οικονομικές τάσεις αλλάζουν, και οι ηγέτες αλλάζουν, και νέοι έρχονται στο προσκήνιο. Εξάλλου, το εμπόριο  μεταξύ   της Κίνας και των  χωρών  της ΕΕ αυξάνεται με ακόμη ταχύτερους ρυθμούς από  το εμπόριο  μας με την Κίνα.
Όταν ακούω κάποιον να λέει ότι  θα εξαρτηθούμε από  την Κίνα, η ερώτησή μου είναι, τι γίνεται με εσάς; Έγινες εξαρτημένος από  αυτό   εδώ και πολύ καιρό.  Με καταλαβαίνουν; Έγιναν εξαρτημένοι εδώ και πολύ καιρό.   Φαίνεται λοιπόν  ότι δεν πειράζει να εξαρτηθούν.

Έχουμε καλές σχέσεις, όχι  μόνο γειτονικές, αλλά πολύ καλές με την Κίνα, την Ινδία και άλλες χώρες. Άλλες χώρες, όπως  η Ινδονησία, με την τεράστια αγορά της, αναπτύσσονται  με πολύ   γρήγορους ρυθμούς.  Η Λατινική Αμερική επίσης αναπτύσσεται και θα συνεχίσει να αναπτύσσεται.  Η Αφρική έχει τεράστιες δυνατότητες για ανάπτυξη.

Είναι αλήθεια ότι  αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις, αλλά όλες  αυξάνονται και οι προσπάθειες να επιβραδύνουν  τεχνητά την ανάπτυξή τους φέρνουν μπούμερανγκ στις χώρες που επιβάλλουν περιορισμούς. Δεν  χαιρόμαστε,  αλλά αυτό   δεν προκαλεί και δεν θα προκαλέσει τις συνθήκες που θα εμποδίσουν την ανάπτυξή μας.

Έχω  ήδη παραθέσει τα στοιχεία: έχουμε αυξανόμενο κύκλο εργασιών και σταθερή μακροοικονομία.
Έχουμε οικονομική ανάπτυξη από  το δεύτερο  τρίμηνο του περασμένου έτους, ήδη από  το δεύτερο  τρίμηνο. Το ΑΕΠ αυτή τη στιγμή αυξάνεται κατά 3,3%. Μέχρι το τέλος του έτους όλα θα έχουν προσαρμοστεί φυσικά και θα είναι, ας πούμε, μεταξύ   1,5% και 2%. Θα θέλαμε αυτό   το ποσοστό να μοιάζει περισσότερο  με το ΑΕΠ της Αλγερίας, πάνω από  4 τοις εκατό,  ή με την Ινδία, που είναι ο παγκόσμιος  ηγέτης αυτή τη στιγμή.


Βλέπετε, στον σημερινό  κόσμο είναι δύσκολο να κάνεις άλλες χώρες να ρυμουλκούν χωρίς  σκέψη τα συμφέροντα κάποιου. μερικές φορές είναι πρακτικά αδύνατο. Πώς μπορεί μια χώρα με πληθυσμό πολλών,  πολλών  εκατομμυρίων να αναγκαστεί να πει: "Μην αγοράζετε ρωσικά σιτηρά, λιμοκτονήστε, αφήστε τον λαό σας να πεινάσει!" Ποιος μπορεί να το πει αυτό;   Αν υπάρχει κάποιος που μπορεί να το πει, κάποιος τρελός που το λέει, δεν θα του δώσει  σημασία, αυτό είναι το πρόβλημα.
Όσοι το κάνουν θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν για μια φορά ότι είναι αντιπαραγωγικό όχι  μόνο  για την παγκόσμια οικονομία, κάτι που είναι δύσκολο να το δει κανείς με γυμνό   μάτι.  είναι απαράδεκτο για εκατομμύρια ανθρώπους. Απαράδεκτο.

Μίλησαν για την ανάγκη αγώνα για το περιβάλλον. Η Ευρώπη αύξησε  δραστικά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα, και αυτό   γίνεται από  τους ίδιους ανθρώπους, τους λεγόμενους πράσινους, οι οποίοι μόλις χθες ήταν οι πιο ένθερμοι σχετικά με την ανάγκη να σταματήσει εντελώς  η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα, όπως  και η πυρηνική ενέργεια γενικά. Σήμερα χρησιμοποιούν  πυρηνική ενέργεια και άνθρακα, ενώ στην ενεργειακή δομή ορισμένων  ευρωπαϊκών    χωρών ο άνθρακας χρησιμοποιείται πολλαπλάσια από ό,τι στη Ρωσία. Όλα έχουν ξεχαστεί, όλη   αυτή η κουβέντα έχει πεταχτεί στη θάλασσα! Ακόμη   και επειδή οι προηγούμενες αποφάσεις ήταν εντελώς χωρίς  οικονομική βάση.

Και η σημερινή κατάσταση, η τρέχουσα κρίση στην Ουκρανία είναι ευεργετική γι' αυτούς.  Είναι πρόσχημα για να κρύψουν  τα οικονομικά τους λάθη τόσο  στον τομέα  της ενέργειας όσο και στα  οικονομικά. Έχουν φέρει την κατάσταση στο αποκορύφωμα  του πληθωρισμού.   Γιατί? Διότι πλημμύριζαν  την οικονομία τους με τρισεκατομμύρια δολάρια.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες διέθεσαν 9 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η Ευρώπη -μπορεί να κάνω λάθος γιατί δεν θυμάμαι ακριβώς- διέθεσε 5 τρισεκατομμύρια ευρώ, ωθώντας έτσι τον πληθωρισμό.

Δεν  το κάναμε εμείς: το έκαναν πριν από τα γεγονότα  στην Ουκρανία.
Τώρα  συγκαλύπτουν  τα λάθη τους λέγοντας ότι  η Ρωσία πρέπει να τιμωρηθεί και την κάνουν αποδιοπομπαίο τράγο. Λυπούμαστε, δεν θα λειτουργήσει.

Δεν  ξέρω τι πιστεύει  ο κ. Πρόεδρος για τη συνεργασία μας στον ΟΠΕΚ Plus,  αλλά νομίζω  ότι  θα συμφωνήσει ότι  αυτή η κοινή μας δουλειά είναι εντελώς αποπολιτικοποιημένη.


Abdelmadjid Tebboune:

Συμφωνώ απόλυτα  με τον μεγάλο μου φίλο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Όλοι γνωρίζουμε ότι  γίνονται προσπάθειες πολιτικοποίησης ορισμένων οικονομικών αποφάσεων.  Η
οικονομία πρέπει να είναι απαλλαγμένη από  την πολιτική. Οπότε, αν μου επιτρέπεται, έχω να προσθέσω κάτι σε αυτό   που μόλις είπες.

Αυτό   που βλέπουμε σήμερα είναι ένας νέος ακήρυχτος ψυχρός  πόλεμος,  ένας οικονομικός  πόλεμος.
Αυτός  ο πόλεμος δεν είναι φυσικός  από μόνος του, γιατί υπάρχει διαφορά μεταξύ   αυτού που συνέβαινε στις αρχές της δεκαετίας του '50 και αυτού που συμβαίνει τώρα.  Άλλωστε οι ανάγκες έχουν αλλάξει.


Δεν  υπάρχουν πολλές χώρες που παράγουν τόσο  σιτηρά όσο  εσείς. Κανείς δεν μπορεί να τους αναγκάσει να εγκαταλείψουν τις πολιτικές τους, ούτε καν στον τομέα  της γεωργίας και της προμήθειας σιτηρών.
Ελπίζω οι άνθρωποι  που αναλαμβάνουν τέτοιες τρελές πρωτοβουλίες να συνέλθουν και να αρχίσουν να εφαρμόζουν μια εποικοδομητική οικονομική πολιτική.

Ευχαριστώ.

Βλαντιμίρ Πούτιν:

Δημήτρη, έχω λίγα λόγια  να προσθέσω σε αυτό.

Στην  πραγματικότητα,  είναι αδύνατο να αναγκάσουμε τις χώρες  να ακολουθήσουν απερίσκεπτα τις απαιτήσεις ορισμένων χωρών που δεν είναι φίλοι μας και πολεμούν  συστηματικά τη Ρωσία για δεκαετίες.
Άλλωστε τα μέσα που χρησιμοποιούν...

Ας θυμηθούμε τα αιματηρά γεγονότα  που έλαβαν χώρα στον Καύκασο  στα τέλη της δεκαετίας του  1990 και στις αρχές της δεκαετίας του  2000. Περί τίνος πρόκειται; Όλοι καταδίκασαν την Αλ Κάιντα, αλλά όταν  η Αλ Κάιντα άρχισε να μας πολεμά στον Καύκασο,  όλα  αυτά  ξεχάστηκαν. Αν  υπάρχει κάτι που μπορούν να χρησιμοποιήσουν στον αγώνα τους ενάντια στη Ρωσία, το χρησιμοποιούν  στο έπακρο, όπως   χρησιμοποίησαν την Αλ Κάιντα.
Σήμερα χρησιμοποιούν νεοναζί στην Ουκρανία. Έχουν ξεχάσει ότι  έχουν να κάνουν με νεοναζί. κανείς δεν θυμάται ούτε λέει λέξη γι' αυτό. Έχουν βάλει επικεφαλής ένα πολύ  γνωστό πρόσωπο  που συγκαλύπτει αυτή  τη νεοναζιστική φασαρία, χωρίς  τέλος. Κανείς δεν ξέρει τίποτα.

Εσείς και εγώ   μόλις παρακολουθήσαμε ένα βίντεο με υποστηρικτές του  Μπαντέρα να περπατούν  κάτω από  τη ναζιστική σημαία και να σκοτώνουν ανθρώπους. Πιστεύετε ότι  κάποιος θα δείξει αυτό το βίντεο εκεί; Όχι, θα μπλοκάρουν αυτές τις πληροφορίες, γιατί χρησιμοποιούν  αυτόν τον μηχανισμό  για να μας πολεμήσουν.

Χρησιμοποιούν ενέργεια, τρόφιμα, οικονομικά και κάθε άλλο εργαλείο για να μας πολεμήσουν. Για  να επαναλάβουμε, ο κόσμος  αλλάζει πολύ γρήγορα  και αυτά  τα εργαλεία γίνονται αναποτελεσματικά και μπούμερανγκ, κυρίως σε όσους  προσπαθούν να τα χρησιμοποιήσουν για να πολεμήσουν τη Ρωσία.

Dimitri Simes:

Σχετικά με τα εργαλεία κ. Πρόεδρε. Ενώ αυτά  τα εργαλεία χρησιμοποιούνται  εναντίον της Ρωσίας,  σας πιστώθηκε επίσης η χρήση ενός συγκεκριμένου εργαλείου εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών. Με πολλούς  τρόπους, η οικονομική και ακόμη και πολιτική επιρροή αυτής της χώρας  έχει ενισχυθεί από τον ρόλο  του  δολαρίου ΗΠΑ στο διεθνές χρηματοπιστωτικό   σύστημα. Τώρα   λένε ότι  εκμεταλλεύεστε την τρέχουσα σύγκρουση, τη σύγκρουση  με τις Ηνωμένες Πολιτείες, για να ξεκινήσετε και να επιταχύνετε τη διαδικασία αποδολαριοποίησης. Καταρχάς, ισχύει αυτό; Και δεύτερον,  στο βαθμό που είναι αλήθεια, ποια είναι τα αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας: εγκατάλειψη του  δολαρίου και μείωση της ηγεμονίας του  δολαρίου στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα;

Βλαντιμίρ Πούτιν:

Καταρχάς, θα ήθελα να πω,  και ελπίζω  ότι  ο Πρόεδρος συμφωνεί μαζί μου, ότι  οι φίλοι μας εξετάζουν προσεκτικά τι συμβαίνει σε αυτόν  τον τομέα, συμπεριλαμβανομένου του  αραβικού  κόσμου και της Αφρικής. Να τι θα έλεγα: Ποτέ δεν βάλαμε στόχο να αποδολαριοποιήσουμε τη ρωσική οικονομία, πόσο  μάλλον να αποδολαριοποιήσουμε την παγκόσμια οικονομία ή να επηρεάσουμε αυτή  τη διαδικασία. Δεν θέτουμε τέτοιους στόχους τώρα. Ο αντίκτυπος οποιουδήποτε νομίσματος στην παγκόσμια οικονομία εξαρτάται άμεσα από  το εθνικό  οικονομικό  δυναμικό του  εκδότη  αυτού  του  νομίσματος.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μια από τις μεγαλύτερες  οικονομίες στον κόσμο, αν και είναι τώρα πίσω  από  την κινεζική οικονομία όσον  αφορά την ισοτιμία αγοραστικής δύναμης - η κινεζική οικονομία είναι μεγαλύτερη τώρα - αλλά, παρόλα  αυτά, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μια μεγάλη  οικονομία και είναι Φυσικά πρέπει να αποδώσεις τα εύσημα στον αμερικανικό  λαό. έχουν ταλέντο και ικανότητες, και κανείς δεν το αρνείται. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι σημερινοί πολιτικοί ηγέτες αυτής της χώρας  κάνουν κατάχρηση της εμπιστοσύνης  του  λαού τους, της εμπιστοσύνης του  αμερικανικού έθνους.

Το λέω με πλήρη γνώση των γεγονότων.  Ειδικότερα, επειδή επιδιώκοντας  στιγμιαίους οπορτουνιστικούς πολιτικούς  στόχους - είναι μεγάλο ερωτηματικό αν αυτοί οι στόχοι  εξυπηρετούν τα συμφέροντα των ΗΠΑ - υπονομεύουν τη δική τους επιρροή, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών οικονομικών.
Διότι με τη στρατιωτικοποίηση του  δολαρίου - και πραγματικά δεν υπάρχει άλλος τρόπος  να το πούμε  - θέτουν σε κίνδυνο την αξιοπιστία του  αμερικανικού  νομίσματος και ως  μέσο πληρωμής στο διεθνές εμπόριο, και ως μορφή αποταμίευσης, και ως  αποθεματικό νόμισμα.

Τα αποθέματα σε δολάρια των κύριων  οικονομιών μειώνονται από χρόνο σε χρόνο. Ίσως  όχι  τόσο γρήγορα  όσο κάποιοι θα ήθελαν, αλλά μειώνονται, όπως  και οι διεθνείς συναλλαγές σε δολάρια. Οι πληρωμές σε ευρώ μειώνονται επίσης, ενώ οι αμοιβαίες πληρωμές σε εθνικά νομίσματα αυξάνονται - για παράδειγμα, σε γιουάν ή σε ορισμένα νομίσματα αραβικών χωρών.

Δεν είναι τυχαίο ότι  στη Λατινική Αμερική προκύπτουν  ιδέες και σχέδια για τη δημιουργία των δικών  τους νομισμάτων, μια διαδικασία εντελώς ξένη προς την εξέλιξη στην Ευρώπη. Δεν είναι τυχαίο ότι  ο αραβικός  κόσμος  μιλάει για τη δημιουργία του  δικού του  ενιαίου νομίσματος εδώ και πολύ  καιρό,  και η Ασία επίσης μιλά για αυτό. Το ποσοστό  των διεθνών οικισμών σε γιουάν αυξάνεται. Εάν  οι παραγωγοί πετρελαίου στις μεγάλες αραβικές χώρες δηλώσουν τώρα ότι είναι πρόθυμοι να δεχτούν την πληρωμή το λάδι τους σε γιουάν, δεν έχουμε καμία απολύτως  σχέση με αυτό.
Αλλά αν αυτή η τάση  αποκτήσει δυναμική στα χρηματιστήρια ή αν εμφανιστούν  νέα χρηματιστήρια πετρελαίου και φυσικού  αερίου όπου οι συναλλαγές δεν γίνονται σε δολάρια, θα είναι η αρχή του τέλους του δολαρίου. Δεν έχουμε καμία σχέση με αυτό.  Το κάνουν με τα χέρια τους και αυτό μου  δίνει κάθε λόγο  να πιστεύω  ότι οι σημερινές πολιτικές ελίτ καταχρώνται την εμπιστοσύνη  του αμερικανικού  λαού και οδηγούν στην πραγματικότητα  το έθνος στις αρνητικές συνέπειες που ανέφερα.

Dimitri Simes:

Αυτό   γεννά ένα άλλο ερώτημα.

Έχετε συναναστραφεί με δυτικούς ηγέτες όπως  ο Πρόεδρος Σιράκ, ο Καγκελάριος Σρέντερ και ο Πρωθυπουργός Μπερλουσκόνι.

Έχω την εντύπωση  ότι  όταν κοιτάς τους ηγέτες τουλάχιστον των   ευρωπαϊκών   χωρών, και πιθανώς  και των Ηνωμένων Πολιτειών, έχεις να κάνεις με ανθρώπους διαφορετικού  διαμετρήματος από ηγέτες του παρελθόντος  - τους οποίους, παρεμπιπτόντως ,   δεν μπορεί να κατηγορηθεί για υπερβολική αγάπη για τη Ρωσία - ήταν η αίσθηση υγιούς  πραγματισμού και ρεαλισμού,  με την έννοια ότι καταλάβαιναν ότι σε οποιαδήποτε ενέργεια υπάρχει μια ίση και αντίθετη αντίδραση, ότι  αν αναλάβεις δράση εναντίον μιας άλλης μεγάλης δύναμης,  μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για εσάς.

Όταν κοιτάζω τους σημερινούς  δυτικούς  ηγέτες, έχω την αίσθηση ότι  έχουν χάσει, ας πούμε, την επαφή με την πραγματικότητα.  Για  παράδειγμα, ο Καγκελάριος Scholz και ο Πρόεδρος  Macron παραπονιούνται ότι δεν έχουν αρκετές επαφές μαζί σας και γενικότερα με τη ρωσική ηγεσία, και ταυτόχρονα, όπως  είπατε, βυθίζονται όλο και περισσότερο  στον πόλεμο από την Ουκρανία.

Η ερώτησή μου  λοιπόν είναι η εξής: πιστεύετε  ότι  το ΝΑΤΟ εμπλέκεται στον πόλεμο στην Ουκρανία; Και αν το ΝΑΤΟ εμπλέκεται στον πόλεμο στην Ουκρανία, είναι δύσκολο  να φανταστεί κανείς ότι  υπάρχει χώρος για εποικοδομητική διπλωματία. Ή κάνω λάθος;


Βλαντιμίρ Πούτιν:

Φυσικά, το ΝΑΤΟ εμπλέκεται στον πόλεμο στην Ουκρανία. Για  τι πράγμα μιλάμε?
Υπάρχουν παραδόσεις  στρατιωτικού υλικού,  βαρέως εξοπλισμού. Τώρα  εξετάζουν και την προμήθεια αεροσκαφών.  Έχω ήδη αναφέρει σήμερα ότι  βλέπουμε απόπειρες  επίθεσης από δύο εταιρείες που υποστηρίζονται από πέντε τανκς σε μια περιοχή. Μιάμιση εταιρίες που υποστηρίζονται από  δύο τανκς κάνουν προσπάθειες σε άλλη περιοχή. Τα τανκς καίγονται. πολλά τανκς έχουν καταστραφεί, συμπεριλαμβανομένων των   Leopards. Πολλά  τανκς κάηκαν επίσης χθες, μεταξύ  των   οποίων και Leopards. Καίγονται. Θα καούν και τα F-16, χωρίς  αμφιβολία.

Αλλά εάν βρίσκονται σε αεροπορικές βάσεις εκτός της Ουκρανίας και χρησιμοποιούνται σε εχθροπραξίες, θα πρέπει να σκεφτούμε πώς  και πού  μπορούμε να χτυπήσουμε τους πόρους  που χρησιμοποιούνται  εναντίον μας στις εχθροπραξίες. Υπάρχει σοβαρός  κίνδυνος το ΝΑΤΟ να συνεχίσει να εμπλέκεται σε αυτή την ένοπλη σύγκρουση.

Όσο  για τους δυτικούς  ηγέτες, ξέρετε ότι  δεν κάνω ποτέ κρίσεις για τους συναδέλφους μου.  Ανεξάρτητα από   το αν η προσωπική  μας θεραπεία λειτουργεί ή όχι,  νομίζω ότι αυτό δεν είναι αποδεκτό.


Και παρεμπιπτόντως,   ούτε για τον  κ. Ζελένσκι έχω πει ποτέ τίποτα. Το μόνο  πράγμα που δεν μπορώ απολύτως   να δεχτώ - πώς μπορείτε να υποστηρίξετε τα νεοναζιστικά αποβράσματα και να τα ανεβάζετε στην κατάσταση των   εθνικών ηρώων   ανεξάρτητα από   την εθνικότητα ενός  συγκεκριμένου ατόμου;  Αυτό   είναι το ερώτημα, το πιο σημαντικό.

Θα ήθελα να επαναλάβω ότι  δεν έχω κάνει ποτέ εκτιμήσεις για κανέναν. Αλλά κάτι μου  ήρθε στο μυαλό. Θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη από  το κοινό. Πέθανε πρόσφατα  ο πρώην πρωθυπουργός   της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια για την οικοδόμηση καλών μακροπρόθεσμων σχέσεων  μεταξύ της Ρωσίας  και των χωρών  του ΝΑΤΟ, τις οποίες μόλις αναφέρατε. Ήταν πολύ αισιόδοξος  άνθρωπος και πολύ δραστήριος και ενεργητικός.  Χωρίς υπερβολή, τον  θεωρώ μια μορφή παγκόσμιας  σημασίας.
Θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη και να ζητήσω από  το κοινό  να τιμήσει τη μνήμη του με ενός  λεπτού σιγή.
(Ενός  λεπτού  σιγή.)

Ευχαριστώ.
Όσο  για τον  κ. Σιράκ, ήταν ένα άτομο που διέθετε εγκυκλοπαιδικές γνώσεις με όλη  τη σημασία της λέξης. Μερικοί από τους σημερινούς  ηγέτες δεν έχουν καν σπουδές υψηλότερα, αλλά είναι οι ιδιαιτερότητες του  πολιτικού συστήματος ορισμένων  χωρών που προωθούν  άτομα με μορφωτικό  υπόβαθρο  και πολιτιστικό  επίπεδο, ας πούμε, περιορισμένο.

Ο Ζακ Σιράκ δεν είναι πλέον μαζί μας, ήταν  μια σημαντική πολιτική προσωπικότητα. Κάποτε τον  ρώτησα: ΄΄γιατί οι Αμερικανοί ηγέτες συμπεριφέρονται με αυτόν  τον  τρόπο, ενεργούν τόσο επιθετικά και μυωπικά σε ορισμένες περιπτώσεις;΄΄ Μου απάντησε στα ρωσικά: ΄΄γιατί είναι αμόρφωτοι΄΄. Απευθείας παράθεση.

Και αυτό έχει να κάνει με το επίπεδο γενικής εκπαίδευσης και την κατανόηση της τροχιάς των διαδικασιών του  πραγματικού κόσμου  ή την έλλειψη κατανόησης  αυτών των διαδικασιών του  πραγματικού  κόσμου.  Αλλά ανεξάρτητα από   το τι, σεβόμαστε όλους  τους συνεργάτες μας. Ελπίζω  ότι  οι τρέχουσες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, επίσης στον τομέα της ασφάλειας, μας οδηγούν στο να καταλάβουμε ότι  η ασφάλεια πρέπει να είναι ίδια για όλους,  κάτι που λέγαμε πάντα στους εταίρους μας.

Dimitri Simes:

Με άλλα λόγια,  κύριε Πρόεδρε, παρά τον  ρόλο  του  ΝΑΤΟ, της συλλογικής Δύσης  στον πόλεμο στην Ουκρανία, δεν κλείνετε την πόρτα της διπλωματίας  με τη δυτική ηγεσία και είστε ανοιχτοί στην αναζήτηση ειρηνικής λύσης; Είναι έτσι?

Βλαντιμίρ Πούτιν:

Δεν το κλείνουμε ποτέ. Ήταν αυτοί που αποφάσισαν να το κλείσουν, αλλά συνεχίζουν να μας κατασκοπεύουν σε όλη τη διάρκεια, ακόμα και με τη βοήθειά σας. (Γέλιο.)

Ένα  πολύ  ενδιαφέρον θέμα προέκυψε σε σχέση με τα παγκόσμια   νομίσματα. Δεν ξέρω, κύριε  Πρόεδρε, σε ποιο στάδιο εξέτασης μπορεί να βρίσκεστε, αλλά υπάρχει κάτι στον αραβικό  κόσμο που να υποδηλώνει ότι  οι συνάδελφοί μας εξακολουθούν να σκέφτονται τη δημιουργία ενός ενιαίου παναραβικού  νομίσματος; Συμβαίνει κάτι; Δεν έχω κρατήσει.

Abdelmadjid Tebboune (πίσω  μετάφραση):

Μακάρι να ήταν  έτσι. Πιστεύω ότι  ορισμένα νομίσματα έχουν επιβληθεί στον υπόλοιπο  κόσμο.  Αλλά μιλώ εξ ονόματος της χώρας μου,  εξ ονόματος  της Αλγερίας, θα θέλαμε να γίνουμε μέλος της οργάνωσης BRICS στο εγγύς μέλλον για να απελευθερώσουμε την οικονομία μας από ορισμένες πιέσεις που δεχόμαστε.

Όσον αφορά το ενιαίο νόμισμα, ευτυχώς, δόξα τω  Θεώ,  υπάρχουν ορισμένα ισχυρά νομίσματα στον αραβικό κόσμο,  για παράδειγμα το νόμισμα  της Σαουδικής Αραβίας, αυτό των Ηνωμένων  Αραβικών Εμιράτων. Θα μπορούσαν  να ληφθούν κάποιες αποφάσεις που μόλις  αναφέρατε ως πιθανές, θα δούμε.

Ευχαριστώ.

Dimitri Simes (απευθυνόμενος  στον Βλαντιμίρ Πούτιν):

Και πώς αξιολογείτε το επίπεδο του  διαλόγου σας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με την κυβέρνηση Μπάιντεν; Γνωρίζετε πολύ  καλά ότι  ο πρώην και (έτσι πιστεύετε) μελλοντικός  πρόεδρος  των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ  Τραμπ, λέει ότι αν ήταν  πρόεδρος,  η κατάσταση στην Ουκρανία δεν θα είχε κλιμακωθεί ποτέ σε ένοπλη σύγκρουση και ότι  θα μπορούσε να την επιλύσει  πολύ γρήγορα . Πιστεύετε ότι  υπάρχει ένας εποικοδομητικός  διάλογος με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε αυτήν την κατάσταση και είναι εφικτός αυτή τη στιγμή;

Βλαντιμίρ Πούτιν:

Σε ό,τι  αφορά τον  κ. Τραμπ, κατά  τη διάρκεια της προεδρίας του  επιβλήθηκαν σειρά κυρώσεων  και περιορισμών στη  Ρωσία. Λάβετε  υπόψη  ότι  σοβαρά και τραγικά γεγονότα  δεν συνέβησαν στην Ουκρανία, ούτε ένα υπαινιγμό από  αυτά,  και ωστόσο  επιβλήθηκαν κυρώσεις. Αλλά δεν αποκλείω ότι  με μια διαφορετική διοίκηση [στις Ηνωμένες Πολιτείες], θα μπορούσαμε να είχαμε πετύχει  ένα σχέδιο ειρηνικής διευθέτησης, το οποίο η Ουκρανία και οι δυτικές πρωτεύουσες απέρριψαν με θλίψη. Και το ανακοίνωσαν  δημόσια.

Όσον αφορά τις επαφές, πρακτικά δεν υπάρχουν. Ποτέ όμως   δεν τους απορρίψαμε. Εάν υπάρχει κάποια επιθυμία να γίνει διάλογος μαζί μας - είναι ευπρόσδεκτοι - δεν είμαστε εμείς που αρνούμαστε να κάνουμε διάλογο μαζί τους, απλώς  έχουν μετατοπίσει το επίκεντρο αυτού του  διαλόγου  στην προμήθεια όπλων.   Θα κάψουμε ό,τι έχουν προμηθεύσει και θα δούμε τι θα κάνουν μετά.

Έχω ήδη αναφέρει το ποσοστό,  γύρω    στο 30 τοις εκατό, τώρα   επιβεβαιώνεται ότι το 30 τοις εκατό. Το παρεχόμενο βαρύ θωρακισμένο υλικό  έχει καταστραφεί. Όχι μόνο  Bradley και Leopards, αυτοί είναι παγκόσμιοι αριθμοί. 218 άρματα μάχης, συμπεριλαμβανομένου του Leopard, και 418 τεθωρακισμένων  οχημάτων, συμπεριλαμβανομένου του Bradley, αυτοί είναι οι αριθμοί. Αλλά  δεν υπάρχει αμφιβολία ότι  αυτή η διαδικασία θα συνεχιστεί.
Θα ήταν καλύτερα να διαλέξουν άλλο δρόμο και να αναζητήσουν ειρηνικά μέσα για να επιλύσουν τη διαφορά, αλλά δεν έχει φτάσει ακόμη σε αυτό.   Βλέπουμε ότι  προσπαθούν  να κερδίσουν μια νίκη στο πεδίο της μάχης.
Καλή τύχη.   Θα δούμε  το αποτέλεσμα. Μέχρι στιγμής δεν έχει λειτουργήσει και είναι απίθανο.

Dimitri Simes:

Αλλά  η Ουάσιγκτον φαίνεται να βλέπει με καλά μάτια, με επιείκεια, τις επιθέσεις που έγιναν στη Ρωσία - ρωσικό έδαφος, έδαφος αυτοχθόνων, που δεν αμφισβητείται από  κανέναν - όλο και περισσότερες  επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένου του Κρεμλίνου, συμπεριλαμβανομένων  των  τρομοκρατικών επιθέσεων που οργάνωσε  το Κίεβο: στη Μόσχα, όπου  Η Daria Dugina πέθανε και στην Αγία Πετρούπολη, όπου  σκοτώθηκε ένας νεαρός μπλόγκερ και, φυσικά, η επίθεση με drone στο Κρεμλίνο κ.ο.κ.
Αυτό   δημιουργεί μια ενδιαφέρουσα κατάσταση. Αφενός,  η κυβέρνηση Μπάιντεν καταδικάζει σθεναρά τέτοιες ενέργειες, λέει ότι  δεν υποστηρίζει τέτοιες ενέργειες, ότι  ποτέ δεν ενθάρρυνε την καταστροφή του Nord Stream 1 και του Nord Stream 2. Αλλά,  από  την άλλη,  δεν προσπαθεί καν να εξηγήσει στο Κίεβο ότι τέτοιες ενέργειες είναι απαράδεκτες και ότι θα μπορούσαν να έχουν συνέπειες για την υποστήριξη των  ΗΠΑ στο καθεστώς Ζελένσκι. Πώς αξιολογείτε τη θέση των  Ηνωμένων Πολιτειών και πώς  θα την αντιμετωπίσετε;

Βλαντιμίρ Πούτιν:

Κοιτάξτε, όλα όσα  είπατε είναι μια προσπάθεια να μας παρακινήσετε να λάβουμε σοβαρά και δυναμικά μέτρα  απάντησης. Η προσπάθεια να βλάψει το Κρεμλίνο, που είναι η κατοικία του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, οι επιθέσεις κατά της περιοχής Μπέλγκοροντ και γειτονικών περιοχών της Ρωσίας  είναι απόπειρες  να μας προκαλέσουν να λάβουμε μέτρα  απάντησης. Ακούστε,  καταστρέψαμε πέντε συστήματα αεράμυνας Patriot κοντά στο Κίεβο. Πιστεύετε  ότι είναι δύσκολο  για εμάς να καταστρέψουμε οποιοδήποτε κτίριο ή δομή στο κέντρο του Κιέβου; Δεν  είναι. Δεν  το κάνουμε για διάφορους λόγους.  Υπάρχουν πολλοί λόγοι,  αλλά θα σας πω για αυτούς  αργότερα. Μέχρι τώρα  θα σας πω….

Αλλά  έχουμε αυτή την ικανότητα, και όλοι  το ξέρουν και περιμένουν να αρχίσουμε να πατάμε κουμπιά. Δεν  υπάρχει καμία ανάγκη για αυτό?   Αυτό   είναι το πρώτο σημείο. Δεν  είναι απαραίτητο, γιατί ο εχθρός δεν έχει επιτυχία στην πρώτη γραμμή, αυτό   είναι το ζητούμενο. Γνωρίζοντας ότι  υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας, μας προκαλούν να απαντήσουμε σκληρά, ελπίζοντας (κατόπιν) να μας κουνήσουν το δάχτυλο και να πουν, "Κοιτάξτε τους•    είναι κακόβουλοι  και σκληροί, κανείς δεν πρέπει να έχει σχέση μαζί τους". Θέλουν να το πουν αυτό   σε όλους τους συνεργάτες με τους οποίους συνεργαζόμαστε  τώρα.  Άρα όχι,  δεν χρειάζεται να αναλαμβάνουμε τέτοιες ενέργειες.
Όσο για το να μιλήσουμε ή να μην μιλήσουμε μαζί τους, θα επαναλάβω ότι  ποτέ δεν αρνηθήκαμε να το κάνουμε. Ήταν αυτοί που αποφάσισαν να σταματήσουν να μιλάνε μαζί μας. Αν δεν θέλουν να μας μιλήσουν, είναι ελεύθεροι να μην το κάνουν. Θα έρθει μια μέρα  που θα θέλουν να το κάνουν και μετά θα δούμε πότε και για τι μπορούμε να τους μιλήσουμε.

Όσο για αυτές τις παρακείμενες περιοχές, είναι μια προσπάθεια να αποσπάσουν την προσοχή μας από  τις πιθανές βασικές περιοχές της κύριας  επίθεσης που εξετάζουν, μια προσπάθεια να μας αναγκάσουν να αναδιατάξουμε μονάδες που έχουμε συγκεντρώσει σε άλλες ζώνες μάχης κ.λπ. Δεν  υπάρχει τίποτα ασυνήθιστο σε αυτό.
Θα αντιδράσουμε ψύχραιμα  και θα αντεπιτεθούμε.

Έχω  ήδη πει ότι εάν  συνεχιστούν  αυτές οι επιθέσεις στα  γειτονικά μας εδάφη,  θα εξετάσουμε το
ενδεχόμενο δημιουργίας ζώνης  ασφαλείας στο ουκρανικό  έδαφος. Θα πρέπει να ξέρουν σε τι μπορεί να οδηγήσει αυτό. Χρησιμοποιούμε όπλα  μεγάλης εμβέλειας, υψηλής ακρίβειας εναντίον στρατιωτικών στόχων  και πετυχαίνουμε σε όλους  αυτούς τους τομείς.

Κοιτάξτε μόνο  την καταστροφή αποθηκών όπλων  και στρατιωτικού  προσωπικού,   συμπεριλαμβανομένων ξένων μισθοφόρων, και την απόδοση  του υλικού  μας σε αυτήν  την περιοχή. Πάντα απαντάμε. Δεν  δημοσιοποιούμε  την απάντησή μας, αλλά είναι επώδυνη και ο εχθρός  το γνωρίζει.

Dimitri Simes:

Όσο για την «απάντηση». Ξέρετε καλύτερα  από  εμένα ότι  όλο  και περισσότεροι  Ρώσοι  στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες, και όχι  μόνο ειδικοί, αρχίζουν να μιλούν  για πιθανή χρήση τακτικών  πυρηνικών όπλων.  Μόνο  σε έκτακτες περιστάσεις, δηλαδή σε συνθήκες που δεν υπάρχουν ακόμη, και που όλοι  ελπίζουμε ότι  δεν θα πραγματοποιηθούν ποτέ, φυσικά.

Θα ήθελα  να σας υπενθυμίσω την επίσκεψή σας στην Ουάσιγκτον, η οποία πραγματοποιήθηκε σε καλύτερη στιγμή.
Συναντηθήκατε στη ρωσική πρεσβεία με αρκετούς  Αμερικανούς  εμπειρογνώμονες, συμπεριλαμβανομένου του James Schlesinger, πρώην υπουργού Άμυνας, και του Brent Scowcroft, πρώην  Σύμβουλο  Εθνικής Ασφάλειας του Προέδρου των  Ηνωμένων Πολιτειών.  Αυτοί οι άνθρωποι ήταν κατά κύριο λόγο   υπεύθυνοι  για την ανάπτυξη της αμερικανικής ιδέας της περιορισμένης πυρηνικής επίθεσης στη δεκαετία του 1970. Αυτό   συνέβη σε περίπτωση που σοβιετικά τανκς προελαύνουν στην Ευρώπη, μέχρι τη Μάγχη.

Είπαν (ήταν αρκετά λογικοί και πολύ ικανοί άνθρωποι) ότι  αυτό   δεν ήταν μόνο μια νόμιμη  στρατιωτική  τακτική, αλλά και ένα απαραίτητο μέρος της πυρηνικής αποτροπής. Γιατί αν η μόνη   πιθανή πυρηνική επίθεση είναι μια στρατηγική επίθεση, τότε αυτό   δεν είναι πολύ πειστικό,  γιατί ποιος θα πήγαινε τόσο  μακριά; Λοιπόν, εκτός  αν δεν υπάρχει άλλη  επιλογή. Αλλά  τα τακτικά πυρηνικά όπλα,  είπαν, δεν ήταν μόνο αποτελεσματικά υπό  ορισμένες συνθήκες, αλλά και ένα έγκυρο μέρος ενός πυρηνικού  αποτρεπτικού  μέσου.

Τι πιστεύετε  γι 'αυτό;

Βλαντιμίρ Πούτιν:

Το απορρίπτω. Πράγματι, είναι θεωρητικά  δυνατή η χρήση πυρηνικών όπλων  με αυτόν  τον τρόπο.  Για τη Ρωσία, είναι δυνατό, εάν  υπάρχει απειλή για την εδαφική μας ακεραιότητα, την ανεξαρτησία και την κυριαρχία μας, μια υπαρξιακή απειλή για το ρωσικό   κράτος. Τα πυρηνικά όπλα  δημιουργούνται για να εγγυηθούν την ασφάλειά μας, με την ευρεία έννοια του όρου...

Πρώτα  απ 'όλα, δεν βλέπουμε καμία ανάγκη να το χρησιμοποιήσουμε. και δεύτερον, θεωρώντας αυτό,   έστω και ως πιθανότητα, βοηθά στη μείωση του ορίου για τη χρήση τέτοιων όπλων.   Αυτό   είναι το πρώτο μου σημείο.

Το δεύτερο σημείο είναι ότι  έχουμε περισσότερα  πυρηνικά όπλα  αυτού του τύπου από τις χώρες του ΝΑΤΟ.
Το γνωρίζουν αυτό   και δεν θα σταματήσουν να προσπαθούν να μας πείσουν να ξεκινήσουμε συνομιλίες για τη μείωση της πυρηνικής ενέργειας. Δεν  υπάρχει περίπτωση να το κάνουμε, σωστά; Μια δημοφιλής φράση. (Γέλια.) Γιατί, για να το θέσουμε σε ξερή γλώσσα οικονομικών  δοκιμίων, είναι το ανταγωνιστικό   μας πλεονέκτημα.

Όπως γνωρίζετε, είχαμε συζητήσεις με τον εταίρο μας στην Κατάσταση της Ένωσης - με τον Πρόεδρο Λουκασένκο - σχετικά με την ανάπτυξη ορισμένων από αυτά τα τακτικά πυρηνικά όπλα  στο έδαφος της Λευκορωσίας.  Αυτό   είναι που έχει συμβεί. Οι πρώτες  πυρηνικές κεφαλές έχουν παραδοθεί στη Λευκορωσία,  αλλά μόνο  η πρώτη παρτίδα. Θα υπάρξουν περισσότερα.
Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, θα ολοκληρώσουμε αυτή τη δουλειά.

Αυτό   είναι αποτρεπτικό, επομένως όποιος σκέφτεται να μας επιφέρει μια στρατηγική ήττα θα πρέπει να το έχει υπόψη του.

Dimitri Simes:

Κύριε  Πρόεδρε, ως  Ανώτατος Αρχηγός, γνωρίζετε καλύτερα από  εμένα ότι  για να είναι αποτελεσματική η αποτροπή ο εχθρός πρέπει τουλάχιστον να παραδεχτεί την πιθανότητα ότι  εάν  η αποτροπή αποτύχει,  θα κάνετε ό,τι  απαιτούν   οι περιστάσεις.
Σε κατάλαβα καλά;

Βλαντιμίρ Πούτιν:

(Απευθυνόμενος στον Abdelmadjid Tebboune.) Κύριε   Πρόεδρε, τι με παροτρύνετε… να κάνω; Τι θέλεις να πω?
Θέλεις να τρομάξω  τον κόσμο;  Γιατί να το κάνω;

Έχω  ήδη πει ότι η χρήση τελικής αποτροπής είναι δυνατή μόνο  σε περίπτωση απειλής για το ρωσικό   κράτος. Σε αυτή την περίπτωση, σίγουρα θα χρησιμοποιήσουμε όλες  τις δυνάμεις και τα μέσα που υπάρχουν στη διάθεση του ρωσικού   κράτους.
Για αυτό   δεν υπάρχει καμία αμφιβολία.

Θα ήθελα  όμως  να υπενθυμίσω σε όλους  ότι  η μόνη   χώρα στον κόσμο που έχει χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εναντίον ενός μη πυρηνικού  κράτους είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες εξαπέλυσαν δύο   επιθέσεις σε πόλεις  της Ιαπωνίας: τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Νόμιζαν  ότι είχαν το δικαίωμα να το κάνουν. Το προηγούμενο  δημιουργήθηκε από   τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Dimitri Simes:

Κύριε  Πρόεδρε, συγχωρέστε  με που σας ασκώ πίεση. Είναι η δουλειά μου.

Όσο για πιο ευχάριστα και σημαντικά θέματα,  θα ήθελα  να σας ρωτήσω για τη θέση της Ρωσίας μεταξύ   των  10 κορυφαίων παγκόσμιων  οικονομιών.  Από όσο  γνωρίζω και σύμφωνα με έγκυρες πηγές,
Η Ρωσία  βρίσκεται πλέον στην έκτη  θέση.
Πιστεύετε ότι  θα διατηρήσετε αυτή τη θέση ή έστω θα την ενισχύσετε; Εάν ναι, πώς μπορείτε να το κάνετε;

Βλαντιμίρ Πούτιν:

Δεν  υπάρχει αμφιβολία ότι  τα επόμενα χρόνια  θα διατηρήσουμε την έκτη  μας θέση ως  προς το ΑΕΠ στην ισοτιμία αγοραστικής δύναμης. Οι έξι πρώτες είναι η Κίνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιαπωνία, η Ινδία, η Γερμανία και η Ρωσία.

Κατ' αρχήν, η Ινδονησία βρίσκεται κοντά σε αυτήν  την ομάδα κορυφαίων οικονομιών  στον κόσμο, επειδή ο πληθυσμός και η οικονομία της αυξάνονται ραγδαία. Γενικά, ισχυρές διεργασίες λαμβάνουν χώρα στις αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Ο κ. Πρόεδρος  αναφέρθηκε στην αύξηση  του πληθυσμού της Αλγερίας, αλλά και στην οικονομία της. Υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα κοινά έργα, τα οποία σίγουρα θα πραγματοποιηθούν.

Σήμερα, η ρωσική οικονομία είναι στην πραγματικότητα η έκτη  στον κόσμο όσον  αφορά  την ισοτιμία αγοραστικής δύναμης.  Ανέφερα τη μακροοικονομική σταθερότητα,  την τρέχουσα οικονομική κατάσταση και τις προβλέψεις μας. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι  θα διατηρήσουμε σίγουρα την έκτη  θέση μας.

Θα δούμε τι θα γίνει στη συνέχεια, λαμβάνοντας υπόψη  τις συνεχιζόμενες  αρνητικές διεργασίες στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, η οποία είναι η κινητήρια δύναμη της ευρωπαϊκής   οικονομίας, όπου η οικονομία αναμένεται να πέσει κατά 0,7% ή κάτι τέτοιο, αν δεν κάνω λάθος.. Το ποσοστό ανεργίας και ο πληθωρισμός   αυξάνονται εκεί. Ο πληθωρισμός είναι 2,3% στη Ρωσία  και μπορεί να φτάσει το 5% μέχρι το τέλος του έτους. Αλλά  το ποσοστό  για τη Γερμανία είναι γύρω    στο  7%, από  όσο  ξέρω, ή πάνω από  5%. Είναι πολύ  υψηλότερο [από τη Ρωσία].
Θα καταλάβετε ότι  αυτό   είναι ασυνήθιστο σε μια οικονομία τόσο  προηγμένη όσο  η Γερμανία.
Εάν συνεχιστεί αυτό,   η Ρωσία θα μπορούσε να ανέβει ψηλότερα  στην κατάταξη.

Dimitri Simes:

Μία από τις οικονομικές προκλήσεις της Ρωσίας  είναι η έλλειψη εργατικού δυναμικού  υψηλής ειδίκευσης. Έχετε  μιλήσει για αυτό   και τα μέτρα που λαμβάνονται.
Αυτό   που είναι ενδιαφέρον είναι ότι  αρκετοί ειδικευμένοι ειδικοί, κυρίως  επιστήμονες πληροφορικής, εγκατέλειψαν τη Ρωσία  όταν ανακοινώθηκε η ειδική στρατιωτική επιχείρηση. Ακούω συνέχεια, όχι  μόνο στη Μόσχα   αλλά και στα δυτικά μέσα ενημέρωσης, ότι  σημαντικός  αριθμός  αρχίζει να επιστρέφει.
Είναι έτσι? Και στο  βαθμό   που είναι, θα καλωσορίσετε αυτούς τους ανθρώπους πίσω  στη χώρα;

Βλαντιμίρ Πούτιν:

Μόλις  συναντήθηκα με τον Πρόεδρο  των  Ηνωμένων  Αραβικών Εμιράτων [Σέιχ Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν] και συζητήσαμε επίσης αυτό   το θέμα: ένας μεγάλος αριθμός Ρώσων ζει στα  Εμιράτα, εργάζονται εκεί. Και ακόμη περισσότερο σε χώρες που είναι οι άμεσοι γείτονές μας: Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν,  Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν.

Δεν  βλέπω κάτι κακό σε αυτό.   Αφήστε  τους ανθρώπους  να ζουν και να εργάζονται όπου  τους βολεύει.  Αλλά  είναι άλλο να ζεις στη Μόσχα,   μια από τις καλύτερες πόλεις στον κόσμο, με όλες τις υποδομές, τα κοινωνικά πλεονεκτήματα και τις ευκαιρίες της, και άλλο πράγμα να ζεις σε μια διαφορετική πόλη.
Άλλο είναι να ζει κανείς περιτριγυρισμένος από τη μητρική του  γλώσσα και τον  πολιτισμό του  και άλλο να είναι απομονωμένος  από  αυτά. Άλλο είναι να ζεις ανάμεσα σε φίλους, τον συνηθισμένο σου κοινωνικό  κύκλο,  ανάμεσα σε συγγενείς και γνωστούς που θέλεις να βλέπεις από καιρό σε καιρό και άλλο να ζεις απομονωμένος  από  αυτούς.  Σύμφωνα με τις συντηρητικές μας εκτιμήσεις, το 50% όσων   έφυγαν έχουν ήδη επιστρέψει. Η διαδικασία συνεχίζεται.

Αλλά  αν κάποιος θέλει να ζήσει κάπου αλλού, προχωρήστε. Είμαι βέβαιος ότι αυτή η διαδικασία θα είναι περισσότερο θετική παρά αρνητική, διότι θα είναι ένα άλλο στοιχείο που θα συνδέει τη Ρωσία με τις χώρες όπου αναπτύσσονται οι οικονομικές και ανθρωπιστικές μας επαφές.

Dimitri Simes:

Κύριε   Πρόεδρε, Abdelmadjid Tebboune! Κύριε   Πρόεδρε, Βλαντιμίρ Πούτιν!

Οι δύο τελευταίες ερωτήσεις.

Πρώτη  ερώτηση και για τους δυο σας. Τι θα θέλατε να πείτε όχι  μόνο σε όλους στην αίθουσα, αλλά στο κοινό  εκατομμυρίων, ακόμη και δισεκατομμυρίων ανθρώπων που σας ακούνε να μιλάτε;

Βλαντιμίρ Πούτιν:

Να είστε υγιείς και ευημερούντες.

Dimitri Simes:

Πρόεδρος της Αλγερίας.

Abdelmadjid Tebboune:

Ευχαριστώ.

Ο μόνος  μας στόχος,  όλης  της ανθρωπότητας, είναι να ζούμε ειρηνικά και εν μέσω προόδου, όπου η οικονομία αναπτύσσεται,  όπου  η οικονομία και οι δεσμοί μεταξύ   των  λαών είναι πραγματικά ενοποιημένοι.
Αλλά  με όλους  τους πολέμους, υπάρχουν πολλοί που χάνουν, δεδομένης της καταστροφής που προκαλούν.
Γι' αυτό   θέλω να ευχηθώ σε όλη   την ανθρωπότητα  ειρήνη, ευημερία και ασφάλεια.

Και θα ήθελα να επωφεληθώ  αυτής της ευκαιρίας για να ευχαριστήσω για άλλη  μια φορά την Εξοχότητά  του Πρόεδρο Πούτιν, ο οποίος μίλησε με πολύ  μετρημένα λόγια.

Θα ήθελα να προσθέσω ότι  είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε μεσολαβητικές προσπάθειες στη σύγκρουση  γύρω    από  την Ουκρανία. Από  τα λόγια σας, κύριε  Πρόεδρε,  συμπεραίνω ότι  είστε φίλος όλης  της ανθρωπότητας, φίλος όλων  των  χωρών.  Όπως και στην Αλγερία, αγαπάμε όλους,  εκτός  από  αυτούς που μας αντιπαθούν.

Ευχαριστώ.

Βλαντιμίρ Πούτιν:

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Πρόεδρο που μπήκε στον κόπο  να έρθει εδώ.

Όλοι οι παρευρισκόμενοι καταλαβαίνουν τι σημαίνει να έρθετε στη Ρωσία αυτή τη στιγμή και, ειδικότερα,  να παρακολουθήσετε αυτήν  την εκδήλωση και να είστε μαζί μας. Αυτό   είναι απόδειξη των  ηγετικών ιδιοτήτων, του χαρακτήρα και του σεβασμού των  δικών του εθνικών  συμφερόντων.

Έχουμε στενές και φιλικές σχέσεις με την Αλγερία εδώ και πολύ καιρό. Αγαπάμε τον αλγερινό  λαό, που πολέμησε για την ανεξαρτησία του από  το 1954, όσο   θυμάμαι, σχεδόν  μέχρι το 1962-1963, και που έχει χάσει 1,5 εκατομμύριο  ζωές  σε αυτόν τον αγώνα. Ακόμη   και μετά την απόκτηση της ανεξαρτησίας το 1962, ο γαλλικός στρατός  πραγματοποίησε πυρηνικές δοκιμές στη Σαχάρα, στο έδαφος της Αλγερίας, το 1963-1964, και η χώρα μπορεί να αισθάνεται τις σοβαρές συνέπειες αυτού,
μέχρι σήμερα.

Για πολλές δεκαετίες διατηρούμε παραδοσιακά φιλικές, πραγματικά στενές σχέσεις, που δεν είναι
υπερβολή, με την Αλγερία και πολλές άλλες χώρες της περιοχής και της Αφρικής συνολικά, καθώς και με τις αραβικές χώρες. Και μπορούμε να δούμε ότι  οι ηγέτες αυτών των  χωρών  καθοδηγούνται πάνω από  όλα  από  τα δικά τους εθνικά συμφέροντα. Ταυτόχρονα  προσέχουν τι συμβαίνει εδώ.

Ο κ. Πρόεδρος μόλις  το ανέφερε. Χθες είχαμε μια μακρά  συζήτηση μαζί του. Ο Πρόεδρος  έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για την εξέλιξη της κατάστασης στην Ουκρανία. Το είπε τώρα  δημόσια,  και όταν μιλήσαμε πρόσωπο   με πρόσωπο,   μίλησε επίσης υπέρ της ειρήνης και εξέφρασε την επιθυμία του να συμμετάσχει στις προσπάθειες διαμεσολάβησης.

Κύριε  Πρόεδρε, σας ευχαριστούμε για τη θέση σας και την επιθυμία σας να βοηθήσετε, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης των  προσπαθειών  μας για την επίτευξη ειρηνικής λύσης στην κρίση στην Ουκρανία.

Σε  ευχαριστώ  πάρα πολύ.


Dimitri Simes:

Κύριε  Πρόεδρε Πούτιν,  η τελευταία μου ερώτηση. Είναι δύσκολο,  αλλά είναι σχεδόν υποχρεωτικό στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εάν παίρναμε συνέντευξη από  τον Πρόεδρο Μπάιντεν σε παρόμοια   κατάσταση, θα ρωτούσαμε:  Τι θα θέλατε να πείτε στον κ. Πούτιν;


Δεν  ξέρω αν υπάρχει κάτι που θα θέλατε να πείτε στον κ. Μπάιντεν…..;

Βλαντιμίρ Πούτιν:

Ο Πρόεδρος  Μπάιντεν είναι ένας ενήλικος άνθρωπος και ένας έμπειρος πολιτικός. Δεν  είναι για μένα να κάνω μαθήματα. Αφήστε τον να κάνει ό,τι κρίνει απαραίτητο και εμείς θα κάνουμε αυτό   που πιστεύουμε ότι είναι προς το συμφέρον της Ρωσικής Ομοσπονδίας και του λαού  της Ρωσίας.

Και αυτό   θα πρέπει να το λάβουν υπόψη  όλοι.

Dimitri Simes:

Κύριε  Πρόεδρε, δεν θέλετε να δώσετε συμβουλές στον Πρόεδρο Μπάιντεν, αλλά μάλλον έχετε πει το κύριο πράγμα: «Όλοι θα πρέπει να το λάβουν υπόψη».

Πιστεύω  ότι έχει ολοκληρωθεί αυτή η πολύ  σημαντική και ενδιαφέρουσα συνάντηση. Ευχαριστούμε  τους Προέδρους της Ρωσίας και της Αλγερίας. Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα και σημαντική συζήτηση.

Ευχαριστώ.

Βλαντιμίρ Πούτιν:

Κύριε  Simes, σας ευχαριστώ πολύ για τις συνεργατικές προσπάθειες.

Ευχαριστώ.

Επιστροφή στο περιεχόμενο